MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Sen Beni Sevmin
|
 |
« : Eylül 03, 2009, 01:24:03 ÖÖ » |
|
Sorulara güvenip ders çalışmamazlık yapmayalım arkadaslar sizlerden tek ricamdır... İnşallah kısmetimizde varsa çıkar...Sorulara onun için güvenip dersleri boşlamayalım , konulara çalısıp bol bol soru çözelim...Sınavda herkese başarılar dilerim...
hangisi ihtiyaçların özelliklerinden değildir? -herkes için benzer olmaları
toplam faydanın max olduğu noktada marjinal fayda nasıldır? -minimum
talep kanununu ifade eden tam cümle : -diger koşullar sabitken,satın alınmak istenen miktar ile fiyat arasında ters yönlü bir ilişki olması
diğer koşullar sabitken,değişik fiyat düzeylerinde üreticilerin satmaya hazır oldukları mal ve hizmet miktarını gösteren eğri? -arz eğrisi
gerçekte ödeme yapılmayan,ancak bir alternatiften vazgeçilmesi nedeniyle oluşan maliyet unsuruna ne denir? -örtük maliyet
tam rekabet koşullarında faaliyet gösteren bir firmanın kapanma noktasında ürünün satış fiyatı hangisine eşittir? -ortalama değişken maliyete
tekelci bir firma piyasa arzını tek başına kontrol etmesine karşın,fiyatlama ve üretim kararı verirken neyi göze almak zorundadır? -piyasa talebini
herhangi bir faktörün kullanımında pür rant elde edilebilmesi için gerekli koşul nedir? -bu faktörü kullanmanın fırsat maliyetinin sıfır olması
özel malların ayırt edici özelliği nedir? -sadece satın alan kişiye fayda sağlaması
üretimin yarattığı marjinal özel maliyet ile marjinal dışsal maliyetin toplamı hangisini verir? -marjinal sosyal maliyeti
tercih yapmak veya karar almak durumunda olan bir iktisadi birimin kendi hedefine uygun biçimde hareket etmesine ne denir? -rasyonel davranış
hangisi zorunlu ihtiyactır? -yemek yemek
dikkate alınan bir secenek yada alternatife ilişkin maliyetlerin karşılaştırılmasına ne ad verilir? -rasyonel secim
gelir arttıgında talebi artan,gelir azaldıgında talebi azalan mallara ne denir? -normal mal
yatay eksene dik çizilmiş bir talep egrisi için talebin fiyat esnekligi hangisi ile degerlendirilir? -tam inelastiktir
hangisi inelastik talebe örnektir? -tuz
arz edilen mal veya hizmet miktarını sınırlayarak rekabet koşullarında oluşmuş piyasa fiyatını üreticilerin lehine artırmaya yönelik devlet politikasına ne ad werilir? -üretim kotası
gelir vergisi vergi türlerinden hangisine girer? -advalorem vergiler
emek miktarındaki bir birimlik değişmenin toplam ürün miktarında meydana getirdigi degişme hangisidir? -marjinal fiziki ürün
hangisi ihtiyacların özelliklerinden degildir? - herkes için benzer olması
hangisi dayanıksız mal-hizmet grubu içinde yer almaz? -buzdolabı
malın arz ve talebinin aynı oranda artması hangisine neden olur? -denge miktarı artar,denge fiyatı degişmez.
bir malın talep edilen miktarının , bu malın fiyatı karsısındaki duyarlılıgının ölçüsüne ne denir? -talebin fiyat esnekligi
devletin üretim miktarına sınırlama getirerek üretilecek mal ve hizmet miktarını piyasa koşullarında olusacak denge miktarının altında belirlemesi neye neden olur? -maL ve hizmetlerin fiyatlarının artmasına
hangisi tavan fiyatı uygulamasının neden olacagı olumsuzluklardan degildir? -asırı üretim nedeniyle,arz fazlasının ortaya cıkması
hangisi tam rekabet piyasasının varsayımlarından biri degildir? -piyasadaki alıcı sayısının sınırlı olması
tam rekabet piyasasında faaliyet gösteren bir firmanın ortalama geliri hangsine esittir? -malın satıs fiyatına
tekelci bir firmanın sahip oldugu talep egrisi hangisi ile özdeştir ? -piyasa talep egrisi
faktör fiyatı degistiginde,talep edilen faktör miktarının degisme oranını hangisi gösterir? -faktör talep egrisi
iktisadın bir ''tercih bilimi'' olarak nitelendirilmesinin ardında yatan faktör nedir? -ihtiyacların sonsuz,kaynakların kıt olması
iktisatcıların arastırma yöntemlerinde kullandıkları asamalar hangisinde tam ve dogru olarak sıralanmıstır? -gercekleri toplama - teori olusturma - test etme - iktisat politikaları olusturma
calısanların egitim ve yetiştirilme sonucu elde ettikleri bilgi birikimi ve yeteneklerine ne denir? -beşeri sermaye
ekonomik maL kavramının ortaya cıkmasının ardında yatan iktisadi olgu hangisidir? -kıtLık
tavan fiyatı uygulamasında talep fazlası ortaya cıkabilmesi için gerekli koşul nedir? -tavan fiyat ın denge fiyatından küçük olması gerekli
baglayıcı tavan fiyatı uygulamasıyla ortaya cıkan kıtlık sorununun çözümü için gündeme gelen tayınlama uygulamasında paylaşım sorunu hangisi ile çözülür? -idari kararlarla
emegin marjinaL werimliligi hangisi ile izlenebilir? -marjinal fiziki ürün
tam rekabet piyasasında firmanın ortalama geliri hangisine esittir? -malın fiyatına
oligopol piyasalarında dengeye ilişkin farklı teorilerin geliştirilme nedeni nedir? -firmalar arasında war olan karsılıklı bagımlılık
ekonomik birimlerin mallara olan dogrudan taleplerinin bu malların üretiminde kullanılacak kaynaklara dolaylı olarak yarattıgı talebe ne ad werilir? -türev talep
konjonktürel işsizliğin kaynağı nedir? -üretim hacmindeki dalgalanmalar belli bir üretim kolunda istihdam edilenlerden bir kısmı faaliyetten çekildiği zaman üretim
hacminde bir daralma meydana gelmiyorsa , bu üretim kolunda hangisi söz konusudur? -gizli işsizlik
net yatırımların negatif olması durumunda hangisi ortaya cıkar? -sermaye stoku azalacağı için üretken kapasite azalır
hangisi gayrisafi milli hasılanın harcamalar yönünden hesaplanmasında göz önüne alınmaz? -tasarruf
yatırım harcamalarının gelirden bagımsız olan kısmına ne denir? -otonom yatırım
klasik iktisatcılara göre,yatırımları tasarruflara eşitleyen değişken hangisidir? -faiz oranı
hangisi gelir-harcama akımına yapılan bir enjeksiyon niteliği taşır? -ihracat
denk bütçe çarpanının sayısal degeri nedir? - 1
hem mal olarak kullanıldığında bir degere sahip olan , hem de degişim aracı olarak kullanılabilen nesnelere ne denir? -mal para
TC MERKEZ BANKASI tarafından yapılan para stoku tanımlarına göre,M2 para stoku degerini elde edebilmek için neyin M1 para tanımına ilave edilmesi gerekir? -vadeli mevduatların
bankaların TEMEL fon kaynagı hangisidir? -halktan toplanan mevduat
para miktarındaki degişikliklerin üretim miktarı üzerinde etkisinin olmayıp,sadece fiyatları degiştirmesine ne ad verilir? -paranın nötrlüğü
merkez bankalarına likiditenin son kaynagı olma fonksiyonunu kazandıran güç nedir? -para basma tekeline sahip olması
belirli bir malın üretiminin deiger ülkelere göre daha düşük bir fırsat maliyeti ile gercekleştirilmesine ne ad verilir? -karşılaştırmalı üstünlük
gelişmekte olan ülkelerde sermaye stokundaki artışı sınırlandıran faktör nedir? -tasarruf yetersizliği
gelişmekte olan ülkelerin EN TEMEL ortak özelligi nedir? -düşük kişi basına GSMH ( GAYRİSAFİ MİLLİ HASILA)
hızlı nüfus artışı sonucu kamu harcamalarının ülkenin altyapısını oluşturma,güçlendirme yerine , egitim saglık gibi alanlara kaymasına ne ad verilir? -yatırım sapması
tam rekabetçi bir firmanın piyasada karşılasacagı talep egrisinin esnekligi ile ilgili olarak hangisi gecerlidir? -tam esnektir
bir ilçede tekel konumunda olan bir kuaförün ögrencilerediger müşterilere oranla daha ucuza sac kesimi yapması,hangi tür fiyat farklılaştırmasıdır? -alıcılar arasında farklılaştırma
faktör fiyatı degiştiginde talep edilen faktör miktarının degişme oranını hangisi gösterir? -faktör talep esnekliği
bir kişinin kamusal maldan fayda elde etmesine karsın,kamusal malın finansmanında harhangi bir maliyet yüklenmekten kacınma davranısına ne ad werilir? -bedavacılık
hangisi antalyada turistik bir otelin kanalizasyonunu denize akıtması nedeni ile denize giren kişilerin zarar görmesi seklinde ortaya cıkacak bir dıssallık türüne örnektir? -negatif dıssallık
iktisadi yasamda zaman zaman beliren daralmaların yarattıgı işsizlik türü ? -konjonktürel işsizlik
hangisi ekonominin mal ve hizmet üretme kapasitesindeki artısı ifade eder? -ekonomik büyüme
bir ekonomide belirli bir dönemde üretilen tamamlanmış mal ve hizmetlerin piyasa degerinin toplamına ne denir? -gayrisafi milli hasıla
işletmenin gercekleştirdigi üretimin degerinden kullanılan ara mallarının degerini cıkartarak elde edilen rakama ne denir? -katma deger
belirli bir dönemde yapılacak tüketim harcamalarını belirleyen temel faktör hangisidir? -gelir
hangisi ''her arz kendi talebini yaratır''görüşünü öne sürer? -say kanunu
artan tasarrufların tüketim harcamalarını ve dolayısı ile geliri azaltmasına ne ad werilir? -tasarruf paradoksu
bankalar tarafından kredi işlemleri sonucunda vadesiz mevduat yatırılan paraya ne ad werilir? -kaydi para
devlet tarafından yasal ödeme aracı olarak cıkartılmış olan ve degerli bir madene dönüştürülemeyen kagıt para tanımı nedir? -itibari para
uzmanlaşma ve uluslararası ticaret hangisine bağlı olarak ortaya cıkmaktadır? -karsılaştırmalı üstünlük
ülkedeki toplam üretimin işgücü ve sermaye stokuna oranına ne ad werilir? - toplam faktör werimliligi
antalyada turistik bir otelin kanalizasyonunu denize akıtması nedeniyle denize giren kişilerin zarar görmesi seklinde ortaya cıkacak bir dıssallık türüne örnektir? -negatif dıssallık
maL ve hizmetLere ilişkin devresel akım göz önüne alındıgında hangisi hanehalklarından devlete yapılan ödemeler arasında yeR aLır? -veRgiLer
üretim hacminde zaman zaman ortaya cıkan daralmaların yarattıgı işsizlik türü nedir? -konjonktürel işsizlik
bir ekonomide fiilen gercekleşen harcamaların herzaman gelire esit olması için koşullardan hangisi gereklidir? -stok degişmelerinin envanter yatırımı olması
klasik iktisat yaklasımına göre ekonominin otomatik olarak tam istihdamda dengeye yönelmesini gercekleştiren TEMEL mekanizma hangisidir? -fiyatlar,faiz ve ücretlerin tam esnek olması
hangisi genislemeci maliye politikası önlemleri arasında yeR alır? -vergilerin azaltılması
vergi çarpanının negatif işarete sahip olması hngisini ifade eder? -vergi degişikliklerinin geLire ters yönde yansıyacagını
bir bankanın ayırdıgı rezervler banka bilançosunun hangi kısmında yer alır? -vaRlık niteliginde oldugu için AKTİFTE
paranın işLem amacıyla talep edilmesinin nedeni nedir? -gelir elde etme ve harcama yapma dönemlerinin eşleşmemesi
elde para tutmanın fırsat maliyeti nedir? -kaybedilen faiz
iktisat politikası degişikliklerinden hangileri daraltıcı iktisat politikaları baglamında degerlendirilebilir?? -para arzını kısmak
hangisi uluslararası maL fiyatlarının eşitlenmesinde etkilidir? -serbest dıs ticaret
hangisi ''ithalata rakip mallar'kavramını tanımlar? -yerli firmalar tarafından üretilen ve aynı zamanda ithali de yapılan mallar
bir ülkenin sermaye mallarına yatırım yapma gücü hangisi tarafından belirlenir? -tasarruf gücü
bir üretim faktörünün fiyatı arttıgında,diger üretim faktörüne olan talep artıyorsa , bu iki üretim faktörü arasındaki ilişki hngisidir? -iki faktör birbirinin ikamesidir.
kamusal mallarda ödeme yapmayanları dısarıda bırakamama özelligi hangisinin ortaya cıkmasına yol acar? - bedavacılık sorunu
kamusal bir maldan fayda saglayan her bireyin marjinal faydalarının toplamı hangisidir? -marjinal sosyal fayda
gelişmekte olan ülkelerde gizli işsizligin en yaygın olarak yasandıgı üretim sektörü hngisidir? -tarım
bir ekonomide fiyatlar genel düzeyini ölçmek amacıyla hangisi kullanılır? -fiyat indexi
üretim faktörlerinin elde ettigi gelirler toplamına ne denir? -miLLi gelir
hangisi yatırım harcamaları kapsamına girmez? -ahmet beyin satın aldıgı otomobil
faiz oranı ile yatırım miktarı arasında ilişki kurulmasını saglayan degişken hangisidir? -yatırımlardan beklenen karlılık
denk bütce carpanının degeri nedir? - 1 (pozitif)
merkez bankasının bankacılık sistemine kullandırdıgı kredilere uygulanan faiz oranına ne denir? -reeskont oranı
reeskont sistemi merkez bankasının hangi fonksiyonunu yerine getirmede BÜYÜK ÖNEM tasır? -likitidenin son kaynagı olma
ithal edilen mallara konulan vergiye ne denir? -tarife
bir ülkede bagımlı nüfusun artması durumunda hangisi gercekleşir? -ortalama tasarruf egilimi azalacagından ekonomik büyüme yavaslar... Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |