Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 26, 2012, 12:35:18 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: Kamu maliyesi 2007 final soruları  (Okunma Sayısı 222 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Mesleği: Öğretim Görevlisi
Sen Beni Sevmin

« : Ekim 02, 2009, 01:47:17 ÖÖ »

Kamu maliyesi 2007 final soruları

1-Liberalizmin öncüsü olan iktisadi düşünce akımı aşağıdakilerden hangisidir?

b - Fizyokrasi

2-Yerel düzeyde mal ve hizmet sunmakla yükümlü kamu idareleri aşağıdakilerden hangisidir?

d - Mahalli idareler

3-Devletin piyasa mekanizmasına karışarak toplum refahının dağılımında adaleti sağlaması
aşağıdaki görevlerinden hangisinin kapsamına girer?

a - Gelir dağılımı

4-Aşağıdakilerden hangisi ortak mal kaynaklardan biri değildir?

c - Bakır madeni çıkarma alanları

5-Ödeme gücüne göre vergilemede bireyler kamu malından elde ettikleri faydadan daha az
ödeme yaptıklarında aşağıdakilerden hangisi ortaya çıkmaktadır?

e - Mali rant

6-Üretimlerinde zararlı gazları kullananların ozon tabakasını delmeleri sonucu güneş ışınlarının
insalara zarar vermesi aşağıdaki dışsallıklardan hangisine bir ornektir?

a - Üreticiden tüketiciye

7-Oylamada bir alternatifin kazanması için gerekli oy oranının azalması seçmenlerin durumlarında
aşağıdakilerden hangisine neden olur?

b - Azınlıkta kalanların artması ve zarar etmeleri

8-Gelecek dönemlere kalıcı varlıklara yapılan ekonominin üretim gücünü doğrudan arttırmaya yönelik
olan kamu harcamalarına ne ad verilir?

c - Yatırım harcamaları

9-Aşağıdakilerden hangisi kamu harcamalarının görünürde artış nedenlerinden biridir?

d - Paranın değerindeki düşüşler

10-İşletme masraflarını karşılamak için yasa koyucu tarafından bütçe dışı kaynakların tahsis edilmemiş
olması durumunda aşağıdaki fayda-maliyet analizi karar verme kurallarından hangisinin kullanılması daha
uygun olur?

b - Fayda-maliyet oranı yöntemi

11-Aşağıdaki bütçeleme sistemlerinde hangisinde kamu hizmetlerinin miktar ve niteliklerinden daha çok
hizmetleri yapacak örgütlerin ihtiyaçları dikkate alınır?

c - Geleneksel bütçe sistemi

12-Türkiye'de kamu kesimi bütçesinin gelir tarafı aşağıdakilerden hangisi tarafından hazırlanmaktadır.

a - Maliye bakanlığı

13-Aşağıdaki bütçeleme sistemlerinden hangisi kamu yönetiminde eldeki kaynaklara en çok hizmet çıktısının
elde edilmesini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir?

e - Performans bütçe sistemi

14-Belirli bir hizmetin veya işin görülmesi için yetkili makamlardan alınan izin karşılığı ödenen paralara
ne ad verilir?

d - Resim

15-Bölünemez nitelikteki kamusal malların finansmanı genellikle aşağıdakilerden hangisiyle sağlanır?

a - Vergilerle

16-Aşağıdaki terimlerden hangisi vergi benzeri gelirlerle eş anlamlı olarak kullanılmaktadır?

e - Parafiskal gelir

17-Aşağıdakilerden hangisi Adam Smith'in klasik vergileme ilkelerinden biri değildir?

c - Tarafsızlık

18-Vergi yükünün kişiler arasında kamusal mal ve hizmetlerden elde ettikleri fayda ile bağlantılı olarak
paylaştırılmasını içeren vergileme ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

d - Faydalanma

19-Vergilemede eşitlere eşit muamele yapılmasını öngören adalet aşağıdakilerden hangisidir?

b - Yatay adalet

20-Bir verginin tahsil edilmesini tahsilat öncesini ve sonrasını kapsayan çeşitli aşamalardan oluşan ve
pek çok unsurun bir araya geldiği ilişkiler bütününe ne ad verilir?

e - Vergielndirme süreci

21-Verginin üzerinden alındığı şeye ne ad verilir?

a - verginin konusu

22-Ücret gelirlerinden kesilen verginin işveren tarafından vergi dairesine mükellefler adına yatırılmasında
işverenin vergi yasaları karşısındaki durumu aşağıdakilerden hangisidir?

c - Vergi sorumlusu

23-Aşağıdakilerden hangisi subjektif bir yük olarak vergi baskısını hisssetmez?

d - Tüzel kişiler

24-Mükelleflerin daha az çalışarak gelir düzeylerini vergi sonrası düzeye göre ayarlamalarına ne ad verilir?

b - Verginin ikame etkisi

25-Aşağıdakilerden hangisi gelir üzerinden alınan vergilerden biridir?

E - Kurumlar vergisi

26-Geliri bir gerçek kişinin belli bir dönemde harcamalarıyla varlıklarında meydana gelen artış veya azalışların
toplamı olarak tanımlayan teori aşağıdakilerden hangisidir?

d - Net artış teorisi

27-Devletin bütçe açıklarını borçla finansmanın dışlama etkisi nedeniyle kısa dönemdeki etkisi aşağıdakilerden hangisidir?

b - Yatırımları azaltması

28-Monetaristlere göre enflasyonun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

a - Parasal büyüme

29-İl özel idarelerinin bütçelerini aşağıdakilerden hangisi hazırlar?

c - Vali

30-Belli bir kamu hizmetinin merkezin dışında bağımsız bir örgüte bırakılmasına ne ad verilir?

e - Hizmet yerinden yönetim

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

Etiket: Kamu maliyesi 2007 final soruları  
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!