MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Sen Beni Sevmin
|
 |
« : Ekim 01, 2009, 04:07:57 ÖÖ » |
|
YEREL YÖNETİMLER 2006 ARA SINAV SORU VE CEVAPLARI
1- Belli bir kamu hizmetinin merkezin dışında bağımsız bir örgüte bırakılmasına ne ad verilir? - Hizmet Yerinden Yönetim 2- Aşağıdakilerden hangisi geçici nüfusu ifade eder? - Birkaç günlüğüne metropole gelen nüfus 3- Sosyalist sistemlerde gerçek anlamda yerel yönetimlere rastlanamamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir? - Demokratik merkeziyetçilik ilkesi 4- Siyasal yönden merkeziyetçiliği simgeleyen, tek bir yasama organı ile tek bir yargı sisteminin mevcut olduğu devlet şekline ne ad verilir? - Üniter devlet 5- Aşağıdakilerden hangisi idari oluşum bakımından Türkiye’deki İllere benzer? - ABD’deki okul bölgeleri 6- Musgrave modeline göre, aşağıdakilerden hangisi iktisadi refahı gerçekleştirmek yönünden kamu ekonomisinin görevlerinden biri değildir? - Optimum nüfusu sağlamak 7- Yerel Yönetimlerin amacı nedir? - Kaynak dağılımında etkinliği sağlamak 8- İdeal bir yerel yönetim büyüklüğünün nüfus tipine ve yoğunluğuna bağlı olarak ülkeden ülkeye değişebileceğini ileri süren iktisatçı kimdir? - Hicks 9- Aşağıdakilerden hangisi bölgesel düzeydeki kamusal malların üretiminde aynı miktarda üretim girdilerinden nicelik ve nitelik itibariyle daha fazla ve daha iyi hizmetin elde edilebilmesi için gerekli olan faktörlerden biridir? - Hizmetin kalitesi 10- Bireyler tercih ettikleri vergileri ve hizmetleri sağlayan yerel ünitelerde toplanma eğilimi gösterebilirler tezini ilk olarak ileri süren iktisatçı kimdir? - Tiebout 11- Aşağıdakilerden hangisi kamusal mal kavramı ile aynı anlama gelen sözcüklerden biri değildir? - Zaruri mallar (pür kamu malları, toplumsal mallar, kolektif mallar, sosyal mallar) 12- Vergi alacaklısı yönetimlerin kendi alanlarına giren vergileri çok değişik zamanlarda ve değişik tekniklerle tarh ve tahsil etmeleri halinde vergi yükümlülerinin karşılaştıkları duruma ne ad verilir? - Vergi yorgunluğu 13- Türkiye’de emlak vergisi hangi yıldan itibaren belediyelere bırakılmıştır? - 1985 14- Yerel yönetimlerin gerçekleştirdikleri hizmetlerin bazılarının fayda veya maliyetlerinin kendi bölgelerinin dışına taşmasına ne ad verilir? - Dışsallık 15- Aşağıdakilerden hangisi merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin ortaklaşa gerçekleştirdiği hizmetlerdendir? - Eğitim 16- Aşağıdakilerden hangisi hizmetlerin giderek daha da merkezileştirilmesinin nedenlerinden biridir? - Teknik ve ulaştırmanın gelişmesi 17- Yerel yönetimlerin kendi aralarında kurmuş oldukları ilişkinin türü aşağıdakilerden hangisidir? - Yatay 18- Gelir bölüşüm sorununa ilk bilimsel yaklaşımı kim yapmıştır? - Mensel 19- Aşağıdakilerden hangisi vergi kaynaklarını paylaştırmanın olumlu yönlerinden biridir? - Yerel yönetimlerin mali otonomiye sahip olması 20- Türkiye’de 1972 yılına kadar bina vergisinin matrahı hangi yönteme göre saptanmıştır? - Kira değeri üzerinden vergileme yöntemi 21- Aşağıdakilerden hangisi belirli bir büyüklüğü aşan yerel birimlerde ortaya çıkan sorunlardan biri değildir? - Yüksek ücretli personel kadrosunun oluşması (koordinasyonun