Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 26, 2012, 03:04:57 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: Ticaret Hukuku Terimler Ve Açıklamaları  (Okunma Sayısı 219 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Mesleği: Öğretim Görevlisi
Sen Beni Sevmin

« : Eylül 21, 2009, 01:09:34 ÖÖ »

//Ticaret Hukuku Terimler Ve Açıklamaları //

İşverene açılacak tazminat davasında Ticaret Mahkemesi görevli değildir.

Ticari işletmenin öğeleri: Gelir sağlamayı hedef almak,belli bir çapı aşmak.

Pastamaliye: İşletmenin yeri,deneyimi,itibari ve müşteri çevresi gibi değerleri için ödenene paradır.

Kısıtlıya ait bir işletme vasileri tarafından işletiliyorsa tacir sıfatıda vasiye aittir.

Coğrafi İşaret:Örn: Antep fıstığı,Adana Kebap

Temerrüt: Alacaklının alacağını almakta gecikmesine temerrüt denir.

Ticaret ortaklıkları tacir sıfatını işletme ticaret siciline tescil edilince kazanır.

Ticari işletmeyi işletme maddesi tacir sıfatına bağlanan hüküm ve sonuçlardan değildir.

Ticaretle uğraşması yasak olan memur ticari işletme işletiyorsa tacir sayılır.

Hapis hakkı:Kanunda öngörülen koşulların gerçekleşip alacaklının zilyetliğinde bulunan taşınır malları iade etmeyerek paraya çevirmesiyle oluşan ayni haktır.

Bir ticari işletmenin sadece borçlarının devredilmesi mümkün değildir.

Her tacirin bir işletme adı kullanması gerekmez.

Ticari işletme açmış gibi kendi adına üçüncü kişilerle işlemlerde bulunan kişi tacir gibi sorumlu sayılır.

Kanuna ve usulune uygun olarak tescil ve ilan ettirilmiş olan ünvanı kullanma hakkının yalnız sahibine ait olmasına tekel hakkı denir.

Ticari işletmeyle ilgili olarak kanunda öngörülen bilgilerin yazıldığı kütüğe ticaret sicili denir.
Haksız rekabet sonucu açılabilecek davalar:Önleme,manevi giderim,tesbit ve düzeltme
Tescil ilanı 3.kişilere karşı ilanın çıkmasını izleyen ilk iş günü geçerlidir.

T.T.K’da Adi Ortaklık yoktur.

Cari hesabın geçerlilik şartı:Yazılı şekildir.

Haciz veya iflas yoluyla takip olunan bir borçludan alacağını kısmen veya tamamen elde edemeyen alacaklıya verilen ve alacak tutarını açıklayan belgeye aciz belgesi denir

Kolektif ortaklık için ortak sayısının alt ve üst limiti çizilmemiştir.

Marka türleri:Hizmet-garanti-ticaret

Say=Emek demektir.

Ortaklık sözleşmelerinin geçerli olabilmesi için sözleşme yazılı olarak yapılmalı ve imzaları noterce onanmalıdır.

Kolektif ortaklıkta ortaklar tasfiye memurunun aczine karar verebilmek için oy birliğine ihtiyaç duyarlar.

Günlük defterlerin Ocak ayının sonuna kadar kapatılması ve onanması gerekir.

Ekonomik rekabetin her türlü kötüye kullanımına haksız rekabet denir

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

Etiket: Ticaret Hukuku Terimler Ve Açıklamaları 
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!