MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Sen Beni Sevmin
|
 |
« : Eylül 17, 2009, 01:30:21 ÖÖ » |
|
• ürün farklılaştırması: ürün ambalajı, mağaza görünümü, satış koşulları, reklamlar. • Vergi sisteminin vergi oranlarının düşürülerek bireyin çalışma isteğini, tasarrufları ve yatırımları teşvik edecek şekilde reforme edilmesini içeren politika: arz yönlü politika • Klasik model: ücretlerin azalma ve artma yönünde esnek olduğunu kabul ederek bir ekonomide uzun süreli işsizliğin ortaya çıkmayacağı. • Talep esnekliği arz esnekliğinden küçük ise verginin büyük kısmı ÜRETİCİ ye yansır. • Ekonomik kar olabilmesi için toplam hasılatın toplam fırsat maliyetinden yüksek olması gerekir. • Firmanın ürünlerin satışından elde ettiği gelir: Toplam gelir. • Tekelcinin talep eğrisiyle piyasa talep eğrisinin aynı eğriler olmasının nedeni: piyasada tek firma olması. • Tekel piyasasında tek satıcı olması: tekelci firmayı endüstri konumuna sokar. • Tekelci rekabet piyasasındaki firma kısa dönemde karını maksimize ettiği eşitlik: MR=MC • Tekelci firmanın talep eğrisi: ortalama gelir eğrisi • GSMH hesaplanırken sadece tamamlanmış mal ve hizmetlerin göz önüne alınmasının nedeni: çifte saymaya engel olmak. • Devletin bir mala ilişkin sübvansiyon uygulaması: arzın artmasına. • Merkez Bankası para politikasının yürütülmesinden sorumlu olan birimdir. • Oligopol: üretici firmalar arasında bağımlılık olan piyasa. • Tüketicinin gelirindeki artış: hem denge fiyatı hem de miktarı artar. • Bir tüketicinin fayda maksimizasyonu sağladığı tüketim miktarı: tüketilen tüm malların marjinal faydalarının fiyatlarına oranının eşit olduğu. • Tam rekabet piyasasında normal kar: Fiyat=Ortalama Maliyet • Dışsallıklar: 1. Üretici ve tüketiciler tarafından meydana getirilebilir. 2. Pozitif ve negatif olabilir. 3. Kamusal malların dışsallıkların özel bir türü olması. 4. Dışsallıkların taraflarının belirlemenin mümkün olmaması. • Ortalama tüketim eğilimi ile ortalama tasarruf eğilimi 1 e eşittir. • Reel GSMH: Belirli bir yılın fiyatları esas alınır. • Toplam harcamaların üretim değerinden büyük olması halinde: Stoklar azalır, GSMH artar. • Otonom vergi: Vergilerin gelirden bağımsız olan kısmı. • Fiyatlar genel düzeyini ifade etmek amacıyla kullanılan fiyat indekslerinde temel yıl olarak kabul edilen yıla ilişkin indeks değeri 100. • Maliye Politikası: vergi, kamu harcamaları • Say kanunu: her arz kendi talebini yaratır. • Gresham yasası: kötü para iyi parayı piyasadan kovar. • Spesifik vergi: maddi ölçü üzerinden alınan vergi. • Ad valorem vergi: parasal değerin yüzdesi şeklinde alınan vergi. • Stagflasyon: fiyat artarken üretim azdır. • Deflasyonist açık: bir ekonomide tam istihdam gelir düzeyinin altında dengenin sağlanması durumunda ortaya çıkan harcama açığı. • Enflasyonist açık: tam istihdam gelir düzeyinin üzerinde dengenin sağlanması durumunda ortaya çıkan harcama fazlasıdır. • M1: TC Merkez Bankası tarafından yapılan para arzı en likit olanı. • M2: vadeli-vadesiz mevzuatlar. • İhtiyat amacıyla para talebi: beklenmeyen harcamaların karşılanması. • Para nötr ise para miktarındaki değişmeler: Fiyatlar genel düzeyini etkiler. • Paranın satın alma gücünün elde tutulmasına olanak sağlaması: Değer muhafaza aracı olması. • Paranın mal ve hizmetlerin değerini ölçmede ortak ölçü birimi olması: Hesap birimi olma. • İşlem amaçlı para talebinde elde tutulacak para miktarını: Harcamaların düzeyi. • Bir ekonomide sermaye stoğuna yeteri kadar ilave yapılmadığında: sermaye stoğu azalır, toplam arz eğrisi sola kayar. • Sermaye stoğundaki azalma: toplam arz eğrisinin sola kaymasına. • Yerli firmalar tarafından üretilen ve ithalide yapılan mallara: ithalata rakip mallar. • Kamu harcamalarında meydana gelecek artışta toplam talep eğrisi sağa kayar. • Faiz oranı para talebini ters yönde etkiler. • Tarife: ithal edilen mallara konulan vergi. • Sınırlı uzmanlaşma: artan maliyet. • Sermaye sığlaşması: hızlı nüfus artışı sonucu sermaye miktarının azalması. • Genişlemeci para politikası: hem fiyat hem de üretim artar. • Karşılaştırmalı üstünlük: belirli bir malın üretiminin diğer ülkelere göre daha etkin daha düşük fırsat maliyeti ile gerçekleştirilmesi. • Mutlak üstünlük: belirli bir malın üretiminin daha az kaynak kullanımı ile gerçekleştirilmesi.
• Ortalama yılda%4 büyüme oranına sahip bir ülkede üretim hacminin 2ye katlanabilmesi için yaklaşık 18 yıl gereklidir. • Marjinal tüketim eğilimi bilinmiyorsa bundan yararlanarak marjinal tasarruf eğilimi MPS=1-MPC dır. • Planlanmış yatırım harcaması: beklenen kar. • Neomerkantalist görüşe göre sanayileşmiş bir ekonominin sahip olduğu karşılaştırmalı üstünlük: teknoloji sonucu ortaya çıkar. • Daraltıcı iktisat politikası: para arzını kısmak. • Daraltıcı maliye politikası: kamu harcamalarını azaltarak, vergileri arttırmak. • Genişlemeci maliye politikası: kamu harcamalarını arttırmak, vergileri azaltmak. • Serbest dış ticaret: uluslararası mal fiyatlarının eşitlenmesinde etkilidir. • Teknolojik yenilik yaratma potansiyeli: nüfusun eğitim düzeyinin artması. • Gelir-harcama bakımından sızıntı: tasarruflar, vergiler ve ithalat. • Tasarruf paradoksu: artan tasarrufların tüketim harcamalarını ve geliri azaltması. • Bir bankanın ayırdığı rezervler banka bilançosunun: varlık niteliğinde olduğu için aktifte bulunur. • Paranın işlem amacıyla talep edilmesinin nedeni: gelir elde etme ve harcama yapma dönemlerinin eşleşmemesi. • Uluslararası mal fiyatlarının eşleşmesinde serbest dış ticaret etkilidir. • Otonom yatırım harcamalarında meydana gelecek meydana gelecek bir azalmanın toplam harcama fonksiyonu (AE) ve denge gelir düzeyi (Y) etkisi: AE aşağıya kayar, Y azalır. • YF tam istihdam GSMH düzeyini, Y Fiili GSMH düzeyini gösterirse bir ekonominin noksan istihdam düzeyinde olabilmesi için YF>Y • Vergi çarpanı negatif işaret: Vergi değişikliklerinin gelire ters yönde yansıması. • Para talebini nominal gelir-faiz oranı belirler. • Ekonomik büyüme oranlarının hesaplanması Reel GSMH. • İçe dönük kalkınma stratejisinin amacı: ithalatı ikame etmek. • Faktör talep esnekliğini etkileyen faktörler: 1. zaman, 2. malın talep esnekliği, 3. marjinal ürün gelirini azalma biçimi, 4. faktörler arası ikame olanağı.
• Faktör talebini etkileyen değişkenler: 1. diğer üretim faktörlerinin fiyatları, 2. talep edilen mal miktarı, 3. faktör fiyatı, 4. faktör verimliliği. • Keynes yaklaşımı: talep yetersizliği durumunda devlet toplam talebi destekleyerek ekonomiye müdahale etmelidir. Klasik modellerin kabul ettiği ‘bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler’ felsefesinin tamamen zıttı dır. • Konjonktür dalgalanmalarının uzun dönemdeki seyri U dönüşü. • Mutlak değer olarak değerlendirildiğinde vergi çarpanının kamu harcamaları çarpanından küçük olmasının nedeni: vergi değişikliklerinin kullanılabilir gelir aracılığıyla tüketim harcamalarını etkilemesi. • Bankacılık sisteminin tabi olduğu zorunlu rezerv: ülkedeki para miktarını kontrol. • Değişim denklemini miktar teorisine dönüştürebilmek için Klasik iktisatçılar: 1. ekonomi sürekli tam istihdamdadır. 2. dolaşım hızı sabittir. • Genişlemeci iktisat politikalarının amacına ulaşabilmesi: ekonomi toplam arz eğrisinin yatık olduğu bölgede. • Dış ticarete getirilen kısıtlamalar: ihracat ambargosu, kotalar, tarife, tarife dışı engeller. • Bağımlı nüfusun artması durumunda: ortalama tasarruf eğilimi azalacağından ekonomik büyüme yavaşlar. • Gelişmekte olan ülke vatandaşları asgari geçim düzeyinde bulundukları için gerekli tasarrufu yapamıyorlarsa gerekli kaynak: yabancı tasarruflar. • Piyasa talep eğrisi üzerinde hareket: malın kendi fiyatı. • Emek yoğun endüstrilerde uzmanlaşmaya giden ülkelerde: iş gücü nispeten bol, sermaye kıt kaynaktır. • Maliye politikası: devletin topladığı vergiler ve yaptığı harcamalar. • Kamu harcamaları ve yatırımların otonom olarak kabul edildiği dışa kapalı modelde toplam harcama fonksiyonu eğilimi: marjinal tüketim eğilimi. • Otomatik istikrar: artan oranlı gelir vergisi. • Bir malın fiyatının değişmesine rağmen toplam hasılat aynıysa talep birim esnektir. • Tam rekabete yakın: tarım ürünleri piyasaları. • Konjonktür dönemleri: 1. dip 2. canlanma 3. tepe 4. daralma. • Denk bütçe çarpanı 1 e eşittir. • Bir ekonomide Merkez Bankasının zorunlu karşılık oranını arttırması kaydi para miktarını azaltır. • Spekülatif para talebi faiz oranı arttığında azalır. • Bir ekonomide para arzı azaldığında: 1. faiz oranı artar 2. yatırımlar azalır 3. para arzı eğrisi sola kayar 4. Reel GSMH azalır. • Talep enflasyonunun nedenleri: 1. para arzının artması 2. kamu harcamalarındaki artış 3. vergilerin azalması 4. otonom tüketim harcamalarının artması. • 765 dolar ile 2995 dolar arasında: alt orta gelirli ülkeler. • 1. dünya ülkeleri: Fransa, Yeni Zelanda, Japonya, Kanada. • M↑G↑T↓ toplam talep eğrisi sağa kayar. Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |