Yeni Üye
Üye No: 74876
|
 |
« : Mayıs 20, 2010, 05:52:04 ÖÖ » |
|
Nanoteknolojinin önemi, atomlar ve moleküller seviyesinde (1 ila 100 nanometre (nm) skalasında) çalışarak, gelişmiş ve/veya tamamen yeni fiziksel, kimyasal, biyolojik özelliklere sahip yapılar elde edilmesine imkan sağlamasından kaynaklanmaktadır. Nanomalzemeler boyutlarından dolayı, elektronik, fotonik, manyetik, reolojik, yapısal ve mekanik niteliklerinde olumlu yönde farklılık gösterirler. Bu farklılığın nedenleri ise, yüksek yüzeyhacim oranları, hacimsel davranışlar ortaya çıkmadan sınırlı sayıda atom ya da molekül arasındaki kooperatif fenomenler ve nano-boyutlu yapılarda ortaya çıkan kuantum etkileridir. Benzer şekilde, nanoölçeklerde atomlararası bağ yapısı da degişlikliğe ugrayabilmekte; mekanik olarak malzeme güçlenirken ya da zayıflarken, elektronik olarak iletkenlik özelliği tümüyle değişebilmektedir. Kuantum bilgisayarı ; kuantum , nano teknoloji ve bilgisayar üçlemesinden meydana gelen geleceğin makinesi. Günümüz bilgisayarlarının 1 oda büyüklüğünde ve iki ile ikiyi toplayabildiği bir dönemden şimdiki halini almasını düşündüğümüzde kuantum bilgisayarının evlerimize hiçde sanıldığı kadar uzak olmadığını görüyoruz. Bugün dünyanın en gelişmiş bilgisayarlarının yıllar sonra yapabildiği işlemleri tek başına kısa sürede yapabilen kuantum bilgisayarları insanlık için ne kadar yararlı olacağını sanırım anlayabiliyoruz. 4. sanayi devrimi olarak nitelendirilen nano teknolojinin en önemli ürünü olan kuantum bilgisayarından başka , bir çok ürününün olduğunu ve bunların gelecek dünyamızda yerini almaya hazırlandıklarını da unutmamamız gerekir. Çizilmeyen boya, hidrojen ile çalışan motorlar, hafif krosere sahip dayanıklı arabalar, renk değiştiren camlar, ısınan otomobilden elde edilen elektrik enerjisi, yoldaki buzu anlayıp arabayı yönlendiren sensörler , bakteri öldüren koltuklar… Daha bunun gibi sayabileceğimiz yüzlerce ürün. Sanırım nano teknoloji ve kuantum bilgisayarı önümüzdeki 50 yıl içersinde konuluşacak en önemli iki şey olucak.
Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |