Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 10:25:55 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: MAHİRÎ’NİN NERGİZ’E BED-DUASI  (Okunma Sayısı 558 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Editor
Tam Üye
Üye No: 152

« : Nisan 27, 2009, 03:34:32 ÖS »

MAHİRÎ’NİN NERGİZ’E BED-DUASI

Erzurum Yöresi’nde Mahirî adlı bir genç Nergiz isimli bir kıza aşık olur, ailesinden ister ama vermezler. Mahirî bu kızı kaçırır. Belli bir zaman sonra da hastalanır, yaraları göz göz olup sulanır. Artık çekilmez bir hal alınca Nergiz onu bırakır, babasının evine gider.

Orada da işini ayarlar, Mahirî’nin karşısındaki bir mahalleye yeniden gelin gider. Düğün alayı gürültülü bir şekilde Mahirî’nin kapısından geçerken, Mahirî çevresinden rica eder. Onu balkona çıkarırlar. O da düğün alayına doğru işte bu türküyü seslendirir:

Yürü dilber yürü güzeller şahı,

Dünyada muradan varamayasın!

Sen beni yandırdın aşkın narına.

Sen de bu dünyada nara yanasın!

Yarın bütün eşin dostun sana darıla!

Saçın yılan ola boynan sarıla

Kırk yılda bir kerre halın sorula

Doğrulup da cevap veremeyesin.

Köprü yaptırasın geçen olmasın.

Pınar akıtasın içen olmasın.

Bayram günü kapın açan olmasın.

Kimsesi yok bir fukara kalasın.

Bilmem suçlu mudur bu yolda duran?

Hazret-i Mevla’ya boynunu buran.

Memen dolu kalsın beşiğin viran.

Ev içinde bahtı kara kalasın.

Mahirî’ye kastın neydi acaba?

Ben seni salmışım yüz dört kitaba.

Doğum gecesinde gelmesin ebe.

Akşamdan sabağa dara kalasın.

NOT: Bu türküyü söyler, düğün alayı da dinler ama yoluna da devam eder. Gelini yeni evine götürürler. O zamanın evleri de çatısız, eski, bacalı köy evleri imiş. Yani dam gibi bir şey.

Adettenmiş ki yeni gelin bir çorba pişirir, halka ikram eder, hünerini gösterirmiş. O, tandırda çorbayı pişirirken bir şimşek çakıyor, bir gök gürlüyor, ardından öyle bir yağmur boşalıyor ki bütün yılan çıyan yuvasından oynuyor. Bir akrep de evin bacasından kaçarken delikten aşağı tam çorbanın içine düşüyor.

Bundan haberi olmayan gelin “Çorbayı bir karıştırayım, bir tadına bakayım..” derken, zehirlenip ölüyor. Böylece de Mahirî’nin bedduası yerini bulmuş, gelin muradına erememiş oluyor.

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

KIL NAMAZIN ELİN HARAMA SALMA.ÇOK YAŞARIM DÜNYA HEP KALIR SANMA.NAMAZA SARIL GENÇLİK ÇAĞINDA.EKTİĞİNİ BİÇERSİN CENNET BAĞINDA.EY KARDEŞ! GEL TEVBE EYLE GÜNAHLARINA.SONRA EYVAAAH DER İNLERSİN CEHENNEM ÇUKURUNDA.SON PİŞMANLIK FAYDA VERMEZ, BUNU UNUTMA!...Acele yürüyen, yol arkadaşı değildir. Gönlü sana bağlı olmayana gönül bağlama.Fakih de olsa, mürşid veya mürid de olsa, kişi bu alçak dünyaya bir kez kapıldı mı, bala düşmüş sineğe döner.
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Nisan 27, 2009, 06:02:40 ÖS »

wayyyyyyyyy!!!!!!!

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

Etiket: mahiri nergis beddua yürü dilber 
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!