ADI: İŞTE BENİM SINIFIM
1. Sınıf Hayat Bilgisi Dersi OKUL HEYECANIM Teması . Aşağıda dökümanın sadece özeti verilmiştir, bu konu ile ilgili
dosya ekte verilmiştir.ADI: İŞTE BENİM SINIFIM
DERS : HAYAT BİLGİSİ
SINIF : 1
YAKLAŞIK SÜRE : 40’+40’
TEMA : OKUL HEYECANIM
TEMEL BECERİLER : ZAMANI VE MEKANI ALGILAMA
KAZANIMLAR : A.1.15. Sınıfın yerini ve sırasını bulmak için konumla ilgili temel kavramları (sağında, solunda, yanında, karşısında, önünde, arkasında, üstünde ve altında) kullanır.
MATERYALLER : Çeşitli materyallerle hazırlanmış kuklalar, sınıf eşyaları.
KAYNAK : Hayriye ÖZÖN-Turhan Fevzioğlu İ.Ö.O. Öğretmeni
SÜREÇ
Bu etkinlikle öğrenciler, sağında solunda, yanında ön ve arkasında vb. konumla ilgili temel kavramları kazanırlarken, sınıfının ve sırasının yerini bu temel kavramlardan yararlanarak ifade etmeyi öğreneceklerdir.
1- Etkinliğe şarkı yada parmak oyunu ile giriş yapılır. Örneğin “Sağ elimde 5 parmak, sol elimde beş parmak”
SAĞ EL SOL EL (Parmak Oyunu)
İşte sağ elim (Öğrenciler sağ ellerini havaya kaldırır)
Bu da sol elim (Öğrenciler sol ellerini gökyüzüne tutar gibi havaya kaldırır)
Gökyüzünü tutarım
Sağ el, sol elime bakar (Eller karşılıklı tutulur)
İşte böyle, şap şap yapar (Alkışlanır)
2- Sınıfa getirilen ya da çeşitli materyallerle hazırlanan el kuklası öğrencilere tanıtılır ve onunla “Saklambaç” oynayacakları söylenir.
“Bu kuklanın adı Ayşe, Ayşe oyun oynamayı çok seviyor. Özellikle saklambaç oynamaya bayılıyor. Şimdi Ayşe sizinle saklambaç oynamak istiyor.”
Kukla sıranın üstüne, altına, çantanın yanına, defterin sağına veya soluna konularak kavramlar pekiştirilir.
Not: Sağ, sol kavramları kazandırılırken, öğretmen duruş pozisyonuna dikkat etmeli, öğrencilerle aynı yönde durarak bu kavramların etkinliklerle birlikte pekiştirilmesini (parmak oyunu, şarkılar vs.) sağlamalıdır.
3- Öğrenciler bu aşamada sıraların yerlerini bilinen bir yere göre tarif ederler. Örneğin; benim sıram Ali’nin sırasının önünde, benim sıram tahtanın karşısında, öğretmen masası dolabın önünde vb.
4- Benzer çalışma öğrencinin okul binası içerisinde sınıfının yerini tarif etmesi için de yaptırılır.
Not: Etkinlik öncesinde okulun bölümleri tanıtılacaktır.
İŞTE BENİM SINIFIM
Turhan Feyzioğlu İ.Ö.O. 1-B sınıfında öğrencilere ‘’Öğretmen size göre nerede duruyor?’’ diye soruldu. Karşımızda ve önümüzde cevapları alındı. ‘’Öğretmen masası, pencere vb. nerede?’’ gibi sorular soruldu. Sağ sol kavramını vermek için; kaşığı hangi elinizle tutuyorsunuz ve yazı yazarken kalemi hangi elinizle tutuyorsunuz soruları soruldu. Kalem ve kaşık tuttuğumuz ellimizin sağ el olduğu söylendi. Çocuklar öğretmene bir insanda iki el, iki kol, iki bacak, iyi ayak, iki göz, iki kulak olduğunu söylediler. Sağ el, sağ kulak, sağ kol, sağ bacak gibi ifadelerle sağ sol kavramları pekiştirildi.
Oyun oynarken çocuklara sağ ellerini göstermeleri, sonra sol ellerini göstermeleri istendi. Aynı çalışma ayaklar, kollar, bacaklar, gözler ve kulaklar için yapıldı.
El salla şarkısı söyletildi.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Öğrencilere önünde, arkasında, yanında, karşısında ifadelerini içeren sorular soruldu. Örneğin Anıl; ‘’Önümde Zehra ve Berk arkamda Cem ve İlayda, sol yanımda Kaan, sağ yanımda Görkem ve karşımda öğretmenim var.’’ dedi.
Önemli Not: Bu belge ttkb.meb.gov.tr den alınmıştır. Edubilim olarak MEB de karışık olarak verilen bu bilgileri sizin için düzenli bir şekilde bir araya getirdik. Yukarıdaki özet konu hakkında bilgilendirme için verilmiştir. Düzenli ve tam haliyle görmek için dosyayı indirin... Dosyaların tüm hakları MEB e aittir ama bu şekilde düzenlenip biraraya getirilmesi tamamen Edubilimin katkılarıyla gerçekleşmiştir. Burada verilen bilgi, belge, yazı ve dökümanlar izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kaynak belirtmek için
www.edubilim.com veya
www.edubilim.com/forum adresine alıntı yaptığınız adresten link vermeniz gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler: iste benim sinifim, işte benim sınıfım, hayat bilgisi dersi işte benim sınıfım konusu, işte benim sınıfım etkinlik örneği, işte benim sınıfım konusunun işlenişi, işte benim sınıfım etklinlik örnekleri, hayat bilgisi 1. sınıf, hayat bilgisi birinci sınıf, OKUL HEYECANIM