MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Sen Beni Sevmin
|
 |
« : Ekim 06, 2009, 02:26:45 ÖÖ » |
|
İnsan Kaynakları (2008 final Çıkabilir)
İnsan Kaynakları yıl sonu
8. Bir bireyin, grubun ya da örgütün performansını değerlemede temel alınacak performans boyutu aşağıdakilerden hangisidir?
Performans değerlemesi Örgütsel performans Performans yönetimi Performans standartları *Performans kriterleri
8. Gerçekleşen performans düzeyi aşağıdaki işlemlerde hangisi yapıldıktan sonra belirlenir?
Performansın planlanması Performans değerlemesi Performansın geliştirilmesi *Performans ölçümü Performansın informel olarak gözlemlenmesi
8. Aşağıdakilerden hangisi sıralama yöntemlerinden biri değildir?
İkili karşılaştırma Basit sıralama *Zorunlu dağıtım Puan verme Alternatif sıralama
8. Aşağıdakilerden hangisi performans standartlarından biri değildir?
Maliyet standartları Miktar standartları Zaman standartları Kalite standartları *Geleneksel standartlar
8. Aşağıdakilerden hangisi bir kez uygulanan plandır?
Politika *Proje Faaliyet planı Stratejik plan Prosedür
8. Performans değerlendirme görüşmesi, aşağıdakilerden hangisi yapıldıktan sonra sonuçlanmalıdır?
Kariyer planı Terfi sözleşmesi *Gelişme planı Ödeme planı Eğitim programı
10. Yeni bir ücret sistemi oluşturulduktan sonra, personele aşağıdaki konulardan hangisi hakkında açıklama yapılması gerekmez?
Eski sistemde aksayan yönler ve yaşanan sıkıntılar *Herkesin ne kadar ücret aldığı Yeni sisteme geçiş nedenleri ve örgütsel ihtiyaçlar Yeni sisteme geçiş sürecinde yapılan çalışmalar Yeni sistemin işleyiş ilkeleri
9. Aşağıdakilerden hangisi ücret yapısını etkileyen unsurlardan biri değildir?
Performans değerlemesi *Toplu pazarlıklar İş analizi İş değerlemesi İş tanımları
9. Düşünsel veya fiziksel emeğini katan iş gücünün, yerine getirdiği iş karşılığında aldığı ayni veya nakdi değere ne ad verilir?
*Ücret Faiz Gelir Maaş Prim
9. Personelin işletmeye bağlılığını artırmak için ücret düzeyleri belirlenirken aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmalıdır?
Toplu pazarlıklar İşlerin tanımları ve gerekleri İşgücü piyasasındaki arz-talep dengesi İşlerin değerleri *Personelin kıdemleri
9. Personel, aşağıdakilerden hangisi tarafından yapılan araştırmaların diğerlerine göre daha taraflı olacağını düşünür?
Araştırma şirketleri *Yönetim Devlet kurum ve kuruluşları Danışmanlık firmaları Mesleki gruplar
9. Aşağıdakilerden hangisi ücret düzeyini etkileyen unsurlardan biri değildir?
İş gücü piyasasındaki arz-talep dengesi Toplu pazarlıklar Yaşam standardı *Kıdem tazminatı Ekonomik faktörler
9. Personele halen yapmakta oldukları işler için değil, kullanabildikleri bilginin ve becerinin miktarına, tipine ve derinliğine göre ödenen ücret türü aşağıdakilerden hangisidir?
Yetkinliğe dayalı ücret sistemi Zamana dayalı ücret sitemi Üretilen iş miktarına dayalı ücret sistemi *Bilgiye-beceriye dayalı ücret sistemi Performansa dayalı ücret sistemi
10. İşlerin, işletme için taşıdığı önemi ve yapılma güçlüklerini dikkate alarak sıralayan ve objektif bir ücret-değer ilişkisinin kurulmasını sağlayan tekniğe ne ad verilir?
İş zenginleştirme İş rotasyonu Performans değerlemesi İş genişletme *İş değerlemesi
10. Aşağıdakilerden hangisi iş değerlemesinin bir organizasyonda yarattığı değişimlerin başında gelir?
*Ücretlerle ilgili bilginin genel olarak herkese açılması Herkesin alabileceği en yüksek ücreti almasının sağlanması Bütün işlerin ve unvanların standardize edilmesi Personelin değişime direnmekten vazgeçmesi Sendikalarla daha iyi ilişkiler geliştirilmesi
10. Aşağıdakilerden hangisi günümüz iş değerlemelerinde yaygın olarak kullanılan iş faktörlerinden biri değildir?
Sorumluluk Çaba *İnsan ilişkileri Beceri Çevre koşulları
10. İşler arasında olduğu ileri sürülen değer farklarının soyut ve göreceli kavramlar olması aşağıdakilerden hangisini daha önemli hale getirir?
Süreçte yapılan her işin belgelendirilmesini *Personelle iletişim kurulmasını Her türlü işlem için bilgisayar kullanılmasını Sisteme dahil edilecek işlerin seçilmesini Diğer işletmelerle karşılaştırma yapılmasını
10. Aşağıdakilerden hangisi, ücret yapısında ortaya çıkabilecek farklılıklar arasında yer almaz?
Toplumsal farklılıklar Aynı işkolu içindeki farklılıklar *Yönetim anlayışındaki farklılıklar Bölgeler arasındaki farklılıklar Bireyler arasındaki farklılıklar
10. İşlerin değerleri ile ücretleri arasında iş değerlemesi sonucunda elde edilen ilişki aşağıdakilerden hangisiyle (aofforum.com)gösterilmelidir?
Çizimle Haritayla Şekille *Grafikle Raporla
10. Bir iş değerlemesini kolaylaştırmak amacıyla yapılan iş tanımları aşağıdaki özelliklerden hangisine sahip olmalıdır?
İşin daha önceki değeri hakkında fikir verme Görev ve sorumlulukları bir liste halinde sunma Çalışma koşullarını belirtme *Tanımlayıcı metinleri aynı yerde bulundurma İşin kaç kişi tarafından yapıldığını belirtme
11. Aşağıdaki disiplin yaklaşımlarından hangisi hatalı davranışların ortaya çıkmaması için personelin örgütsel kural ve düzenlemeler konusunda bilgilendirilmesini öngörür?
Kademeli disiplin Yapıcı disiplin *Önleyici disiplin Düzeltici disiplin Cezalı disiplin
11. Kademeli disiplin aşağıdaki disiplin yaklaşımlarından hangisinin uygulama biçimlerinden biridir?
Olumsuz Cezasız Önleyici *Düzeltici Yapıcı
11. Ceza uygulamasının önceden uyarma, çabukluk, tutarlılık ve kişisizlik esaslarına dayanan bir eylem olması gerektiğini vurgulayan öneriler bütününe ne ad verilir?
Taimatname Sİstem tasarımı El kitabı *Sıcak soba kuralı EFQM mükemmellik modeli
11. Disiplin ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Önleyici disiplin yaklaşımı, örgütsel kural ve düzenlemelerin personel tarafından anlaşılıp benimsenmesini hedefler. Yapıcı disiplin sürecinin sonunda, personel hatalı davranışını tekrarlarsa işine son verilir. Düzeltici disiplin yaklaşımı, hatalı davranışların ceza uygulanarak sona erdirilebileceği anlayışına dayanır. *Kademeli disiplin yaklaşımı, personelin hatalı davranışlarını rehberlik gerektiren sorun olarak ele alır. Örgütlerde, disiplin ve itiraz süreçleri birlikte işleyerek endüstriyel adaletin sağlanmasına hizmet eder.
11. Aşağıdaki disiplin yaklaşımlarından hangisi, özdisiplinin sağlanmasını amaçlar?
*Önleyici Kademeli Yapıcı Cezasız Düzeltici
11. ağıdaki disiplin yaklaşımlarından hangisi düzeltici disiplin anlayışına uymaz?
Önleyici Cezasız *Kademeli Kuralsız Yapıcı
11. Aşağıdaki disiplin yaklaşımlarından hangilerinin personelde oluşturacağı uyma davranışı bilinçli ve kalıcıdır?
Cezasız – kuralsız Yapıcı – düzeltici Cezalı – önleyici *Önleyici – yapıcı Kuralsız – düzeltici Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |
|
|
|
|
|
|
|
|
MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Sen Beni Sevmin
|
 |
« Yanıtla #1 : Ekim 06, 2009, 02:29:02 ÖÖ » |
|
12. Aşağıdakilerden hangisi meslek hastalıklarının sosyo-psikolojik nedenlerinden biridir?
Bakteriler *Çalışma saatlerinin düzensizliği Gürültü Kimyasal dumanlar Virüsler
12. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde güvenlikle ilgili sorunlardan biridir?
Stres Uyuşturucu kullanımı Alkol kullanımı Meslek hastalıkları *İş kazaları
12. Aşağıdakilerden hangisi iş sağlığı ve güvenliğinin doğrudan maliyetlerinden biri değildir?
*Üretim kayıpları Sosyal yardım ödenekleri Tazminat ödemleri Makine-teçhizat hasarı İlaç masrafları
12. Aşağıdakilerden hangisi strese neden olan örgütsel nedenlerden biri değildir?
Rol çatışmaları Sosyal çatışmalar Örgüt yapısı Yönetim stili *Boşanma
12. Aşağıdakilerden hangisi iş kazalarında rol oynayan insani faktörlerden biri değildir?
Tecrübesizlik Stres *Gece vardiyası Güvenlik kurallarına uyulmaması Dikkatsizlik
12. Bireylerden karşı koyma yeteneklerini ve kaynaklarını aşan istekler olduğunda ortaya çıkan ve bireysel özelliklerin ya da psikolojik süreçlerin de dolaylı olarak etkilediği fizyolojik ya da psikolojik tepkiler bütününe ne ad verilir?
*Stres Korku Baskı Kaygı Endişe
12. Aşağıdakilerden hangisi meslek hastalıklarının nedenlerinden biri değildir?
Sosyo-psikolojik etkenler Biyolojik etkenler Fiziksel etkenler Kimyasal etkenler *Genetik etkenler
13. Aşağıdakilerden hangisi sendikaların sosyal ve ekonomik faaliyetlerinden biri değildir?
Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek Üyelerine adli yardımda bulunmak Üyelerine mesleki eğitim vermek Grev ve lokavt fonu kurmak *Üyelerinin çıkarlarını korumak için dava açmak
13. En üst sendikal örgütlenme modeli aşağıdakilerden hangisidir?
Ulusal sendikalar Uluslararası sendikalar *Konfederasyon Federasyon Birlik
13. İşçilerin ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve çalışma koşullarını iyileştirmek için kurulan mesleki örgüte ne ad verilir?
*Sendika Lonca Konfederasyon Federasyon Birlik
13. Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde grevleri ve kamu kesiminde örgütlenmeyi yasaklamak amacıyla çıkarılan kanun aşağıdakilerden hangisidir?
Cemiyetler Kanunu *Tatil-İ Eşgal Kanunu II. Meşrutiyet 3008 Sayılı İş Kanunu Takrir-i Sükun Kanunu
13. Bölgesel ya da ulusal düzeyde aynı meslekte veya aynı iş koşulunda faaliyet gösteren sendikaların bir araya gelmesiyle kurulan üst örgüte ne ad verilir?
Konfederasyon *Federasyon Meslek sendikaları Birlik Lonca
13. Türkiye’de toplu pazarlık yapabilmek için sendikanın % 10 barajını geçip geçmediği aşağıdakilerden hangisi tarafından tespit edilir?
Yüksek Hakem Kurulu İşveren Sendikası İşçi Sendikası Konfederasyon *Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
13. Sendikalararası rekabete yol açtığı ve işçilerin çıkarlarının etkin biçimde korunmasına engel olduğu ileri sürülen sendika türü aşağıdakilerden hangisidir?
Konfederasyonlar İşyeri sendikaları İşkolu sendikaları *Meslek sendikaları Federasyonlar
14. İnsan kaynakları bölümünün fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi için bilgisayar sistemlerinin, interaktif elektronik medyanın ve telekominikasyon ağlarının kullanılmasına ne ad verilir?
İnsan kaynakları bilgi sistemi Yönetim bilgi sistemi *E-insan kaynakları E-ticaret Endüstriyel ilişkiler
14. Aşağıdakilerdin hangisi insan kaynakları bilgi sisteminin sağlayacağı yararlardan biri değildir?
İşlem hızının artması Veri doğruluğunun sağlanması *Personelin performansının yükselmesi Daha kullanışlı ve kaliteli sonuçlar elde edilmesi Verimliliğin artması
14. Aşağıdakilerden hangisi öncelikli olarak insan kaynakları bilgi sistemine ihtiyaç duyulacak alanlardan biri değildir?
Ücret yönetimi Eğitim ve geliştirme Personel bulma ve seçme *Örgüt kültürü İnsan kaynakları planlama
14. Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları bilgi sisteminin sınırlılıklarından biri değildir?
*Veri girişinin, süreçlerinin ve güncellenmesinin çok kısa bir zaman gerektirmesi Çok sayıda, karmaşık ve hızla değişen yasalara uyma zorunluluğunun bulunması Personel ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olması Sürekli teknolojik yardım gerektirmesi Çok geniş bir çevreye hizmet vermek zorunda olması
14. Aşağıdakilerden hangisi, işe alma modülü olan bir insan kaynakları bilgi sisteminin yararları arasında yer almaz?
Personel bulma aşamasının etken ve verimli olmasını sağlaması İşe yerleştirme listelerinin tutulmasını sağlaması Başvuru yapanlar ve yeni işe alınanlarla tam, yeterli ve zamanlı iletişim kurulmasını sağlaması *Performansın doğru değerlendirilmesinde kolaylık sağlaması Çok sayıda personele ihtiyaç duyulması durumunda hız sağlaması
14. Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları bölümünün ihtiyaç duyacağı bilgilerden biri değildir?
Birey-pozisyon karşılaştırmaları Grupların ya da tüm çalışanların özel raporları *İşletmenin ortaklarına ve sermaye yapısına ilişkin bilgiler İş ile ilgili bilgilerin tarihsel dağılımı Personel listesi ve bireysel profilleri Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |
|
|
|
|
|
|
| |
|