Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 09:54:35 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: İktisada Giriş -Davranış Bilimleri -Genel işletme -2005 Final  (Okunma Sayısı 597 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Mesleği: Öğretim Görevlisi
Sen Beni Sevmin

« : Ekim 02, 2009, 12:37:31 ÖÖ »

İKTİSATA GİRİŞ FİNAL 2005

1-Aşağıdakilerden hangisi ihtiyaçların özelliklerinden biri değildir?
a)Şiddet bakımından farklılık göstermeleri
b)Sonsuz olmaları
c)Herkes için benzer olmaları
d)İkame edilebilmeleri
e)Giderildikçe şiddetlerinin azalması
2-Bir kişi gün içersinde içtiği ikinci bardak çaydan 30 birim , üçüncü bardak çaydan ise 40 birim toplam fayda elde etmiştir. Buna göre , kişinin üçüncü bardak çaydan elde ettiği marjinal fayda kaç birimdir?
a)1 b)3 c)4 d)6 e)10
3-Toplam faydanın maksimum olduğu noktada marjinal fayda nasıldır?
a)Sıfır b)Pozitif c)Negatif
d)Maksimum e)Minimum
4-Aşağıdakilerden hangisi talep kanununu ifade eder
a)Diğer koşullar sabitken satın alınmak istenen miktar ile diğer mal fiyatları arasında doğru yönlü bir ilişki olması
b)Diğer koşullar sabitken, satın alınmak istenen miktar ile gelir arasında doğru yönlü bir ilişki olması
c)Diğer koşullar sabitken satın almak istenen miktar ile fiyat arasında ters yönlü bir ilişki olması

5-Diğer değişkenler sabitken, değişik fiyat düzeyinde üreticilerin satmaya hazır oldukları mal ve hizmet miktarını gösteren eğri aşağıdakilerden hangisidir?
a)Maliyet eğrisi b)Satış eğrisi c)Arz eğrisi
d)Endüstri eğrisi e)Üretim eğrisi
6-Bir malın 75 YTL ve talep edilen miktarı 45 birim iken, malın fiyatı 125 YTL olduğunda talep edilen miktar 15 birim ise, bu mal için ilgili fiyat aralıklarında hesaplanacak ya esnekliği değeri kaçtır?
a)-5 b)-4 c)-3 d)-2 e)-1
7-Devletin kira kontrolleri uygulayarak kira bedellerini piyasa düzeyinin altında belirlemesi durumunda aşağıdakilerden hangisi ortaya çıkar?
a)Arz = olacağı için denge
b)Talep >Arz olacağı için kıtlık
c)Arz> Talep olacağı için kıtlık
d)Arz> Talep olacağı için artık
e)Talep > Arz olacağı için artık
8-Gerçekte ödeme yapılmayan , ancak bir alternatiften vazgeçilmesi nedeniyle oluşan maliyet unsuruna ne ad verilir?
a)Açık maliyet b)Reel maliyet
c)Ekonomik maliyet d)Muhasebe maliyeti
e)Örtük maliyet
9-Tam rekabet koşullarında faaliyet gösteren bir firmanın kapanma noktasında ürünün satış fiyatı aşağıdakilerden hangisine eşittir?
a)Ortalama sabit maliyete
b)Ortalama toplam maliyete
c)Ortalama değişken maliyet
10-Tekelci bir firma piyasa arzını tek başına kontrol etmesine karşın , fiyatlama ve üretim kararı verirken aşağıdakilerden hangisini göz önüne almak zorundadır?
a)Sermaye miktarını b)Rakiplerin fiyatlarını
c)Arzın fiyat esnekliğini d)Piyasa talebini
e)Yakın ikame mallarının fiyatlarını
11-Herhangi bir faktörün kullanımında pür rant elde edilebilmesi için gerekli koşul aşağıdakilerden hangisidir?
a)Bu faktöre ait fiyatın sıfır olması
b)Bu faktörü kullanmanın fırsat maliyetinin sıfır olması
c)Bu faktöre ait talebin sonsuz esnek olması
d)Bu faktöre ait piyasaya devletin müdahale etmesi
e)Bu faktöre arz ve talebin eşit olması
12-Özel malların ayırt edici özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
a)Sadece satın alan kişiye fayda sağlaması
b)Tek bir kullanım alanı için satın alınması
c)Kişinin tasarruflarını kullanarak bu malı edinmesi
d)Satın alan kişiye pür ekonomik rant sağlanması
e)Bir kişi tarafından satın alındığında piyasadan çekilmesi
13-Üretimin yarattığı marjinal özel maliyet ile marjinal dışsal maliyetin toplamı aşağıdakilerden hangisini verir?
a)Toplam maliyeti b)Dışsal maliyeti
c)Optimal maliyeti d)Marjinal maliyeti e)İçsel maliyeti
14-Konjonktürel işsizliğin kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?
a)Teknolojinin getirdiği işten çıkartmalar
b)Aşırı istihdam nedeniyle verim düşüklüğü
c)Mevsimlik bazdaki üretim düşüklüğü
d)Bölgesel düzeydeki üretim düşüklüğü
e)üretim hacmindeki daralmalar
15-Belli bir üretim kolunda istihdam edilenlerden bir kısmı faaliyetten çekildiği zaman üretim hacmindeki bir daralma meydana gelmiyorsa, bu üretim kolunda aşağıdakilerden hangisi söz konusudur?
a)Konjonktürel işsizlik b)Mevisimlik işsizlik
c)Yapısal işsilik d)Gizli işsizlik e)Geçici işsizlik
16-2000 yılı verilerine göre, Türkiye’de çalışan yaklaşık 21 milyon , işsiz sayısı 8 milyon ve nüfus 65 milyon kişidir. Buna göre, Türkiye’de toplam işgücü miktarı kaç milyon kişidir?
a)13 b)29 c)36 d)57 e)65
17-Net yatırımların negatif olması durumunda aşağıdakilerden hangisi ortaya çıkar?
a)Sermaye stoku artacağı için üretken kapasite azalır
b)Sermaye stoku azalacağı için üretken kapasite aratar
c)Sermaye stoku azalacağı için üretken kapasite azalır
d)Sermaye stoku aracağı için üretken kapasite artar
e)Sermaye stoku ve üretken kapasite değişmez
18-Aşağıdakilerden hangisi gayrisafi milli hasılanın harcamalar yönünden hesaplanmasında göz önüne alınmaz?
a)Tasarruf b)Tüketim c)Kamu harcamaları
19-Aşağıdakilerden hangisi marjinal tüketim eğilimi (MPC) ile marjin tasarruf eğimi ararsındaki ilişkiyi gösterir?
a)MPC+MPS=0 b)MPC+MPS=1 c)MPC/MPS=1 d)MPC+MPS=0 e)MPC+MPS=1
20-Denk bütçe çarpanının sayısal değeri aşağıdakilerden hangisidir?
a)-1 b)0 c)1 d)10 e)100
21-Yatırım harcamalarının geliri bağımsız olan kısmına ne ad verilir?
a)Planlanmış yatırım b)Hızlandırılmış yatırım
c)Bağımsız yatırım d)Otonom yatırım e)Uyarılmış yatırım
22-Aşağıdakilerden hangisi gelir- harcama akımına yapılan bir enjeksiyon niteliği taşır?
a)Tasarruf b)Vergi c)İhracat d)Para arzı e)İthalat
23-Marjinal tüketim eğilimi (MPC) 0,90 , marjinal ithalat eğilimi (MPI) 0,10 olarak tahmin edilen piyasada gelirin 100 milyon artması için vergilerin kaç milyon azaltılması gerekir?
a)20 b)25 c)50 d)75 e)100
24-Hem mal olarak kullanıldığında bir değere sahip olunan , hem de değişim aracı olarak kullanılabilen nesnelere ne ad verilir?
a)Mal para b)Spekülatif Para c)Dual para
d)İtibari para e)Kaydi para
25-Maliyet (arz) stokları aşağıdakilerden hangisine neden olur?
a)Toplam talep eğrisi yer değiştirir
b)Ürün arz eğrisi üzerinde hareket eder
c)Toplam arz eğrisi yer değiştiri
ümraniye irde açıköğretim cevapları
26-M2 yi elde edebilmek için M1 e ne eklenir?
a)vadeli mevduatlar b)vadesiz mevduatlar c)krediler...
27)bir malın üüretiminin diger ülkelere göre daha etkin olarak yani daha az fırsat maliyeti ile gerçekleştirilmesine ne ad verilir?
a)mutlak üstünlük b)karşılaştırmalı üstünlük ...
28)para miktarındaki degişikliklerin üretim miktarı üzerinde bir etkisinin olmaması sadece fiyatları artırmasına ne ad verilir?
a)paranın nötrlügü b)paranın degişim degeri c)miktar teorisi d)açık piyasa işlemleri ...
29)klasiklere göre tasarrufla yatırımın eşitlendigi nokta neyi belirler ?cevabı yok
1-c 2-e 3-a 4-d 5-c 6-d 7-b 8-e 9-c 10-d 11-b 12-a 13-d 14-e 15-d 16-b 17-c 18-a 19-e 20-c 21-d 22-c 23-b 24-a 25-c

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #1 : Ekim 02, 2009, 12:38:05 ÖÖ »

yıldızla işaretli olanlar cevaplarıdır

DAVRANIŞ BİLİMLERİ 2005 FİNAL

1. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal düzeni sağlayan kurumlardan biri değildir ?
-Aile *nüfus -egitim -ekonomik -din …………
2. Toplumun yapısını ve temel degerlerini koruması açısından zorunlu sayılan nispeten sürekli kurallar topluluguna sosyolojide ne ad verilir?
-norm *kurum -statü -sınıf ……………
3. Aşagıdakilerden hangisi edinilmiş bir statüdür_?
-rektörlük -hakimlik *asillik -annelik ……
4. Toplumu bir organizmaya benzeterek her organizmayı oluşturan parçaların belirli bir görevi oldugu gibi toplumu oluşturan parçaların da toplumun devamında belirli görevleri oldugunu savunan ve toplumu bir fonksiyonlar bütünü olarak gören sosyolog kimdir?
*Talcot Parsons -Raif Dahrendorf…………
5. Bir dini bayram olan kurban bayramında çeşitli hayvanların kurban edilmesini bir hristiyanın vahşet olarak degerlendirmesi kültürle ilgili aşagıdaki kavramlardan hangisine bir örnektir ?
*Etnosentrizm -kültürel relativizm -karşıt kültür -ideal kültür….
6. Toplumu bir arada tutan norm ve degerlerin günlük yaşamdaki uygulanış veya bulunuş biçimine ne ad verilir?
*gerçek kültür -karşıt kültür -alt kültür -ideal kültür…. …………
7. Aşagıdakilerden hangisi iç grup konusunda çalışmalar yapmıştır ?
*william summer -charles horton cooley -herbert hyman -george simmel………
8. aşagıdakilerden hangisi boşanmalarda etkili olan bireysel etkenlerdendir ?
*erken evlilik -ekonomik refah -birlikte yaşama oranının artması -kadınların çalışması..
9. Kingsley Davis in ANNA VE İSABELLA üzerinde yaptıgı deneyde uygun bir toplumsallaşma ortamında yetişmemiş çocuklarda psiko sosyal gelişimin gerçrkleşmemesi ve fiziksel gelişiminde yetersiz olmasını neye baglamıştır?
*asırı izole olmuş ortamda yetişmesine…………
10. Toplumsal değişmenin temel sayıltılarından hangisi her toplumun geçmişte geçirdiği aşamaların, o toplumun geliştirmenin belli bir noktasına doğru yaklaştırmakta olduğu düşüncesiyle açıklanmaktadır?
* Değişme süreklidir - Değişme kaçınılmazdır - Değişme benzerlik gösterir
-Değişme doğal bir olgudur -değişme gereklidir
11. Bireylerin davranışlarının sosyal ortamdan nasıl etkilendiğini ve sosyal ortamı nasıl değiştirmeye çalıştığını inceleyen bilim hangisidir?
* Sosyal psikoloji - Gelişim psikolojisi ………
12. Tuvalet eğitiminin verildiği dönem hangi dönemdir?
*Anal dönem - Oral dönem - Genital dönem -latans dönemi………
13. Çocuğun dünyayı algılamasında sembolik düşünce ve taklit oyunların büyük önem taşıdığı dönem hangisidir?
*işlem öncesi dönem -formal işlemsel dönem -somut işlemsel dönem……
14. Temel kaygı kavramını öne süren düşünür kimdir?
*HORNEY…………
15. 10 kart üzerine basılmış simetrik mürekkep lekelerinden oluşan test hangisidir?
*RORSCHACH….
16. Bir tehlike anında vücudun kalp atışlarının hızlanması göz bebeklerinin büyümesi kandaki şeker oranının artması solunum hızlanması gibi gerekli olan davranışları yapmaya hazır hale getiren sistem hangisidir?
*sempatik -somatik -otonom -periferik…………
17. Karşılıklı konuşma ile yüz yüze iletişim halinde edilinen bilgi edinme yöntemi hangisidir?
*mülakat -anket -korelasyon………
18. Evli bir çiftin kendi anne ve babalarından ayrı yaşamalarına ne ad verilir?
*neokalite -bilateral -matrilokalite -patriyarki……
19. Duyu organları tarafından kaydedilen uyarıcıların beynimiz tarafından örgütlenip yorumlanarak anlamlı hale getirilmesine ne ad verilir?
*algı -dikkat -dürtü -ihtiyaç……
20. Çevremizde enerji degişikliklerinin sinir akımı haline dönüştürerek beynimize ulaştırılmasına ne ad verilir?
*duyum -algı -ögrenme………………………………………………………………………..
21. Tuttuğu futbol takımının kazanacağını düşünerek maçlara giden bir taraftarın takımı yenildikçe maçlara gitmekten vazgeçmesi hangisi ile açıklanır?
*sönme -koşulsuz tepki -olumsuz pekiştirme -ceza…………………………………
22. Aşağıdakilerden hangisi bilinen fizyolojik bir temeli olan ancakbu temelden bağımsız olarakda devam edebilen güdülerden biridir?
*analık -açlık susuzluk -baglanma ………………………………………….
23. Aşağıdakilerden hangisi sosyolojinin ilgi alanına girmez?
*ruhsal bozukluklar………………………………………………

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #2 : Ekim 02, 2009, 12:38:41 ÖÖ »

Genel Işletme 2005 Final

1.Taşınması zor ve pahalı ürünler üreten işletmeler hangi kuruluş yeri etkenine önem verirler? ULAŞIM
2.Üretim araçlarını sağlayıp üretime yönelten ve riskleri üstlenen kişiye ne ad verilir? GİRİŞİMCİ
3.Yatırım kararı sürecinde kesin projenin uygulanmasının ardından gelen aşama hangisidir? ÜRETİME GEÇİŞ
4.Aşağıdakilerden hangisi işletmenin dış çevresinde yer almaz? SERMAYE SAHİPLERİ
5.Aşağıdakilernden hangisi işletmeleri bölümlendirmede kullanılan ölçüt değildir?ÇALIŞANLARIN SAYISI
6.Zaman kesiti içinde işletme faaliyetleri sonucunda elde edilen toplam karın kullanılan kapitale oranı nedir? RANTABİLİTE
7.Amaç olarak maaliyet düşürmeyi hedef alan büyüme biçimi nedir? KONSERN
8.Reklam mesajları, ürün güvenliğine ilişkin bilgiler, çevre kirliliği hangi...(yazamamışım İLETİŞİM
9.Yöneticilerde bulunması gereken insanları içten gelen bir istekle çalışmaya ikna edebilme işbirliği sağlama yeteneği nedir?BEŞERİ İLİŞKİLER
10. Aşağıdakilerden hangisi Yatay birleşmenin yaratabileceği sorun değildir?
11.Bireyin potansiyel yeteneklerinin farkına varması yaratıcı olabilmek kendini geliştirme tabi tutması ?
12.İşletme stratejisinin kısımlara ayrılarak uygulanmasını gerekli kılan plan türü nedir? TAKTİK PLAN
13.Başkaları aracılıyla iş görmek ve amaçlara ulaşmak olarak ifade edilen kavram nedir? YÖNETİCİ
14. Pazarlama gelişim sürecinde ne üretirsem onu satarım yerine satabileceğim malı üretirim görüşü hangi anlayış dönemini gösterir?SATIŞ ANLAYIŞI DÖNEMİ
15.Bir eylemin kabul edilebilir biçimde gerçekleştirilmesini sağlayan değişken nedir?ETİK
16. İşe uygun nitelikteki adayların işletmeye başvurmasını sağlama çabalarına ne denir?PERSONEL BULMA
17. Hangisi kolayda malların pazarlanma özellikleri değildir? REKLAMIN ÜRETİCİ TARAFINDAN YAPILMASI
18. Hangisi Pazarlamanın özelliklerinden değildir?
19. Üretilen bir mal veya hizmetin iktisadi bir değer olabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir? İHTİYACA CVP VERMESİ GEREKİR
20.Hangisi Tüketim malları sınıflandırmasında yer almaz?
21.Hangisi Pazarlamada aracı kişi yada işletmeler arasında yer almaz? BAKIM ONARIM
22. İşgücü giderlerinden tasarruf sağlamak, çalışanların işi yavaşlama grev yapmalarından hasarsız kurtulmak isteyen işletmeler için getirilen öneri nedir?
23. Hangisi DAğıtım kanalların seçimi ile ilgili kurallarda dikkate alması gereken faktörler değildir?
24.Hangisi Ürün ve üretim sistemlerinin tasarımını etkileyen unsurlardan değildir?
25. Hangisi Hizmet işletmeleri ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?
26. Hangisi Bilgi işlem süreci içinde yer almaz?
27. Üretimi ifade eden formül nedir?
28.Hangisi Bilgi işlem yöntemlerinden değildir?
29. Ortakların işletmelerin varlıkları üzerindeki hak sahiplerine ne ad verilir?ÖZKAYNAKLAR
30. Hangisi işletmelerin maddi olmayan varlıkları arasında yer alır?MARKA
31.Ülke içinde ve dışında yatırımlar işletme amaçlarına ve sahiplerinin çıkarlarına uygun biçimde yönetilen ticaret ve sanayi kuruşlara ne denir?ÇOK ULUSLU İŞLETME
32. Bir işlemtenin Finansal Tabloları yanlızca bir faaliyet dönemi için analiz edilmiş ise kullanılan analiz yöntemine ne denir?
33. Para piyasasının en temel yardımcı kuruluşu hangisidir? TİCARET BANKASI
34. Hangisi Ödünç verilebilir fonları arz ve talebine bağlı oluşur? REEL FAİZ
35. İşletmelerde gerçekleşen faaliyetlerin para cinsinden izlenmesi ile ilgililere iletilmesi çabasına ne denir? MUHASEBE
36.Bir işletmenin imtiyaz maaliyet satış dağıtım haklarının isim ve marka kullanımıyla birlikte başka bir işletmeye verilmesine ne denir?FRANCHİSİNG

Etiket: İktisada Giriş -Davranış Bilimleri -Genel işletme -2005 Final 
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!