Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 11:23:01 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: Sinerjistik İlke  (Okunma Sayısı 290 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Uzman Üye
Üye No: 11729
Mesleği: Diğer Meslek Dalları

« : Temmuz 16, 2009, 05:23:06 ÖS »

Sinerjistik İlke

‘Sinerjistik’ terimini, ‘çeşitli unsurların, biraraya geldiklerinde, toplam güçlerinden
daha büyük bir güç oluşturdukları sistem’ olarak tanımlayabiliriz.

İnsan beyniyle ilgili eski model ve kavramlar, beynin becerilerinin ve dayandığı
matematiğin kısıtlı olduğunu varsaymaktaydılar. Yakın zamanda yapılan araştırmalarsa,
beynin matematiksel açıdan sinerjistik bir organ olduğunu gösteriyor. Sinerjik sistemde
1’le 1’in toplamı 2’den fazla eder. Bu ‘2’den fazla olan değer sonsuza dek uzatılabilir!
Bu nedenle, Petr Anokhin’in her bir beyin hücresinin kapasitesi ve bağlantıları konusundaki
psikolojik araştırmalarında yansıttığı, beynin sınırsız bir kapasiteye sahip olduğu fikrini
hiç çekinmeden savunabiliriz.

Beynin bu olağanüstü potansiyele sahip olduğunu gösteren en basit kanıtlardan biri,
hayallerimizdir. Hayal kurarken kendimizi (bir kişi) ve bir diğer kişiyi alıp, kafanızda,
günümüzün görkemli filmleriyle rekabet edecek romantik romanlar, cinayet romanları
ya da korku romanları yaratabilirsiniz.

Sinerjistik ilke, her birimizin iki temel yarıkürede (zihinsel ve fiziksel) öz-yaratıcı olduğu
anlamına gelir. Sinerjistik ilke Radyan Düşünce ve Zihin Haritaları’yla birleştirildiğinde,
beyniniz, sonsuza dek ilişkilendirmeye devam edebilir. Kısacası hepimizin sonsuz bir
düşünme yeteneğimiz var ve bu yetenek kendi bilgi evrenlerini, düşünce ağlarını,
bellek bankalarını ve yenilikçi fikirlerini yaratabiliyor.

Beynin düşünme sırasındaki fonksiyonuyla ilgili araştırmalar , beynin oburca düşünmesi
ve öğrenmesi durumunda her bir beyin hücresinin, diğer beyin hücreleriyle ilişki kurmak
için daha çok ‘bağlantı noktası’ ürettiğini ve dolayısıyla, gelişmiş ve karmaşıklaşmış bir
biyo-bilgisayar yarattığını kanıtlamaktadır. Ne düşündüğümüz, nasıl düşündüğümüz ve
düşünme hakkında düşünme şeklimiz, beyinlerimizin biyolojik yapılarını değiştirmektedir.
Bu, insan ırkının beyin fırtınası yöntemine karşı tutumunu ve yaklaşımını olumlu yönde
değiştirecek bir iyi haber.

Bu fikre ‘kafayı çok takmadan’ önce, bilgisayarlarda kullanılan GIGO (Garbaje In,
Garbage Out - Çöp Girer, Çöp Çıkar) kısaltmasını inceleyelim. Bir zamanlar bu ilkenin,
bilgisayarda olduğu gibi beyin içinde geçerli olduğu sanılırdı. Oysa, bu yanlış bir varsayım.
Beyin için uygun kısaltma GIGG olmalı (Garbaje In, Garbaje Grows! Çöp Girer, Çöp Büyür)
Beynimizin sinerjistik olarak çalışması sayesinde, içeri giren çöp mükemmel bir yumurtlama
yeri bulup çoğalır. Yani beyin öz-yaratıcı olduğu kadar, öz-yıkıcı da olabilir.

Kaynak : Dehanın El Kitabı
Yazan: Tony Buzan ve Raymond Keene
Çev: Sinem Gül

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

Editor
Uzman Üye
Üye No: 8994
Mesleği: Öğrenci

« Yanıtla #1 : Temmuz 17, 2009, 06:24:44 ÖS »

paylaşım için teşekkürler...

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

]
Sevgilerin en güzeli seni sevmek,
Özlemlerin en güzeli seni özlemek
Ve hayatın tadı sabah kalktığımda
Senin varolduğunu bilmek...
Etiket:
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!