Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Şubat 09, 2012, 05:12:31 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: İktisada Giriş BütünLemede Çıkması MuhtemeL SoruLar  (Okunma Sayısı 1715 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Mesleği: Öğretim Görevlisi
Sen Beni Sevmin

« : Eylül 03, 2009, 01:24:03 ÖÖ »

Sorulara güvenip ders çalışmamazlık yapmayalım arkadaslar sizlerden tek ricamdır... İnşallah kısmetimizde varsa çıkar...Sorulara onun için güvenip dersleri boşlamayalım , konulara çalısıp bol bol soru çözelim...Sınavda herkese başarılar dilerim...

hangisi ihtiyaçların özelliklerinden değildir?
-herkes için benzer olmaları

toplam faydanın max olduğu noktada marjinal fayda nasıldır?
-minimum

talep kanununu ifade eden tam cümle :
-diger koşullar sabitken,satın alınmak istenen miktar ile fiyat arasında ters yönlü bir ilişki olması

diğer koşullar sabitken,değişik fiyat düzeylerinde üreticilerin satmaya hazır oldukları mal ve hizmet miktarını gösteren eğri?
-arz eğrisi

gerçekte ödeme yapılmayan,ancak bir alternatiften vazgeçilmesi nedeniyle oluşan maliyet unsuruna ne denir?
-örtük maliyet

tam rekabet koşullarında faaliyet gösteren bir firmanın kapanma noktasında ürünün satış fiyatı hangisine eşittir?
-ortalama değişken maliyete

tekelci bir firma piyasa arzını tek başına kontrol etmesine karşın,fiyatlama ve üretim kararı verirken neyi göze almak zorundadır?
-piyasa talebini

herhangi bir faktörün kullanımında pür rant elde edilebilmesi için gerekli koşul nedir?
-bu faktörü kullanmanın fırsat maliyetinin sıfır olması

özel malların ayırt edici özelliği nedir?
-sadece satın alan kişiye fayda sağlaması

üretimin yarattığı marjinal özel maliyet ile marjinal dışsal maliyetin toplamı hangisini verir?
-marjinal sosyal maliyeti

tercih yapmak veya karar almak durumunda olan bir iktisadi birimin kendi hedefine uygun biçimde hareket etmesine ne denir?
-rasyonel davranış

hangisi zorunlu ihtiyactır?
-yemek yemek

dikkate alınan bir secenek yada alternatife ilişkin maliyetlerin karşılaştırılmasına ne ad verilir?
-rasyonel secim

gelir arttıgında talebi artan,gelir azaldıgında talebi azalan mallara ne denir?
-normal mal

yatay eksene dik çizilmiş bir talep egrisi için talebin fiyat esnekligi hangisi ile degerlendirilir?
-tam inelastiktir

hangisi inelastik talebe örnektir?
-tuz

arz edilen mal veya hizmet miktarını sınırlayarak rekabet koşullarında oluşmuş piyasa fiyatını üreticilerin lehine artırmaya yönelik devlet politikasına ne ad werilir?
-üretim kotası

gelir vergisi vergi türlerinden hangisine girer?
-advalorem vergiler

emek miktarındaki bir birimlik değişmenin toplam ürün miktarında meydana getirdigi degişme hangisidir?
-marjinal fiziki ürün

hangisi ihtiyacların özelliklerinden degildir?
- herkes için benzer olması

hangisi dayanıksız mal-hizmet grubu içinde yer almaz?
-buzdolabı

malın arz ve talebinin aynı oranda artması hangisine neden olur?
-denge miktarı artar,denge fiyatı degişmez.

bir malın talep edilen miktarının , bu malın fiyatı karsısındaki duyarlılıgının ölçüsüne ne denir?
-talebin fiyat esnekligi

devletin üretim miktarına sınırlama getirerek üretilecek mal ve hizmet miktarını piyasa koşullarında olusacak denge miktarının altında belirlemesi neye neden olur?
-maL ve hizmetlerin fiyatlarının artmasına

hangisi tavan fiyatı uygulamasının neden olacagı olumsuzluklardan degildir?
-asırı üretim nedeniyle,arz fazlasının ortaya cıkması

hangisi tam rekabet piyasasının varsayımlarından biri degildir?
-piyasadaki alıcı sayısının sınırlı olması

tam rekabet piyasasında faaliyet gösteren bir firmanın ortalama geliri hangsine esittir?
-malın satıs fiyatına

tekelci bir firmanın sahip oldugu talep egrisi hangisi ile özdeştir ?
-piyasa talep egrisi

faktör fiyatı degistiginde,talep edilen faktör miktarının degisme oranını hangisi gösterir?
-faktör talep egrisi

iktisadın bir ''tercih bilimi'' olarak nitelendirilmesinin ardında yatan faktör nedir?
-ihtiyacların sonsuz,kaynakların kıt olması

iktisatcıların arastırma yöntemlerinde kullandıkları asamalar hangisinde tam ve dogru olarak sıralanmıstır?
-gercekleri toplama - teori olusturma - test etme - iktisat politikaları olusturma

calısanların egitim ve yetiştirilme sonucu elde ettikleri bilgi birikimi ve yeteneklerine ne denir?
-beşeri sermaye

ekonomik maL kavramının ortaya cıkmasının ardında yatan iktisadi olgu hangisidir?
-kıtLık

tavan fiyatı uygulamasında talep fazlası ortaya cıkabilmesi için gerekli koşul nedir?
-tavan fiyat ın denge fiyatından küçük olması gerekli

baglayıcı tavan fiyatı uygulamasıyla ortaya cıkan kıtlık sorununun çözümü için gündeme gelen tayınlama uygulamasında paylaşım sorunu hangisi ile çözülür?
-idari kararlarla

emegin marjinaL werimliligi hangisi ile izlenebilir?
-marjinal fiziki ürün

tam rekabet piyasasında firmanın ortalama geliri hangisine esittir?
-malın fiyatına

oligopol piyasalarında dengeye ilişkin farklı teorilerin geliştirilme nedeni nedir?
-firmalar arasında war olan karsılıklı bagımlılık

ekonomik birimlerin mallara olan dogrudan taleplerinin bu malların üretiminde kullanılacak kaynaklara dolaylı olarak yarattıgı talebe ne ad werilir?
-türev talep

konjonktürel işsizliğin kaynağı nedir?
-üretim hacmindeki dalgalanmalar belli bir üretim kolunda istihdam edilenlerden bir kısmı faaliyetten çekildiği zaman üretim

hacminde bir daralma meydana gelmiyorsa , bu üretim kolunda hangisi söz konusudur?
-gizli işsizlik

net yatırımların negatif olması durumunda hangisi ortaya cıkar?
-sermaye stoku azalacağı için üretken kapasite azalır

hangisi gayrisafi milli hasılanın harcamalar yönünden hesaplanmasında göz önüne alınmaz?
-tasarruf

yatırım harcamalarının gelirden bagımsız olan kısmına ne denir?
-otonom yatırım

klasik iktisatcılara göre,yatırımları tasarruflara eşitleyen değişken hangisidir?
-faiz oranı

hangisi gelir-harcama akımına yapılan bir enjeksiyon niteliği taşır?
-ihracat

denk bütçe çarpanının sayısal degeri nedir?
- 1

hem mal olarak kullanıldığında bir degere sahip olan , hem de degişim aracı olarak kullanılabilen nesnelere ne denir?
-mal para

TC MERKEZ BANKASI tarafından yapılan para stoku tanımlarına göre,M2 para stoku degerini elde edebilmek için neyin M1 para tanımına ilave edilmesi gerekir?
-vadeli mevduatların

bankaların TEMEL fon kaynagı hangisidir?
-halktan toplanan mevduat

para miktarındaki degişikliklerin üretim miktarı üzerinde etkisinin olmayıp,sadece fiyatları degiştirmesine ne ad verilir?
-paranın nötrlüğü

merkez bankalarına likiditenin son kaynagı olma fonksiyonunu kazandıran güç nedir?
-para basma tekeline sahip olması

belirli bir malın üretiminin deiger ülkelere göre daha düşük bir fırsat maliyeti ile gercekleştirilmesine ne ad verilir?
-karşılaştırmalı üstünlük

gelişmekte olan ülkelerde sermaye stokundaki artışı sınırlandıran faktör nedir?
-tasarruf yetersizliği

gelişmekte olan ülkelerin EN TEMEL ortak özelligi nedir?
-düşük kişi basına GSMH ( GAYRİSAFİ MİLLİ HASILA)

hızlı nüfus artışı sonucu kamu harcamalarının ülkenin altyapısını oluşturma,güçlendirme yerine , egitim saglık gibi alanlara kaymasına ne ad verilir?
-yatırım sapması

tam rekabetçi bir firmanın piyasada karşılasacagı talep egrisinin esnekligi ile ilgili olarak hangisi gecerlidir?
-tam esnektir

bir ilçede tekel konumunda olan bir kuaförün ögrencilerediger müşterilere oranla daha ucuza sac kesimi yapması,hangi tür fiyat farklılaştırmasıdır?
-alıcılar arasında farklılaştırma

faktör fiyatı degiştiginde talep edilen faktör miktarının degişme oranını hangisi gösterir?
-faktör talep esnekliği

bir kişinin kamusal maldan fayda elde etmesine karsın,kamusal malın finansmanında harhangi bir maliyet yüklenmekten kacınma davranısına ne ad werilir?
-bedavacılık 

hangisi antalyada turistik bir otelin kanalizasyonunu denize akıtması nedeni ile denize giren kişilerin zarar görmesi seklinde ortaya cıkacak bir dıssallık türüne örnektir?
-negatif dıssallık

iktisadi yasamda zaman zaman beliren daralmaların yarattıgı işsizlik türü ?
-konjonktürel işsizlik

hangisi ekonominin mal ve hizmet üretme kapasitesindeki artısı ifade eder?
-ekonomik büyüme

bir ekonomide belirli bir dönemde üretilen tamamlanmış mal ve hizmetlerin piyasa degerinin toplamına ne denir?
-gayrisafi milli hasıla

işletmenin gercekleştirdigi üretimin degerinden kullanılan ara mallarının degerini cıkartarak elde edilen rakama ne denir?
-katma deger

belirli bir dönemde yapılacak tüketim harcamalarını belirleyen temel faktör hangisidir?
-gelir

hangisi ''her arz kendi talebini yaratır''görüşünü öne sürer?
-say kanunu

artan tasarrufların tüketim harcamalarını ve dolayısı ile geliri azaltmasına ne ad werilir?
-tasarruf paradoksu

bankalar tarafından kredi işlemleri sonucunda vadesiz mevduat yatırılan paraya ne ad werilir?
-kaydi para

devlet tarafından yasal ödeme aracı olarak cıkartılmış olan ve degerli bir madene dönüştürülemeyen kagıt para tanımı nedir?
-itibari para

uzmanlaşma ve uluslararası ticaret hangisine bağlı olarak ortaya cıkmaktadır?
-karsılaştırmalı üstünlük

ülkedeki toplam üretimin işgücü ve sermaye stokuna oranına ne ad werilir?
- toplam faktör werimliligi

antalyada turistik bir otelin kanalizasyonunu denize akıtması nedeniyle denize giren kişilerin zarar görmesi seklinde ortaya cıkacak bir dıssallık türüne örnektir?
-negatif dıssallık

maL ve hizmetLere ilişkin devresel akım göz önüne alındıgında hangisi hanehalklarından devlete yapılan ödemeler arasında yeR aLır?
-veRgiLer

üretim hacminde zaman zaman ortaya cıkan daralmaların yarattıgı işsizlik türü nedir?
-konjonktürel işsizlik

bir ekonomide fiilen gercekleşen harcamaların herzaman gelire esit olması için koşullardan hangisi gereklidir?
-stok degişmelerinin envanter yatırımı olması

klasik iktisat yaklasımına göre ekonominin otomatik olarak tam istihdamda dengeye yönelmesini gercekleştiren TEMEL mekanizma hangisidir?
-fiyatlar,faiz ve ücretlerin tam esnek olması

hangisi genislemeci maliye politikası önlemleri arasında yeR alır?
-vergilerin azaltılması

vergi çarpanının negatif işarete sahip olması hngisini ifade eder?
-vergi degişikliklerinin geLire ters yönde yansıyacagını

bir bankanın ayırdıgı rezervler banka bilançosunun hangi kısmında yer alır?
-vaRlık niteliginde oldugu için AKTİFTE

paranın işLem amacıyla talep edilmesinin nedeni nedir?
-gelir elde etme ve harcama yapma dönemlerinin eşleşmemesi

elde para tutmanın fırsat maliyeti nedir?
-kaybedilen faiz

iktisat politikası degişikliklerinden hangileri daraltıcı iktisat politikaları baglamında degerlendirilebilir??
-para arzını kısmak

hangisi uluslararası maL fiyatlarının eşitlenmesinde etkilidir?
-serbest dıs ticaret

hangisi ''ithalata rakip mallar'kavramını tanımlar?
-yerli firmalar tarafından üretilen ve aynı zamanda ithali de yapılan mallar

bir ülkenin sermaye mallarına yatırım yapma gücü hangisi tarafından belirlenir?
-tasarruf gücü

bir üretim faktörünün fiyatı arttıgında,diger üretim faktörüne olan talep artıyorsa , bu iki üretim faktörü arasındaki ilişki hngisidir?
-iki faktör birbirinin ikamesidir.

kamusal mallarda ödeme yapmayanları dısarıda bırakamama özelligi hangisinin ortaya cıkmasına yol  acar?
- bedavacılık sorunu

kamusal bir maldan fayda saglayan her bireyin marjinal faydalarının toplamı hangisidir?
-marjinal sosyal fayda

gelişmekte olan ülkelerde gizli işsizligin en yaygın olarak yasandıgı üretim sektörü hngisidir?
-tarım

bir ekonomide fiyatlar genel düzeyini ölçmek amacıyla hangisi kullanılır?
-fiyat indexi

üretim faktörlerinin elde ettigi gelirler toplamına ne denir?
-miLLi gelir

hangisi yatırım harcamaları kapsamına girmez?
-ahmet beyin satın aldıgı otomobil

faiz oranı ile yatırım miktarı arasında ilişki kurulmasını saglayan degişken hangisidir?
-yatırımlardan beklenen karlılık

denk bütce carpanının degeri nedir?
- 1 (pozitif)

merkez bankasının bankacılık sistemine kullandırdıgı kredilere uygulanan faiz oranına ne denir?
-reeskont oranı

reeskont sistemi merkez bankasının hangi fonksiyonunu yerine getirmede BÜYÜK ÖNEM tasır?
-likitidenin son kaynagı olma

ithal edilen mallara konulan vergiye ne denir?
-tarife

bir ülkede bagımlı nüfusun artması durumunda hangisi gercekleşir?
-ortalama tasarruf egilimi azalacagından ekonomik büyüme yavaslar...

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

Editor
Uzman Üye
Üye No: 8994
Mesleği: Öğrenci

« Yanıtla #1 : Eylül 03, 2009, 10:03:17 ÖÖ »

emeğinize sağlık teşekkürler paylaşım için ...

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

]
Sevgilerin en güzeli seni sevmek,
Özlemlerin en güzeli seni özlemek
Ve hayatın tadı sabah kalktığımda
Senin varolduğunu bilmek...
Etiket: İktisada  Giriş  BütünLemede  Çıkması MuhtemeL SoruLar aof aof 2009 bütünleme 
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!