MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Sen Beni Sevmin
|
 |
« : Eylül 03, 2009, 01:27:14 ÖÖ » |
|
Sorulara güvenip ders çalışmamazlık yapmayalım arkadaslar sizlerden tek ricamdır... İnşallah kısmetimizde varsa çıkar...Sorulara onun için güvenip dersleri boşlamayalım , konulara çalısıp bol bol soru çözelim...Sınavda herkese başarılar dilerim...
Aşagıdakilerden hangisi bir hipotez niteligi taşır ?
Diger koşullar sabitken,malın fiyatı ile satın alınmak istenen miktarı arasında ters yönlü bir ilişki vardır...
Teoriden hareketle gerçeklerin incelenerek genelden özele gidilmesi yöntemine ne ad verilir ?
TümdengeLim...
Ekonomil mal kavramının ortaya çıkmasının ardında yatan iktisadı oldu aşagıdakilerden hangisidir ?
KıtLık...
Yukarıdaki şekle göre, üretim imkanları egrisi üzerindeki A noktasına ulaşıldıktan sonra daha fazla x malı üretmenin yolu aşagıdakilerden hangisidir ?
Y malı üretimini azaltmak...
Bir kavramı belirleyen çok sayıda degişkenden bir tanesinin degişebilecegi, diger degişkenlerin ise sabit kalacagı varsayımına ne ad verilir ?
Ceteris paribus...
Gelirdeki bir artış karşısında talebi azalan mallara ne ad verilir?
Düşük maL...
Çapraz talep esnekligi pozitif olan mallara ne ad verilir ?
İkame maLı...
Aşagıdaki ürünlerden hangisi inelastik talebe göre oluşur?
Tuz...
Belirli bir parasal degerin yüzdesi şeklinde alınan vergilere ne ad verilir ?
Advalorem vergiler...
Gerçekte ödeme yapılmayani,ancak bir alnernatiften vazgecilmesi nedeniyle olusan maliyet unsuruna ne ad verilir ?
Örtük maLiyet..
Yukarıdaki şekle göre , aşagıdaki alanlardan hangisi tüketici rantını gösterir ?
APE...
Aşagıdakilerden hangisi marjinal maliyet miktarını hesaplamak amacıyla kullanılır ?
Toplam maliyetteki degişme / Üretim miktarındaki degişme...
Hiçbir firmanın sattıgı ürünün fiyatı üzerinde tek basına kontrol gücünün olmadıgı piyasa türüne ne ad verilir ?
Tam rekabet...
Tam rekabet piyasasının, tek bir firmanın arzının piyasa fiyatını etkileyememesi aşagıdakilerden hangisine neden olur ?
Marjinal gelirin ürün fiyatına eşit olmasına..
Tekelci bir firma piyasa arzını tek basına kontrol etmesine karşın, fiyatlama ve üretim kararı verirken aşagıdakilerden hangisini göz önüne almak zorundadır ?
Piyasa Talebini...
Aşagıdakilerden hangisi iktisadın bir sosyal bilim olarak degerlendirilmesine neden olur ?
İnsan davranışlarını incelemesi...
İktisatcılar tarafından kullanılan arastırma yöntemlerinin sıralanısı aşagıdakilerden hangisinde dogru olarak verilmiştir...
Gerçekleri Toplama-Teori Oluşturma ve test etme-İktisat Politikaları oluşturma...
Belirli bir ekonomil sorunla ilgili tüm gerçeklerin arastırılıp toplanmasına ne ad verilir ?
BetimLeyici İktisat...
ÇaLışanların egitim ve yetiştirilmesi sonucu elde ettikleri bilgi birikimi ve yeteneklerine ne ad verilir ?
Beşeri sermaye...
Ekonomil mal kavramının ortaya çıkmasının ardında yatan iktisadi olgu aşagıdakilerden hangisidir ?
KıtLık...
Belirli bir seçimin sagladıgı fayda bu seçime ilişkin maliyeti aşıyorsa , söz konusu seçim ile ilgili olarak aşagıdakilerden hangisi dogrudur ?
Seçim rasyoneLdir...
Aşagıdakilerden hangisinde meydana gelecek bir degişiklik piyasa talep egrisi üzerinde hareket edilmesine neden olur ?
Malın kendi fiyatı..
Bir kavramı belirleyen çok sayıda degişkenden bir tanesinin degişebilecegi, diger degişkenlerin ise sabit kalacagı varsayımına ne ad verilir ?
Ceteris paribus...
Bir malın fiyatındaki artıs karsısında toplam hasılat da artıyorsa , fiyatın talep esnekliginin degeri nasıldır ?
e < 1...
Talebin gelir esnekligi pozitif olan mallara ne ad verilir ?
Normal mal...
Genellikle üretimde ve ithalatta uygulanan miktar sınırlandırmasına ne ad verilir ?
Kota...
Devletin üretim miktarına sınırlama getirerek, üretilecek mal ve hizmet miktarını piyasa kosullarında olusacak denge miktarının altında belirlemesi asagıdakilerden hangisine neden olur ?
Üreticilerin gelirinin azalmasına...
Aşagıdakilerden hangisi ekonomik karı verir ?
Toplam hasıalt - (Açık+Örtük Maliyetler)...
Emek miktarındaki bir birimlik degişmenin toplam ürün miktarında meydana getirdigi degişmeye ne ad verilir ?
MarjinaL fiziki ürüN...
Ürünün fiyatının ortalama degişken maliyete eşit oldugu üretim düzeyi firma açısından aşagıdakilerden hangisi ifade eder ?
Kapanma Noktasını...
Aşagıdakikerden hangisi ekonomik analiz yapmanın iktisatcılara sagladısı yararlardan biridir ?
Gelecege dönük tahmin yapma...
Tekel piyasasında piyasa fiyatının marjinal gelirden büyük olmasının nedeni aşagıdakilerden hangisidir ?
Firmaların fiyat kabullenici durumda olması...
Tam rekabet ve tekel piyasalarında gerceklesen denge karsılastırıldıgında asagıdakilerden hangisi dogrudur ?
Tekel piyasasında daha fazla üretim , daha düşük fiyat söz konusudur...
Talep Esnekligi Toplam Hasılat 1-İnelastik A-Azalır 2-Esnek B-Degişmez 3-Birim esnek C-Artar
Buna göre fiyat artışı durumundaki talebin fiyat esnekligi ile toplam hasılat arasındaki ilişki asagıdakilerden hangisinde dogru olarak ve birlikte verilmiştir ?
1-C,2-A ve 3-B
Uygulanan satış vergisinin üretici ve tüketici tarafından hangi miktarda yüklenilecegini belirleyen faktörler aşagıdakilerden hangisidir ?
Üretici sayısı...
Asagıdakilerden hangisi ekonomik büyüme kavramını temsil etmektedir ?
Nispi fiyat artışı...
Bilgisayar alabilmek için 1 haftalık bir tatile gitmekten vazgeçilmesi durumunda bilgisayar fiyatı 1ooo lira, bir haftalık tatil bedeli 2ooo lira ise, bilgisayarın tatile nispi fiyatı aşagıdakilerden hangisidir ?
1...
Diger degiskenler sabitken , belli bir zaman diliminde üreticilerin çeşitli fiyat düzeylerinde satmaya hazır oldukları mal ve hizmet miktarına ne ad verilir ?
Talep...
Genişlemeci bir maliye politikasının fiyatlar üzerinde yaratacagı nihai etki asagıdakilerden hangisinde dogru olarak verilmiştir ?
Toplam talep egrisi sola kayar , fiyat artar...
Ekonomil kar ile muhasebe karı arasındaki fark asagıdakilerden hangisini verir ?
Örtük maLiyetler...
Herhangi bir şeye fırsat maliyetinin üzerinde yapılan her türlü ödemeye ne ad verilir ?
Faiz..
Toplam maliyetteki degişmenin , kullanılan üretim faktörü miktarındaki degişmeye oranına ne ad verilir ?
Marjinal faktör maliyeti...
Aşagıdakilerden hangisi bir üretim faktörüne ait marjinal ürün gelirini ifade eder ?
Marjinal fiziki ürün x marjinal gelir...
Toplumun tüm üyelerinin herhangi bir bedel ödemeden tüketebilecegi ve bir kişinin tüketiminin bir baskasının tüketimine engel teşkil etmedigi mallara ne ad verilir ?
Kamusal Mallar...
Özel tüketim veya üretim faaliyetlerinin tüketici veya üretici tarafından ödenmeyen maliyetlerine ne ad verilir ?
