Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 26, 2012, 01:56:43 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: Yerel Yönetimler 2006-2007 yılları Arasınav soru ve cevapları  (Okunma Sayısı 488 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Mesleği: Öğretim Görevlisi
Sen Beni Sevmin

« : Ekim 01, 2009, 04:07:57 ÖÖ »

YEREL YÖNETİMLER 2006 ARA SINAV SORU VE CEVAPLARI

1- Belli bir kamu hizmetinin merkezin dışında bağımsız bir örgüte bırakılmasına ne ad verilir?
- Hizmet Yerinden Yönetim
2- Aşağıdakilerden hangisi geçici nüfusu ifade eder?
- Birkaç günlüğüne metropole gelen nüfus
3- Sosyalist sistemlerde gerçek anlamda yerel yönetimlere rastlanamamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
- Demokratik merkeziyetçilik ilkesi
4- Siyasal yönden merkeziyetçiliği simgeleyen, tek bir yasama organı ile tek bir yargı sisteminin mevcut olduğu devlet şekline ne ad verilir?
- Üniter devlet
5- Aşağıdakilerden hangisi idari oluşum bakımından Türkiye’deki İllere benzer?
- ABD’deki okul bölgeleri
6- Musgrave modeline göre, aşağıdakilerden hangisi iktisadi refahı gerçekleştirmek yönünden kamu ekonomisinin görevlerinden biri değildir?
- Optimum nüfusu sağlamak
7- Yerel Yönetimlerin amacı nedir?
- Kaynak dağılımında etkinliği sağlamak
8- İdeal bir yerel yönetim büyüklüğünün nüfus tipine ve yoğunluğuna bağlı olarak ülkeden ülkeye değişebileceğini ileri süren iktisatçı kimdir?
- Hicks
9- Aşağıdakilerden hangisi bölgesel düzeydeki kamusal malların üretiminde aynı miktarda üretim girdilerinden nicelik ve nitelik itibariyle daha fazla ve daha iyi hizmetin elde edilebilmesi için gerekli olan faktörlerden biridir?
- Hizmetin kalitesi
10- Bireyler tercih ettikleri vergileri ve hizmetleri sağlayan yerel ünitelerde toplanma eğilimi gösterebilirler tezini ilk olarak ileri süren iktisatçı kimdir?
- Tiebout
11- Aşağıdakilerden hangisi kamusal mal kavramı ile aynı anlama gelen sözcüklerden biri değildir?
- Zaruri mallar (pür kamu malları, toplumsal mallar, kolektif mallar, sosyal mallar)
12- Vergi alacaklısı yönetimlerin kendi alanlarına giren vergileri çok değişik zamanlarda ve değişik tekniklerle tarh ve tahsil etmeleri halinde vergi yükümlülerinin karşılaştıkları duruma ne ad verilir?
- Vergi yorgunluğu
13- Türkiye’de emlak vergisi hangi yıldan itibaren belediyelere bırakılmıştır?
- 1985
14- Yerel yönetimlerin gerçekleştirdikleri hizmetlerin bazılarının fayda veya maliyetlerinin kendi bölgelerinin dışına taşmasına ne ad verilir?
- Dışsallık
15- Aşağıdakilerden hangisi merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin ortaklaşa gerçekleştirdiği hizmetlerdendir?
- Eğitim
16- Aşağıdakilerden hangisi hizmetlerin giderek daha da merkezileştirilmesinin nedenlerinden biridir?
- Teknik ve ulaştırmanın gelişmesi
17- Yerel yönetimlerin kendi aralarında kurmuş oldukları ilişkinin türü aşağıdakilerden hangisidir?
- Yatay
18- Gelir bölüşüm sorununa ilk bilimsel yaklaşımı kim yapmıştır?
- Mensel
19- Aşağıdakilerden hangisi vergi kaynaklarını paylaştırmanın olumlu yönlerinden biridir?
- Yerel yönetimlerin mali otonomiye sahip olması
20- Türkiye’de 1972 yılına kadar bina vergisinin matrahı hangi yönteme göre saptanmıştır?
- Kira değeri üzerinden vergileme yöntemi
21- Aşağıdakilerden hangisi belirli bir büyüklüğü aşan yerel birimlerde ortaya çıkan sorunlardan biri değildir?
- Yüksek ücretli personel kadrosunun oluşması (koordinasyonun güçleşmesi, yoğun bürokrasinin meydana gelmesi, gecekondulaşmanın artması, politik baskıların ortaya çıkması)
22- ABD eyaletlerin sınırlı bir coğrafi bölgede sulama taşkın kontrolü, sağlık veya okul sistemi gibi belirli bir kamu hizmetini sağlamak üzere oluşturduğu siyası alt bölümlere ne ad verilir?
- Özel bölgeler
23- Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimlerin nüfus yoğunluğunu azaltmak amacıyla uyguladığı yöntemlerden biridir?
- Alıcı kent uygulaması
24- Aşağıdakilerden hangisi metropoliten yönetimlerin kuruluş biçimlerinden biridir?
- Yerinden yönetimin hakim olduğu uygulama yöntemleri
25- Bir bölgede tek bir hizmeti gerçekleştirme amacına yönelik olan yerel yönetim birimine ne ad verilir?
- Özel bölgeler
26- Nüfusun bir kısmını aktarmak amacıyla büyük kentlerin civarında kurulan yeni kentlerin civarında kurulan yeni kentlere ne ad verilir?
- Uydu kent
27- Yerel yönetimlerin ünitelerini county, district ve parish olarak sınıflandıran ülke aşağıdakilerden hangisidir?
- İngiltere
28- Aşağıdakilerden hangisi İngilterede yerel ünitelerin cari harcamaları arasında yer almaz?
- Bağışlar ve borçlar
29- Aşağıdakilerden hangisi Fransanın yerel yönetim kuruluşları arasında yer almaz?
- Ülke konseyleri
30- Aşağıdakilerden hangisi İngilteredeki yerel yönetim karar organlarından biridir?
- Konseyler

