Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 10:31:05 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: Maliyet Muhasebesi 2007 Bütünleme  (Okunma Sayısı 302 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Mesleği: Öğretim Görevlisi
Sen Beni Sevmin

« : Ekim 03, 2009, 04:20:50 ÖÖ »

Maliyet Muhasebesi 2007 Bütünleme

1-)D başı malzeme stok 300
D sonu malzeme stok 150
Genel üretim maliyeti 400
D içi malz. alışları 850
Dış işçilik maliyeti 800

Yukarıdaki bilgilere göre toplam üretim maliyeti kaç tl'dir?

CEVAP-2,200TL

2-)Bir varlığın elde edilmesi amacıyla yapılan harcama ve fedakarlıklar toplamına ne ad verilir?

CEVAP-Maliyet

3-)Aşağıdakilerden hangisi ilk madde ve malzemenin değerlemesiyle sağlanan bilgilerden biridir?

CEVAP-Üretime verilen ilk madde malzemenin maliyetinin belirlenmesi.

4-)Bir üretim işletmesinde toplam sabit maliyet 2500TL ,birim birim başına değişken maliyet 1TL'dir.İşletme dönem içinde 10,000 saat çalışması durumda toplam maliyet kaç TL olacaktır?

CEVAP-12,500TL

5-)İşletmede kapasite eksikliği nedeniyle üretim darboğazını aşmak üzere fazla çalışma yapılmaktadır.Bu nedenle yapılacak fazla çalışma zammı ödemeleri aşağıdakilerden hangisinde izlenir?

CEVAP-Genel üretim giderleri

6-)Aşağıdakilerden hangisi genel üretim maliyetlerinin ikinci dağıtımına ilişkin doğru bir ifadedir?

CEVAP-Yardımcı gider yerinde toplanan giderlerin esas gider yerlerine dağıtılmasıdır.

7-)İşletmede üretilen mamül miktarları ve satış tutarları şöyledir;

Mamüller miktar satış tutarı
(X)mamülü 200 90,000
(Y)mamülü 100 70,000
(Z)mamülü 300 160,000

İşletmede döneme ilişkin birleşik maliyet 192,000TL dir.
Satış değeri yönetime göre (Z) mamülüne birim başına yüklenecek maliyet kaç TL'dir?

CEVAP-3,2

Dönem sonunda genel üretim giderleri hesabının borç kalanı 400 TL ,genel üretim giderleri yansıtma hesabının alacak kalanı ise 375 TL'dir.Bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

CEVAP-Üretim maliyetine 25 TL eksikyükleme yapılmıştır.

9-)Yıl sonunda genel üretim giderleri hesabının borç kalanı 800 TL ,genel üretim giderleri yansıtma hesabının alacak kalanı 700 TL'dir.Satılan mamül maliyet hs borç kalanı 3000 mamül stok hesabının borç kalanı 1500 yarı mamül üretim hs'nın borç kalanı 500.Bu bilgilere göre eksik yüklemeden SMM'ye düşen pay kaç TL'dir?

CEVAP-60 TL

10-)D.BYM stok =300 birim
D.BYM tam dereceleri
DİMM=%70
şekillendirme=%90
üretime yeni başlama:1700br
Bir üretimi tamamlanan :1600br

Bu bilgilere ve FİFO yöntemine göre DİMM açısından eşdeğer birim sayısı kaç birimdir?

CEVAP-1750br

11-)Safha maliyet sisteminde ortalama maliyet sistemini uygulayan Z işletmesinde döneme ilişkin bilgiler şöyledir,

D başı yarı mamül stokları 300br
D sonu yarı mamül stokları 400br
D içinde üretime başlayan 1900br
D içinde tam devir edilen 1800br

D.İMM açısından eşdeğer birim maliyet....25TL şekillendirme açısından eşdeğer birim maliyet...75TL

Tamamlanma dereceleri
Dbaşı yarı mamül stokları
DİMM-%70
şekillendirme-%50
D sonu yarı mamül stokları
DİMM-%75
şekillendirme-%50

12-)Safha maliyet sisteminde ortalama maliyet yönetimi uygulayan işletmenin ikinci safhasına ait bilgiler şöyledir,

DBYM:400br
DSYM:600br
üretime başlayan:1600br
üretimi tamamlanan:1400br
birinci safhadan devirden birim maliyet:200 TL
ikinci safhadan bir eşdeğer mamül maliyeti:220 TL
direkt malzeme birim eşdeğer maliyet:100 TL
şekillendirme birim eşdeğer maliyet :120 TL

Bu bilgilere göre ,ikinci safhada tamamlanan 1400 adet mamülün maliyeti ne kadardır?

CEVAP-588,000

13-)Üretime gönderilen direkt malzeme için hangi hesap borçlandırılır?

CEVAP-Direkt ilk mad. ve malz. Giderleri hesabı

14-)İşletmede bir birim mamül üretmek için standart süre 5 saattir.İşletmede dönem içinde 100 birim mamül üretilmiştir.İşletmede standart saat ücreti 3 TL,fiili ücret ise 2,5 TL'dir.İşletmede çalışan fiili süre 600 saat olduğuna göre Direkt işçilik verim sapması aşağıdakilerden hangisidir?

CEVAP-300 TL olumsuz

15-)Bütçe döneminde (A) cinsi mamülden 2,000 birim satılacağı öngörülmektedir.Aynı dönemde dönem başı stokları 300 birim dönem sonu mamül stokları ise 500 birimdir.

Bu bilgilere göre dönemi için üretim miktarı kaç birimdir?

CEVAP-2,200

16-)Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde bütçe hazırlamanın amaçlarından biri değildir?

CEVAP-işletmenin vergi karını doğru belirlemek

17-)Üretim işletmesinde toplam sabit maliyetlerin artması,diğer faktörlerde bir değişiklik olmaması durumda aşağıdakilerden hangisidir?

CEVAP-Başabaş noktası satış miktarı ve tutarı artar

18-)Bir üretim işletmesinde dönem içinde mamülün birim satış fiyatı 5 TL,birim değişken maliyet 2,5 TL 'dir.Toplam sabit maliyet 50,000 TL olduğuna göre başabaş noktasındaki satış miktarı kaç birimdir?

CEVAP-20,000 birim

19-)Transfer fiyatlanması uygulaması yapan işletmede sorumluluk maliyetleriyle ilgili bazı bilgiler şöyledir,

birim birim piyasa
değişken sabit satış
maliyet maliyet fiyatı

A Bölümü 30 20 75
B Bölümü 35 30 90

Transfer fiyatlamasında değişken maliyetlerin %200'ü dikkate alındığında ve 1,00 birimlik üretim yapıldığında (A) bölümünün kar veya zararı hangisidir?

CEVAP-10,000 TL kar

20-)Aşağıdakilerden hangisi kar merkezi için doğru ifadedir?

CEVAP-Hem gelirlerin hemde maliyetlerin yöneticisi tarafından kontrol edilebildiği merkezdir.

21-)Üretim işletmesinde 1000 birimlik üretim hacminde döneme ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir,

direkt ilk madde ve malzeme gid-5000
direkt işçilik gid-1000
değişkem güm-1500
sabit güm-2500

Bu bilgilere göre mamülün birim maliyeti kaç TL'dir?

CEVAP-10 TL

22-)Aşağıdakilerden hangisi fiyatlama sürecinde göz önünde tutulması gereken faktörlerden biri değildir?

CEVAP-üretimde çalışanların niteliği

23-)İşletmede bir birim mamül üretmek için 10kg D cinsi malzeme kullanılmaktadır.D cinsi malzemenin kg maliyeti 200 TL 'dir.İşletmede artık ve israz malzemenin % 20 sş karlardır.Buna göre malzemenin standart maliyeti kaç TL'dir?

CEVAP-2,400

24-)İki safhada üretim yapan işletmenin Haziran ayına ait bilgileri şöyledir;
DBYM stok 3000br
Haziran ayında üretim 16,000br başlanan
Haziran ayında üretim 12,000br tamamlanan

DSYM stok 7000br

Bu bilgilere göre Haziran ayında üretime giren toplam miktar kaç birim'dir?

CEVAP-19,000birim

25-)Üretim sürecine giren direkt ilk madde ve malzeme ile yardımcı malzemenin döküntü olarak kalan ve ölçülebilir düşük bir satış değerine sahip olan parçalar aşağıdakilerden hangisidir?

CEVAP-artık

26-)----------------------- / ----------------------------
mamüller Hs.
Diğer stoklar Hs.

Yarı menkul-üretim Hs.
------------------------ / ---------------------------------

Bu yevmiye kaydı hangi işleme aittir?

CEVAP-Mamül ve bozuk mamullerin stok hesabına alınması.

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

Etiket: Maliyet Muhasebesi 2007 Bütünleme 
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!