MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Sen Beni Sevmin
|
 |
« Yanıtla #1 : Ekim 01, 2009, 03:59:05 ÖÖ » |
|
Sermaye piyasası 2006 ara sınavı soruları
1-Üçüncül Piyasaların tanımı? - Borsaya kote edilmiş menkul kıymetlerin borsa dışında alınıp satılmasıyla oluşan piyasalardır. 2-Finansal varlığın tanımı? - Fon talebinde bulunan kurumların fon sunan kişi yada kurumlara sunduğu belgelere ‘finansal varlık yada menkul kıymet’ denir. 3-Bölünebilirlik tanımı? - Finansal varlığın en az hangi miktarda paraya çevirilebileceğini gösteren özelliğidir 4-Para sermayesi nin başlıca kurumu? - Ticaret Bankası 5-Nominal faiz oranını belirleyen faktörler? - Reel faiz oranı, enflasyon primi, ödenmeme riski, likitide primi, vade riski primi 6-Ticari kredilerini özelliklerinden değildir? - İpotek yoluyla kullanılır 7-Factor kuruluşun görevi değildir? - Görevleri: Muhasebe fonksiyonunu üstlenmesi, Tahsilatı üstlenmesi, Alacakların tahsil edilememe riskini üstlenmesi 8-Repo ve ters reponun önemli olmasının nedeni? - Teminatlı borçlanma olduğu için ödenmeme riski düşüktür, likitide, esneklik ve pazarlık kolaylığı açısından diğer para piyasası araçlarından üstündür. 9-Tahvili kim çıkarır? - Anonim şirketler ve İktisadi Kamu Kuruluşları 10-Sıfır kuponlu tahvillerin diğer tahvillerden farkı? - Vade boyunca hiçbir faiz ödemesi yapılmaz, sadece vade sonunda tahvilin nominal değeri ödenir. 11-Kesin alım-satım pazarının tanımı? - Sabit getirili menkul kıymetlerin aynı gün veya ileri valörlü olarak doğrudan alım/doğrudan satım işlemlerinin yapıldığı pazardır. 12-Hangisi Tahvil derecelendirmesi ile ilgili hangisi doğrudur? - Düşük dereceye sahip tahvillerden yüksek faiz getirisi beklenir. 13-Hisse senedini kimler ihraç edebilir? - Anonim Şirket ve Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket 14-Kayıtlı sermayenin tanımı? - A.Ş. lerin sermaye arttırımında TTk hükümlerine tabi olmadan çıkarabilecekleri azami sermaye miktarıdır 15-Hangisi hisse senedi türevlerindendir? - Hisse Senedi Türevleri: Katılma İntifa senetleri, Kar- Zarar Ortaklığı Belgeleri, Oydan Yoksun Hisse Senetleri 16-Hangi piyasada işletmeye nakit girişi sağlanır? - İkincil Piyasa 17-Türev ürünün tanımı nedir? - Vade sonundaki veya vade içerisindeki değeri;sözleşmeye konu olan varlığın fiyatı tarafından belirlenen finansal varlıktır. 18-Gelecek ve vadeli sözleşme özelliklerinden hangisi yanlıştır? - İkisindede ikincil piyasa vardır. 19-Aşağıdakilerden hangisi opsiyon sözleşmeleri ile ilgili doğru bir bilgidir? - Opsiyon sözleşmesi, sahibine belirli bir malı veya menkul kıymeti önceden belirlenen bir fiyattan, belirli bir tarihte alma ve satma HAK kı sağlayan sözleşmelerdir. 20-Satın alma opsiyonu tanımı? - Satın Alma Opsiyonu: Opsiyonu olan tarafa, opsiyona konu olan varlığı belli bir vade içinde veya vade sonunda belirlenen bir fiyattan SATIN ALMA HAKKI veren sözleşmelerdir. 21- Para swabı tanımı? - İki tarafın iki ayrı para birimi üzerinden mevcut veya olacağı tahmin edilen borçlarını veya alacaklarını değiştirmeleridir. 22-Sermaye piyasası kurulu hangi kanuna bağlıdır? - Sermaye Piyasası Kanunu (SPK) 23-Hangisi Sermaye Piyasası Kurulu Daire Başkanlıkları içinde değildir? - Olanlar: Denetleme, Ortaklıklar, Aracılık, Kurumsal Yatırımcılar, Piyasa Gözetim, Araştırma, Muhasebe, Bilgi İşlem, Hukuk, İdari ve Mali İşler 24-Aşağıdakilerden hangisi SPK nın sermaye piyasası alanında mesleki faaliyetleri yürütmekle ilgili görevleri arasında yer almaz? - Değerlendirme 25-Piyasanın Genişliği ne ile ilgilidir? - Menkul kıymete ait alış-satış emirlerinin hacmi ile ilgilidir. 26-İMKB nin kuruluş tarihi? - 1985 27-Hangisi borsanın gelir kaynakları arasında değildir? - Borsanın Gelir Kaynakları: Borsa üyelerinin borsaya giriş aidatı, Borsa üyelerinin yıllık aidatı, Kotasyon ücretleri, İşlemlerin tescil ücretleri, Disiplin cezası paraları, Kurtajdan ödenecek pay, Diğer ücret, tarife payları, gelir ve bağışlar 28- BOĞA piyasası ile ilgili soru - Cevabı yükselen hisse senedi 29- Endeks in tanımı? - Menkul kıymetlerin fiyat değişimlerini incelemek üzere hazırlanan gösterge 30-Müşteri emrinin tanımı? - Yatırımcının aracı kuruma verdiği hisse senedi alım ya da satım emrine müşteri emri denir 31-Aşağıdakilerden hangisi bir ülkede sermaye piyasasının gelişebilmesi için gerekli olan koşullardan birisi değildir? - Ekonomide tasarruf düzeyinin düşük olması Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |
|
|
|
|
|
|
|
MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Sen Beni Sevmin
|
 |
« Yanıtla #2 : Ekim 01, 2009, 03:59:27 ÖÖ » |
|
1.İşletmeye fon girişini sağlayan piyasa aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt: Birincil piyasa
2.Borsaya kote edilmiş menkul kıymetlerin borsa dışında alınıp satılmasına ne ad verilir?
Yanıt: Üçüncül piyasa
3.Finansal varlıklara fon sunanların, kişi ya da kurumlara sundukları bu fonlar karşılığında aldıkları varlıklara ne ad verilir?
Yanıt: Finansal varlık
4.Aşağıdakilerden hangisi sermaye piyasalarının gelişimini etkileyen faktörlerden biri değildir?
Yanıt: Ekonomide tasarruf düzeyinin düşük olması
5.Aşağıdakilerden hangisi nominal faiz oranını etkileyen unsurlardan değildir?
Yanıt: Döviz kuru riski
6.Para piyasalarının en belirgin özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt: Ticari bankalar
7.Finansal varlıkların en az hangi miktarda paraya çevirilebileceğini gösteren aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt: Bölünebilirlik
8.Aşağıdakilerden hangisi tahvil ihraç edebilir?
Yanıt: Anonim şirketler
9.Aşağıdakilerden hangisi ticari kredilere ilişkin yanlış bir ifadedir?
Yanıt: Ticari krediler, ticari bankaların işletmelere kullandırdıkları kısa vadeli kredilerdir.
10.Aşağıdakilerden hangisi Factor�un sunduğu yararlardan biri değildir?
Yanıt: Pazar araştırması
11.Aşağıdakilerden hangisi Türkiye�de repo ve ters repo işlemlerinin tercih edilmesinin en önemli nedenidir?
Yanıt: Repo işlemlerinin likiditesinin yüksek olması
12.Nominal değeri 50 YTL, piyasa değeri 45 YTL olan sıfır kuponlu tahvilin getirisi yüzde kaçtır?
Yanıt: % 11
13.Tahvilin derecelendirilmesine ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Yanıt: Düşük dereceye sahip tahvillerden yüksek faiz getirisi beklenir.
14.Kesin alım-satım pazarı nedir?
Yanıt: Sabit getirili menkul kıymetlerin şeffaf ve rekabete açık bir ortamda işlem görmelerini sağlayarak likiditesini artırmak amacıyla kurulmuş pazardır.
15.Aşağıdakilerden hangisi hisse senedi ihraç edebilir? Yanıt: Anonim şirket
16.Kayıtlı sermaye nedir?
Yanıt: Anonim şirketlerin sermaye arttırımında TTK hükümlerine tabi olmadan çıkarabilecekleri azami sermaye miktarıdır
17.Aşağıdakilerden hangisi hisse senedi türlerinden biridir?
Yanıt: Kar/zarar ortaklığı belgesi
18.Akreditif kredi nedir?
Yanıt: İthalatçı işletmelere verilen kredidir.
19.İMKB hangi tarihte faaliyete başlamıştır?
Yanıt: 1986
20.Fiyatların yükselme eğiliminde bulunduğu piyasaya ne denir?
Yanıt: Boğa piyasası
21.Türev ürün nedir?
Yanıt: Fiyatı başka ürün fiyatına bağlı olarak türetilmiş üründür.
22.Aşağıdakilerden hangisi Farword ve Forture piyasalarının özelliklerinden biri değildir? Yanıt: Vadeli işlem ve gelecek piyasalarının ikincil piyasası vardır?
23.Aşağıdakilerden hangisi para swapın amacıdır?
Yanıt: İstenilen para cinsinden fon sağlamak
24.Uluslararası piyasalarda döviz kurunun yükseleceğini bekleyen bir yatırımcı aşağıdakilerden hangisini yapar?
Yanıt: Satın alma opsiyonunu satın alır.
25.Opsiyona ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Yanıt: Fiyatlardaki küçük bir dalgalanma yatırımcıların daha çok kazanç sağlamalarına fırsat verir?
26.SPK aşağıdakilerden hangisine dayanarak faaliyetlerini yerine getirir?
Yanıt: SPK
27.Aşağıdakilerden hangisi SPK�nın kayda alınması zorunlu tuttuğu durumlardan biridir?
Yanıt: Halka açık olmayan anonim şirketlerin sermaye arttırımı ile ihraç edebilecekleri hisse senetlerini halka arz etmesi
28.Aşağıdakilerden hangisi SPK�da yer alan daire başkanlarından değildir? Yanıt: Satın alma daire başkanı
29.Tahvil nedir?
Yanıt: Anonim şirketler veya iktisadi kamu kuruluşlarının çıkardığı uzun vadeli borç senedidir.
30.Aşağıdakilerden hangisi SPK�nın görevlerinden biridir?
Yanıt: İhraç veya halka arz olunacak sermaye piyasası araçlarını kurul kaydına almak ve kamu yararına gerektirdiği hallerde sermaye piyasası araçlarının halka arz ve satışını geçici olarak durdurmak
31.Aşağıdakilerden hangisi SPK nın faaliyetleri arasında yer alır?
Yanıt: Değerlendirme
32.Piyasa genişliği nedir?
Yanıt: Menkul kıymetle ilgili alış ve satış emirlerinin
33.Endeks nedir?
Yanıt: Menkul kıymetlerin fiyat değişimlerini incelemek üzere hazırlanan gösterge
34.Borsada işlemleri kim yapar?
Yanıt: Borsa aracı kurumlarının yetkili temsilcileri
35.Yatırımcının aracı kuruma verdiği hisse senedi alım-satım emrine ne denir?
Yanıt: Müşteri emri
36.Aşağıdakilerden hangisi borsanın gelir kaynaklarından biri değildir?
Yanıt: Faiz gelirleri Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |
|
|
|
|
|
|
| |
| |