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Mesleği: Öğretim Görevlisi
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #1 : Ekim 01, 2009, 04:08:30 ÖÖ »

YEREL YÖNETİMLER 2007 ARA SINAV SORU VE CEVAPLARI

1- Karma ekonomi aşağıdakilerden hangisinin öngördüğü bir ekonomik düzendir?
- Neo-Liberalizm
2- Belli bir kamu hizmetinin merkezin dışında bağımsız bir örgüte bırakılmasını aşağıdakilerden hangisi ifade eder?
-Hizmet Yerinden Yönetimi
3- Aşağıdakilerden hangisi geçici nüfusu ifade eder?
-Birkaç günlüğüne metropole gelen nüfus
4- Sosyalist sistemlerde gerçek anlamda yerel yönetimlere rastlanmamasının nedeni hangisidir?
-Demokratik merkeziyetçilik ilkesi
5- Siyasal yönden merkeziyetçiliği simgeleyen tek bir yasama organı ile tek bir yargı sisteminin mevcut olduğu devlet şekline ne ad verilir?
-Üniter devlet
6- Bireyler tercih ettikleri vergileri ve hizmetleri sağlayan yerel ünitelerde toplanma eğilimi gösterebilirler tezini ilk olarak ileri süren iktisatçı kimdir?
-Tiebout
7- Faydanın rakamla ölçülemeyeceğini ileri sürerek ordinal fayda kavramını geliştiren iktisatçı kimdir?
-Pareto
8- Musgrave modeline göre, aşağıdakilerden hangisi iktisadi refahı gerçekleştirmek yönünden kamu ekonomisinin görevlerinden biri değildir?
-Optimum nüfusu sağlamak (Bilgi amacı ile diğer şıklar yada görevleri: Adil gelir dağılımını gerçekleştirmek, kaynak dağılımında etkinliği sağlamak, iktisadi büyümeyi sağlamak, iktisadi istikrarı sağlamak)
9-Yerel yönetimlerin amacı nedir?
-Kaynak dağılımında etkinliği sağlamak
10- İdeal bir yerel yönetim büyüklüğünün nüfusun tipine ve yoğunluğuna bağlı olarak ülkeden ülkeye değişebileceğini ileri süren iktisatçı kimdir?
-Hicks
11- Mali tevzin deyimi Türk mali literatürüne hangi iktisatçı aracılığıyla girmiştir?
-Nevmark
12- Vergi alacaklısı yönetimlerin kendi alanlarına giren vergileri çok değişik zamanlarda ve değişik tekniklerle tarh ve tahsil etmeleri halinde vergi yükümlülerinin karşılaştıkları duruma ne ad verilir?
-Vergi yorgunluğu
13-Merkeziyetçiliğin güçlü ademi merkeziyetçiliğin ise özgür ülke yaratacağı tezini ileri süren iktisatçı kimdir?
-Bartheley
14- Türkiye’de emlak vergisi hangi yıldan itibaren belediyelere bırakılmıştır?
-1985
15- Aşağıdakilerden hangisi hizmetlerin merkezileştirilmesinin nedenlerinden biri değildir?
-Hizmetlerin yerel bölgelerde yaygınlaşması (Bilgi amacı ile diğer şıklar yada nedenleri: Teknik ve ulaştırmada gelişmeler yaşanması, Göçlerin değişikliklere neden olması, yönetimin ve işletmenin rasyonel esaslara göre düzenlenmesi zorunluluğunun doğması, Gelirlerin merkezileştirilmesi)