güçleşmesi, yoğun bürokrasinin meydana gelmesi, gecekondulaşmanın artması, politik baskıların ortaya çıkması) 22- ABD eyaletlerin sınırlı bir coğrafi bölgede sulama taşkın kontrolü, sağlık veya okul sistemi gibi belirli bir kamu hizmetini sağlamak üzere oluşturduğu siyası alt bölümlere ne ad verilir? - Özel bölgeler 23- Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimlerin nüfus yoğunluğunu azaltmak amacıyla uyguladığı yöntemlerden biridir? - Alıcı kent uygulaması 24- Aşağıdakilerden hangisi metropoliten yönetimlerin kuruluş biçimlerinden biridir? - Yerinden yönetimin hakim olduğu uygulama yöntemleri 25- Bir bölgede tek bir hizmeti gerçekleştirme amacına yönelik olan yerel yönetim birimine ne ad verilir? - Özel bölgeler 26- Nüfusun bir kısmını aktarmak amacıyla büyük kentlerin civarında kurulan yeni kentlerin civarında kurulan yeni kentlere ne ad verilir? - Uydu kent 27- Yerel yönetimlerin ünitelerini county, district ve parish olarak sınıflandıran ülke aşağıdakilerden hangisidir? - İngiltere 28- Aşağıdakilerden hangisi İngilterede yerel ünitelerin cari harcamaları arasında yer almaz? - Bağışlar ve borçlar 29- Aşağıdakilerden hangisi Fransanın yerel yönetim kuruluşları arasında yer almaz? - Ülke konseyleri 30- Aşağıdakilerden hangisi İngilteredeki yerel yönetim karar organlarından biridir? - Konseyler Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |
|
|
|
|
|
|
|
|
MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Sen Beni Sevmin
|
 |
« Yanıtla #1 : Ekim 01, 2009, 04:08:30 ÖÖ » |
|
YEREL YÖNETİMLER 2007 ARA SINAV SORU VE CEVAPLARI
1- Karma ekonomi aşağıdakilerden hangisinin öngördüğü bir ekonomik düzendir? - Neo-Liberalizm 2- Belli bir kamu hizmetinin merkezin dışında bağımsız bir örgüte bırakılmasını aşağıdakilerden hangisi ifade eder? -Hizmet Yerinden Yönetimi 3- Aşağıdakilerden hangisi geçici nüfusu ifade eder? -Birkaç günlüğüne metropole gelen nüfus 4- Sosyalist sistemlerde gerçek anlamda yerel yönetimlere rastlanmamasının nedeni hangisidir? -Demokratik merkeziyetçilik ilkesi 5- Siyasal yönden merkeziyetçiliği simgeleyen tek bir yasama organı ile tek bir yargı sisteminin mevcut olduğu devlet şekline ne ad verilir? -Üniter devlet 6- Bireyler tercih ettikleri vergileri ve hizmetleri sağlayan yerel ünitelerde toplanma eğilimi gösterebilirler tezini ilk olarak ileri süren iktisatçı kimdir? -Tiebout 7- Faydanın rakamla ölçülemeyeceğini ileri sürerek ordinal fayda kavramını geliştiren iktisatçı kimdir? -Pareto 8- Musgrave modeline göre, aşağıdakilerden hangisi iktisadi refahı gerçekleştirmek yönünden kamu ekonomisinin görevlerinden biri değildir? -Optimum nüfusu sağlamak (Bilgi amacı ile diğer şıklar yada görevleri: Adil gelir dağılımını gerçekleştirmek, kaynak dağılımında etkinliği sağlamak, iktisadi büyümeyi sağlamak, iktisadi istikrarı sağlamak) 9-Yerel yönetimlerin amacı nedir? -Kaynak dağılımında etkinliği sağlamak 10- İdeal bir yerel yönetim büyüklüğünün nüfusun tipine ve yoğunluğuna bağlı olarak ülkeden ülkeye değişebileceğini ileri süren iktisatçı kimdir? -Hicks 11- Mali tevzin deyimi Türk mali literatürüne hangi iktisatçı aracılığıyla girmiştir? -Nevmark 12- Vergi alacaklısı yönetimlerin kendi alanlarına giren vergileri çok değişik zamanlarda ve değişik tekniklerle tarh ve tahsil etmeleri halinde vergi yükümlülerinin karşılaştıkları duruma ne ad verilir? -Vergi yorgunluğu 13-Merkeziyetçiliğin güçlü ademi merkeziyetçiliğin ise özgür ülke yaratacağı tezini ileri süren iktisatçı kimdir? -Bartheley 14- Türkiye’de emlak vergisi hangi yıldan itibaren belediyelere bırakılmıştır? -1985 15- Aşağıdakilerden hangisi hizmetlerin merkezileştirilmesinin nedenlerinden biri değildir? -Hizmetlerin yerel bölgelerde yaygınlaşması (Bilgi amacı ile diğer şıklar yada nedenleri: Teknik ve ulaştırmada gelişmeler yaşanması, Göçlerin değişikliklere neden olması, yönetimin ve işletmenin rasyonel esaslara göre düzenlenmesi zorunluluğunun doğması, Gelirlerin merkezileştirilmesi) 16-Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimlerin önemini artıran nedenlerden değildir? -Kişisel tercihlerin değişmesi (Bilgi amacı ile diğer şıklar yada nedenleri: kentleşmenin yoğunlaşması, refah artışının etkisi, sosyal yapının değişmesi, siyasal kurumlaşmanın değişmesi) 17-Aşağıdakilerden hangisi merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin ortaklaşa gerçekleştirdiği hizmetlerdendir? -Eğitim 18-Yerel yönetimlerin kendi aralarında kurmuş oldukları ilişkinin türü ? -Yatay 19- Aşağıdakilerden hangisi vergi kaynaklarının paylaştırmanın ortaya çıkarabileceği sorunlardan biridir? -Vergi kapasitesinin azalması 20- Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimlere bırakılan vergilerdendir? -Emlak vergisi 21- Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimlerin ürettikleri hizmetlerin fiyat karşılığında sunulmasının nedenlerinden değildir? -Dışsallık oluşturma (Bilgi amacı ile diğer şıklar yada nedenleri: Adaleti sağlama, gelir elde etme, kaynak israfını önleme, iktisadi etkinliği sağlama) 22- Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimlerin gelir kaynakları arasında yer almaz? - Katma Değer Vergisi (Bilgi amacı ile diğer şıklar: Emlak vergisi, Harç, Borç, Harcamalara katılma payları) 23- ABD eyaletlerin sınırlı bir coğrafi bölgede sulama taşkın kontrolü, sağlık veya okul sistemi gibi belirli bir kamu hizmetini sağlamak üzere oluşturduğu siyası alt bölümlere ne ad verilir? -Özel bölgeler 24- Aşağıdakilerden hangisi metropoliten yönetimlerin kuruluş biçimlerinden biridir? -Yerinden yönetimin hakim olduğu uygulama yöntemleri 25- Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimlerin nüfus yoğunluğunu azaltmak için uyguladığı yöntemlerden biridir? -Alıcı kent uygulaması 26- Nüfusun bir kısmını aktarmak amacı ile büyük kentlerin civarında kurulan yeni kentlere ne ad verilir? -Uydu Kent 27- Yerel Yönetimlerin ünitelerini belediyeler ve komünler olarak sınıflandıran ülke hangisidir? -Yunanistan 28- Aşağıdakilerden hangisi Fransa’nın yerel yönetim kuruluşları arasında yer almaz? -Ülke konseyleri 29- Yerel Yönetimlerin ünitelerini Country, district, parish olarak sınıflandıran ülke aşağıdakilerden hangisidir? -İngiltere 30- Aşağıdakilerden hangisi İngiltere’de yerel ünitelerin cari harcamaları arasında yer almaz? -Borçlar ve Bağışlar Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |
|
|
|
|
|
|
| |
|