Negatif dışsaLLık...
2ooo yılı verilerine göre , Türkiye 'de çalışan sayısı yaklasık 21 milyon ,işsiz sayısı 8 milyon ve nufüs 65 milyon kişidir...Buna göre Türkiye ' de toplam işgücü miktarı kaç milyon kişidir ?
29...
Konjonktür dalgalanmalarının uzun dönemdeki seyri göz önüne alındıgında , her daralma döneminden sonra ekonominin canlanmaya geçisi aşagıdakilerden hangisi ile adlandırılır ?
U dönüşü...
Aşagıdakilerden hangisi devletin yaptıgı transfer ödemeri içerisinde yer almaz ?
İşsizlik sigortası ödemeleri...
Net yatırımların negatif olması durumunda aşagıdakilerden hangisi ortaya cıkar ?
Sermaya stoku azalacagı için üretken kapasite azaLır...
Aşagıdakilerden hangisi hanehalkları tarafından elde edilen gelirin kullanım bicimleri arasında yer almaz ?
Yatırım...
Bir ekonomide fiilen gerceklesen harcamaların her zaman gelire eşit olması için asagıdaki kosullardan hangisi gereklidir ?
Stok degişmelerinin envarter yatırımı olması...
Aşafgıdakilerden hangisi gelir-harcama akımından bir sızıntı niteligi taşımaktadır ?
Tasarruflar...
Denk bütce çarpanının sayısal degeri asagıdakilerden hangisidir ?
1...
Bir birim paranın degeri aşagıdakilerden hangisi ile ölçülür ?
Satın alınabilecek mal ve hizmet miktarı ile...
1.Vadeli mevduatlar 2.Vadesiz Mevduatlar 3.Resmi Mevduatlar 4.Bankalar arası mevduatlar
Yukardaki mevduat türlerinden hangileri , M2 para arzı tanımı içerisinde yer alır ?
1 ve 2...
Elde para tutmanın fırsat maliyeti asagıdakilerden hangisidir ?
Kazanılan süre...
Para miktarındaki degişikliklerin üretim miktarı üzerinde bir etkisinin olmayıp , sadece fiyatları degiştirmesine ne ad verilir ?
Paranın NörtLügü...
1947 yılında imzalanan ve ülkeler arasında tarife ayırımcılıgına son ver vermeyi amaclayan anlasma asagıdakilerden hangisidir ?
GATT...
Ekonomik büyüme oranının hesaplanmasında aşagıdaki GSHM kavramlarından hangisi kullanılır ?
Reel GSHM...
Marjinal maliyet egrisinin ortalama degisken maliyet egrisi üzerinde kalan kısmı asagıdakilerden hangisini gösterir ?
Firmanın kısa dönem arz egrisini...
Şehiriçi yolcu taşımacılıgında tekel konumunda olan bir kasaba belediyesinin yaşlı vatandaşlara daha düşük ücret uygulaması aşagıdaki fiyat farklılastırması türlerinden hangisine bir örnektir ?
Alıcılar arası fiyat farklılastırmasına...
1.Faktör arzı 2.Piyasa yapısı 3.Fakötür talebi
Yukaridakilerden hangileri fakötür fiyatını belirleyen unsurlardır ?
1 ve 3...
Piyasa tam rekabet kosulları altında çalıssa bile malın fiyatına yansımayan maliyet türü asagıdakilerden hangisidir ?
Marjinal dışşal maliyet...
Aşagıdakilerden hangisi maliye politikası önlemleri arasında yer almaz ?
Para miktarının azalması...
Makro iktisadın kökenlerinin dayandırıldıgı JM. Keynes ' in yaklasımı asagıdakilerden hangisi ile özetlenebilir ?
Talep yetersizligi durumunda, devlet toplam talebi destekleyerek ekonomiye müdahale etmelidir...
GSMH hesaplarına dahil edilmesi gerekirken hesapların dısında kalan ekonomik faaliyet hacmine ne ad verilir ?
Kayıt dışı ekonomi...
vergilerin ve kamu harcamalarının dahil oldgunu bir modelde asagıdakilerden hangisi toplam gelirin bicimi arasında yer almaz ?
Yatırım...
Tc merkez bankası tarafından yapılan resmi para stoku tanımları esas alındıqında M2 - M1 degeri asagıdakilerden hangisini verir ?
Vadeli mevduatlar...
1.Ekonomi süreki istihdamdadır. 2.Fiyatlar genel düzeyi sabittir. 3.Dolaşım hızı sabittir.
Yukarıdakilerden hangileri degişim denklemini miktar teorisine dönüştürebilmek için klasik iktisatcılar tarafından yapılan varsayımlardır ?
1 ve 3...
Gelişmekte olan ülke vatandasları asgari geçim düzeyinde bulundukları için gerekli tasarrufu yapamıyorlarsa , yatırımlar için gerekli kaynak asagıdakilerden hangisinden elde edilebilir ?
Yabancı tasarruflar...
Bir üretim faktörünün fiyatı degiştiginde talep edilen faktör miktarının hangi oranda degiştigini gösteren katsayı asagıdakilerden hangisidir ?
Faktör talep esnekligi...
Mal ve hizmet üretimi ve tüketimindeki bir birimlik artısın diger kişilere yüklendigi ilava maliyet asagıdakilerden hangisidir ?
Marjinal dışşal maliyet...
Bir malı veya hizmeti satın alan veya satanların yanında ücüncü kişilerinde fayda elde etmesine ne ad verilir ?
Pozitif dışşallık...
Aşagıdakilerden hangisi devletin yaptıgı transfer ödemesi niteligindedir ?
İç borç faiz ödemesi...
Hesaplama yapılan dönemde piyasada geçerli olan fiyatların kullanılması ile hesaplanan gayrisafi milli hasıla degeri asagıdakilerden hangisidir ?
Nominal gayrisafi milli hasıla...
Bir refah ölcütü olarak uluslararası karsılastırmalarda kullanılan gelir kavramı asagıdakilerden hangisidir ?
Kişi basına milli gelir...
Aşagıdakilerden hangisi yatırım fonksiyonunda yukarıya dogru kaymaya neden olur ?
Faiz oranlarında düşüş...
Bir ekonomide firma stoklarının azaldıgı bir ortamda asagıdakilerden hangisi geçerlilidir ?
Planlanan harcamalar GSHM ' den büyüktür...
Vergi degişiklerinin toplam harcama dogrusunun paralel olarak yer degiştirmesine yol acmasının nedeni asagıdakilerden hangisidir ?
Vergilerin otonom olarak kabul edilmesi...
Bankacılık sistemi 1 milyon liralık rezerv artısı ile 5 milyon liralık mevduat genişlemesi yaratabiliyorsa , basit kaydi para çarpanının degeri kaçtır ?
5...
Merkez bankasının acık piyasa işlemleri çerçevesinde alım işlemi yapmasının banka rezervleri ve para arzı üzerinde yaratacı etki aşagıdakilerden hangisinde dogru olarak verilmiştir ?
Banka Rezervleri Para Arzı ---------------- --------- Artar Artar
Merkez bankasının bankalara verdigi kredilere uyguladıgı faiz oranına ne ad verilir ?
Reeskont oranı...
Genişlemeci bir maliye politikasının fiyatlar üzerinde yaratacagı nahai etki asagıdakilerden hangisinde dogru olarak belirtilmektedir ?
Toplam talep egrisi saga kayar , fiyatlar artar...
Toplam Arz-Toplam talep analizine göre yaşanacak negatif arz şoklarının kısa dönemde gelir ve fiyatlar üzerinde yaratacagı etki aşagıdakilerden hangisidir ?
Fiyatlar artar , gelir düşer...
Bir ülkenin aynı malda hem ithalatcı , hemde bir ihracatçı statüsünde olması aşagıdakilerden hangisinin göstergesi olarak kabul edilmektedir ?
Sınırlı uzmanlaşma...
Her ülkenin mutlak üstünlüge sahip oldugu malın üretiminde uzmanlasması durumunda asagıdakilerden hangisi bu ülkerin hepsine yarar saglar ?
Dış Ticaret...
Gelişmekte olan ülkelerde tasarruf oranının düşük olmasının nedeni aşagıdakilerden hangisidir ?
Yaşam standardının düşüklügü...
Büyüme arzusunda olan bir ekonomide en kritik kaynak niteliginde olan üretim faktörü asagıdakilerden hangisidir ?
Sermaye...
Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |