Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 26, 2012, 01:19:21 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: Namus Nedir?  (Okunma Sayısı 236 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Editor
Uzman Üye
Üye No: 21730
Mesleği: İngilizce Öğretmeni

« : Ocak 08, 2010, 05:49:45 ÖS »

NOMOS-Yunanca'da yasa anlamına gelen kelime. felsefi metinlerde geçer.
namus kelimesi bu kelimeden arapçalaştırılmıştır, biz de bu kelimeyi kendi adetlerimize uygun şekilde türkçeleştirmişizdir.(alıntı)

NAMUS
1 .    Bir toplum içinde ahlak kurallarına karşı beslenen bağlılık.
2 .    Dürüstlük, doğruluk (TDK)

Ancak, yapılan araştırmalarda (özellikle İstanbul, Adana, Şanlıurfa ve Batman) bu kavramın sadece kadınlar için kabul gördüğü gibi bir sonuca varılmış.
Görüşme yapılan kentlerin hepsinde, namus kavramının “kadın, kadın bedeni, kadın cinselliği ve bunun kontrol edilmesi” olarak algılandığı gözlenmiş.
Görüşmelerden çıkan sonuca göre:
* Namuslu kadın bekaretini korur
* Evlilik dışı cinsel ilişkide bulunmaz
* Düzgün giyinir
* Bir kadından beklenen şekilde davranır
* Geleneklere uygun görevlerini yerine getirir.

Araştırmaya göre, 18-25 yaş arasındaki erkeklerin bekaret ve boşanma konusundaki fikirleri oldukça sert. Orta yaş ve üzeri erkekler, nispeten daha hoşgörülü.
Okur-yazar olmayan, köyde yetişmiş ve güçlü dini bağları olan yaşlı kadınlar ile kapalı geleneksel bir çevrede yaşayan eğitimsiz genç kadınlar dışındaki kadınların, namus konularındaki ifadeleri ise, erkeklerden daha ılımlı.

Aynı toplumda yaşayan insanların bir kavramı neden bu kadar farklı algıladıklarını, algılanan bu kavramı neden bir cinayet nedeni yaptıklarını anlamak ve açıklamak mümkün mü ?

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

Etiket:
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!