Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 10:55:24 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: Muhasebe Denetimi Mali Analiz Deneme Sınavları  (Okunma Sayısı 2933 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Mesleği: Öğretim Görevlisi
Sen Beni Sevmin

« : Ekim 05, 2009, 10:01:23 ÖS »

Muhasebe Denetimi Mali Analiz Deneme Sınavları

muhasebe denetim mali analiz final ve bütünleme deneme sınavı 1

1-) Aşağıdakilerden hangisi bilginin güvenilirliğinin bağımsız bir denetçi tarafından denetlenmesini gerektiren nedenlerden biri değildir?
A) İşletme sahipleri ile yöneticileri arasındaki çıkar çatışması
B) Muhasebe sisteminin giderek basitleşmesi
C) Bilgi kullanıcılarının işletmeden uzak olmaları
D) Bilgi kullanıcılarının işletme hakkında birinci elden bilgiye sahip olmamaları
E) Ekonomik kararların toplumun geniş kesimlerini etkilemesi

--------------------------------------------------------------------------------
2-) İşletme varlıklarının her türlü zarara karşı korunup korunmadığının, faaliyetlerin saptanmış politikalarla uyum içinde yürütülüp yürütülmediğinin araştırılması faaliyetleri kimin adına yapılır?
A) Yönetim
B) Ortaklar
C) İç denetçi
D) Kredi verenler
E) Bağımsız denetçi

--------------------------------------------------------------------------------
3-) “Denetim bir uzman olarak gerekli teknik eğitim ve yeteneğe sahip kişilerce yapılmalıdır” görüşü aşağıdakilerden hangisinin bir gereğidir?
A) İşletme politikalarının
B) İç kontrol sisteminin
C) Mesleki örgütlenmenin
D) Denetimin genel standartlarının
E) Finansal bilginin doğruluk ve güvenirliliğinin

4-) Aşağıdakilerden hangisi bir şirket tarafından yayınlanan finansal tabloların önemli ölçüde yanlış ve yanıltıcı olabilme olasılığıdır?
A) Denetim riski
B) Bilgi riski
C) Bulgu riski
D) Doğal risk
E) Kontrol riski

5-) Finansal bilgilerin doğruluğu ve güvenilirliğini, faaliyetlerin etkinlik ve verimliliğini ve yapılan işlemlerin yasa ile ilgili düzenlemelere uygunluğunu amaçlayan işletme içinde oluşturulmuş sürece ne denir?
A) Finansal tablo denetimi
B) İç denetim
C) İç kontrol
D) Uygunluk denetimi
E) Muhasebe denetimi

6-) Görevlerin ayrımı iç kontrolün unsurlarının hangisinin kapsamındadır?
A) Kontrol çevresi
B) Kontrol eylemleri
C) Risk değerleme
D) Bilgi ve iletişim
E) İzleme

7-) Denetçinin örneklemden elde ettiği sonuçlara bakarak iç kontrol yeterince güvenilir olduğu halde, güvenilir olmadığı kanısına varmasına ne denir?
A) Yanlış ret riski
B) Yanlış kabul riski
C) Beta riski
D) Alfa riski
E) Hata tipi II

8-) Kasada yabancı paranın olup olmadığı ve bilanço tarihinde değerlemeye tabi tutulup tutulmadığı kasa kaleminin maddi doğruluk testinin hangi özel amacını ifade eder?
A) Varolma
B) Değerleme
C) Açıklama
D) Tamlık
E) Sunum

9-) Aşağıdakilerden hangisi denetim sürecinin son evresidir?
A) Müşterinin kabulü
B) Denetimin planlanması
C) Denetim programının hazırlanması
D) Müşteri işletmeyle görüşme yapılması
E) Denetim raporunun yazılması

10-) Mali tabloların hazırlanmasında GKGMİ’nden bazılarına uyulmamasına rağmen bu durumun tabloların bütününün doğruluğunu bozmadığına inanılıyorsa denetçi ne tür görüş bildirir?
A) Olumlu
B) Olumsuz
C) Şartlı
D) Şartsız
E) Görüş bildirmekten kaçınma

11-) Bir işletmenin varlıkları ile kaynakları birlikte aşağıdakilerden hangisini gösterir?
A) Gelir Tablosu
B) Mali Durum
C) Analiz Sonuçları
D) Analiz Teknikleri
E) Denetim Raporu

12-) Aşağıdakilerden hangisi kısa vadeli yabancı kaynakların tam tanımıdır?
A) Bir hesap dönemi içinde ödenmesi gereken ve ödenmeleri mutlaka dönen varlıklarca yapılacak olan borçlar
B) Kısa vadeli olarak bankalardan sağlanan kredilerle ödenen borçlar
C) Ödenmeleri döner aktifler dışındaki aktif gruplardan yapılacak olan borçlar
D) Ödenmeleri döner aktiflerden yapılacak olan borçlar
E) Bir hesap dönemi içerisinde ödenmesi gereken borçlar

13-) İşletmenin brüt satış hasılatından, satışları azaltıcı iade, iskonto gibi indirimlerin düşülmesiyle aşağıdakilerden hangisi elde edilir?
A) Net satışlar
B) Brüt satış kârı veya zararı
C) Net dönem kârı veya zararı
D) Satılan malların maliyeti
E) Faaliyet kârı veya zararı

14-) “Her kalemin yıllar itibariyle belirlenen değişmelerini incelemek suretiyle, işletmenin mali durum ve faaliyet sonuçları bakımından göstermiş olduğu gelişmeyi saptamak” amacıyla uygulanan mali analiz tekniğine ne ad verilir?
A) Fon akış analizi
B) Oran analizi
C) Trend analizi
D) Dikey analiz
E) Karşılaştırmalı tablolar analizi

15-)
Yukarıdaki tabloya göre faaliyet zararındaki artışın sebebi nedir?
A) Net satışların azalması
B) Genel yönetim giderlerindeki artış
C) Pazarlama giderleri ve genel yönetim giderlerindeki artış
D) Genel yönetim giderlerindeki artışın brüt satış kârındaki artıştan fazla olması
E) Faaliyet zararından daha yavaş artan brüt satış kârı.

16-) Karşılaştırmalı tablo analizinden beklenen yararın sağlanabilmesi için aşağıdaki koşullardan hangisi gerekli değildir?
A) Karşılaştırılan dönemlerin aynı uzunlukta olması
B) Tutarlılık kavramına uyulması
C) Tabloların aynı muhasebe kavram ve ilkelerine göre hazırlanması
D) Rakamlarda fiktif değişmelerin dikkate alınması
E) Rakamların enflasyonun etkisinden arındırılarak karşılaştırılması

17-) Yüzde yöntemiyle analiz tekniğinin amacı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tablolardaki kalemlerin önceki dönemlere göre gösterdiği artış veya azalışları analiz etmek
B) Bilanço ve gelir tablosunu yatay olarak incelemek
C) İşletmenin mali durum ve faaliyet sonuçları bakımından gösterdiği gelişmeyi incelemek
D) İşletmelerin aynı hesap dönemine ait bilançosu ile gelir tablosunu karşılaştırmak
E) Finansal tabloları oluşturan unsurların uygun ve yeterli büyüklükte olduklarını incelemek

18-) İşletmenin dikey yüzdelerle ifade olunmuş bilançosunda “kaynak dağılımı” incelenirken aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmaz?
A) Kısa ve uzun vadeli yabancı kaynakların pasif toplamı içindeki payının belirlenmesi
B) Dönen varlıkların aktif toplamı içindeki payına bakılması
C) Öz kaynak grubu kalemlerinin kendi grup toplamlarına oranlarının ele alınması
D) Otofinansman kalemleri ile dönem kârının öz kaynak toplamı içindeki payına bakılması
E) Yabancı kaynakların toplam kaynaklar içindeki payının öz kaynakların payından farkına bakılması

19-) İşletmelerin kısa vadeli yabancı kaynaklarının sadece dönen varlıkların finansmanında kullanıldığını aşağıdakilerden hangisi gösterir?
A) Yabancı kaynak toplamının özkaynak toplamından az olması
B) Dönen varlık toplamının duran varlık toplamına eşit olması
C) Duran varlık toplamının kısa vadeli yabancı kaynak toplamından büyük olması
D) Dönen varlık toplamının kısa vadeli yabancı kaynaklardan fazla olması
E) Dönen varlık toplamının özkaynak toplamından fazla olması

20-) Bir işletmenin aralarında ilişki olan mali tablo kalemlerinin uzun sürede gösterdikleri eğilimlerini karşılaştırmak suretiyle yapılan incelemeye ne ad verilir?
A) Trend analizi
B) Oran analizi
C) Yatırım analizi
D) Yönetim analizi
E) Dikey analiz

21-) İşletmenin mali gücünü alacaklıların güvencede olup olmadığını ve aktif üzerinde kimin daha fazla hak sahibi olduğunu görebilmek için hangi kalemlerin eğilim yüzdelerine bakılır?
A) Ticari Borç - Stok
B) Dönen varlık - Kısa vadeli borç
C) Yabancı kaynak - Özkaynak
D) Duran varlık - Özkaynak
E) Ticari alacak - net satış

22-)
Yukarıdaki tabloya göre yapılacak yorum hangisi olabilir?
A) İşletme daha ağır koşullarda borçlanmaya gidiyor.
B) İşletme daha çok peşin satış yapıyor.
C) İşletme stoklarını satamıyor.
D) Ticari borçlar zamanında ödeniyor.
E) İyi bir stok politikası yoktur.

23-) İşletmenin tek bir yıla ait mali tablolarında yer alan kalemler arasında matematiksel ilişkiler kurarak yapılan incelemeye ne denir?
A) Trend analizi
B) Oran analizi
C) Yatay analiz
D) Dikey analiz
E) Fon akım tablosu

24-) İşletmenin cari oranı 1,5 iken asit-test oranının 0,3 olması aşağıdakilerden hangisini gösterir?
A) N.Ç.S. noksanı olduğunu
B) Stokların yetersiz olduğunu
C) Likiditesinin iyi olduğunu
D) Hazır değerler oranının yüksek olduğunu
E) Kısa vadeli borçlarını ödemede stoklara önemli derecede bağımlı olduğunu

25-)
Yukarıdaki formül aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
A) Maddi duran varlık devir hızı
B) Aktif devir hızı
C) Ortalama tahsil dönemi
D) Sermayenin amortisman oranı
E) Brüt kâr marjı

26-) Bir dönemden diğerine mali durumda meydana gelen değişmeleri ve bunun nedenlerini gösteren tabloya ne denir?
A) Bilanço
B) Gelir tablosu
C) Fon akım tablosu
D) Nakit akım tablosu
E) Net çalışma sermayesi değişim tablosu

27-) Aşağıdakilerden hangisi net çalışma sermayesinin yetersizliğine yol açar?
A) Kısa vadeli borçların döner varlıklardan az olması
B) Döner varlıkların kısa vadeli borçlardan fazla olması
C) Döner varlıkların kısa vadeli borçları aşan kısmının işletmenin gereksinim duyduğundan az olması
D) İşletmenin Net Çalışma Sermayesi Noksanı’ndan işletmenin gereksinim duyduğu Net Çalışma Sermayesi’ne geçmiş olması
E) Dönen varlıklarla kısa v.y.k arasındaki farkın dönen varlık lehine olması

28-) Net çalışma sermayesi değişim tablosu düzenlenirken dönen varlıklıklar ve kısa v.y.k. unsurlarına uygulanan esas nedir?
A) Dönen varlıklardaki azalış ve kısa vadeli y.k. artışı fon kaynağıdır.
B) Fon girişi sağlayanlar fon kullanımı çıkışına neden olan kaynaktır.
C) Unsurların net değerleri ele alınır.
D) Dönen varlıklardaki artışlar kısa v.y.k. azalışlar net çalışma sermayesini artırır tersi ise azaltır.
E) Dönen varlıklardaki artışlar ve kısa v.y.k. azalışlar fon kullanımıdır.

29-) Enflasyon mali tablolar üzerine ne şekilde etki eder?
A) Düzenlenememelerine yol açar.
B) Daha detayda üretilmesine yol açar.
C) Karmaşıklık yaratır.
D) Anlaşılmaz hale gelir.
E) Gerçeği yansıtmaz ve karşılaştırılamaz hale getirir.

30-) 2001 yılında alınan 50 milyar TL değerindeki bina 2003 yılında geleneksel muhasebeye göre bilançoda yine 50 milyar TL olarak görülmektedir. Endeksler 2001 yılında; 300, 2003 yılında 600 olduğuna göre genel fiyat düzeyi muhasebesine göre binaların düzeltilmiş değeri kaç milyar TL’dir?
A) 50 milyar TL
B) 75 milyar TL
C) 100 milyar TL
D) 150 milyar TL
E) 200 milyar TL

1-) B
2-) A
3-) D
4-) B
5-) C
6-) B
7-) D
8-) B
9-) E
10-) C
11-) B
12-) A
13-) A
14-) E
15-) D
16-) D
17-) E
18-) B
19-) D
20-) A
21-) C
22-) D
23-) B
24-) E
25-) A
26-) C
27-) C
28-) D
29-) E
30-) C

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #1 : Ekim 05, 2009, 10:02:36 ÖS »

muhasebe denetim mali analiz final ve bütünleme deneme sınavı 2

1-) Bağımsız dış denetimde finansal tablolarda yer alan muhasebe bilgileri değerlendirilirken aşağıdakilerden hangisi temel ölçüt olarak göz önünde bulundurulur?
A) Genel kabul görmüş denetim standartları
B) Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri
C) İlgili bağıt ve sözleşmeler
D) Bütçeler
E) Yönetim politikaları

2-) Uygunluk denetiminin ölçütü olarak aşağıdakilerden hangisi kullanılmaz?
A) Şirket ana sözleşmesi hükümleri
B) Üst yönetimin belirlediği politikalar
C) Yönetmelikler
D) Tüzükler
E) Genel Kabul görmüş denetim standartları

3-) Denetim faaliyeti sonucunda oluşan denetçi yargısının ilgili taraflara ne şekilde açıklanacağını belirleyen standartlara ne denir?
A) Genel standartlar
B) Kişisel standartlar
C) Çalışma alanı standartları
D) Mesleki özen standardı
E) Raporlama standartları

4-) Aşağıdakilerden hangisi dönemler itibariyle değişmeyen konularda yeniden çalışma kağıdı düzenleme gereğini ortadan kaldırır?
A) Denetim mizanı
B) İcmal
C) Sürekli dosya
D) Cari dosya
E) Yıllık çalışma dosyası

5-) Aşağıdakilerden hangisi iç kontrolün amaçlarından biri değildir?
A) Varlıkların her türlü zarar karşı korunması
B) Finansal raporlamanın güvenilirliği
C) Faaliyetlerin etkinliği ve verimliliği
D) Ortaklara daha fazla kâr payı dağıtılması
E) Yasa ve düzenlemelere uyum

6-) Aşağıdakilerden hangisi iç kontrolle ilgili uygunluk testlerinin düzenleniş amaçlarından biridir?
A) İç kontrollerin tasarlanış ve işleyiş etkinliğinin değerlendirilmesi
B) Finansal tablolardaki bilginin güvenilir olduğunun açıklanması
C) Faaliyetlerin etkin ve verimli yerine getirilmesinin sağlanması
D) Mali nitelikteki işlemlerin doğruluğunun araştırılması
E) Kanıtların değerlendirilerek yargıya ulaşılması

7-) Denetçinin sık olmayan, hatta özel olan bir durumu belirlemek istediğinde kullandığı örnekleme türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Niteliksel örnekleme
B) Buluş örneklemesi
C) Niceliksel örnekleme
D) Değişkenler örneklemesi
E) Parasal birim örneklemesi

8-) Genelde yıl sonunda yapılan ve müşterinin mali tablolarındaki tutar doğruluklarını araştırmak için kullanılan testlere ne denir?
A) Uygunluk testleri
B) Kontrol testleri
C) Maddi doğruluk testleri
D) İşlem testleri
E) Analitik prosedürler

9-) Aşağıdakilerden hangisi denetçinin, çalışmanın tamamlanması aşamasında yerine getirdiği işlemlerden biridir?
A) Denetim programının oluşturulması
B) Denetim raporunun hazırlanması
C) Kanıtların yeterliliğinin değerlenmesi
D) Şarta bağlı borçların ve zararların incelenmesi
E) İşletmeden hataların düzeltilmesinin istenmesi

10-) Bilanço tarihinden itibaren denetim raporunun yazıldığı ana kadarki zamanda gerçekleşecek olaylara ne denir?
A) Şarta bağlı borçlar
B) Bilanço sonrası olaylar
C) Şarta bağlı zararlar
D) Olağan gider ve zararlar
E) Olağanüstü gider ve zararlar

11-) Mali analist aşağıdakilerden hangisinin yorumunu yapar?
A) Bilanço ve gelir tablosunun
B) Finansal bilgilerin
C) İşletme yönetiminin
D) Analiz sonuçlarının
E) Analiz tekniklerinin

12-) Aşağıdakilerden hangisi Net Çalışma Sermayesini verir?
A) Dönen varlıklar > kısa vadeli yabancı kaynak
B) Dönen varlıklar < kısa vadeli yabancı kaynak
C) Dönen varlıklar = kısa vadeli yabancı kaynak
D) Dönen varlıklar > özkaynak
E) Dönen varlık>Duran varlıklar

13-) Brüt satış kârı ile faaliyet giderleri arasındaki olumlu fark aşağıdakilerden hangisini verir?
A) Faaliyet kârı
B) Olağan kâr
C) Olağanüstü kâr
D) Dönem kârı
E) Dönem net kârı

14-) İşletmenin birinci yılda Araştırma Geliştirme Giderleri 120 YTL lira iken ikinci yılda araştırma geliştirme gideri gerçekleşmemiştir.
Bu durumda bu kalemdeki değişmeyi aşağıdakilerden hangisi göstermektedir?
A) İşletmenin kârında %100’lük ve 120 YTL’lik bir artışa neden olacaktır.
B) İşletmenin araştırma geliştirme faaliyetleri sona ermiştir.
C) Azalış yüzdesi sonsuzdur ve 120 YTL’lik bir azalış vardır.
D) %100’lük ve 120 YTL’lik bir azalış vardır.
E) %120’lik ve 120 YTL tutarında bir azalış vardır.

15-) Aşağıdakilerden hangisi karşılaştırmalı mali tablolar analizine göre oluşturulan tabloda yer alan bölümlerden biri değildir?
A) Kalemlerin yıllar itibariyle değerleri
B) Bilanço ya da gelir tablosu kalemleri
C) (+) ya da (-) fark sütunu
D) (+) ya da (-) % sütunu
E) Eğilim sütunu

16-) Karşılaştırmalı tablolar analizi aşağıdakilerden hangilerinin karşılaştırılması şeklinde uygulanır?
A) Farklı işletmelere ait bilançolar
B) Bir işletmenin aynı yıla ait bilanço ve gelir tablosu
C) Bir işletmenin birbirini izleyen aynı uzunluktaki iki veya daha fazla dönemlere ait bilançoları ve gelir tablolarının kendi aralarında karşılaştırılması
D) Farklı işletmelerin aynı uzunluktaki dönemlere ilişkin bilanço ve gelir tablolarının kendi aralarında karşılaştırılması
E) Bir işletmenin altı aylık bilanço ve gelir tablosunun yıllık bilanço ve gelir tablolarıyla karşılaştırılması

17-) Dikey analiz tekniğine göre aşağıdaki kalemlerden hangilerinin değerleri her zaman yüz kabul edilir?
A) Grup toplamı, genel toplam
B) Grup toplamı, aktif, pasif toplamı, net satışlar
C) Grup toplamı, net satış
D) Aktif veya pasif toplamı
E) Genel toplam, net satış

18-)
Yukarıdaki tabloya göre işletmenin varlık dağılımına ilişkin aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılamaz?
A) Hazır değerlerin toplam aktif içindeki payı % 9,5’tir.
B) İşletmenin net çalışma sermayesi noksanı vardır.
C) Duran varlıklarının payı %47’dir.
D) İşletmenin dönen varlıklarının aktif toplamındaki payı duran varlıklardan fazladır.
E) Stokların payı dönen varlıklar içinde oldukça yüksektir.

19-)
Yukarıdaki tabloya göre varlık kaynak ilişkisi açısından aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılamaz?
A) İşletmenin net çalışma sermayesi vardır.
B) İşletme günlük faaliyetlerini yerine getirmede güçlük çeker.
C) Alacaklılar güvencede değildir.
D) Özkaynakları maddi duran varlıkları karşılayamamıştır.
E) Duran varlıkların finansmanında kısa vadeli borçlar kullanılmıştır.

20-) Trend yüzdeleri ile ilgili olarak verilen aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Pozitif yüzdeler artışı ifade eder.
B) Eğilim yüzdeleri endeks şeklindedir.
C) Baz yılın tüm kalemlerinin tutarı 100 kabul edilir.
D) 100’ün altındaki değerler azalışı ifade eder.
E) Baz yılda rakamı olmayan bir kalemin diğer yıllar için de eğilim yüzdeleri olamaz.

21-) K.V.Y.K.’larda artış eğilimi dönen varlıkların artış eğiliminden fazla ise yapılacak yorum hangisidir?
A) Kısa vadeli borçlar ödenebiliyor.
B) Günlük faaliyetler yürütülebiliyor.
C) Net çalışma sermayesi noksandır.
D) Net çalışma sermayesi yeterlidir.
E) Duran varlıklar etkin bir şekilde kullanılamıyor.

22-) Brüt satış kârındaki artış eğilimi faaliyet giderlerindeki artış eğiliminden fazlaysa aşağıdakilerden hangisi geçerlidir?
A) Faaliyet kârı vardır.
B) Ana faaliyet konusunda başarısızdır.
C) Olağan kâr vardır.
D) Dönem kârı vardır.
E) Dönem net kârı vardır.

23-) Aşağıdakilerden hangisi oran analizinin avantajlarından biri değildir?
A) Elde edilen yeni bilgi genel amaçlı finansal tablolarda yer alan bilgiye göre hem daha anlaşılabilir hem de daha ilgilidir.
B) Finansal tablolardaki kalemler arasındaki ilişkinin görülmesini sağlar.
C) Kalemler arasındaki ilişkiyi göstererek nedenlerini açıklar.
D) Tek bir konunun bile incelenmesine olanak sağlar.
E) Bir işletmenin oranlarının standart oranlarla karşılaştırılmasını sağlar.

24-) Borçların özsermayeye oranı % 200 çıktığında, bu nasıl yorumlanır?
A) İşletmenin alacaklarının güvencede olduğu
B) İşletmenin öz sermayesinin iki katı borcu olup, alacaklarının güvende olmadığı
C) Öz sermayenin borçlar toplamından fazla olduğu
D) İşletmenin öz sermayesi kadar borcu olduğu
E) İşletmenin kaynak dağılımının öz sermayenin lehinde olduğu

25-) Bir işletmenin maddi duran varlıklarının özkaynaklarına oranı % 120 ise, bunun anlamı nedir?
A) Özkaynaklar maddi duran varlıkların finansmanında yeterlidir.
B) Maddi duran varlıkların finansmanında yabancı kaynak kullanılmıştır.
C) Maddi duran varlıkların tamamı özkaynaklarla finanse edilmiştir.
D) Finansmanın % 20’si yabancı kaynaklardan % 100’lük kısmı özkaynaklardan karşılanmıştır.
E) Finansmanda kısa vadeli yabancı kaynak kullanılmıştır.

26-) Aşağıdakilerden hangisi, “fon hareketi sonucu doğmamış” değişmelerden biridir?
A) Kasadaki artış ve azalışlar
B) Ticari mallardaki artış ve azalışlar
C) Duran varlık alışı veya satışı nedeniyle artış ve azalışlar
D) Alacaklardaki artış ve azalışlar
E) Birikmiş amortismanlardaki artış ve azalışlar

27-) Nakit akım tablosunda fon kelimesi hangi anlamda kullanılır?
A) Net Çalışma Sermayesi
B) Finansal olanaklar
C) Mali olanaklar
D) Tüm Aktif
E) Para ve benzeri değerler

28-)
Yukarıdaki tabloya göre NÇS’deki değişim için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) NÇS artışı : 110
B) NÇS artışı : 70
C) NÇS azalışı : 40
D) NÇS artışı : 75
E) NÇS azalışı : 70

29-) Para değerindeki değişmeler karşısında satın alma güçleri aynen kalan kalemlere ne denir?
A) Parasal olmayan kalem
B) Parasal kalem
C) Düzeltilmiş kalem
D) Cari kalem
E) Bilanço kalemi

30-) Aşağıdakilerden hangisi enflasyonun mali tablolar üzerindeki etkilerinden biri değildir?
A) Daha sağlıklı analiz yapılmasına yardımcı olur.
B) Gelir tablosu faaliyet sonucunu olduğundan farklı gösterir.
C) Bilanço varlık ve kaynakları doğru yansıtmaz.
D) Mali tablolardaki bilgiler karşılaştırılabilirlik özelliğini kaybeder.
E) Bilgi kullanıcılarının yanlış kararlar almasına yol açar.

1-) B
2-) E
3-) E
4-) C
5-) D
6-) A
7-) B
8-) C
9-) D
10-) D
11-) D
12-) A
13-) A
14-) D
15-) E
16-) C
17-) B
18-) B
19-) A
20-) A
21-) C
22-) A
23-) C
24-) B
25-) B
26-) E
27-) E
28-) E
29-) A
30-) A

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #2 : Ekim 05, 2009, 10:03:29 ÖS »

muhasebe denetim mali analiz ara deneme sınavı 1

1-) Finansal karar alıcıların kararlarında mali tablolara güvenebilmeleri için gereken en önemli faktör aşağıdakilerden hangisidir?
A) İşletme içinde çeşitli önlemlerin alınmış olması
B) İyi bir iç kontrol sistemine sahip olunması
C) Mali tabloların analiz edilmesi
D) İyi bir yönetim kadrosuna sahip olunması
E) Finansal tabloların bağımsız dışı denetimden geçmesi

2-) Bağımsız dış denetimde finansal tablolarda yer alan muhasebe bilgileri değerlendirilirken aşağıdakilerden hangisi temel ölçüt olarak göz önünde bulundurulur?
A) Genel kabul görmüş denetim standartları
B) Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri
C) İlgili bağıt ve sözleşmeler
D) Bütçeler
E) Vergi yasaları

3-) Finansal tablolardaki bilginin güvenilirliğini sağlamak kimin görevidir?
A) Yönetim
B) Muhasebe
C) Ortaklar
D) İç denetçi
E) Bağımsız denetçi

4-) Aşağıdakilerden hangisi bağımsız denetçinin özelliklerinden biri değildir?
A) Mesleki bilgiye sahip olması
B) Tarafsız olması
C) Uzman olması
D) Dürüst olması
E) Üst yönetimin direktiferine uyması

5-) Bağlı bulundukları işletmede, faaliyet ve işlemlerin belirlenmiş politikalara, planlara ve yönergelere uygunluğunu soruşturmak, varlıkların korunmakta olduğunu ve yönetimin açıkladığı her türlü bilginin doğruluk ve güvenilirliğini araştırmakla görevli kişiler aşağıdakilerden hangisidir?
A) Dış denetçiler
B) İç denetçiler
C) Mali müşavirler
D) Kamu denetçileri
E) Serbest muhasebeciler

6-) Denetçinin görevini sürdürürken ve raporunu düzenlerken gereken titizliği gösterme zorunluluğu hangi standardın gereğidir?
A) Çalışma alanı
B) Genel standart
C) Raporlama
D) Mesleki eğitim standartı
E) Bağımsız davranma standartı

7-) Aşağıdaki standartlardan hangisi dış denetçinin mesleki kişiliği ile ilgilidir?
A) Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygunluk standardı
B) Çalışma alanı standartları
C) Denetimin planlanması ve yardımcıların izlenmesi standardı
D) Görüş bildirme standardı
E) Bağımsızlık standardı

8-) Denetçinin denetim uygulamaları sırasında kanıt niteliğindeki bilgileri toplarken başvuracağı yollara ne denir?
A) Denetim işlemleri
B) Denetim teknikleri
C) Denetim planı
D) Denetim programı
E) Denetim raporu

9-) Aşağıdakilerden hangisi, denetçinin toplayacağı denetim kanıtlarının miktarını belirleyen temel etmendir?
A) İncelenen hesabın niteliği
B) İç kontrol sisteminin etkinliği
C) Denetlenen müşterinin durumu
D) Kanıtın nesnelliği
E) Denetçinin yargısı

10-) Önemliliğe ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Önemlilik rakamlarla ifade edilebilirse denetim kapsamı daha iyi planlanabilir
B) Denetçiler her denetimde önemlilik yargısında bulunmak zorundadır
C) Denetim standartları denetçinin önemlilik yargısını rakamlarla ifade etmesini ve belgelemesini zorunlu kılar
D) Önemlilik rakamlarla ifade edilebilirse denetim sonuçları daha iyi değerlendirilebilir
E) Önemlilik yargısı nicel ve nitel faktörlerin değerlendirilmesini gerektirdiğinden güç bir iştir

11-) Aşağıdakilerden hangisi bir şirket tarafından yayınlanan finansal tabloların önemli ölçüde yanlış ve yanıltıcı olabilme olasılığıdır?
A) Denetim riski
B) Bilgi riski
C) Bulgu riski
D) Doğal risk
E) Kontrol riski

12-) Aşağıdakilerden hangisi denetçinin üzerinde kontrol sağlayabileceği risk türüdür?
A) Asıl risk
B) Kontrol riski
C) Bulgu risk
D) Göreli risk
E) Bilgi riski

13-) Asıl risk %90, kontrol riski %70, bulgu riski %0,8 olduğunda denetim riski yüzde kaç olur?
A) 0,5
B) 5
C) 5,6
D) 7,8
E) 9,8

14-) Belirli bir tarihte işletmenin varlıkları ve borçlarının mevcut olup olmaması ve kaydedilmiş işlemlerin belirli bir dönemde meydana gelip gelmediğine ilişkin savlara ne denir?
A) Haklar ve yükümlülükler
B) Tamlık
C) Var olma ve meydana gelme
D) Değerleme
E) Dağıtım

15-) Görevlerin ayrımı iç kontrolün unsurlarının hangisinin kapsamındadır?
A) Kontrol çevresi
B) Kontrol eylemleri
C) Risk değerleme
D) Bilgi ve iletişim
E) İzleme

16-) Aşağıdakilerden hangisi iç kontrolle ilgili uygunluk testlerinin düzenleniş amaçlarından biridir?
A) İç kontrollerin işleyiş etkinliğinin değerlendirilmesi
B) Finansal tablolardaki bilginin güvenilir olduğunun açıklanması
C) Faaliyetlerin etkin ve verimli şekilde yerine getirilmesinin sağlanması
D) Mali nitelikteki işlemlerin doğruluğunun araştırılması
E) Kanıtların değerlendirilerek yargıya ulaşılması

17-) Mali tablolardaki tutarların ve açıklamaların doğruluğunu değerlendirmek için kanıt toplama işlemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Uygunluk testleri
B) Maddi doğruluk testleri
C) Denetim testleri
D) Kontrol testleri
E) Bilgi testleri

18-) Aşağıdakilerden hangisi denetim planı yapabilmek için, gerekli aşamalardan biri değildir?
A) İç kontrol riski belirlemeleri
B) Özel denetim amaçlarının belirlenmesi
C) İşletme faaliyetlerinin gruplara ayrılması
D) Maddi doğruluk testlerinin uygulanması
E) Müşteri işletme ile ilgili bilgi toplaması

19-) Aşağıdakilerden hangisi başarılı bir örneklemenin gerçekleştirilebilmesi için dikkat edilecek temel ilkelerden biri değildir?
A) Evren hakkında özel bilgiler baştan elde edilmelidir
B) Seçme işlemi ilgilenilen özellik veya değişkene bağımlı olmalıdır
C) Örneklem ön yargıya yer verilmeden seçilmelidir
D) Örnekleme alınan birimlerin birbirinden bağımsız olması gerekir
E) Verilerin seçildiği alanlarla diğer alanlar arasında temel ayrımlar olmalıdır

20-) Yüksek tutarlı kayıtların örnekleme girme şanslarının küçük tutarlı kayıtlara göre daha fazla olduğu istatistiksel yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Değişkenler örneklemesi
B) Parasal birim örneklemesi
C) Blok örneklemesi
D) Niceliksel örnekleme
E) Buluş örneklemesi

21-) Örneklemdeki ilk birimin rassal olarak seçildiği ancak diğerlerinin otomatik olarak seçilmesi nedeniyle yanlı bir örnekleme yol açan örneklem seçimi hangisidir?
A) Blok seçim
B) Rassal sayılar tablosu
C) Sistematik seçim
D) Katmanlı seçim
E) Bilgisayarla rassal sayılar oluşturulması

22-) Dönen varlıkların en likit alt grubu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hazır Değerler
B) Menkul Değerler
C) Ticari Alacaklar
D) Stoklar
E) İştirakler

23-) Aşağıdakilerden hangisi denetçinin alacaklar alt grubu kalemlerine uygunluk testlerini uygularken dikkate alacağı unsurlardan biri değildir?
A) Sattığı malların kredisi olan uygun ve gerçek müşterilere yapılıp yapılmadığı
B) Satılan malların yollanıp yollanmadığı
C) Yollaması yapılan mallar için uygun faturalamanın yapılıp yapılmadığı
D) Faturaların alacak olarak muhasebe kayıtlarına geçirilip geçirilmediği
E) Satıcılara çıkarılan faturaların yollamalarla uyumlu olup olmadığı

24-) Aşağıdakilerden hangisi işletmenin bir yıldan daha uzun sürede ana faaliyetinde kullanmayı veya nakde dönüştürmeyi düşündüğü, varlık grubunda yer almaz?
A) Stoklar
B) Binalar
C) Mali duran varlıklar
D) Demirbaşlar
E) Yer üstü düzenleri

25-) Aşağıdakilerden hangisi denetçinin yabancı kaynaklar grubuna uygulayacağı uygunluk testlerinden biri değildir?
A) Satın alma emirleri, satıcının sevk irsaliyesi ve faturası gibi belgelerin incelenmesi
B) Ödeme belgeleri defteri veya mal satış yevmiyesi defteri toplamlarının kontrol edilmesi
C) Belgelerin sıra numarası takip ettiğinin kontrolü
D) Kredi sözleşmelerinin incelenmesi
E) Ödeme belgelerinin ve alış faturalarının ödeme belgeleri defteri ile karşılaştırılması

26-) Özkaynaklar grubunun ilgili mali tabloda ilgili tarafta doğru biçimde sınıflandırılıp sınıflandırılmadığı ve gruba ait önemli açıklamaların dipnotlarda yer alıp almadığının kontrolü hangi özel denetim amacını ifade eder?
A) Gerçekleşme
B) Tamlık
C) Yükümlülükler
D) Sunum ve açıklama
E) Değerleme

27-) Aşağıdakilerden hangisi denetim sürecinin son evresidir?
A) Müşterinin kabulü
B) Denetimin planlanması
D) Müşteri işletmeyle ilgili bilgi toplanması

28-) Denetçi işletme yönetiminden şarta bağlı giderler ve zararların neler olduğu ve bunların yol açacağı kayıplar konusunda bilgi edinirken aşağıdaki denetim tekniklerinden hangisini kullanır?
A) Soruşturma
B) Gözden geçirme
C) Doğrulama
D) Fiziki inceleme
E) Yeniden hesaplama

29-) Denetçinin müşteri işletmeden istediği, müşteri beyan mektubunun müşteri tarafından imzalanarak verilmek istenmemesi aşağıdakilerden hangisine yol açar?
A) Denetçi raporunda olumlu görüş bildirir
B) Denetçi raporunda şartlı görüş açıklar
C) Denetçi denetim çalışmasını tamamlamaz
D) Denetçi standart denetim raporu hazırlar
E) Denetçinin toplayacağı kanıt miktarı azalır

30-) Gelecekte belirsiz durumun gerçekleşmesinin işletme için hayati bir tehlike yaratması sözkonusuysa denetçi görüşü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Olumlu
B) Olumsuz
C) Şartlı
D) Görüş bildirmekten kaçınma
E) Şartsız

1-) E
2-) B
3-) A
4-) E
5-) B
6-) B
7-) E
8-) A
9-) E
10-) C
11-) B
12-) C
13-) A
14-) C
15-) B
16-) A
17-) B
18-) D
19-) B
20-) B
21-) C
22-) A
23-) E
24-) A
25-) B
26-) D
27-) E
28-) A
29-) B
30-) D

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #3 : Ekim 05, 2009, 10:03:55 ÖS »

muhasebe denetim mali analiz ara deneme sınavı 2

1-) Bir finansal bilginin “güvenilir” olabilmesi için aşağıdakilerden hangisi zorunludur?
A) Faaliyet raporuyla yayınlanmış olması
B) Mali tablolarda yer alması
C) İşletme yönetiminin beyanı olması
D) Zamanında açıklanmış olması
E) Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olması

2-) Ekonomik eylemler ve olaylar hakkındaki savlar ile oluşturulmuş kriterler arasındaki uygunluğun derecesini araştırmak için bağımsız bir uzman tarafından bu savlarla ilgili kanıtların nesnel olarak elde edilmesi, değerlendirilmesi ve sonuçların bilgi kullanıcısına iletilmesi sürecine ne denir?
A) Denetim
B) Mali analiz
C) Muhasebe
D) İç denetim
E) Çalışma kağıdı

3-) Denetçinin kanıtları nesnel biçimde elde edebilmesinin tek yolu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mesleki eğitim ve deneyimi
B) Müşteri işletmenin direktiflerine uygun davranması
C) Denetimin planlanması
D) Bağımsız davranabilmesi
E) Tutarlılık kavramına uyması

4-) Aşağıdaki denetim türlerinden hangisinin amacı işletmenin politikalarının, herhangi bir bölümünün etkinliğinin ve verimliliğinin değerlendirilmesidir?
A) Faaliyet denetimi
B) Finansal tablo denetimi
C) Uygunluk denetimi
D) İç denetim
E) Muhasebe denetimi

5-) Aşağıdakilerden hangisinin amacı karar vericilerin kararlarında kullanmaları için mali nitelikteki olayları kaydetmek, sınıflandırmak ve özetlemektir?
A) Yönetim kurulu
B) Muhasebe
C) İç denetçi
D) Bağımsız denetçi
E) Kamu denetçisi

6-) Dış denetçinin denetlenen işletme ile bilgi kullanıcıları arasında çıkar birliğini koruması ne ile mümkün olur?
A) Düzenli hazırlanmış mali tablolarla
B) Denetim raporuyla
C) Finansal tablolar hakkında görüş bildirmekle
D) Yeterli sayı ve kalitede kanıt toplamakla
E) Bağımsız davranmakla

7-) Aşağıdakilerden hangisi denetçinin güvenilir bir denetim görüşüne ulaşmak için kanıt toplamasında ve bu kanıtları değerlemesinde yol gösterici olan standartlardan biridir?
A) Mesleki dikkat ve özen standartı
C) Genel standartlar
D) Raporlama standartları
E) Tutarlılık standartı

8-) Muhasebe bilgisinin değerlendirilmesinde dönemler itibariyle elde edilen bilginin karşılaştırılabilmesi için aşağıdaki standartlardan hangisi gerekir?
A) Tutarlılık
B) Gözetim
C) Uygunluk
D) Yeterli açıklama
E) Görüş bildirme

9-) Ülkemizde sermaye piyasasında faaliyet gösteren anonim şirketlerin bağımsız denetimi ile ilgili düzenlemeleri aşağıdakilerden hangisi yapmıştır?
A) Maliye Bakanlığı
B) Ticaret Bakanlığı
C) Sermaye Piyasası Kurulu
D) Hazine Müsteşarlığı
E) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu

10-) Denetçinin finansal tablolarda yanlış beyan olabileceğine ve yine de kullanıcıların mantıksal kararlarını etkilemeyeceğine inandığı maksimum tutara ne denir?
A) Kabul edilebilir yanlışlık
B) Önemlilik eşiği
C) Olası yanlışlık
D) Denetim riski
E) Doğal risk

11-) Aşağıdakilerden hangisinde göreli risk daha yüksektir?
A) Demirbaşlar
B) Binalar
C) Özsermaye
D) Kasa
E) Peşin ödenen giderler

12-) Kanıtın yeterliliği aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?
A) Önemlilik ve risk
B) Kalite ve risk
C) Uygunluk ve risk
D) Nitelik ve önemlilik
E) Nicelik ve uygunluk

13-) Sabit varlıkların tarihi maliyetle kaydedildiğini ve bu maliyetin uygun muhasebe dönemlerine dağıtıldığını iddia eden savlar aşağıdakilerden hangisiyle ilgili savdır?
A) Tamlık
B) Hak ve yükümlülük
C) Değerleme ve dağıtım
D) Var olma
E) Meydana gelme

14-) Aşağıdakilerden hangisi sürekli dosyada yer almaz?
A) Şirket sözleşmesinin kopyası
B) Tahvil sözleşmeleri
C) Şirketin ürünlerine ilişkin bilgiler
D) Genel kurul toplantı tutanaklarının kopyaları
E) Müşterinin organizasyon şeması

15-) Denetçilerin iç kontrolle ilgilenmelerinin birinci ve en önemli nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Denetim işini kabul etmek
B) Denetim anlaşma mektubunu hazırlamak
C) Denetim programını düzenlemek
D) Denetim faaliyetini planlamak
E) Denetim programını yürütmek

16-) Bir işletmenin kontrol eylemlerinin ve bilgi sistemlerinin yapılandırılması, amaçların oluşturulması ve risk değerlendirme tarzları ve izleme üzerinde belirleyici unsur aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kontrol çevresi
B) Risk değerleme
C) Kontrol eylemleri
D) Bilgi ve iletişim
E) İzleme

17-) Bir işletmede amaçların belirlenmesi ve bu amaçlara ulaşmayı engelleyen iç ve dış faktörlerin dikkate alınarak yönetim tarzının biçimlendirilmesi aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
A) İzleme
B) Kontrol eylemleri
C) Kontrol çevresi
D) Risk değerlemesi
E) Bilgi ve iletişim

18-) Aşağıdakilerden hangisi denetim işinin kabulü aşamasında yapılan işlemlerden biri değildir?
A) Denetim talebinde bulunulması
B) Denetim talebinde bulunan işletmenin risk düzeyinin araştırılması
C) Denetim talebinde bulunan işletmenin önceki denetçisiyle görüşülmesi
D) Denetim anlaşma mektubunun hazırlanması
E) Denetimin zaman planlamasının yapılması

19-) Denetçinin örneklemden elde ettiği sonuçlara bakarak iç kotrol yeterince güvenilir olmadığı halde güvenilir olduğu kanısına varmasına ne denir?
A) Yanlış ret riski
B) Yanlış kabul riski
C) Beta riski
D) Alfa riski
E) Hata tipi I

20-) Bir muhasebe evrenindeki hataların ortaya çıkış oranını tahmin etmek için kullanılan istatistiksel örnekleme türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Niteliksel örnekleme
B) Niceliksel örnekleme
C) Katman örneklemesi
E) Blok seçim örneklemesi

21-) Denetçinin evrenin geçmiş yıllardaki sonuçlarına bakarak belirlediği sapmaya ne denir?
A) Kabul edilebilir risk
B) Örnekleme riski
C) Evrenin beklenen sapma oranı
D) Kabul edilebilir sapma oranı
E) Standart sapma oranı

22-) Aşağıdakilerden hangisi denetimin genel amaçlarından biri değildir?
A) Tamlık
B) Varolma
C) Sunum ve açıklama
D) Denetim raporu hazırlama
E) Değerleme ve dağıtım

23-) Aşağıdakilerden hangisi ödeme işlemlerine ilişkin uygunluk testlerinden biri değildir?
A) Çeklerin numara sırası takip edip etmediğinin incelenmesi
B) Muhasebe yönetmeliği ve hesap planının incelenmesi
C) Kayıtların aylık banka hesap özetleriyle karşılaştırmalarının yapıldığının incelenmesi
D) Aylık yardımcı defter mizanlarının yapıldığının incelenmesi
E) Tahsilat makbuzlarının numara sırası takip ettiğinin incelenmesi

24-) Aşağıdakilerden hangisi denetçinin alacaklar alt grubunu denetlemedeki genel amaçlarından biri değildir?
A) Kayıtlarda görülen tutarların gerçekten var olduğunu tespit etmek
B) Alacaklar hesabında kayıt dışı kalmış işlemlerin olup olmadığını tesbit etmek
C) Bilançoda görünen tutar kadar alacak hakkı olup olmadığını araştırmak
D) Alacakların brüt değerlerini ölçmek
E) İlgili mali tablolarda doğru yerde sunulduğunu araştırmak

25-) Aşağıdakilerden hangisi stoklar alt grubunda yer almaz?
A) Hammadde
B) Malzeme
C) Yarı mamul
D) Mamul
E) Konsinye alınan mamüller

26-) Aşağıdakilerden hangisi denetçinin özkaynaklar grubuna uygulayacağı uygunluk testlerinden biri değildir?
A) Hisselerin dağılımı ile ilgili incelemelerin yapılması
B) Ödenecek faizlerle ilgili sözleşmelerin incelenmesi
C) Ana sözleşmede değişiklik yapılıp yapılmadığının incelenmesi
D) Borsada işlem gören hisse senetleri için alınan kararların incelenmesi
E) Ayni ödeme yapılan hisse senetlerinin incelenmesi

27-) Aşağıdakilerden hangisi denetim çalışmasının tamamlanması aşamasındaki işlemlerden biri değildir?
A) Şarta bağlı borçların incelenmesi
B) Kayıtların yeterliliğinin değerlendirilmesi
C) Şarta bağlı zararların incelenmesi
D) Bilanço sonrası olayların gözden geçirilmesi
E) Müşteri işletmeden beyan mektubunun istenmesi

28-) Denetçinin işletmeden hataların düzeltilmesini istediğinde yönetim düzeltme listesini onaylamazsa veya işletme hesaplarını kapatmışsa ilgili düzeltmeler nerede yapılır?
A) Denetim planında
B) Denetim raporunda
C) Denetçinin çalışma kağıtlarında
D) İşletmenin bir sonraki yıl mali tablolarında
E) Denetim programında

29-) Denetçinin görüşünü ortaklara ve diğer bilgi kullanıcılarına iletmesini ve onların müşteri işletmenin mali tablolarına güven duymalarını sağlayan aşağıdakilerden hangisidir?
A) Denetim anlaşma mektubu
B) Denetim raporu
C) Denetim planı
D) Denetim programı
E) Denetim mizanı

30-) Mali tabloların müşteri işletmenin mali durumunu ve faaliyet sonuçlarını doğru olarak yansıttığına inanılıyorsa denetçi ne tür görüş bildirir?
A) Olumlu
B) Olumsuz
C) Şartlı
D) Kısmi

1-) E
2-) A
3-) D
4-) A
5-) B
6-) E
7-) B
8-) A
9-) C
10-) B
11-) D
12-) A
13-) C
14-) E
15-) D
16-) A
17-) D
18-) E
19-) C
20-) A
21-) C
22-) D
23-) E
24-) D
25-) E
26-) B
27-) B
28-) C
29-) B
30-) A

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #4 : Ekim 05, 2009, 10:04:14 ÖS »

muhasebe denetim mali analiz ara deneme sınavı 3

1-) Aşağıdakilerden hangisi bilginin güvenilirliğinin bağımsız bir denetçi tarafından denetlenmesini gerektiren nedenlerden biri değildir?
B) Muhasebe sisteminin giderek karmaşıklaşması
D) Bilgi kullanıcılarının işletme hakkında birinci elden bilgiye sahip olmaları

2-) Finansal tabloların bir bütün olarak mali durumu faaliyet sonuçlarını ve finansal durumdaki değişmeleri G.K.G.M.İ’leri ışığında dürüst bir biçimde yansıtmakta olduğu konusunda denetim yapmaktan aşağıdakilerden hangisi sorumludur?
A) İç denetçi
B) Dış denetçi
C) Kamu denetçisi
D) Yönetim kurulu
E) Muhasebe kontrol sistemi

3-) Aşağıdakilerden hangisi denetçinin sorumluluğuna ilişkin yanlış bir ifadedir?
A) Denetçi mesleki standartlara uygun inceleme yapar ve bulgularını raporlar
B) Denetimin amacı finansal tabloların G.K.G.M.İ’leri ışığında dürüst biçimde bilgileri yansıtmakta olduğu konusunda yargıya ulaşmaktır
C) Denetçinin işlevi finansal tabloların güvenilirliğini pekiştirip açıklamaktır
D) Denetçinin amacı finansal tablo denetimi yoluyla yönetimin yasal olmayan davranışlarını ortaya çıkarmaktır
E) Denetim tarafsızca kanıt toplamak ve değerlemek işlemidir

4-) “Muhasebe ve denetim ilişkisi” dikkate alındığında, aşağıdakilerden hangisi denetim faaliyetleri kapsamında yer almaz?
A) Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri açısından bildirimlerin dürüstlüğünün saptanması
B) Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ışığında finansal tabloların hazırlanması
C) Finansal tablolardaki bilgilerle ilgili kanıtların toplanması ve bunların değerlendirilmesi
D) Bulgulara dayanarak bir denetim raporunun hazırlanması
E) Denetim raporunun müşteriye takdim edilmesi

5-) Amacı yetkili bir üst makam tarafından saptanmış kurallara uyulup uyulmadığının araştırılması olan denetim türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Faaliyet denetimi
B) Muhasebe denetimi
C) Uygunluk denetimi
D) Finansal tablo denetimi
E) İç denetim

6-) Aşağıdakilerden hangisi denetçiye mesleki sorumluluğunu yerine getirmesinde yardımcı olur, denetim faaliyetlerinde ışık tutar ve denetimin kalitesini belirler?
A) Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri
B) Genel kabul görmüş denetim standartları
C) Muhasebe yönetmeliği
D) Tek düzen hesap planı
E) Denetim sözleşmesi

7-) “Denetim bir uzman olarak gerekli teknik eğitim ve yeteneğe sahip kişilerce yapılmalıdır” görüşü aşağıdakilerden hangisinin bir gereğidir?
B) İç kontrol sisteminin
C) Mesleki örgütlenmenin

8-) Denetim işinin iyi bir biçimde planlanması ve denetçi yardımcılarının kontrol edilmesi hangi standartlar içinde yer alır?
A) Genel standartlar
C) Bağımsız davranma standardı
D) Raporlama standardı
E) Mesleki özen standardı

9-) Aşağıdakilerden hangisi kanıtın kalitesine etki yapan etmenlerden biri değildir?
A) Kanıtın geçerliliği
B) Kanıtın nesnelliği
C) Kanıtın zamanlılığı
D) Kanıtın elde edilme kolaylığı
E) Kanıtın sürekliliği

10-) Bir hesap veya bir olgunun finansal tablolara güvenen kullanıcıların kararlarını etkilemesine ne denir?
A) Önemlilik
B) Risk
C) Nitelik
D) Maliyet
E) Uygunluk

11-) İç kontrolün olmadığı varsayımıyla bir savın finansal tablolardaki yanıltıcı beyanlara olan duyarlılığına ne denir?
A) Kontrol riski
B) Denetim riski
C) Asıl risk
D) Bulgu riski
E) Müşteri riski

12-) Aşağıdakilerden hangisi denetçinin mantıklı bir sonuca ulaşmasına olanak sağlayan destekleyici bilgilerden biri değildir?
A) Çekler
B) Faturalar
C) Yevmiye defteri
D) EFT kağıtları
E) Sözleşmeler

13-) İşletmede hesaplanan amortisman tutarının doğruluğu aşağıdaki kanıt toplama yordamlarından hangisiyle sağlanır?
A) Gözlem
B) Yeniden yapma
C) Yeniden hesaplama
D) Soruşturma
E) Belge kontrolü

14-) Aşağıdakilerden hangisi dönemler itibariyle değişmeyen konularda yeniden çalışma kağıdı düzenleme gereğini ortadan kaldırır?
A) Denetim mizanı
B) İcmal
C) Sürekli dosya
D) Cari dosya
E) Yıllık çalışma dosyası

15-) Finansal bilgilerin doğruluğu ve güvenirlirliğini, faaliyetlerin etkinlik ve verimliliğini ve yapılan işlemlerin yasa ile ilgili düzenlemelere uygunluğunu amaçlayan işletme içinde oluşturulmuş sürece ne denir?
A) Denetim
B) İç denetim
C) İç kontrol
D) Faaliyet denetimi
E) Muhasebe denetimi

16-) Aşağıdakilerden hangisi iç kontrolün unsurlarından biri değildir?
A) Kontrol çevresi
B) Risk değerleme
C) Bilgi ve iletişim
D) Programlama
E) İzleme

17-) Denetçiler uygunluk testleri sonucunda elde edilen kanıtların hangi özelliğini dikkate almaz?
A) Türü
B) Kaynağı
C) Miktarı
D) Zamanlılığı
E) Karşılıklı ilgililiği

18-) Aşağıdakilerden hangisi denetim anlaşma mektubunda yer almaz?
A) Denetimin başlangıç ve bitiş tarihi
B) Denetim ücreti
C) Denetimin kapsamı
D) Denetimin planı
E) Denetim raporunun teslim tarihi

19-) Aşağıdakilerden hangisi maddilik testlerinin gerçekleştirilmesinde belirtilen hata tipleriden biridir?
A) Yanlış kabul riski
B) Alfa riski
C) Beta riski
D) Denetim riski
E) Müşteri riski

20-) Kabul edilebilir riskin büyüklüğü ile örneklem büyüklüğü arasında nasıl bir ilişki vardır?
A) Dolaylı bir ilişki vardır
B) Doğru yönlü bir ilişki vardır
C) Ters orantılı bir ilişki vardır
D) İlişki düzeyi düşüktür
E) Herhangi bir ilişki yoktur

21-) Denetçinin sık olmayan, hatta özel olan bir durumu belirlemek istemesi halinde kullandığı örnekleme türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Niteliksel örnekleme
B) Buluş örneklemesi
C) Niceliksel örnekleme
E) Parasal birim örneklemesi

22-) Kasada yabancı para olup olmadığı ve varsa bu paraların bilanço tarihinde değerlemeye tabi tutulup tutulmadığı kasa kalemi denetiminin özel amaçlarından hangisini ifade eder?
A) Varolma
B) Tamlık
C) Sunum
D) Açıklama
E) Değerleme

23-) Aşağıdakilerden hangisi alacaklar alt grubunda yer almaz?
A) Senetsiz alacaklar
B) Alacak senetleri reeskontu
C) Verilen çekler
D) Senetli alacaklar
E) Şüpheli alacak karşılıkları

24-) Aşağıdakilerden hangisi denetçinin satılan stoklara uygulayacağı uygunluk testlerinden biri değildir?
A) Satış faturalarındaki yatay ve dikey aritmetik işlemleri yeniden hesaplamak
B) Dönem sonu itibariyle kaydedilmiş alış faturalarını incelemek
C) Satış fişlerinden örneklem seçerek yetki kullanımı açısından incelemek
D) Sevk irsaliyesini satış faturasıyla karşılaştırmak
E) Sevk irsaliyesini satış fişleriyle karşılaştırmak

25-) Aşağıdakilerden hangisi denetçinin satın alınan stoklar için uygulayacağı maddilik testlerindeki özel denetim amaçlarından biri değildir?
A) Bilançoda stoklar grubunda görünen tutarlar kadar stok olduğunun incelenmesi
B) Dönem sonunda işletmede sayımı yapılmış stoklara ilişkin değerleme işlemlerinin yapıldığının araştırılması
C) Tüm satışlara ait işlemlerin eksiksiz olarak kayıtlara geçirildiğinin araştırılması
D) Stokların mali tablolarda ilgili ana grubunda ve içerik olarak doğru sunulduğunun araştırılması
E) Stoklarla ilgili önemli bilgilerin dipnotlarda açıklandığının incelenmesi

26-) Bilançoda gösterilen yabancı kaynakların tamamının işletmenin faaliyetlerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı ve işletmeye ait olup olmadığının incelenmesi aşağıdaki özel amaçlardan hangisini ifade eder?
A) Gerçekleşme
B) Tamlık
C) Yükümlülükler
D) Dağıtım
E) Açıklama

27-) Doğrudan doğruya işletme ve işletme ile ilgili tarafların arasında olan ilişkilerden kaynaklanan ve denetim raporu yazılma anına kadar sonuçları kesinleşmemiş olan, gelecekteki belirsizliklere dayalı olaylara ne denir?
A) Olağanüstü zarar
B) Olağanüstü kâr
C) Şarta bağlı borç ve zarar
D) Dönem sonu borç ve zararları
E) Olağan borç ve zararlar

28-) Müşteri beyan mektubuna ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?
A) Denetçinin denetim süresince yönelttiği sorulara yönetimin verdiği yanıtları içerir
B) Beyan mektubunun istemesinin sebebi denetçiye verilen sözlü beyanları doğrulamaktır
C) Beyan mektubu, yönetimin beyanlarına ilişkin yanlış anlaşılma olasılığını azaltır
D) Beyan mektubu mali tabloların usulüne uygun hazırlandığının bir kanıtıdır
E) Müşteri beyan mektubu almak bir denetim tekniğidir

29-) Aşağıdakilerden hangisi işletmenin dönem başı ve dönem sonu hesap kalanları ile denetçinin düzeltmelerini içerir?
A) Çalışma mizanı
B) İcmal
C) Denetim programı
D) Denetim planı
E) Denetim tekniği

30-) Aşağıdaki durumların hangisinde denetçi olumsuz görüş bildirir?
A) Mali tablolarda GKGMİ’nden kabul edilemeyecek değişiklikler yapılması
B) Gelecekteki belirsizliklerin işletme için hayati tehlike yaratması
C) Denetim kapsamında önemli sınırlamaların olmaması
D) Mali tabloların bütünü hakkında bir fikir yürütemeyecek kadar görüş oluşmaması
E) Muhasebe ilkelerinde bir önceki yıla göre değişiklik olmaması

1-) D
2-) B
3-) D
4-) B
5-) C
6-) B
7-) D
8-) B
9-) D
10-) A
11-) C
12-) C
13-) C
14-) C
15-) C
16-) D
17-) C
18-) D
19-) A
20-) C
21-) B
22-) E
23-) C
24-) B
25-) C
26-) A
27-) C
28-) E
29-) A
30-) A

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #5 : Ekim 05, 2009, 10:04:40 ÖS »

muhasebe denetim mali analiz ara deneme sınavı 4

1-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerle ilgili kişi ve kuruluşların finansal bilgi gereksinimini sağlamaktadır?
A) Ortaklar
B) Devlet
C) İşletme üst yönetimi
D) Denetçiler
E) Muhasebe bilgi sistemi

2-) Aşağıdakilerden hangisi muhasebe sisteminin giderek karmaşıklaşmasına neden olan etkenlerden biri değildir?
A) Teknolojik gelişmeler
B) İşletmelerin büyümesi
C) Yönetimin beklentileri
D) Ticari işlemlerin karmaşıklaşması
E) İşletmeler arası ilişkilerin artması

3-) Finansal tablolarda sunulan bilgilerin doğru ve güvenilir olduğunu değerlendirmek için kullanılan, önceden kabul edilmiş ölçütlere ne ad verilir?
A) Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri
B) Genel kabul görmüş denetim standartları
C) Denetim programı
D) Denetim kanıtları
E) Denetim planları

4-) İşletmede, işletme personeli tarafından yapılan işlemlerin yetkili organlarca konulmuş olan belli kural ve yöntemlere uygun olarak yapılıp yapılmadığını araştırmaya ne denir?
A) Finansal tablo denetim
B) Uygunluk denetimi
C) Bağımsız denetim
D) Faaliyet denetimi
E) Kamu denetimi

5-) Aşağıdakilerden hangisi denetimin genel standartları içinde yer almaz?
A) Eğitim ve yeterlilik
B) Bağımsız
C) GKGMİ’ne uygunluk
D) Mesleki dikkat
E) Mesleki özen

6-) I. Denetçinin işletme yönetimi ile sık sık görüşerek uygulamalar hakkında bilgi alması
II. Denetçinin aynı işletmeyi gelecek yılda denetleye bilmek için daha düşük ücretle anlaşma yapması
III. Denetçinin denetlenen işletme ile ilgili bazı tereddütlerinin olmasına rağmen raporuna mali tabloların bütünüyle ilgili şartlı görüş belirtmesi.
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) II, III
E) I, II ve III

7-) Aşağıdakilerden hangisi kanıtın kalitesini belirlemede kullanılan ölçütlerden biri değildir?
A) Geçerlilik
B) Nesnellik
C) Süreklilik
D) Zamanlılık
E) Çokluk

8-) Aşağıdakilerden hangisi denetçinin bildirebileceği görüş türlerinden biri değildir?
A) Olumlu
B) Sınırlı
C) Olumsuz
D) Şartlı

9-) Aşağıdakilerden hangisi risk yaratıcı unsurlardan biri değildir?
A) Yeni personel
B) Yeni teknolojiler
C) Kayda alınmış taşınmaz
D) Çabuk büyüme
E) İşletmenin yeniden yapılandırılması

10-) Hesap kalanlarında veya belirli işlem gruplarındaki hataların ve yolsuzlukların iç kontrol sistemi tarafından önlenememesi veya bulunamaması olasılığı ne olarak tanımlanır?
A) Önemlilik
B) Asıl risk
C) Kontrol riski
D) Bulgu riski
E) Denetim riski

11-) Aşağıdakilerden hangisi önemliliğe ilişkin doğru ifadelerden biridir?
A) Nesneldir ve yargıya yer vermez
B) Karar alıcıların beklentilerini göz önüne almaz
C) Denetim standartları önemliliğin uygulanması konusunda yol göstericidir
D) Önemlilik kararı göreli bir kavramdır
E) İşletmeden işletmeye değişiklik göstermez

12-) Aşağıdakilerden hangisi esas muhasebe verilerinden biri değildir?
A) Büyük defter
B) Toplantı tutanakları
C) Finansal tablo düzeltmeleri
D) Maliyet dağıtımları
E) Yevmiye defteri

13-) Denetim kanıtıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) İçsel kaynaklardan elde edilen kanıtın güvenirliği daha fazladır
B) İç kontrol sistemi zayıfsa daha az kanıt toplanmalıdır
C) Dolaylı yoldan elde edilen kanıt daha güvenilirdir.
D) Bir kalemin önemlilik derecesi büyükse daha fazla kanıt toplanır
E) Fotokopi veya faksla sağlanan belgeler daha güvenilirdir

14-) Finansal bilgilerin doğruluğu ve güvenilirliğini faaliyetlerin etkinlik ve verimliliğini ve yapılan işlemlerin yasayla ilgili düzenlemelere uygunluğunu amaçlayan işletme içerisinde oluşturulmuş sürece ne ad verilir?
A) İç kontrol
B) Kontrol çevresi
C) Risk değerlendirmesi
D) Kontrol eylemleri
E) İzleme

15-) Aşağıdakilerden hangisi iç kontrol açısından yeterli bir işletmede yönetim kademelerine ulaşan bilginin sahip olması gereken niteliklerden değildir?
A) Gereklilik
B) Geçerlilik
C) Analiz edilebilirlik
D) Doğruluk
E) Ulaşılabilirlik

16-) Bir işletmenin geçmişinden ve kültüründen etkilenen , işletmede çalışan kişilerde kontrol bilinci oluşmasını sağlayan tüm faktörlere ne denir?
A) İzleme
B) Risk değerleme
C) Kontrol eylemleri
D) Kontrol çevresi
E) Bilgi ve iletişim

17-) Diğer dört iç kontrol unsurundan ortaya çıkan iç kontrol tablosunun sürekli takip edilmesi ve değerlendirilmesine ne ad verilir?
A) Kontrol çevresi
B) İzleme
C) Risk değerleme
D) Kontrol eylemleri
E) Görevlerin ayrımı

18-) Mali tablolardaki tutarların ve açıklamaların doğruluğunu değerlendirmek için yapılan testlere ne ad verilir?
A) Maddi doğruluk testleri
B) Kontrol testleri
C) Uygunluk testleri
D) Denetim testleri
E) Hata bulma testleri

19-) Denetçinin bilgi edinmek istediği ve aynı türden birimlerin oluşturduğu alan veya ana kütleye ne denir?
A) Risk alanı
B) Denetim alanı
C) Örneklem
D) Evren
E) Kontrol alanı

20-) Örneklem sonuçları hesap kalanlarında bir maddi hata olmadığını desteklemekle birlikte maddi bir hata olması riskine ne denir?
A) Alfa riski
B) Beta riski
C) Yanlış red riski
D) Yanlış kabul riski
E) Örnekleme riski

