MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Sen Beni Sevmin
|
 |
« : Ekim 04, 2009, 12:58:59 ÖÖ » |
|
Muhasebe Denetimi ve Mali Analiz 2007 bütünleme full soru ve cevapları
1,Bir işletmenin sadece eşit süreleri kapsayan iki döneme ait aynı zaman dilimi kapsayan finansal tabloları mevcutsa aşağıdaki analiz tekniklerin den hangisi kullanılmaz?? a)yüzde yöntemi b)karşılaştırmalı tablolar analizi tekniği c)yatay analiz d)trend (eğilim)yüzdeleri analizi e)oran analizi tekniği
2,işletme personelince yapılan işlemlerini, yetkili organlarca konulmuş olan belli kural ve yöntemlere uygun olarak yapılıp yapılmadığını araştıran denetim türü aşağıdakilerden hangisidir?? a)uygunluk denetimi b)finansal tabloların denetimi c)faaliyet denetimi d)özel amaçlı denetim e)vergi denetimi
3,aşağıdakilerden hangisi denetimin genel standartlarından biridir?? a)mali tabloların tek düzen muhasebe sistemine uygunluğu b)genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygunluk c)denetim ücretinin belirlenmesi d)denetçinin yeterli eğitim ve deneyime sahip olması e)denetçi yardımcılarının izlenmesi ve yönlendirilmesi
4,denetimin kaliteli bir şekilde yapılıp yapılmadığını aşağıdakilerden hangisi ile ölçülür?? a)denetçinin, işletmenin faaliyet konusundaki uzmanlığıyla b)denetlenecek işletme yöneticilerinim denetim uygulamalarına ilgisiyle c)genel kabul görmüş denetim standartlarına uygunlukla d)denetim işlemlerinin sonuçlarının kamuoyuna açıklanmasıyla e)denetçinin yanında çalıştırdığı yardımcı sayısıyla
5,denetçi denetim riskini 0,04 düzeyinde tutmak istemektedir.asıl risk 0,80düzeyinde ve kontrol riski de 0,60 olduğu düşünülürse bulgu riski ne kadardır?? a)0,036 b)0,062 c)0,083 d)0,1 e)0,15
6,aşağıdakilerden hangisi bir kanıtın yeterliliğini belirler?? a)önemlilik ve risk unsurları b)müşteri işletme yönetimi c)genel kabul görmüş denetim standartları d)denetçinin tecrübesi e)genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri
7,işletmenin amaçlarına ulaşmasını engelleyen risklerin önlenmesine yardımcı olan politikaların ve yordamların uygulanması aşağıdaki iç kontrol unsurlarından hangisi oluşturur?? a)kontrol çevresini b)kontrol eylemlerini c)risk değerlemeyi d)izlemeyi e)bilgi ve iletişimi 8,kontrol riski yüksek ise (zayıf bir iç kontrol var ise) maddi doğruluk testlerinin düzenlenişi bakımından aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?? a)maddi doğruluk testleri yıl içerisinde de uygulanabilir b)maddi doğruluk testleri daha etkili prosedürlerden oluşur c)maddi doğruluk testleri daha nitelikli kanıt toplamaya yönelmelidir d)maddi doğruluk testleri daha fazla kanıt toplamayı sağlamalıdır e)maddi doğruluk testleri bilanço tarihinde veya ona çok yakın zamanda yapılmalıdır
9,aşağıdakilerden hangisi niteli örneklemesinde denetçinin öncelikle belirlemesi gereken noktalardan biri değildir?? a)örneklem birimini tanımlamak b)evreni tanımlamak c)örneklem büyüklüğünü belirlemek d)kontrol test amaçlarını belirlemek e)defter değerini hesaplamak
10,örneklem sonuçları hesap kalanlarında maddi bir hata olduğunu desteklemekle birlikte maddi bir hata olmaması riskine ne ad verilir?? a)yanlış ret riski b)örnekleme riski c)yanlış kabul riski d)alfa riski e)beta riski
11,aşağıdakilerden hangisi denetimin genel amaçlarından biri değildir?? a)değerleme ve dağıtım b)varolma ve gerçekleşme c)tamlık d) raporlama e) sunum ve açıklama
12,bankaya yatırılan paralara ilişkin kayıtların banka dekontları ve bankadan gelen hesap özetleri ile doğrulaması hangi grubun uygunluk testlerinin yapılışı içerisinde ele alınır?? a)amortismanlar b)stoklar c)dönen varlıklar d)ticari alacaklar e)hazır değerler
13,bir işlemin belgelendirilmesinde ve muhasebe kayıtlarına geçirilmesinde düzenlenen tüm belgelerin ve izlenen tüm muhasebeleştirme işlemlerinin doğru olarak yerine getirilip getirilmediğinin incelenmesinde kullanılan testlere ne denir?? a)maddi doğruluk testleri b)uygunluk testleri c)analitik prosedürler d)işlem testleri e)hesap kalanı testleri
14,denetimde, mali tablolarda tam açıklama kuralına yeterince uyulmadığı halde, tabloların bütünü doğru bulunuyorsa ne tür görüş bildirilir?? a)olumsuz görüş b)olumlu görüş c)şartlı görüş d)olumsuz şartlı görüş e)görüş bildirmekten kaçınma
15,aşağıdakilerden hangisi sonuçların değerlendirilmesi aşamasında yapılmaz?? a)kanıtların yeterliliğinin değerlenmesi b)müşteri işletmeden beyan mektubu istenmesi c)işletmeden hataların düzeltilmesini isteme d)önemlilik düzeyinin ve denetim riskinin son defa ölçülmesi e)çalışma kağıtlarının son kez gözden geçirilmesi
16,aşağıdakilerden hangisi olumsuz görüş bildirmeyi gerektiren şartlardan biri değildir?? a)önemli bir kalemle ilgili olarak kanıt toplanamamasına neden olan sınırlamalar olması b)denetim yapılan yılda önceki yıla göre muhasebe ilkelerinde değişiklik olamaması c)mali tablolarda tam açıklama kuralına yeterince uyulmadığı halde tabloların bütünün doğru bulunması d)gelecekte belirsiz durumun gerçekleşmesinin işletme içi hayati tehlike yaratması e)mali tablolarda tam açıklama kuralına hiç uyulmaması
17,aşağıdakilerden hangisi mali tablolara uygulanan analiz tekniklerinden biri değildir?? a)fizibilite analizi b)karşılaştırmalı tablolar analizi c)trend analizi d)oran analizi e)fon akışı analizi
18,muhasebe bilgileri aşağıdakilerden hangisine göre üretilir ve raporlanır?? a)analiz tekniklerine b)genel kabul görmüş denetim standartlarına c)genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine d)işletmecilik bilgisine e)kanunlara
19,bir işletmenin birbirini izleyen aynı uzunluktaki dönemlere ait finansal tabloların yer alan kalemlerdeki değişmelerin belirlenmesi incelenmesi ve değerlendirilmesine olanak tanıyan analiz tekniğine ne ad verilir?? a)yüzde analiz tekniği b)fon akış analizi c)dikey analiz tekniği d)karşılaştırmalı tablolar analizi tekniği e)oran analizi tekniği
20,’’işletmenin net dönem karı (zararı) kalemine bakıldığında ilk yıl 15 YTL zarar; ikinci yılda 45 YTL kar raporlandığı görülmektedir.’’ bu durumda karşılaştırmalı gelir tablosunda bu kalemle ilişkin değişme büyüklüğü ne kadardır? a)kardaki artış60YTL b)kardaki artış 45 YTL c)kardaki artış 30 YTL d)zarardaki artış 45YTL e)zarardaki artış 60 YTL
21,karşılaştırmalı tablolar analizi tekniğine göre , stokların satışlardan daha hızlı artış göstermesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?? a)satılan malların yerine yenilerinin konulmasında karşılaşılan güçlükler b)stok değerleme yönteminin değişmesi c)üretimin talepten daha hızlı artması d)stok maliyetindeki düşme e)işletme tarafından daha etkin stok kontrolü yapılaması
22,işletmenin kısa vadeli yabancı kaynaklarını dönen varlıklarını dönen varlıkların finansmanında kullanmış olduğunu aşağıdakilerden hangisi gösterir?? a)dönen varlık toplamının öz kaynak toplamından büyük olması b)yabancı kaynak toplamının öz kaynak toplamında az olması c)dönen varlık toplamının duran varlık toplamından küçük olması d)dönen varlık toplamının kısa vadeli yabancı kaynak toplamından büyük olması e)duran varlık toplamının kısa vadeli yabancı kaynak toplamından büyük olması
23,işletmenin dikey yüzdelerle ifade olunmuş bilançosunda ‘’kaynak dağılımı’’ incelenirken aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmaz?? a)kısa ve uzun vadeli yabancı kaynakların pasif toplamı içindeki payı b)oto finansman kalemleri ile dönem karının öz kaynak toplamı içindeki payı c)yabancı kaynakların toplam kaynaklar içindeki payının öz kaynakların payından olan farkı d)öz kaynak grubu kalemlerinin kendi grup toplamlarına oranları e)duran varlıkların aktif toplamı içindeki payı
24,aşağıdakilerden hangisi hem bilanço hem de gelir tablosu kalemleri ilişkilendirilerek trend analizi yapıldığını gösterir?? a)net satışlar-faaliyet giderleri b)net satışlar-ticari alacaklar c)stoklar-ticari borçlar d)net satışlar-satışların maliyeti e)net satışlar-finansman giderleri
25,aşağıdakilerden hangisi trend analizinin uygulanmasında izlenecek aşamalardan biri değildir?? a)bilanço ve gelir tablosu kalemlerinin eğilim yüzdelerinin hesaplanması b) eğilim yüzdelerinin hesaplanmasında temel olacak dönemin seçilmesi c)mali tabloların hazırlanması d)analiz uygulanacağı zaman diliminin belirlenmesi e)analiz sonuçlarının yorumlanması
26,bir varlığın paraya çevrilmesindeki çabukluk ve kolaylığa ne denir? a)varlığın piyasa değeri b)varlığın kalitesi c)etkinlik d)varlığın gerçek değeri e)likidite
27,bilanço ve gelir tablosunda yer alan finansal bilgilere ek finansal bilgi elde etmek için iki finansal bilginin ilişkisinin incelenmesini mümkün kılan analiz tekniği aşağıdakilerden hangisidir?? a)karşılaştırmalı analiz b)oran analizi c)varlık-kaynak analizi d)fon akış analizi e)dinamik analiz
28,nakit akım tablosunda fonun kapsamı aşağıdakilerden hangisidir?? a)satışlardan elde edilen büyüklük b)dönen varlık c)likiditesi yüksek kalemler d)kasa e)nakit ve nakde eşdeğer varlıklar
29,mali tablolarda yer alan tüm kalemlerin paranın satın alma gücüne göre düzeltilmesini ön gören yöntem aşağıdakilerden hangisidir?? a)cari yöntem b)genel fiyat düzeyi yöntemi c)bilanço yöntemi d)fiyat düzeltme yöntemi e)cari değer yöntemi
30,işletmenin cari oranı 1,8 iken asit test oranının 0,6 olması aşağıdaki durumlardan hangisini ifade eder?? a)hazır değerler oranının yüksek olduğunu b)işletmenin kısa vadeli borçlarını ödemede stoklara önemli derecede bağımlı olduğunu c)işletmenin net çalışma sermayesi noksan olduğunu d)işletmenin likiditesinin iyi olduğunu e)işletmenin stoklarının yetersiz olduğunu
CEVAPLAR 1.d 2.a 3.d 4.c 5.c 6.a 7.b 8.a 9.e 10.a 11.d 12.e 13.d 14.c 15.b 16.e 17.a 18.c 19.d 20.a 21.c 22.d 23.e 24.b 25.c 26.e 27.b 28.e 29.b 30.b Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |