Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Şubat 09, 2012, 05:42:19 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: İktisada Giriş BütünLemede Çıkması MuhtemeL SoruLar -2  (Okunma Sayısı 2023 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Mesleği: Öğretim Görevlisi
Sen Beni Sevmin

« : Eylül 03, 2009, 01:27:14 ÖÖ »

Sorulara güvenip ders çalışmamazlık yapmayalım arkadaslar sizlerden tek ricamdır... İnşallah kısmetimizde varsa çıkar...Sorulara onun için güvenip dersleri boşlamayalım , konulara çalısıp bol bol soru çözelim...Sınavda herkese başarılar dilerim...

Aşagıdakilerden hangisi bir hipotez niteligi taşır ?

Diger koşullar sabitken,malın fiyatı ile satın alınmak istenen miktarı arasında ters yönlü bir ilişki vardır...

Teoriden hareketle gerçeklerin incelenerek genelden özele gidilmesi yöntemine ne ad verilir ?

TümdengeLim...

Ekonomil mal kavramının ortaya çıkmasının ardında yatan iktisadı oldu aşagıdakilerden hangisidir ?

KıtLık...

Yukarıdaki şekle göre, üretim imkanları egrisi üzerindeki A noktasına ulaşıldıktan sonra daha fazla x malı üretmenin yolu aşagıdakilerden hangisidir ?

Y malı üretimini azaltmak...

Bir kavramı belirleyen çok sayıda degişkenden bir tanesinin degişebilecegi, diger degişkenlerin ise sabit kalacagı varsayımına ne ad verilir ?

Ceteris paribus...

Gelirdeki bir artış karşısında talebi azalan mallara ne ad verilir?

Düşük maL...

Çapraz talep esnekligi pozitif olan mallara ne ad verilir ?

İkame maLı...

Aşagıdaki ürünlerden hangisi inelastik talebe göre oluşur?

Tuz...

Belirli bir parasal degerin yüzdesi şeklinde alınan vergilere ne ad verilir ?

Advalorem vergiler...

Gerçekte ödeme yapılmayani,ancak bir alnernatiften vazgecilmesi nedeniyle olusan maliyet unsuruna ne ad verilir ?

Örtük maLiyet..

Yukarıdaki şekle göre , aşagıdaki alanlardan hangisi tüketici rantını gösterir ?

APE...

Aşagıdakilerden hangisi marjinal maliyet miktarını hesaplamak amacıyla kullanılır ?

Toplam maliyetteki degişme / Üretim miktarındaki degişme...

Hiçbir firmanın sattıgı ürünün fiyatı üzerinde tek basına kontrol gücünün olmadıgı piyasa türüne ne ad verilir ?

Tam rekabet...

Tam rekabet piyasasının, tek bir firmanın arzının piyasa fiyatını etkileyememesi aşagıdakilerden hangisine neden olur ?

Marjinal gelirin ürün fiyatına eşit olmasına..

Tekelci bir firma piyasa arzını tek basına kontrol etmesine karşın, fiyatlama ve üretim kararı verirken aşagıdakilerden hangisini göz önüne almak zorundadır ?

Piyasa Talebini...

Aşagıdakilerden hangisi iktisadın bir sosyal bilim olarak degerlendirilmesine neden olur ?

İnsan davranışlarını incelemesi...

İktisatcılar tarafından kullanılan arastırma yöntemlerinin sıralanısı aşagıdakilerden hangisinde dogru olarak verilmiştir...

Gerçekleri Toplama-Teori Oluşturma ve test etme-İktisat Politikaları oluşturma...

Belirli bir ekonomil sorunla ilgili tüm gerçeklerin arastırılıp toplanmasına ne ad verilir ?

BetimLeyici İktisat...

ÇaLışanların egitim ve yetiştirilmesi sonucu elde ettikleri bilgi birikimi ve yeteneklerine ne ad verilir ?

Beşeri sermaye...

Ekonomil mal kavramının ortaya çıkmasının ardında yatan iktisadi olgu aşagıdakilerden hangisidir ?

KıtLık...

Belirli bir seçimin sagladıgı fayda bu seçime ilişkin maliyeti aşıyorsa , söz konusu seçim ile ilgili olarak aşagıdakilerden hangisi dogrudur ?

Seçim rasyoneLdir...

Aşagıdakilerden hangisinde meydana gelecek bir degişiklik piyasa talep egrisi üzerinde hareket edilmesine neden olur ?

Malın kendi fiyatı..

Bir kavramı belirleyen çok sayıda degişkenden bir tanesinin degişebilecegi, diger degişkenlerin ise sabit kalacagı varsayımına ne ad verilir ?

Ceteris paribus...

Bir malın fiyatındaki artıs karsısında toplam hasılat da artıyorsa , fiyatın talep esnekliginin degeri nasıldır ?

e < 1...

Talebin gelir esnekligi pozitif olan mallara ne ad verilir ?

Normal mal...

Genellikle üretimde ve ithalatta uygulanan miktar sınırlandırmasına ne ad verilir ?

Kota...

Devletin üretim miktarına sınırlama getirerek, üretilecek mal ve hizmet miktarını piyasa kosullarında olusacak denge miktarının altında belirlemesi asagıdakilerden hangisine neden olur ?

Üreticilerin gelirinin azalmasına...

Aşagıdakilerden hangisi ekonomik karı verir ?

Toplam hasıalt - (Açık+Örtük Maliyetler)...

Emek miktarındaki bir birimlik degişmenin toplam ürün miktarında meydana getirdigi degişmeye ne ad verilir ?

MarjinaL fiziki ürüN...

Ürünün fiyatının ortalama degişken maliyete eşit oldugu üretim düzeyi firma açısından aşagıdakilerden hangisi ifade eder ?

Kapanma Noktasını...

Aşagıdakikerden hangisi ekonomik analiz yapmanın iktisatcılara sagladısı yararlardan biridir ?

Gelecege dönük tahmin yapma...

Tekel piyasasında piyasa fiyatının marjinal gelirden büyük olmasının nedeni aşagıdakilerden hangisidir ?

Firmaların fiyat kabullenici durumda olması...

Tam rekabet ve tekel piyasalarında gerceklesen denge karsılastırıldıgında asagıdakilerden hangisi dogrudur ?

Tekel piyasasında daha fazla üretim , daha düşük fiyat söz konusudur...

Talep Esnekligi      Toplam Hasılat
  1-İnelastik          A-Azalır 
  2-Esnek              B-Degişmez
  3-Birim esnek        C-Artar

Buna göre fiyat artışı durumundaki talebin fiyat esnekligi ile toplam hasılat arasındaki ilişki asagıdakilerden hangisinde dogru olarak ve birlikte verilmiştir ?

1-C,2-A ve 3-B

Uygulanan satış vergisinin üretici ve tüketici tarafından hangi miktarda yüklenilecegini belirleyen faktörler aşagıdakilerden hangisidir ?

Üretici sayısı...

Asagıdakilerden hangisi ekonomik büyüme kavramını temsil etmektedir ?

Nispi fiyat artışı...

Bilgisayar alabilmek için 1 haftalık bir tatile gitmekten vazgeçilmesi durumunda bilgisayar fiyatı 1ooo lira, bir haftalık tatil bedeli 2ooo lira ise, bilgisayarın tatile nispi fiyatı aşagıdakilerden hangisidir ?

1...

Diger degiskenler sabitken , belli bir zaman diliminde üreticilerin çeşitli fiyat düzeylerinde satmaya hazır oldukları mal ve hizmet miktarına ne ad verilir ?

Talep...

Genişlemeci bir maliye politikasının fiyatlar üzerinde yaratacagı nihai etki asagıdakilerden hangisinde dogru olarak verilmiştir ?

Toplam talep egrisi sola kayar , fiyat artar...

Ekonomil kar ile muhasebe karı arasındaki fark asagıdakilerden hangisini verir ?

Örtük maLiyetler...

Herhangi bir şeye fırsat maliyetinin üzerinde yapılan her türlü ödemeye ne ad verilir ?

Faiz..

Toplam maliyetteki degişmenin , kullanılan üretim faktörü miktarındaki degişmeye oranına ne ad verilir ?

Marjinal faktör maliyeti...

Aşagıdakilerden hangisi bir üretim faktörüne ait marjinal ürün gelirini ifade eder ?

Marjinal fiziki ürün x marjinal gelir...

Toplumun tüm üyelerinin herhangi bir bedel ödemeden tüketebilecegi ve bir kişinin tüketiminin bir baskasının tüketimine engel teşkil etmedigi mallara ne ad verilir ?

Kamusal Mallar...

Özel tüketim veya üretim faaliyetlerinin tüketici veya üretici tarafından ödenmeyen maliyetlerine ne ad verilir ?

Negatif dışsaLLık...

2ooo yılı verilerine göre , Türkiye 'de çalışan sayısı yaklasık 21 milyon ,işsiz sayısı 8 milyon ve nufüs 65 milyon kişidir...Buna göre Türkiye ' de toplam işgücü miktarı kaç milyon kişidir ?

29...

Konjonktür dalgalanmalarının uzun dönemdeki seyri göz önüne alındıgında , her daralma döneminden sonra ekonominin canlanmaya geçisi aşagıdakilerden hangisi ile adlandırılır ?

U dönüşü...

Aşagıdakilerden hangisi devletin yaptıgı transfer ödemeri içerisinde yer almaz ?

İşsizlik sigortası ödemeleri...

Net yatırımların negatif olması durumunda aşagıdakilerden hangisi ortaya cıkar ?

Sermaya stoku azalacagı için üretken kapasite azaLır...

Aşagıdakilerden hangisi hanehalkları tarafından elde edilen gelirin kullanım bicimleri arasında yer almaz ?

Yatırım...

Bir ekonomide fiilen gerceklesen harcamaların her zaman gelire eşit olması için asagıdaki kosullardan hangisi gereklidir ?

Stok degişmelerinin envarter yatırımı olması...

Aşafgıdakilerden hangisi gelir-harcama akımından bir sızıntı niteligi taşımaktadır ?

Tasarruflar...

Denk bütce çarpanının sayısal degeri asagıdakilerden hangisidir ?

1...

Bir birim paranın degeri aşagıdakilerden hangisi ile ölçülür ?

Satın alınabilecek mal ve hizmet miktarı ile...

1.Vadeli mevduatlar
    2.Vadesiz Mevduatlar
    3.Resmi Mevduatlar
    4.Bankalar arası mevduatlar

Yukardaki mevduat türlerinden hangileri , M2 para arzı tanımı içerisinde yer alır ?

1 ve 2...

Elde para tutmanın fırsat maliyeti asagıdakilerden hangisidir ?

Kazanılan süre...

Para miktarındaki degişikliklerin üretim miktarı üzerinde bir etkisinin olmayıp , sadece fiyatları degiştirmesine ne ad verilir ?

Paranın NörtLügü...

1947 yılında imzalanan ve ülkeler arasında tarife ayırımcılıgına son ver vermeyi amaclayan anlasma asagıdakilerden hangisidir ?

GATT...

Ekonomik büyüme oranının hesaplanmasında aşagıdaki GSHM kavramlarından hangisi kullanılır ?

Reel GSHM...

Marjinal maliyet egrisinin ortalama degisken maliyet egrisi üzerinde kalan kısmı asagıdakilerden hangisini gösterir ?

Firmanın kısa dönem arz egrisini...

Şehiriçi yolcu taşımacılıgında tekel konumunda olan bir kasaba belediyesinin yaşlı vatandaşlara daha düşük ücret uygulaması aşagıdaki fiyat farklılastırması türlerinden hangisine bir örnektir ?

Alıcılar arası fiyat farklılastırmasına...

1.Faktör arzı
    2.Piyasa yapısı
    3.Fakötür talebi

Yukaridakilerden hangileri fakötür fiyatını belirleyen unsurlardır ?

1 ve 3...

Piyasa tam rekabet kosulları altında çalıssa bile malın fiyatına yansımayan maliyet türü asagıdakilerden hangisidir ?

Marjinal dışşal maliyet...

Aşagıdakilerden hangisi maliye politikası önlemleri arasında yer almaz ?

Para miktarının azalması...

Makro iktisadın kökenlerinin dayandırıldıgı JM. Keynes ' in yaklasımı asagıdakilerden hangisi ile özetlenebilir ?

Talep yetersizligi durumunda, devlet toplam talebi destekleyerek ekonomiye müdahale etmelidir...

GSMH hesaplarına dahil edilmesi gerekirken hesapların dısında kalan ekonomik faaliyet hacmine ne ad verilir ?

Kayıt dışı ekonomi...

vergilerin ve kamu harcamalarının dahil oldgunu bir modelde asagıdakilerden hangisi toplam gelirin bicimi arasında yer almaz ?

Yatırım...

Tc merkez bankası tarafından yapılan resmi para stoku tanımları esas alındıqında M2 - M1 degeri asagıdakilerden  hangisini verir ?

Vadeli mevduatlar...

1.Ekonomi süreki istihdamdadır.
    2.Fiyatlar genel düzeyi sabittir.
    3.Dolaşım hızı sabittir.

Yukarıdakilerden hangileri degişim denklemini miktar teorisine dönüştürebilmek için klasik iktisatcılar tarafından yapılan varsayımlardır ?

1 ve 3...

Gelişmekte olan ülke vatandasları asgari geçim düzeyinde bulundukları için gerekli tasarrufu yapamıyorlarsa , yatırımlar için gerekli kaynak asagıdakilerden hangisinden elde edilebilir ?

Yabancı tasarruflar... 

Bir üretim faktörünün fiyatı degiştiginde talep edilen faktör miktarının hangi oranda degiştigini gösteren katsayı asagıdakilerden hangisidir ?

Faktör talep esnekligi...

Mal ve hizmet üretimi ve tüketimindeki bir birimlik artısın diger kişilere yüklendigi ilava maliyet asagıdakilerden hangisidir ?

Marjinal dışşal maliyet...

Bir malı veya hizmeti satın alan veya satanların yanında ücüncü kişilerinde fayda elde etmesine ne ad verilir ?

Pozitif dışşallık...

Aşagıdakilerden hangisi devletin yaptıgı transfer ödemesi niteligindedir ?

İç borç faiz ödemesi...

Hesaplama yapılan dönemde piyasada geçerli olan fiyatların kullanılması ile hesaplanan gayrisafi milli hasıla degeri asagıdakilerden hangisidir ?

Nominal gayrisafi milli hasıla...

Bir refah ölcütü olarak uluslararası karsılastırmalarda kullanılan gelir kavramı asagıdakilerden hangisidir ?

Kişi basına milli gelir...

Aşagıdakilerden hangisi yatırım fonksiyonunda yukarıya dogru kaymaya neden olur ?

Faiz oranlarında düşüş...

Bir ekonomide firma stoklarının azaldıgı bir ortamda asagıdakilerden hangisi geçerlilidir ?

Planlanan harcamalar GSHM ' den büyüktür...

Vergi degişiklerinin toplam harcama dogrusunun paralel olarak yer degiştirmesine yol acmasının nedeni asagıdakilerden hangisidir ?

Vergilerin otonom olarak kabul edilmesi...

Bankacılık sistemi 1 milyon liralık rezerv artısı ile 5 milyon liralık mevduat genişlemesi yaratabiliyorsa , basit kaydi para çarpanının degeri kaçtır ?

5...

Merkez bankasının acık piyasa işlemleri çerçevesinde alım işlemi yapmasının banka rezervleri ve para arzı üzerinde yaratacı etki aşagıdakilerden hangisinde dogru olarak verilmiştir ?

Banka Rezervleri             Para Arzı
----------------             ---------
    Artar                      Artar 

Merkez bankasının bankalara verdigi kredilere uyguladıgı faiz oranına ne ad verilir ?

Reeskont oranı...

Genişlemeci bir maliye politikasının fiyatlar üzerinde yaratacagı nahai etki asagıdakilerden hangisinde dogru olarak belirtilmektedir ?

Toplam talep egrisi saga kayar , fiyatlar artar...

Toplam Arz-Toplam talep analizine göre yaşanacak negatif arz şoklarının kısa dönemde gelir ve fiyatlar üzerinde yaratacagı etki aşagıdakilerden hangisidir ?

Fiyatlar artar , gelir düşer...

Bir ülkenin aynı malda hem ithalatcı , hemde bir ihracatçı statüsünde olması aşagıdakilerden hangisinin göstergesi olarak kabul edilmektedir ?

Sınırlı uzmanlaşma...

Her ülkenin mutlak üstünlüge sahip oldugu malın üretiminde uzmanlasması durumunda asagıdakilerden hangisi bu ülkerin hepsine yarar saglar ?

Dış Ticaret...

Gelişmekte olan ülkelerde tasarruf oranının düşük olmasının nedeni aşagıdakilerden hangisidir ?

Yaşam standardının düşüklügü...

Büyüme arzusunda olan bir ekonomide en kritik kaynak niteliginde olan üretim faktörü asagıdakilerden hangisidir ?

Sermaye...

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

Editor
Uzman Üye
Üye No: 8994
Mesleği: Öğrenci

« Yanıtla #1 : Eylül 03, 2009, 10:03:02 ÖÖ »

baya uzun bir konu emeğinize sağlık teşekkürler paylaşım için ...

]
Sevgilerin en güzeli seni sevmek,
Özlemlerin en güzeli seni özlemek
Ve hayatın tadı sabah kalktığımda
Senin varolduğunu bilmek...
Yeni Üye
*
Üye No: 152211
Mesleği: Öğrenci

« Yanıtla #2 : Ağustos 31, 2011, 01:40:24 ÖS »

sizi sevomm saolun başka çıkabilecek sorular ne olabilirr paylaşırmısınızzzzz lütfen Cheesy

Etiket: İktisada Giriş  BütünLemede Çıkması MuhtemeL SoruLar  aof  iktisat 2009 büt 
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!