21-) Örneklem birimlerini parasal tutarların oluşturduğu ancak denetçinin örnekleme yoluyla seçtiği parasal tutarları değil, bu parasal tutarları içeren hesapları ve işlemleri test ettiği örnekleme modeli aşağıdakilerden hangisidir?
A) Değişkenler örneklemesi
B) Parasal birim örneklemesi
C) Buluş örneklemesi
D) Nitelik örneklemesi
E) Nicelik örneklemesi

22-) Denetçinin örneklemden elde ettiği sonuçlara bakarak iç kontrolün yeterince güvenilir olmadığı halde güvenilir olduğu kanısına varmasına ne denir?
A) Beta riski
B) Alfa riski
C) Yanlış red riski
D) Yanlış kabul riski
E) Doğal risk

23-) Buluş örneklemesi ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Değişkenler örneklemesinin bir türüdür
B) Nitelik örneklemesinin bir türüdür
C) Parasal birim örneklemesinin bir türüdür
D) Denetçinin bir sapmayı yüksek bir oranda beklediği durumlarda kullanılır
E) Muhasebede sık rastlanan durumlarda kullanılır

24-) Aşağıdakilerden hangisi denetimin genel amaçlarından biri değildir?
A) Uyumluluk
B) Tamlık
C) Varolma, gerçekleşme
D) Değerleme ve dağıtım
E) Sunum ve açıklama

25-) Denetçi kendi deneyimine dayanarak yapılan denetimlerin dışında sonuç hesaplarını aşağıdakilerden hangisi kullanarak denetime tabi tutar?
A) Analitik prosedürler
B) İşlem testleri
C) Hesap kalanı testleri
D) Maddilik testleri
E) Kontrol testleri

26-) Denetçinin örneklemi inceleyerek elde ettiği sonuçlarla, gerçek durum arasındaki farka ne ad verilmektedir?
A) Örnekleme Riski
B) Örnekleme Dışı Risk
C) Örneklem Çerçevesi
D) Örnekleme Hatası
E) Rassal Örneklem

27-) Doğrudan doğruya işletme ve işletmeyle ilgili tarafların arasında olan ilişkilerden kaynaklanan ve denetim raporu yazılma anına kadar da sonuçları kesinleşmemiş olan gelecekteki belirsizliklere dayalı olaylara ne ad verilir?
A) Bilanço sonrası olaylar
B) İşlemlere dayalı olaylar
C) Gelir tablosu olayları
D) Olağanüstü olaylar
E) Şarta bağlı borçlar ve zararlar

28-) Aşağıdakilerden hangisi şarta bağlı borç ve zararların incelenmesinde denetçinin yapacağı işlemlerden biri değildir?
A) Kurul, komite toplantı tutanaklarının incelenmesi
B) Banka doğrulama mektuplarını incelenmesi
C) Müşteri beyan mektubunun incelenmesi
D) Tazminatlarla ilgili dökümanların incelenmesi
E) Kira sözleşmesinin incelenmesi

29-) Aşağıdakilerden hangisi sonuçların değerlendirilmesi aşamasında yer almaz?
A) Kanıtların yeterliliğinin değerlendirilmesi
B) Bilanço sonrası olayların gözden geçirilmesi
C) İşletmeden hataların düzeltilmesinin istenmesi
D) Çalışma kağıtlarının gözden geçirilmesi
E) İşletme yönetimiyle görüşme

30-) Denetim raporunun kapsamında hangisi yer almaz?
A) Tarih
B) İmza
C) Kapsam paragrafı
D) Görüş paragrafı
E) Denetim ücreti

1-) E
2-) C
3-) A
4-) B
5-) C
6-) B
7-) E
8-) B
9-) C
10-) C
11-) D
12-) B
13-) D
14-) A
15-) C
16-) D
17-) B
18-) A
19-) D
20-) D
21-) B
22-) A
23-) B
24-) A
25-) A
26-) D
27-) E
28-) C
29-) B
30-) E

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #6 : Ekim 05, 2009, 10:05:21 ÖS »

Muhasebe Denetimi ve Mali Analiz Deneme-1

Final-Büt Deneme-1

1. İktisadi faaliyet ve olaylarla ilgili iddiaların önceden saptanmış ölçütlere uygunluk derecesini araştırmak ve sonuçları ilgi duyanlara bildirmek amacıyla ,tarafsızca kanıt toplayan ve bu kanıtları değerleyen sistematik sürece ne ad verilir?

A) Denetim

B) Muhasebe

C) Mali analiz

D) Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri

E) Genel kabul görmüş denetim standartları

2. Maddi doğruluğu saptamaya yönelik denetim işlemleri uygulanmak suretiyle aşağıdakilerden hangisi araştırılamaz?

A) Müşterilerden alınan siparişlerden örnekler seçerek bunlarla ilgili kredi onaylarının ve politikaya uygunluklarının saptanması

B) Alacaklara ilişkin değerlemenin uygun olarak yapıldığının saptanması

C) Büyük defter nakillerinin doğruluğunun saptanması

D) Önemli muhasebe politikalarının açıklanmış olduğunun araştırılması

E) Stokların fiziki olarak var olduklarının saptanması

3. Denetçi , alacak senetleri ile ilgili olarak maddi doğruluk denetimleri yaparken aşağıdaki durumlardan hangisini ele almaz?

A) Senede bağlı alacakların aritmetik doruluğunun saptanması

B) Ticari alacak senetlerinin diğer alacak senetlerinden ayrılması

C) Satılan malların kredisi olan uygun ve gerçek müşterilere yapıldığının araştırılması

D) Senet karşılığında bir güvence alınmışsa bu güvenceler için senedi düzenleyenlerden doğrulama yapılması

E) Alacak senetlerinin tahsil yeteneklerinin araştırılması

4. Dış denetçi öz sermayenin denetimi sırasında aşağıdakilerden hangisini yapmaz?

A) Dağıtılmamış karları ayrıntılı biçimde incelemek

B) Hisse senetlerinin arz ve satışında aracı kurumdan yararlanılmışsa bilanço tarihi itibariyle doğrulama yapmak

C) Yönetim kurulu toplantı tutanaklarını okuyarak dividant ilanı ile ilgili kararları gözden geçirmek

D) İşletmenin kayıtlı sermaye usulünü kabul etmemesinin nedenlerini araştırmak

E) Sermaye azaltımına giden işletmelerde iptal edilen senet sertifikalarını fiziki olarak incelemek

5. Aşağıda dönen varlıklarla ilgili olarak verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Brüt çalışma sermayesi olarak da adlandırılan dönen varlıklar grubunun toplamı dönen varlık unsurlarının brüt değerlerini içerir

B) Dönen varlıklar bir dönemde faaliyetlere daha sık katılırsa verimliliği ve karlılığı o oranda artırır

C) Dönen varlık kalemlerinin tahsil ve satış kabiliyetlerinin yüksek oluşu likit yapıyı güçlendirir

D) Miktarca fazla olan dönen varlık atıl olacağı için aktifin karlı kullanılmasını engeller

E) Miktarca az olan dönen varlık işletme faaliyetlerinin başarılı olarak sürdürülmesine olanak vermez

6. Aşağıdakilerden hangisi Brüt Satışlardan bir indirim değildir?

A) Satılan malların müşteriye teslimi için yapılan sevk giderleri

B) Peşin alışlarda yapılan indirimler

C) Dönemin satılan mallarından iade edilenler

D) Kasa iskontoları

E) Miktar iskontoları

7. Gelir tablosunda yer alan “olağan kar bölümü”aşağıdakilerden hangisini içermez?

A) Finansman giderleri

B) İştiraklerden ve bağlı ortaklıklardan temettü gelirlerini

C) Tahakkuk eden komisyon gelirlerini

D) Önceki dönem gelir ve karlarını

E) Kambiyo karlarını

8. Aşağıdakilerden hangisi Karşılaştırmalı Tablolar Analiz Tekniğinin bir özelliği değildir?

A) İşletmenin birbirini izleyen aynı uzunluktaki dönemlere ait mali tablolarının karşılaştırılması

B) Her bir kalemin yıllar itibariyle belirlenen değişmelerinin incelenmesi

C) Yatay analize olanak tanıması

D) Birden fazla yıla ait tablonun karşılaştırılması esas olduğundan dinamik analiz yapılmasına olanak tanıması

E) İşletmeler arası karşılaştırmalar yapılmasına olanak tanıması

9. Bir tek dönemin mali tablolarının tek tek dikey yüzdelerle ifade edilerek incelenmesine ne ad verilir?

A) Dikey analiz

B) Kredi analizi

C) Trend analizi

D) Dinamik analiz

E) Karşılaştırmalı analiz

10. İşletmenin kısa vadeli yabancı kaynaklarını sadece dönen varlıkların finansmanında kullandığını aşağıdakilerden hangisi göstermektedir?

A) Yabancı kaynak toplamının öz kaynak toplamından az olması

B) Dönen varlık toplamının duran varlık toplamından az olması

D) Dönen varlık toplamının kısa vadeli yabancı kaynak toplamından büyük olması

E) Dönen varlık toplamının öz kaynak toplamından büyük olması

11. Aşağıdaki tabloda bir işletmenin 1988 – 1994 yılları arasında net satışlarının ve satışların maliyetlerinin eğilimleri verilmiştir.

1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994

Net

satışlar
100
120
125
130
140
155
175

Satışlarının

maliyeti
100
90
95
98
105
110
120

Bu tablo aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?

A) Satışların maliyetinin yüksek olduğunu

B) İşletmenin iyi bir satış politikasının olmadığını

C) İşletmenin müşterilerine daha uzun vadeler tanıdığını

D) İşletme yönetiminin maliyetleri kontrol altına alamadığını

E) İşletmenin brüt satış karının arttığını

12. Trend yüzdeleri ile ilgili olarak verilen aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Negatif yüzdeler azalışları ifade eder.

B) Eğilim yüzdeleri endeks şeklindedir.

C) Baz yılın tüm kalemlerinin tutarları 100 kabul edilir.

D) Eğilim yüzdeleri aynı seyri gösteriyorsa o kalemin eğilimi yok demektir.

E) Baz yılda rakamı olmayan bir kalemin diğer yıllar için eğilim yüzdeleri olmaz.

13. İşletmenin cari oranı 1,5 iken asit test oranının 0,5 olması aşağıdaki durumlardan hangisini ifade etmektedir?

A) Hazır değerler oranının yüksek olduğunu

B) İşletmenin stoklarının yetersiz olduğunu

C) İşletmenin net çalışma sermayesi noksanı olduğunu

D) İşletmenin kısa vadeli borçlarını ödemede stoklara önemli derecede bağımlı olduğunu

E) İşletmenin likiditesinin iyi olduğunu

14. İşletmenin faaliyet karı oranı %40 ise aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmiştir?

A) İşletme ana faaliyet konusunda başarılıdır.

B) İşletme dönemini karla kapatmıştır.

C) İşletmenin karlılığı yan faaliyetlerden etkilenmiştir.

D) İşletmenin faaliyet karı oranı düşüktür.

E) İşletmenin faaliyet sonuçları olumlu bir iyileşme göstermektedir.

15. Bir işletmedeki net çalışma sermayesi noksanı aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

A) Dönen varlıkların öz kaynaklarla finanse edildiğini

B) İşletmenin sermaye eksiği olduğunu

C) İşletmenin kısa vadeli borç ödeme güçlüğünü

D) İşletmenin öz kaynaklarının yetersiz olduğunu

E) Dönen varlıklarının finanse edilemediğini

16. Dönen varlıkların bir dönemde faaliyetlere sık katılması halinde aşağıdaki durumlardan hangisi meydana gelir?

A) İşletmenin faiz yükü artar.

B) İşletme yan faaliyetler konusunda yatırımlara yönelir

C) İşletmenin satıcılara ve bankalara karşı kredibilitesi düşer.

D) İşletmenin uzun vadeli borç ödeme gücü artar.

E) İşletmenin verimliliği ve karlılığı yükselir.

17.

Artış veya Azalış

(+ )
Fark

Kalemler
1996
1997
1998
9697
9798

Hazır

Değerler
500000
750000
500000
+250000
250000

Menkul Kıymetler

500000
750000
+500000
+250000

Ticari

Alacaklar
250000

+250000

Bu bilgilere göre hazır değerlerde 19961997 yılında meydana gelen artışın yüzdesi kaçtır?

A) 10

B) 25

C) 50

D) 75

E) 100

18. Analiz sonuçlarına göre varlık yapısı normal değilse bunun dönen varlıktan mı yoksa duran varlıktan mı kaynaklandığını belirlemek için hangi oranlara başvurulur?

A) Likidite oranı ve yatırım oranına

B) Satış karlılığı oranı ile öz sermayenin dönüş katsayısına

C) Likidite oranı ve borçlanma katsayısına

D) Duran varlıklar/ Öz sermaye

E) Likidite oranı ve cari orana

19. Fon kavramı en geniş anlamıyla aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

A) Aktif toplamını

B) Para ve para benzeri değerleri

C) Dönen varlıklar toplamını

D) Öz kaynaklar toplamını

E) Net çalışma sermayesini

20. Nakit kaynakları toplamı nakit kullanımları toplamından fazla ise aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Nakit artışı meydana gelmiştir.

B) Atıllık söz konusu değilse işletmenin lehinedir.

C) Yıl içinde yaratılan nakit kaynaklarının tamamı kullanılmamıştır.

D) Yıl içinde yaratılan fonların tamamı kullanılmamıştır.

E) Geçen yıldan kalan nakit ve mevduattan da harcanmıştır.

21. Trend analiz tekniğinde yabancı kaynaklar daha yavaş artma eğilimi gösterirken öz kaynakların daha hızlı artış göstermesi söz konusuysa aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) İşletmenin öz kaynaklarından atıllık olduğunu ifade eder.

B) İşletmenin yabancı kaynaklardan daha fazla yararlandığını gösterir.

C) Kısa ve uzun vadeli yabancı kaynak dengesinin bozunduğunu ifade eder.

D) İşletmenin mali gücünün kuvvetlendiği ve alacaklılar açısından güvencenin arttığını ifade eder.

E) Maddi duran varlıkların finansmanında yabancı kaynakların yetersiz olduğunu ifade eder.

22. Bilgisayar alım satımı yapan işletme 20 farklı türde bilgisayarın alım satımını yapmaktadır.Her bir türe ilişkin durumu alt hesaplarda izlenmektedir. Denetçi bilançoda raporlanmış “stoklar” büyüklüğünün nasıl oluştuğunu hangi alt hesaplardan meydana geldiğini nerede izler?

A) Stoklara ilişkin denetim mizanında

B) Hammadde icmal cetvelinde

C) Stoklar icmal cetvelinde

D) Stoklara ilişkin yeniden sınıflandırma kayıtlarında

E) İşletmeye ait büyük defter ve yardımcı defterlerde

23.

Dönen Varlıklar

------------------------- =

Kısa Vadeli yabancı

Kaynaklar

Bu formül aşağıdakilerden hangisinin hesaplanmasında kullanılır?

A) Net çalışma sermayesinin

B) Cari oranın

C) Dönen varlık devir hızının

D) Asittest oranının

E) Nakit oran

24. İşletmenin üretimde kullanmak üzere hammadde ve malzemeye gereksinimi vardır.Bu amaçla satıcı “A” İşletmesine başvurmuş ve bedelini 6 ay sonra ödemek üzere hammadde malzeme alma talebinde bulunmuştur.

Bu durumda “A” İşletmesi aşağıdaki analizlerden hangisini yapmalıdır?

A) Uzun vadeli kredi analizi

B) Uzun vadeli verimlilik analizi

C) Kısa vadeli kredi analizi

D) Kısa vadeli stok analizi

E) Kısa vadeli yatırım analizi

25. Fon akım tablosunun hazırlanması sırasında dönem karı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Karşılaştırılan iki yılın dönem karı arasındaki mutlak farka fon çıkışına neden olmayan giderler ve amortisman giderleri eklendikten ve fon girişine neden olmayan gelirler çıkartıldıktan sonra düzeltilen tutar kadar fon kaynağıdır.

B) Ekonomik faaliyetler sonucunda doğan fon hareketlerini belirleyebilmek için karşılaştırılan iki yıldan ikincisinin dönem karı veya zararı ele alınır

C) Dönem karına fon çıkışına neden olmayan giderler ve amortisman giderleri eklendikten ve fon girişine neden olmayan gelirler çıkartıldıktan sonra düzeltilmiş dönem zararına ulaşır.

D) Karşılaştırılan iki yılın dönem karı arasındaki mutlak fark fon kaynağıdır.

E) Karşılaştırılan iki yılın dönem karı arasındaki mutlak farka fon çıkışına neden olmayan giderler ve amortisman giderleri eklendikten sonra düzeltilen tutar kadar fon kaynağıdır.

26. Net çalışma sermayesi noksanı aşağıdaki durumlardan hangisinde ortaya çıkar?

A) Ödenmemiş sermayenin olması durumunda

B) Duran varlıkların dönen varlıklardan fazla olması durumunda

C) Dönem net zararının olması durumunda

D) Öz kaynakların Kısa vadeli kaynaklardan az olması durumunda

E) Kısa vadeli yabancı kaynakların dönen varlıklardan fazla olması durumunda

27. Net çalışma sermayesinde değişim tablosu açısından aşağıdakilerden hangisi fon kullanımları arasında yer alır?

A) Duran varlıklardaki artış

B) Sermayedeki artış

C) Dönem karındaki azalış

D) Uzun vadeli yabancı kaynaklardaki artış

E) Hazır değerlerdeki artış

28. Aşağıdaki analiz tekniklerinden hangisi tek bir yıla ait bilanço ve gelir tablosu kalemlerine uygun olabilir?

A) Fon akışları analizleri

B) Karşılaştırmalı tablolar analiz tekniği

C) Trend analiz tekniği

D) Dikey analiz tekniği

E) Eğilim yüzdeleri analiz tekniği

29. Karşılaştırmalı tablolar analizi tekniğine göre hazırlanan gelir tablolarında yüzdeler aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

A) İncelenen kalemin, net satışlara oranını

B) İncelenen kalemdeki değişmeyi

C) İncelenen kalemin trendini

D) İncelenen kalemin dönem net kârına oranını

E) İncelenen kalemin brüt satış kârına oranını

30. Aşağıdakilerden hangisi fon kullanımıdır?

A) Aktifte azalış

B) Varlıklarda artış

C) Borçlarda artış

D) Alınan avanslarda artış

E) Düzeltilmiş dönem karı

1. A
2. A
3. C
4. D
5. A
6. A
7. D
8. E
9. A
10. D
11. E
12. A
13. D
14. A
15. C
16. E
17. C
18. C
19. A
20. E
21. D
22. A
23. B
24. C
25. B
26. E
27. A
28. D
29. A
30. B

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #7 : Ekim 05, 2009, 10:05:54 ÖS »

Muhasebe Denetimi ve Mali Analiz Final Bütünleme Deneme-2

1) Denetimin mali tablolar üzerindeki işlevi nedir?

A) Mali tabloların güvenirliğini artırır

B) Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uyumu belirler

C) İç kontrol sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar

D) İşletmelerin kredi olanaklarını genişletir

E) Devletin denetim yükünü azaltır

2) Mali tablolar denetiminin amacı nedir?

A) Genel kabul görmüş denetim standartlarına uyumu belirlemek

B) Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uyumu belirlemek

C) İşletme personelinin yasa ve tepe yönetiminin kararlarına uyumu belirlemek

D) İşletmenin faaliyetlerinin verimliliğini artırmak

E) Denetim raporunun hazırlanmasını sağlamak

3) Aşağıdakilerden hangisi denetimin süreçlerinden değildir?

A) Denetim raporunu hazırlamak

B) Denetim programını yürütmek

C) Denetim planını hazırlamak

D) Kanıt toplamak

E) Denetim standartlarına uyumu tespit etmek.

4) Çalışma alanı standartlarından gözetim standardı aşağıdakilerden hangisini öngörmez?

A) Denetim planına uyumlu çalışmayı sağlamak

B) Denetçi yardımcılarının eğitimini yapmak

C) Denetçi yardımcıları arasındaki koordinasyonu sağlamak

D) İşletme personelinin verimli çalışma koşullarını incelemek

E) Denetçilerin mesleki ilke ve kuralları edinmelerini sağlamak

5) Denetim kanıtlarının toplanmasının amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mali tablolar hakkında görüşe ulaşmak

B) Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uyumu belirlemek

C) Denetim raporunu hazırlamak

D) Denetim standartlarına uyumu belirlemek

E) Denetim işlemlerini yapabilmek

6) Aşağıdakilerden hangisi özel denetim türüne girer?

A) İç kontrol sisteminin incelenmesi

B) İşletme faaliyetlerinin incelenmesi

C) Mali tabloların denetlenmesi

D) İşletme personelinin davranışlarının denetlenmesi

E) Vergi denetimi

7) Aşağıdakilerden hangisi fiziki bir kanıt değildir?

A) Fatura

B) Stok

C) Demirbaşlar

D) Para

E) Damga pulları

Cool Aşağıdakilerden hangisi özel denetim amacı olamaz?

A) Haklar ve yükümlülükler

B) Sunma ve açıklama

C) Değerleme ve dağıtım

D) Varolma ve gerçekleşme

E) Kayıtlama ve sınıflama

9) Dış denetçilerini görevleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

A) Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri doğrultusunda mali tabloların denetim yapması

B) Genel kabul görmüş denetim standartlarına uygun denetim yapması

C) Denetim raporunu hazırlaması

D) Denetim planını hazırlaması

E) Denetim anlaşmasının hazırlanması

10) Mali tablolardaki bilginin sorumluluğunu işletme yönetimine ait olduğunu denetim raporunun hangi bölümde vurgulanır?

A) Giriş bölümünde

B) Başlık ve adres bölümünde

C) Kapsam ve açıklama bölümünde

D) Görüş bölümünde açıklama bölümünde

11) Aşağıdakilerden hangisi iç kontrol sisteminin unsurlarından değildir?

A) Kontrol çevresi

B) Kontrol eylemleri

C) Bilgi ve işletim

D) Risk değerleme

E) Kontrol prosüdürleri

12) Aşağıdakilerden hangisi bir çalışma kağıdı değildir?

A) Denetim planı

B) Denetim mizanı

C) Faturalar

D) Ana sözleşme örneği

E) İmza sirküleri

13) Esas kanıtların güvenirliliğini araştırmak amacıyla denetçi ne yapar?

A) Destekleyici kanıt toplar

B) Denetim planını hazırlar

C) Denetim yöntemlerini tespit eder

D) Denetim işlemlerini uygular

E) Tutar aktarımlarını inceler

14) Mali tablolarda maddi hata bulunma riski daha yüksek bir oranda almasına rağmen denetçi bu risk oranını daha düşük kabul ederse hangi riskle hareket etmiş olur?

A) Alfa riski

B) Beta riski

C) Yanlış kabul riski

D) Yanlış ret riski

E) Bulgu riski

15) Aşağıdakilerden hangisi örnekleme dışı risktir?

A) Asıl risk

B) Göreli risk

C) Örnekleme riski

D) Yanlış kabul riski

E) İç kontrol riski

16) Bir bilançonun analize hazır hale getirilmesinde en büyük rolü oynayan aşağıdakilerden hangisidir?

A) Büyük defter kayıtları

B) Yevmiye kayıtları

C) Kesin mizam

D) Hesap planı

E) Denetçi

17) Paraya dönüşme hızına göre sınırlama aşağıdakilerden hangisi için geçerlidir?

A) Kaynaklar

B) Hazır değerler

C) Aktif

D) Dönem varlıklar

E) Duran varlıklar

18) Aşağıdakilerden hangisi kısa vadeli yabancı kaynakların duran varlıkların finansmanında kullanıldığını gösterir?

A) Net çalışma sermayesi noksanı

B) Dönem varlıkların toplamının kısa vadeli yabancı kaynaklar toplamından büyük olması

C) Brüt çalışma sermayesinin mevcut olması

D) İşletmenin dönem zararlarının olması

E) Kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar toplamının öz kaynaklar toplamından fazla olması

19) Aşağıdakilerden varlıklardan paraya dönüşmede ilk sıraya gelecek olan hangisidir?

A) Hisse senetleri

B) Kredi kartları slipleri

C) Ticari mallar

D) Alınan vadeli çekler

E) Alacak senetleri

20) Karşılaştırmalı tablolar analizinden amaç nedir?

A) Bilanço ve gelir tabloları kalemlerini dikine incelemek

B) İşletmenin kapanan dönemdeki mali durum ve faaliyet sonuçlarını incelemek

C) İşletmenin mali durum ve faaliyet sonuçları bakımından zaman içerisinde gösterdiği gelişmeyi incelemek

D) İşletmeler arası mali durum ve faaliyet sonuçları karşılaştırmasını yapmak

E) Tablolardaki kalemlerin artış veya azalışlarını bulmak

21) Dikey yüzdelerin hesaplanmasında hangi kalemler 100 kabul edilir?

A) Bilanço ve gelir tablosunda baz alınan yılın kalemleri

B) Bilançoda genel toplam, gelir tablosunda dönem karı kalemi

C) Bilançoda grup ve aktif veya pasif toplamı, gelir tablosunda brüt satışlar kalemi

D) Bilançoda grup ve aktif veya pasif toplamı, gelir tablosunda net satışlar kalemi

E) Her kalemin ele alınan yıllardan ilkindeki tutar

22) Faaliyet karı kaleminin net satışlara oranı hangi giderleri karşılayacak büyüklükte olmalıdır?

A) Diğer faaliyetlerden olağan gider ve zarar ile finansman giderleri

B) Faaliyet giderleri

C) Olağan dışı gider ve zararlar

D) Satışların maliyeti

E) Finansman giderleri

23) Analizde aşağıdaki gelişmelerden hangisi olumsuz olarak yorumlanabilir?

A) Öz kaynaklarda artış oranı maddi duran varlılardaki artış oranından daha büyükse

B) Stoklardaki artış oranı satışların maliyetindeki artış oranından daha küçükse

C) Faaliyet giderlerindeki artış oranı net satışlardaki artış oranından daha küçükse

D) Brüt satışlardaki artış oranı net satışlardaki artış orandan daha yükseksek

E) Satışların maliyetindeki azalış oranı net satışlardaki azalış oranından daha küçükse

24) En geniş anlamda fon kavramı aşağıdakilerden hangisi ifade eder

A) Bankadaki para ve menkul kıymetler toplamı

B) Dönem varlıları toplamı

C) Hazır değer gurubu

D) Net çalışma sermayesi

E) Aktif toplam

25) Yabancı kaynakların garantisi (teminatı) sayılacak grup aşağıdakilerden hangisidir?

A) Brüt satış karı

B) Dönem aktifleri

C) Yatırımlar

D) Öz kaynaklar

E) Net kar

26) Aşağıdakilerden hangisi parasal olmayan kalemler içinde yer alır?

A) Stoklar

B) Alınan çekler

C) Ticari alacaklar

D) Özel maliyetler

E) Alacak senetleri

27) İşletmenin kısa vadeli yabancı kaynakların sadece dönem varlıların finansmanında kullanıldığı aşağıdakilerden hangisi göstermektedir?

A) Yabancı kaynak toplamının öz kaynak toplamından az olması

B) Dönem varlık toplamının duran varlık toplamından az olması

D) Dönem varlık toplamının kısa vadeli yabancı kaynak toplamından büyük olması

E) Dönem varlık toplamının öz kaynak toplamından büyük olması

28) Trend yüzdeler ile ilgili olarak verilen aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Negatif yüzdeler azalışları ifade eder

B) Eğilim yüzdeleri endeks şeklindedir

C) Baz yılın tüm kalemlerinin tutarı 100 kabul edilir

D) Eğilim yüzdeleri aynı seyri gösteriyorsa o kalemin eğilimi yok demektir

E) Baz yılda rakamı olmayan bir kalemin diğer yıllar için eğilim yüzdeleri olmaz

29) Bir işletmenin birinci yıl sonunda 50 milyar net işletme sermayesi noksanı ikinci yılda 40 milyar net çalışma sermayesi noksanı vardır. Net işletme sermayesindeki değişiklik ne kadardır?

A) Net işletme sermayesi noksanında azalış 10 milyar

B) Net çalışma sermayesi 10 milyar azalmıştır

C) Net çalışma sermayesinde artış 10 milyar

D) Net çalışma sermayesi noksanı10

E) Net işletme sermayesi 40azalış

30) Aşağıdaki oranlardan hangisi aktifin verimliliğini ölçmede kullanılır?

A) Cari oran

B) Finansman oranı

C) Faaliyet karı oranı

D) Stok devir hızı

E) Borçların öz kaynaklara oranı

1. A
2. B
3. E
4. D
5. A
6. E
7. A
8. E
9. A
10. C
11. E
12. C
13. A
14. C
15. D
16. D
17. C
18. A
19. D
20. C
21. D
22. A
23. D
24. E
25. D
26. D
27. D
28. A
29. A
30. D

Yeni Üye
*
Üye No: 147074
Mesleği: Öğrenci

« Yanıtla #8 : Haziran 05, 2011, 10:41:54 ÖS »

D) Bilgi kullanıcılarının işletme hakkında birinci elden bilgiye sahip olmamaları

2-) İşletme varlıklarının her türlü zarara karşı korunup korunmadığının, faaliyetlerin saptanmış politikalarla uyum içinde yürütülüp yürütülmediğinin araştırılması faaliyetleri kimin adına yapılır?
A) Yönetim
B) Ortaklar
C) İç denetçi
D) Kredi verenler
E) Bağımsız denetçi

3-) “Denetim bir uzman olarak gerekli teknik eğitim ve yeteneğe sahip kişilerce yapılmalıdır” görüşü aşağıdakilerden hangisinin bir gereğidir?
B) İç kontrol sisteminin
C) Mesleki örgütlenmenin

4-) Aşağıdakilerden hangisi bir şirket tarafından yayınlanan finansal tabloların önemli ölçüde yanlış ve yanıltıcı olabilme olasılığıdır?
A) Denetim riski
B) Bilgi riski
C) Bulgu riski
D) Doğal risk
E) Kontrol riski

5-) Finansal bilgilerin doğruluğu ve güvenilirliğini, faaliyetlerin etkinlik ve verimliliğini ve yapılan işlemlerin yasa ile ilgili düzenlemelere uygunluğunu amaçlayan işletme içinde oluşturulmuş sürece ne denir?
B) İç denetim
C) İç kontrol
D) Uygunluk denetimi
E) Muhasebe denetimi

A) Kontrol çevresi
B) Kontrol eylemleri
C) Risk değerleme
D) Bilgi ve iletişim
E) İzleme

7-) Denetçinin örneklemden elde ettiği sonuçlara bakarak iç kontrol yeterince güvenilir olduğu halde, güvenilir olmadığı kanısına varmasına ne denir?
A) Yanlış ret riski
B) Yanlış kabul riski
C) Beta riski
D) Alfa riski
E) Hata tipi II

8-) Kasada yabancı paranın olup olmadığı ve bilanço tarihinde değerlemeye tabi tutulup tutulmadığı kasa kaleminin maddi doğruluk testinin hangi özel amacını ifade eder?
A) Varolma
B) Değerleme
C) Açıklama
D) Tamlık
E) Sunum

A) Müşterinin kabulü
B) Denetimin planlanması

10-) Mali tabloların hazırlanmasında GKGMİ’nden bazılarına uyulmamasına rağmen bu durumun tabloların bütününün doğruluğunu bozmadığına inanılıyorsa denetçi ne tür görüş bildirir?
A) Olumlu
B) Olumsuz
C) Şartlı
D) Şartsız

11-) Bir işletmenin varlıkları ile kaynakları birlikte aşağıdakilerden hangisini gösterir?
A) Gelir Tablosu
B) Mali Durum
C) Analiz Sonuçları
D) Analiz Teknikleri
E) Denetim Raporu

A) Bir hesap dönemi içinde ödenmesi gereken ve ödenmeleri mutlaka dönen varlıklarca yapılacak olan borçlar

13-) İşletmenin brüt satış hasılatından, satışları azaltıcı iade, iskonto gibi indirimlerin düşülmesiyle aşağıdakilerden hangisi elde edilir?
A) Net satışlar

14-) “Her kalemin yıllar itibariyle belirlenen değişmelerini incelemek suretiyle, işletmenin mali durum ve faaliyet sonuçları bakımından göstermiş olduğu gelişmeyi saptamak” amacıyla uygulanan mali analiz tekniğine ne ad verilir?
A) Fon akış analizi
B) Oran analizi
C) Trend analizi
D) Dikey analiz

15-)
D) Genel yönetim giderlerindeki artışın brüt satış kârındaki artıştan fazla olması

16-) Karşılaştırmalı tablo analizinden beklenen yararın sağlanabilmesi için aşağıdaki koşullardan hangisi gerekli değildir?

A) Tablolardaki kalemlerin önceki dönemlere göre gösterdiği artış veya azalışları analiz etmek
C) İşletmenin mali durum ve faaliyet sonuçları bakımından gösterdiği gelişmeyi incelemek
D) İşletmelerin aynı hesap dönemine ait bilançosu ile gelir tablosunu karşılaştırmak
E) Finansal tabloları oluşturan unsurların uygun ve yeterli büyüklükte olduklarını incelemek

18-) İşletmenin dikey yüzdelerle ifade olunmuş bilançosunda “kaynak dağılımı” incelenirken aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmaz?
A) Kısa ve uzun vadeli yabancı kaynakların pasif toplamı içindeki payının belirlenmesi
C) Öz kaynak grubu kalemlerinin kendi grup toplamlarına oranlarının ele alınması
D) Otofinansman kalemleri ile dönem kârının öz kaynak toplamı içindeki payına bakılması
E) Yabancı kaynakların toplam kaynaklar içindeki payının öz kaynakların payından farkına bakılması

19-) İşletmelerin kısa vadeli yabancı kaynaklarının sadece dönen varlıkların finansmanında kullanıldığını aşağıdakilerden hangisi gösterir?

20-) Bir işletmenin aralarında ilişki olan mali tablo kalemlerinin uzun sürede gösterdikleri eğilimlerini karşılaştırmak suretiyle yapılan incelemeye ne ad verilir?
A) Trend analizi
B) Oran analizi
C) Yatırım analizi
D) Yönetim analizi
E) Dikey analiz

21-) İşletmenin mali gücünü alacaklıların güvencede olup olmadığını ve aktif üzerinde kimin daha fazla hak sahibi olduğunu görebilmek için hangi kalemlerin eğilim yüzdelerine bakılır?
A) Ticari Borç - Stok

22-)

23-) İşletmenin tek bir yıla ait mali tablolarında yer alan kalemler arasında matematiksel ilişkiler kurarak yapılan incelemeye ne denir?
A) Trend analizi
B) Oran analizi
C) Yatay analiz
D) Dikey analiz
E) Fon akım tablosu

24-) İşletmenin cari oranı 1,5 iken asit-test oranının 0,3 olması aşağıdakilerden hangisini gösterir?

25-)
B) Aktif devir hızı
E) Brüt kâr marjı

26-) Bir dönemden diğerine mali durumda meydana gelen değişmeleri ve bunun nedenlerini gösteren tabloya ne denir?
A) Bilanço
B) Gelir tablosu
C) Fon akım tablosu
D) Nakit akım tablosu

C) Döner varlıkların kısa vadeli borçları aşan kısmının işletmenin gereksinim duyduğundan az olması
D) İşletmenin Net Çalışma Sermayesi Noksanı’ndan işletmenin gereksinim duyduğu Net Çalışma Sermayesi’ne geçmiş olması

28-) Net çalışma sermayesi değişim tablosu düzenlenirken dönen varlıklıklar ve kısa v.y.k. unsurlarına uygulanan esas nedir?
D) Dönen varlıklardaki artışlar kısa v.y.k. azalışlar net çalışma sermayesini artırır tersi ise azaltır.

C) Karmaşıklık yaratır.

30-) 2001 yılında alınan 50 milyar TL değerindeki bina 2003 yılında geleneksel muhasebeye göre bilançoda yine 50 milyar TL olarak görülmektedir. Endeksler 2001 yılında; 300, 2003 yılında 600 olduğuna göre genel fiyat düzeyi muhasebesine göre binaların düzeltilmiş değeri kaç milyar TL’dir?
A) 50 milyar TL
B) 75 milyar TL
C) 100 milyar TL
D) 150 milyar TL
E) 200 milyar TL

1-) B
2-) A
3-) D
4-) B
5-) C
6-) B
7-) D
8-) B
9-) E
10-) C
11-) B
12-) A
13-) A
14-) E
15-) D
16-) D
17-) E
18-) B
19-) D
20-) A
21-) C
22-) D
23-) B
24-) E
25-) A
26-) C
27-) C
28-) D
29-) E
30-) C

Yeni Üye
*
Üye No: 165378
Mesleği: Öğrenci

« Yanıtla #9 : Aralık 12, 2011, 12:31:40 ÖS »

A) Yönetim
B) Ortaklar
C) İç denetçi
D) Kredi verenler
E) Bağımsız denetçi

B) İç kontrol sisteminin
C) Mesleki örgütlenmenin

A) Denetim riski
B) Bilgi riski
C) Bulgu riski
D) Doğal risk
E) Kontrol riski

B) İç denetim
C) İç kontrol
D) Uygunluk denetimi
E) Muhasebe denetimi

A) Kontrol çevresi
B) Kontrol eylemleri
C) Risk değerleme
D) Bilgi ve iletişim
E) İzleme

A) Yanlış ret riski
B) Yanlış kabul riski
C) Beta riski
D) Alfa riski
E) Hata tipi II

A) Varolma
B) Değerleme
C) Açıklama
D) Tamlık
E) Sunum

A) Müşterinin kabulü
B) Denetimin planlanması

A) Olumlu
B) Olumsuz
C) Şartlı
D) Şartsız

A) Gelir Tablosu
B) Mali Durum
C) Analiz Sonuçları
D) Analiz Teknikleri
E) Denetim Raporu

A) Net satışlar

A) Fon akış analizi
B) Oran analizi
C) Trend analizi
D) Dikey analiz

15-)

A) Trend analizi
B) Oran analizi
C) Yatırım analizi
D) Yönetim analizi
E) Dikey analiz

A) Ticari Borç - Stok

22-)

A) Trend analizi
B) Oran analizi
C) Yatay analiz
D) Dikey analiz
E) Fon akım tablosu

25-)
B) Aktif devir hızı
E) Brüt kâr marjı

A) Bilanço
B) Gelir tablosu
C) Fon akım tablosu
D) Nakit akım tablosu

C) Karmaşıklık yaratır.

A) 50 milyar TL
B) 75 milyar TL
C) 100 milyar TL
D) 150 milyar TL
E) 200 milyar TL

1-) B
2-) A
3-) D
4-) B
5-) C
6-) B
7-) D
8-) B
9-) E
10-) C
11-) B
12-) A
13-) A
14-) E
15-) D
16-) D
17-) E
18-) B
19-) D
20-) A
21-) C
22-) D
23-) B
24-) E
25-) A
26-) C
27-) C
28-) D
29-) E
30-) C

Etiket: Muhasebe Denetimi Mali Analiz Deneme Sınavları 
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!