16-Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimlerin önemini artıran nedenlerden değildir?
-Kişisel tercihlerin değişmesi (Bilgi amacı ile diğer şıklar yada nedenleri: kentleşmenin yoğunlaşması, refah artışının etkisi, sosyal yapının değişmesi, siyasal kurumlaşmanın değişmesi)
17-Aşağıdakilerden hangisi merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin ortaklaşa gerçekleştirdiği hizmetlerdendir?
-Eğitim
18-Yerel yönetimlerin kendi aralarında kurmuş oldukları ilişkinin türü ?
-Yatay
19- Aşağıdakilerden hangisi vergi kaynaklarının paylaştırmanın ortaya çıkarabileceği sorunlardan biridir?
-Vergi kapasitesinin azalması
20- Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimlere bırakılan vergilerdendir?
-Emlak vergisi
21- Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimlerin ürettikleri hizmetlerin fiyat karşılığında sunulmasının nedenlerinden değildir?
-Dışsallık oluşturma (Bilgi amacı ile diğer şıklar yada nedenleri: Adaleti sağlama, gelir elde etme, kaynak israfını önleme, iktisadi etkinliği sağlama)
22- Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimlerin gelir kaynakları arasında yer almaz?
- Katma Değer Vergisi (Bilgi amacı ile diğer şıklar: Emlak vergisi, Harç, Borç, Harcamalara katılma payları)
23- ABD eyaletlerin sınırlı bir coğrafi bölgede sulama taşkın kontrolü, sağlık veya okul sistemi gibi belirli bir kamu hizmetini sağlamak üzere oluşturduğu siyası alt bölümlere ne ad verilir?
-Özel bölgeler
24- Aşağıdakilerden hangisi metropoliten yönetimlerin kuruluş biçimlerinden biridir?
-Yerinden yönetimin hakim olduğu uygulama yöntemleri
25- Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimlerin nüfus yoğunluğunu azaltmak için uyguladığı yöntemlerden biridir?
-Alıcı kent uygulaması
26- Nüfusun bir kısmını aktarmak amacı ile büyük kentlerin civarında kurulan yeni kentlere ne ad verilir?
-Uydu Kent
27- Yerel Yönetimlerin ünitelerini belediyeler ve komünler olarak sınıflandıran ülke hangisidir?
-Yunanistan
28- Aşağıdakilerden hangisi Fransa’nın yerel yönetim kuruluşları arasında yer almaz?
-Ülke konseyleri
29- Yerel Yönetimlerin ünitelerini Country, district, parish olarak sınıflandıran ülke aşağıdakilerden hangisidir?
-İngiltere
30- Aşağıdakilerden hangisi İngiltere’de yerel ünitelerin cari harcamaları arasında yer almaz?
-Borçlar ve Bağışlar

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

Etiket: Yerel Yönetimler 2006-2007 yılları Arasınav soru ve cevapları 
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!