MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Sen Beni Sevmin
|
 |
« : Ekim 01, 2009, 03:57:12 ÖÖ » |
|
1) Hangisi daha önce işlem görmüş finansal varlıkların tekrar işlem gördüğü piyasadır? Cevap:İkincil piyasa
2)Finansal varlıkların değişim aracı olarak para gibi kullanılabilme veya istendiğinde kolayca paraya dönüştürülebilme özelliğine ne denir? Cevap:Paraya çevrilebilirlik
3)Finansal varlıkların alım satımının tüm ülkeyi kapsaması durumunda aşağıdaki piyasalardan hangisi söz konusudur? Cevap:Ulusal piyasa
4)Bireylerin işletmelerin ve hükümetlerin kısa süreli fon ihtiyaçlarını ya da fon fazlalıklarını değerlendirdikleri piyasa hangisidir? Cevap:Para piyasaları
5)Kredi verilen tarafın yükümlülüklerini yerine getirememesi, fon ihtiyacının kısa vadede karşılayabilme gücüyle ilgili risk, bankaların tasarruflara ödediği faiz oranı ile uzun vadeli olarak yaptıkları yatırımlar veya verdikleri kredilerden elde edecekleri faiz geliri arasındaki fark.Yukarıdaki risklerin sıralaması aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? Cevap:Kredi riski-Likitide riski-Faiz oranı riski
6)Aşağıdakilerden hangisi menkul kıymetlerin geri alma taahhüdü ile satımını ifade eder? Cevap:Repo
7)Menkul kıymetlerin geri satma taahhüdü ile alımına ne denir? Cevap:Ters repo
8 )Aşağıdakilerden hangisi menkulleştirme yoluyla oluşturulan yeni borçlanma araçlarından biridir? Cevap:Varlığa dayalı menkul kıymetler
9)Faiz ödemeleri bir fiyat endeksine bağlanmış olan tahviller hangisidir? Cevap:Endeksli tahviller
10)Vade boyunca hiç bir faiz ödemesi yapılmayan, sadece vade sonunda tahvilin nominal değerinin ödendiği tahvil hangisidir? Cevap:Sıfır kuponlu tahviller
11)Nominal faiz oranı %80, enflasyon faiz oranı %60 olan tahvilin reel faiz oranı nedir? Cevap:Reel faiz oranı=1+0,80/1+0,60-1 =0,127
12)Rüçhan hakkı nedir? Cevap:Yeni çıkarılacak hisse senetlerinden öncelikle satın alma hakkıdır.
13)Aşağıdakilerden hangisinin oy kullanma hakkı yoktur? Cevap:Kâr ve Zarar ortaklarının
14)Aşağıdakilerden hangisinde anonim şirketlerin Sermaye piyasası kurulunda işlem görür? Cevap:Hisse senedi sahiplerinin sayısı 250 yi geçenler
15)Standart işlem birimi lot kaç adet hisse senedini ifade eder? Cevap:1000
16)Hangisi yönetim kurulu tarafından, menkul kıymet bazında belirlenen hisse sayısını aşan ve başka bir özel emir ile eşlendiğinde eksper onayıyla gerçekleştirilen emirdir? Cevap:Özel emir
17)Aşağıdakilerden hangisi türev ürünlerdir? Cevap:Riskten korunma, Spekülasyon, Arbitraj
18)Gelecekteki fiyat artışlarından kâr elde etmek amacıyla alım-satım yapılmasına ne denir? Cevap:Spekülasyan
19)Dolara uygulanan faiz hesaplaması sorusu vardı!
20)Hangi fiyatın, vadenin ve miktarın bugünden belirlendiği geleceğe yönelik alım-satım sözleşmesidir? Cevap:Gelecek (futures) sözleşmesi
21)Aşağıdakilerden hangisi Sermaye piyasası kurulunda görevlendirilenlerden biri değildir? Cevap:Genel sekreterlik
22)Aşağıdakilerden hangisi sermaye piyasa alanındaki mesleki faliyetlerinden biri değildir? Cevap:Değerlendirme
23)Aşağıdakilerden hangisi sermaye piyasası kurulunun yapısıyla ilgili bir yanlıştır? Cevap:Bir başkan ve bir başkan vekilinden oluşur
24)Hangisi menkul kıymete ait satış ve alış emirlerinin hacmini gösterir? Cevap:Piyasanın genişliği
25)Bir şirketin belirli bir sayıda hisse senedinin belirli bir fiyatla satışa sunulduğu ve alıcıların fiyat teklifleri alınarak en yüksek fiyatı verene satış yapıldığı yöntem hangisidir? Cevap:Açık artırma yöntemi
26)Hangisi İMKB'da kullanılan endekslerden biri değildir? Cevap:İMKB ulusal 20
27)Borsaya Kayıtlı menkul kıymetlerin en kısa sürede ve en düşük maliyetlerle alınıp satılabilmesini ifade eder? Cevap:Devamlı piyasa
28)Hangisi sermaye piyasası alanında uygulamaya dönük hukuki sonuç doğuran bir çalışmadır? Cevap:İnceleme
29)Hangisi bir finansal varlığın alındıktan sonra tekrar satılabilme özelliği ile ilgilidir? Cevap:Geri dönülebirlik Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |
|
|
|
|
|
|
|
|
MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Sen Beni Sevmin
|
 |
« Yanıtla #1 : Ekim 01, 2009, 03:57:43 ÖÖ » |
|
SERMAYE PİYASALARI VE FİNANSAL KURUMLAR NİSAN 2007 ARA SINAV SORULARI
1. Daha önce işlem görmüş finansal kaynakların, tekrar işlem gördükleri piyasa hangisidir?
2. Bank. açı. nakit. Gerektirmeyen kredi nedir?
3. Aşağıdakileden hangisi sermaye piyasalarını olumsuz etkileyen faktörlerden değildir?
4. Para ve sermaye piyasalarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
5. Bir finansal var. değ. aracı ol. para gibi kullanılan veya istendiğinde kolayca paraya dönüşebilen?
6. Şirketlerde ihrac ettikleri tahvillerin geri ödemesinde kullanılmak üzere oluşturulan fon?
7. Kredi verilen tarafın yükümlülüğünü yerine getirememesi, fon ihtiyacının kısa vadede ve değer kaybının karşılanamaması ve faiz oranlarının değ. son. faiz. gelirleri ile giderlerinin aras. fark oluş. neden ortaya çıkan riskler sırasıyla hangileridir?
8. Bir yıla kadar süreli fon arz ve talebin karşılaştığı piyasalara ne denir?
9. Menkulleştirme yolu ile oluşturulan yeni borçlanma araçlarına ne denir?
10. Nominal değeri 100.000 YTL, satış fiyatı 60.000 YTL olan, bir yıl vadeli ve sıfır kuponlu tahvilin yıllık getirisi yüzde kaçtır?
11. Aşağıdakilerden hangisi faiz oranı riskine karşı uygulanabilecek akılcı bir stratejidir?
12. Faiz ödemelerinde bir fiyat endeksine bağlanmış olan tahvil türü?
13. Menkul kıymetlerin geri alma taahhütü ile satımı?
14. Hisse senetlerini halka arz eden şirket ile alıcıların doğrudan doğruya karşılaştıkları ve uzun vadeli fonların tasarruf sahiplerinden ihraçcı şirketlere akışının szö konusu olduğu piyasa?
15. Yıl ort.piy.fiyt. hisse baş. Kar 2004 15 3 2005 20 5 2006 21 7 Gelecek yıl hisse başına kar 6 ytl, öngörülen hisse senedi değeri?
16. Rüçhan hakkı nedir?
17. Tahvilin piyasa değerini hesaplamak için aşağıdakilerden hangisine gerek yoktur? 18. Sahiplerine, işletme kar ve zararlarına katılma dışında herhangi bir hak sunmayan finansal varlık nedir?
19. Bir tahvilin yıllık nhominal faiz oranı 0,24, yıllık enflaasyon oranı 0,10 ise yıllık reel faiz % kaçtır?
20. Yönetim kurulu tarafından menkul kıymet bazında belirlenen hisse sayısını aşan, başka bir özel emir ile eşlendiğinde eksper onayı ile gerçekleştirilen ve bölünmez bir bütün olarak işlem gören emir türü?
21. Aşağıdakilerden hangisi Sermaye Piyasaları Kurulu’nun sorumluluklarından biri değildir?
22. Hisse senedi piyasalarında standart işlem birimi olarak kullanılan lot, kaç adet hisse senetinden oluşur?
23. Türev piyasalar ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
24. Vadeli sözleşmeler ile gelecek sözleşmeleri arasında aşağıdaki konulardan hangisi bakımından fark yoktur?
25. Hangisi Sermaye Piyasaları Kurulu’nun sermaye piyasaları alanında mesleki faaliyetlerin yürütülmesi ile ilgili görevlerinden biri değildir?
26. Gelecek piyasaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
27. Vadeli ytl hesabına uygulanan faiz oranı %24, vadeli € hesabına uygulanan faiz oranı %24, spot kur 1,9 YTL/€ ise 3 ay vadeli döviz kuru kaç YTL/€ dur?
28. Aşağıdakilerden hangisi Sermaye Piyasaları Kurulu’nunsermaye piyasaları alanına genel hukuki nitelikli idari karar ve düzenlemeleri çıkarmak ile ilgili görevlerindendir?
29. Halka açık olmayan bir anonim şirketinin ortak sayısının kaç kişiyi geçmesi durumunda bu işlemlerin Sermaye Piyasaları Kurulu’nda kayda alınması zorunludur?
30. Organize piyasalarda işlem mecburiyeti olmayan, vadesi fiyatı ve miktarı bugünden belirtilmiş herhangi bir ürünün, ileriki bir tarihte fiziki teslimini öngören finansal varlık hangisidir?
31. Bir şirketin belirli sayıda hisse senetini belirli bir fiyattan satışa sunulduğu ve alıcılardan fiyat teklifleri alınarak satışın en yüksek fiyatı verene yapıldığı yöntem?
32. Aşağıdakileden hangisi İMKB’ nin yönetim organlarından değildir?
33. Aşağıdakileden hangisi borsaya kayıtlı menkul kıymetlerin en kısa sürede ve en düşük maliyetlerle alınıp satıldığını ifade eder?
34. Aşağıdakileden hangisi İMKB hisse senedi endekslerinden biridir?
35. İMKB yinetim kurulu ile ilgili hangisi yanlıştır?
36. Aşağıdakileden hangisi Sermaye Piyasaları Kurulu Daire Başkanlığı arasında yer almaz? Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |
|
|
|
|
|
|
| |
|