Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 26, 2012, 01:58:35 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: Yerel Yönetimler Deneme Sınavı  (Okunma Sayısı 274 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Mesleği: Öğretim Görevlisi
Sen Beni Sevmin

« : Ekim 05, 2009, 09:26:00 ÖS »

Yerel Yönetimler Deneme Sınavı

1-) Aşağıdakilerden hangisinde firmalar kamusal mallar üretmezler?
A) Sosyalist ekonomi
B) Merkezi yönetim ekonomisi
C) Kumanda ekonomisi
D) Tekel ekonomisi
E) Piyasa ekonomisi

--------------------------------------------------------------------------------
2-) Sosyalist sistemlerde gerçek anlamda yerel yönetimlere rastlanamamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ademi merkeziyetçilik ilkesi
B) İdari vesayet ilkesi
C) Yetki genişliği ilkesi
D) Demokratik merkeziyetçilik ilkesi
E) Tüzel kişiliğe sahip olma ilkesi

--------------------------------------------------------------------------------
3-) Aşağıdakilerden hangisi 1933 tarihli Devletlerin Hakları ve Ödevleri hakkındaki Montevideo Sözleşmesi’nde yapılan devlet tanımlamasında yer almaz?
A) Daimi bir nüfusu olmalı
B) Bütçe iç kaynaklardan oluşmalı
C) Hükümeti olmalı
D) Belirli bir ülkesi olmalı
E) Diğer devletlerle ilişkiye girmeye yetkisi olmalı

4-) Tek yasama organı ve tek yargı sisteminin mevcut olduğu devlet şekline ne ad verilir?
A) Krallık
B) İmparatorluk
C) Federasyon
D) Konfederasyon
E) Üniter devlet

5-) Aşağıdakilerden hangisi günümüzdeki üniter devletlerden biri değildir?
A) Macaristan
B) İngiltere
C) İsviçre
D) Fransa
E) Yunanistan

6-) Aşağıdakilerden hangisi devletler birliğidir?
A) Federasyon
B) Tekçi devlet
C) Eyalet
D) Konfederasyon
E) Üniter devlet

7-) Uluslararası kişiliğe sahip olmayan devletçiklerin oluşturdukları devlet şekline ne ad verilir?
A) Üniter devlet
B) Yerel devlet
C) Irkçı devlet
D) Federasyon
E) Konfederasyon

8-) Siyasal yönden merkeziyetçiliği simgeleyen tek bir yasama organı ile tek bir yargı sisteminin mevcut olduğu devlet şekline ne ad verilir?
A) Konfederasyon
B) Federasyon
C) Eyalet
D) Kanton
E) Üniter devlet

9-) Aşağıdakilerden hangisinde yerel yönetimlerin bütçeleri, merkezi yönetim tarafından yetki verilen otoriteler tarafından onaylanır?
A) İdari vesayet
B) Mali vesayet
C) Hiyerarşik denetim
D) İdari denetim
E) Önceden denetim

10-) Özel malların üretimini aşağıdakilerden hangisi belirler?
A) Devlet
B) Merkezi idare
C) Yerel idare
D) Siyasi idare
E) Talep

11-) Aşağıdakilerden hangisi kamusal mal kavramı ile aynı anlama gelen sözcüklerden biri değildir?
A) Toplumsal mallar
B) Zaruri mallar
C) Kollektif mallar
D) Sosyal mallar
E) Pür kamu malları

12-) Aşağıdakilerden hangisi merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasındaki çekişmenin temel nedenidir?
A) Yetki paylaşımı
B) Gelir bölüşümü
C) Hizmet bölüşümü
D) Hizmet alanının genişliği
E) Maliyet farkı

13-) Eşitlere eşit muamele yapılmasını öngören adalete ne ad verilir?
A) Yatay adalet
B) Dikey adalet
C) Çapraz adalet
D) Eşit adalet
E) Eksik adalet

14-) Gelir bölüşüm sorununa ilk bilimsel yaklaşım aşağıdakilerden hangisi tarafından yapılmıştır?
A) Marshall
B) Hicks
C) Mensel
D) Wagner
E) Ricardo

15-) Federal devletlerde gelir bölüşümü kaç yönetim arasında yapılır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5

16-) Federal devletlerde üç vergi alacaklısı ile karşı karşıya kalan vergi yükümlüleri aşağıdakilerden hangisi ile karşılaşabilir?
A) Vergi çılgınlığı
B) Vergi yorgunluğu
C) Vergi gayreti
D) Vergi indirimi
E) Vergi muafiyeti

17-) “Hizmet bölüşümü mali tevzin için herşeyden önce bir tarihtir.” diyen yazar aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hans Ritsel
B) Marshall
C) Albert Mensel
D) J. Popitz
E) U. Hicks

18-) Aşağıdaki kamu hizmetlerinden hangisinde ufak yersel ve havasal fayda taşmaları beklenmez?
A) Kütüphaneler
B) Su dağıtımı
C) Elektrik enerjisi
D) Cadde bakımı
E) Polis

19-) Aşağıdakilerden hangisi merkezi yönetim tarafından tahsil edilen vergilerden biri değildir?
A) Katma değer vergisi
B) Gelir vergisi
C) Emlak vergisi
D) Muamele vergisi
E) Kurumlar vergisi

20-) Avrupa Topluluğu’nda 1973’te ortak bir çevre politikasının belirlenmesi sonucu hizmetlerin merkezileştirilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gelirlerin merkezileştirilmesi
B) Göçlerin sebep olduğu değişiklikler
C) İşletmelerin rasyonel esaslara göre düzenlenmesi zorunluluğu
D) Ulaştırmadaki gelişmeler
E) Hizmetlerin alışılmamış boyutlara ulaşması

21-) Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimlerin gelir türleri arasında yer almaz?
A) Vergiler
B) Bağışlar
C) Şerefiyeler
D) Harçlar
E) Dış ticaret gelirleri

22-) Türkiye’de 1972 yılına kadar, bina vergisinin matrahı hangi yönteme göre saptanmıştır?
A) Rayiç bedel üzerinden vergileme yöntemi
B) Satış değeri üzerinden vergileme yöntemi
C) Kira değeri üzerinden vergileme yöntemi
D) Jestiyon yöntemi
E) Constante yöntemi

23-) Türkiye’de yerel yönetimlerin, merkezi yönetim gelirlerinden aldıkları pay aşağıdakilerden hangisine göre belirlenir?
A) Yüzölçümüne göre belirlenir.
B) İhtiyaç değerine göre belirlenir.
C) Son sayımdaki nüfus esas alınır.
D) Kaynak beklentisine göre belirlenir.
E) Politik unsurlar esas alınır.

24-) Nüfusun bir kısmını aktarmak amacıyla büyük kentlerin civarında kurulan yeni kentlere ne ad verilir?
A) Metropol
B) Özel bölge
C) Uydu kent
D) Sanayi sitesi
E) Komün

25-) Aşağıdakilerden hangisi, bölgesel karakterdeki bazı hizmetlerin önem kazanması sonucu ortaya çıkmıştır?
A) Komün
B) Uydu kent
C) Özel bölge
D) Megopol
E) Çevre kent

26-) Yerel yönetimlerin ünitelerini county, district ve parish olarak sınıflandıran ülke aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hindistan
B) İtalya
C) İngiltere
D) Fransa
E) Yunanistan

27-) Aşağıdakilerden hangisi Fransa’da komünlerin bütçelerinin olağan bölümünde yer almaz?
A) Belediye hizmetlerinin yönetim giderleri
B) Bağışlar
C) Belediye mallarının bakım giderleri
D) Kamusal hizmet harcamaları
E) Yol harcamaları

28-) ABD’de tek fonksiyon yürüten kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?
A) Special district
B) School district
C) Townships
D) Municipalities
E) County

29-) Büyükşehir belediye meclisinin olağan toplantıları hangi aylarda yapılır?
A) Ocak-Eylül-Aralık
B) Şubat-Nisan-Haziran
C) Mart-Temmuz-Kasım
D) Mayıs-Haziran-Kasım
E) Mart-Haziran-Ekim

30-) Köy bütçelerinin yürütme yetkisi aşağıdakilerden hangisindedir?
A) İhtiyar meclisi
B) Vali
C) Köy derneği
D) Kaymakam
E) Muhtar

1-)
E

2-)
D

3-)
B

4-)
E

5-)
C

6-)
D

7-)
D

8-)
E

9-)
B

10-)
E

11-)
B

12-)
A

13-)
A

14-)
C

15-)
C

16-)
B

17-)
A

18-)
D

19-)
C

20-)
E

21-)
E

22-)
C

23-)
C

24-)
C

25-)
C

26-)
C

27-)
B

28-)
A

29-)
C

30-)
E

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

Etiket: Yerel Yönetimler Deneme Sınavı 
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!