İktisada Giriş 2007 Bütünleme1.Belirli bir ekonomik sorunla ilgili tüm gerçeklerin araştırılıp toplanmasına ne ad verilir?
C: Betimleyici İktisat
2. Çalışanların egitim ve yetiştirilme sonucu elde ettikleri bilgi birikimi ve yeteneklerine ne ad verilir?
C :Beşeri Sermaye
3. Dikkate alınan her bir seçenek ya da alternatife ilişkin maliyetlerin karşılaştırılmasıdır?
C:Rasyonel Seçim
4.Bir kavramı belirleyen cok sayıda degişkenden bir tanesini degişebilecegi diger değişkenlerin ise sabit kalacagı varsayıma ne ad verilir?
C: Ceteris Paribus
5.Çapraz talep esnekligi pozitif olan mallara ne ad verilir?
C: İkame Mal
6.Dogrusal talep fonksiyonunun orta noktasını ifade eden fiyat esnekliginin degeri nedir?
C: E=1
7.Bir tabloda 2004 – 2005 yılları verileri vardır.Yukarıdaki verilere göre 25.26.27. soruları yanıtlarınız.
C:25 sorunu cevabı 0,50
8. .Bir tabloda 2004 – 2005 yılları verileri vardır.Yukarıdaki verilere göre 25.26.27. soruları yanıtlarınız.
C:26. sorunu cevabı 0.66
9.Devletin üretim miktarına sınırlama getirerek, üretilecek mal ve hizmet piyasa koşullarında oluşacak denge miktarının belirlenmesi aşağıdakilerden hangisine neden olur?
C:Mal ve hizmetlerin fiyatlarının artmasına.
10.Emek miktarındaki bir birimlik değişmenin toplam ürün miktarında meydana getirdigi degişmeye ne ad verilir?
C: Emegin Marjinal Fiziki Ürünü
11.Yabancı vatandaşların para birimini saklama diye şeklinde bir soru vardı,
C: Yastık altında saklanan döviz.
12.Şehiriçi yolcu taşımacılıgında tekel konumunda olan bir kasaba belediyesinin yaşlı vatandaşlara daha düşük ücret uygulaması aşagıdaki fiyat farklılaştırması türlerinden hangisine bir örnektir?
C:Alıcılar arası fiyat farklılaştırması
13.Aşagıdakilerden hangisi marjinal tüketim eğilimi (MPC) ile marjinal tasarruf eğilimi (MPS) ile ilgili hatırladıgım kadarı ile bir soru vardı.
C: MPC+MPS=1
14.Denk bütçe çarpanının sayısal degeri?
C: 1
15 . P fiyatlar genel düzeyini, Y üretim hacmini gösterdigine göre stagflasyon ortamında aşagıdaki değişikliklerden hangisi gerçekleşir?
C: P Y
17 . 1947 yılında imzalanın ve ülkeler arasında tarife ayrımcılıgına son vermeyi amaçlayan anlaşma aşagıdakilerden hangisidir?
C: GATT
18 .Toplam faydadaki degişme ile tüketim miktarındaki degişme ile ilgili sorunun cevabı
C: ΔT/ΔY
19. İthal ve ihraç edilecek mal miktarına veya degerine konan kısıtlama nedir?
C: Kota
20. M2'yi elde edebilmek için M1'e ne denir?
C:Vadeli Mevduatlar
21. Ekonomik kar aşağıdakilerden hangisidir?
C: Toplam Hasılat – (Açık – Örtük Maliyet)
22.Bir ülkede net gsmh nasıl hesaplanır şeklinde bir soru vardı ?
C : Gsmh=c+i+g(ex-im)
23.faktörle ilgili bir soru vardı.
C: I Arz faktörü
III Talep faktörü 1 VE 2 yani faktör arzı ve faktör talebi
24.Say yasası ile ilgili bir soru vardı ?
C: Her arz kendi talebini yaratır.
25. Dikkate alınan her bir seçenek ya da alternatife ilişkin maliyetlerin karşılaştırılmasıdır?
C :Rasyonel Seçim
26. Negatif eğimli doğru şeklinde olan bir talep eğrisi üzerinde esneklik kaçtır?
C: ed=1
27. İktisadın yöntemi ile ilgili, iktisatta kullanılan yöntemlerden aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
C: Gerçekleri toplama- Teori oluşturma ve test etme – İktisat politikası
28. İktisadın yöntemi ile ilgili, iktisatta kullanılan yöntemlerden aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Cevap: Gerçekleri toplama- Teori oluşturma ve test etme – İktisat politikası
29. MPC=0,85 ve MPI=0,05 ise vergi çarpanı aşagıdakilerden hangisidir?
C: