Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 05:58:30 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: 1 [2]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: Genel İşletme Deneme Sınavları  (Okunma Sayısı 426 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Mesleği: Öğretim Görevlisi
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #20 : Ekim 04, 2009, 03:10:25 ÖS »

genel işletme ara deneme sınavı 1

1-) Bir ülkenin sahip olduğu kaynakların, gereksinme ve isteklerinin karşılanması amacıyla vatandaşları arasında dağılımını temel alan kurallar bütünü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Üretim öğeleri
B) Ekonomik sistem
C) Siyasi sistem
D) Yasal idari sistem
E) Bölüşüm sistemi

--------------------------------------------------------------------------------
2-) Doğadan elde edilen ve doğrudan ya da işlenerek kullanılan toprak, su, hava, mineral gibi maddelere ne ad verilir?
A) Emek
B) Sermaye
C) Girişimci
D) Doğal kaynak
E) Teknoloji

--------------------------------------------------------------------------------
3-) İnsan gereksinmelerini ve isteklerini gidermeye yarayan somut araçlara ne ad verilir?
A) Mal
B) Tüketim
C) Ekonomik mal
D) Ekonomik olmayan mallar
E) Hizmet

4-) I-Ortaya çıkan kâr ve zarardan etkilenmeme
II-Üretim araçlarını sağlayıp üretime yöneltme
III-Ortaya çıkabilecek riskleri üstlenme
IV-Faaliyetleri sonucunda ücret elde etme
Aşağıdakilerden hangisi girişimcinin özelliklerini ifade eder?
A) I-II
B) I-III
C) III-IV
D) II-IV
E) II-III

5-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin temel amaçlarını kapsar?
A) Kârlılık - Büyüme
B) Kârlılık - Toplumsal sorumluluk
C) Kârlılık - Topluma hizmet
D) Büyüme - Toplumsal hizmet
E) Toplumsal sorumluluk - Topluma hizmet

6-) Bir özel işletmenin birçok amacı vardır, ancak diğer amaçlarını gerçekleştirebilmek için aşağıdaki amaçlardan hangisini öncelikle gerçekleştirmesi gerekir?
A) Kâr sağlama
B) Topluma hizmet
C) Toplumsal sorumluluk
D) Uzun dönemli büyüme
E) Çalışana uygun ücret verme

7-) İşletmenin öz varlığını sağlayan iç çevre faktörü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yönetim biçimi
B) Sermaye sahipleri
C) Örgüt kültürü
D) Rekabet
E) Teknoloji

8-) Sermayesinin tamamı ya da büyük çoğunluğu devlete ya da kamu tüzel kişisine ait olan işletmeleri aşağıdakilerden hangisi ifade eder?
A) Endüstri işletmeleri
B) Hizmet işletmeleri
C) Ticaret işletmeleri
D) Özel kesim işletmeleri
E) Kamu kesimi işletmeleri

9-) Aşağıdakilerden hangisi kuruluş karar sürecinin son aşamasıdır?
A) Yapılabilirlik projesi
B) Kesin proje
C) Projenin uygulanması
D) Üretime geçiş
E) Fizibilite araştırması

10-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin seçecekleri teknolojinin belirlenmesinde temel olan araştırmalardır?
A) Ekonomik araştırmalar
B) Teknik araştırmalar
C) Finansal araştırmalar
D) Yasal araştırmalar
E) Örgütsel araştırmalar

11-) İşletmelerin kapasiteleri, büyüklüğü, hukuksal yapısı gibi ayrıntıların belirlendiği ve projenin somutlaştığı karar aşaması aşağıdakilerden hangisidir?
A) Projenin uygulanması (Yatırım)
B) Fizibilite araştırması
C) Ön proje
D) Kesin proje
E) Üretime geçiş

12-) Aşağıdakilerden hangisi kuruluş yeri etkenlerinden birisi değildir?
A) Özendirme önlemleri
B) Doğa koşulları
C) Su kaynakları
D) Enerji ve yakıt
E) Teknoloji düzeyi

13-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin büyüme nedeni sayılmaz?
A) Büyümede çevre nedenler
B) Büyümede finansal nedenler
C) Büyümede üretime ilişkin nedenler
D) Büyümede pazarlamaya ilişkin nedenler
E) Büyümede etik-törel nedenler

14-) Aşağıdakilerden hangisi büyüme biçimlerinin karşılaştırılmasında dikkate alınacak konulardan biri değildir?
A) İşletmenin kuruluş aşamasındaki durumu
B) İşletmenin faaliyet gösterdiği endüstri dalı
C) Üretim ya da mallara karşı olan talebin trendi
D) Rakip işletmelerin büyüme modelleri
E) Ekonominin genel gidişatı

15-) İşletmeler kendi iç kaynakları yeterli olmadığı zaman, dış kaynaklardan yararlanarak büyüme yoluna gider yargısı aşağıdaki hangi büyüme türünü açıklar?
A) Dış büyüme
B) İleriye doğru dikey büyüme
C) Dikey birleşme
D) Yatay birleşme
E) Geriye doğru dikey büyüme

16-) Kartele bağlı işletmelerin pazarı bölümlendirerek belli bölgelerde kartele bağlı işletmelerin mallarının satılmasıyla aşağıdaki hangi kartel türü oluşur?
A) Miktar karteli
B) Faaliyet karteli
C) Kartel
D) Konsern
E) Bölge karteli

17-) Herhangi bir eylemin kabul edilebilir biçimde gerçekleştirilmesini sağlayan temel kurallar ya da değişkenlere ne ad verilir?
A) Etik
B) Ahlâk
C) Töre
D) Gelenek
E) Din

18-) Yasalarla etik arasındaki ilişki düşünüldüğünde en uygun olmayan ortam aşağıdakilerden hangisidir?
A) Etik ve yasal olan
B) Etik olan ve yasal olmayan
C) Etik olmayan ve yasal olan
D) Etik olmayan ve yasal olmayan
E) Sadece yasal olan

19-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin var olan yasalara uymasını ifade eder?
A) Toplumsal sorumluluk
B) Ekonomik sorumluluk
C) Etik sorumluluk
D) Gönüllü sorumluluk
E) Hukuksal sorumluluk

20-) Aşağıdakilerden hangisi etik sorunlara yol açabilecek işletme işlevlerinden birisi değildir?
A) Pazarlama
B) Finans
C) Üretim
D) Muhasebe
E) Yönetim

21-) Bir işletme yönetiminde sahipliğin, temel politik karar organlarının ve hiyerarşik yapının önemli bir kısmının belli bir ailenin üyelerinden oluşması halinde aşağıdaki hangi yönetim tipi oluşur?
A) Üretim yönetimi
B) Siyasal yönetim
C) Pazarlama yönetimi
D) Ailesel yönetim
E) Profesyonel yönetim

22-) Yönetici şirketi geliştirme, genişletme ve benzeri işlemleri yerine getirmeye çalışırken aşağıdakilerden hangi rolü yerine getirir?
A) Girişimci rolü
B) Kaynak dağıtıcı
C) Sözde mevki sahibi rolü
D) Uyuşmazlıkları çözümleyici rolü
E) Müzakerecilik rolü

23-) Aşağıdakilerden hangisi üretim süreçlerinin planlanması ve kontrolü ile üretim artışını amaçlamış ve bunun içinde zaman etüdü çalışmaları yapmıştır?
A) Klasik yönetim teorisi
B) Neo-klasik yönetim teorisi
C) Bilimsel yönetim teorisi
D) Yönetsel teori
E) Bürokrasi modeli

24-) Aşağıdakilerden hangisi her türlü sisteme uygulanabilecek genel ilke ve prensipleri bulmayı ve geliştirmeyi amaçlayan disiplinler arası bir çalışma alanını ifade eder?
A) Bilimsel yönetim
B) Yönetsel teori
C) Bürokrasi modeli
D) Neo-klasik yönetim
E) Modern yönetim teorisi

25-) Aşağıdakilerden hangisi planlama sürecinin ilk aşamasıdır?
A) Örgütsel amaçların belirlenmesi
B) Koşulların irdelenmesi
C) Alternatiflerin geliştirilmesi
D) Personelin seçilmesi
E) Planların eyleme geçirilmesi

26-) Fonksiyonel plan ve eylem programlarının maliyetini veya bedelini gösteren planlara ne ad verilir?
A) Tek kullanımlı planlar
B) Sürekli planlar
C) Bütçeler
D) Program
E) Proje

27-) Aşağıdakilerden hangisi Maslow’a göre sosyal gereksinimleri ifade eder?
A) Su, yiyecek, uyku
B) Tehlikeden kaçınma
C) Ait olma, kabul görme
D) Kendine güven ve saygı
E) Yeteneklerinin farkına varma

28-) Aşağıdakilerden hangisi güç kaynakları arasında yer almaz?
A) Ödüllendirme gücü
B) Parasal güç
C) Zorlayıcı güç
D) Uzmanlık gücü
E) Karizmatik güç

29-) Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları yönetiminin ana konusunu oluşturur?
A) Girişim
B) Doğal Kaynaklar
C) Emek
D) Sermaye
E) Müteşebbis

30-) Bir organizasyonda bağımsız bir insan kaynakları bölümü ne zaman kurulmalıdır?
A) Üst yönetim güçlendiğinde
B) İnsan kaynakları işlevleri bölüm yöneticilerinin çok zamanını almaya başladığında
C) Çok iyi insan kaynakları yöneticisi bulunduğunda
D) Çalışanlar sendikalı olup kendi haklarını koruyabildiğinde
E) İşletmenin pazar payları küçüldüğünde

31-) Aşağıdakilerden hangisi biçimsel ve biçimsel olmayan gruplar, iletişim yoğunluğu ve önderlik ile ilgilenir?
A) Bireysel nitelikler
B) Örgütsel özellikler
C) Dış kaynaklar
D) İş nitelikleri
E) Bireylerarası ilişkiler

32-) Aşağıdakilerden hangisi kurmay yetkinin özelliklerinden biri değildir?
A) Uzmanlık yetkisi
B) Yaptırım gücü yoktur
C) Uygulayıcı bir yetki
D) Diğer yöneticileri yönlendiremez
E) Diğer yönetim işlevlerine yönelik danışmanlık yapar

33-) Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları yönetiminin işlevlerinden biri değildir?
A) Planlama
B) Koordinasyon
C) Değerlendirme - Ödünlendirme
D) Yetiştirme - Geliştirme
E) Endüstri ilişkileri

34-) Geçmişteki bilgilerden yararlanılarak gelecekteki işgücü hakkında tahminde bulunmaya dayalı yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Delphi tekniği
B) İleriye dönük kestirim
C) İşgücü Envanteri
D) İndeks hesabı
E) Kantitatif teknikler

35-) Aşağıdakilerden hangisi işi yapacak personelde bulunması gereken nitelikleri ortaya koyar?
A) İş analizi
B) İş tanımı
C) İş formu
D) Personel formu
E) İş gerekleri

36-) Aşağıdakilerden hangisi iş dışı eğitim yöntemlerinden biri değildir?
A) Rol oynama
B) Çıraklık
C) Konferans
D) Seminer
E) Simülasyon

1-) B
2-) D
3-) A
4-) E
5-) C
6-) A
7-) B
8-) E
9-) D
10-) B
11-) D
12-) E
13-) E
14-) A
15-) A
16-) E
17-) A
18-) D
19-) E
20-) C
21-) D
22-) A
23-) C
24-) E
25-) A
26-) C
27-) C
28-) B
29-) C
30-) B
31-) E
32-) C
33-) B
34-) B
35-) E
36-) B

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #21 : Ekim 04, 2009, 03:10:59 ÖS »

genel işletme ara deneme sınavı 2

1-) Mal ve hizmet üretiminde yararlanılan, bir ülkenin sahip olduğu temel kaynaklara ne ad verilir?
A) Emek
B) Sermaye
C) Pazarlama öğeleri
D) Üretim öğeleri
E) Tüketim öğeleri

2-) İnsanın çalışmasını geliştirmek ve üretim yeteneğini arttırmak için, bilginin ve yöntemlerin üretilmesi ve uygulanmasına ne ad verilir?
A) Emek
B) Sermaye
C) Girişimci
D) Doğal kaynak
E) Teknoloji

3-) İnsan gereksinimlerini karşılayan ancak somut olmayan araçlara ne ad verilir?
A) Mal
B) Tüketim
C) Ekonomik mal
D) Ekonomik olmayan mallar
E) Hizmet

4-) Aşağıdakilerden hangisi iki veya daha fazla sayıda işletmenin aynı kaynaklara veya müşteri kitlesine yönelmesi durumunda ortaya çıkan kaynaktan veya pazardan daha fazla pay alma çabasıdır?
A) Özel mülkiyet
B) Seçme özgürlüğü
C) Kâr elde etme
D) Serbest Rekabet
E) Pazarlama faaliyeti

5-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin özel amaçlarından birisi değildir?
A) Uzun dönemli büyüme
B) Tüketicilere nitelikli mal sunma
C) Toplumsal sorumluluk
D) Çalışanlara uygun ücret verme
E) Yüksek kâr sağlama

6-) Aşağıdakilerden hangisi benzerlik ilkesine göre işletmenin işlevlerinden biri değildir?
A) Üretim
B) Pazarlama
C) Tüketim
D) Personel
E) Finansman

7-) Aşağıdakilerden hangisi personelin işletmeden beklentileri arasında yer almaz?
A) Ödüllendirilme
B) İyi çalışma koşulları
C) Gelecek güvencesi
D) Kâr payı
E) Yükselme olanakları

8-) I. Özel işletme
II. Kamu işletmesi
III. Karma işletme
IV. Yabancı sermayeli işletme
V. Yerel yönetim işletmesi
Aşağıdakilerden hangisi üretim araçlarının mülkiyetine göre yapılan işletme sınıflandırmasında yer almaz?
A) Yalnız V
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) III-IV
E) III-V

9-) Girişimcinin yapmayı düşündüğü üretim ve sermaye yatırımı ile ilgili olarak ekonomik, teknolojik ve finansal sorunlarla kuruluş yeri sorunlarını çözmek için ayrıntılı ve kesin araştırmalara girişmeksizin gerekli bütün bilgilerin sistemli bir şekilde elde edilmesine ne ad verilir?
A) Yapılabilirlik Projesi
B) Kesin proje
C) Projenin uygulanması
D) Üretime geçiş
E) Fizibilite araştırması

10-) Aşağıdakilerden hangisi kurulacak işletmenin değişmez değer yatırım maliyetleri ile döner sermaye gereksiniminin belirlenmesi, gelir ve gider tahminlerini yapan araştırmadır?
A) Ekonomik araştırmalar
B) Teknik araştırmalar
C) Finansal araştırmalar
D) Yasal araştırmalar
E) Örgütsel araştırmalar

11-) Aşağıdakilerden hangisi projenin gerektirdiği her türlü somut çalışmaların bitirilip bütün ayrıntıların belirlenip işletmeye geçiş için hazırlık yapıldığı aşamadır?
A) Projenin uygulanması aşaması
B) Fizibilite araştırması
C) Ön proje
D) Kesin proje
E) Üretime geçiş

12-) Dünya tarihinde büyük kentlerin genelde su yollarının çevresinde kurulmasının temel nedeni nedir?
A) Stratejik konumları
B) İnşaat yapabilme kolaylığı
C) Sanayi de çok fazla su kullanılması
D) Su kenarlarındaki iklim koşulları
E) Ucuz olan su taşımacılığından yararlanmak

13-) Aşağıdakilerden hangisi büyümede iç çevre etkenlerinden biridir?
A) Rakipler
B) Devlet
C) Tüketiciler
D) Çalışanlar
E) Yasalar

14-) Aşağıdakilerden hangisi mevcut faaliyetlerin genişletilmesi ve işletmelerin kendi kaynaklarına dayanarak büyümesine ne ad verilir?
A) Yatay büyüme
B) Dikey büyüme
C) İç büyüme
D) Dış büyüme
E) Dikey birleşme

15-) Aşağıdakilerden hangi birleşme türü üretim ve pazarlama faaliyetlerinin başarılı aşamalarının kazanılması ve rekabet gücünü arttırmak için gerçekleştirilir?
A) Dış büyüme
C) Dikey birleşme
D) Yatay birleşme
E) Geriye doğru dikey büyüme

16-) Aşağıdakilerden hangi kartelde üretim sınırlandırmasına gidilerek fiyatın belli seviyenin altına düşmemesi sağlanır?
A) Miktar karteli
B) Faaliyet karteli
C) Kartel
D) Konsern
E) Bölge karteli

17-) Neyin iyi ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu, ilkeler topluluğu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Etik
B) Ahlâk
C) Törel
D) Gelenek
E) Yasa

18-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde etik açıdan sorgulanacak davranışlardan birisi değildir?
A) Denetim dışı davranış
B) Görevde hatalı davranma
C) Görevi kötüye kullanma
D) Görevi bilinçle sürekli kötüye kullanma
E) Denetim içi davranış

19-) Aşağıdakilerden hangisi yasalarda belirtilmeyen ancak bir işletmeden toplumun beklediği davranışlar ve eylemlerdir?
A) Toplumsal sorumluluk
B) Ekonomik sorumluluk
C) Etik sorumluluk
D) Gönüllü sorumluluk
E) Hukuksal sorumluluk

20-) I. İşletme sahipleri
II. Çalışanlar
III. Müşteriler
Aşağıdakilerden hangisi etik sorunlarla ilgili taraflardan biridir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) Hiçbiri
E) Hepsi

21-) Aşağıdakilerden hangisinde temel politik karar organlarında ve hiyerarşik yapıdaki kademelerde uzmanlık ve yetenek esasına göre seçilen kişiler bulunur?
A) Klasik yönetim
B) Siyasal yönetim
C) Neo-Klasik yönetim
D) Ailesel yönetim
E) Profesyonel yönetim

22-) Bir bölüm yöneticisi bir sorunu astlarıyla veya şeflerle tartışıp çözümleme yoluna gider ise aşağıdaki hangi rolü sergiler?
A) Girişimci rolü
B) Kaynak dağıtıcı
D) Uyuşmazlıkları çözümleyici rolü
E) Müzakerecilik rolü

23-) Aşağıdakilerden hangisi hiyerarşik yapılanma üzerinde durarak, yönetimi ileriyi görmek, örgütlemek, kumanda etmek, koordinasyon sağlamak ve kontrol etmek şeklinde tanımlamıştır?
A) Klasik yönetim teorisi
B) Neo-klasik yönetim teorisi
C) Bilimsel yönetim teorisi
D) Yönetsel teori
E) Bürokrasi modeli

24-) Aşağıdakilerden hangisi olayları tek bir açıdan ve çevre şartlarından kopuk olarak incelemek yerine, her olayı belirli bir çerçevede, başka olaylarla ilişkili olarak incelemeye çalışmıştır?
A) Davranışsal teori
B) Neo-klasik teori
C) Modern teori
D) Klasik teori
E) Yönetsel teori

25-) Aşağıdakilerden hangisi planlama sürecinin son aşamasıdır?
A) Örgütsel amaçların belirlenmesi
B) Koşulların irdelenmesi
C) Alternatiflerin geliştirilmesi
D) Personelin seçilmesi
E) Planların eyleme geçirilmesi

26-) Aşağıdakilerden hangisi politikayı uygulamak için ayrıntılara ağırlık vererek politikaların nasıl ve ne yoldan uygulanacağını gösterir?
A) Taktik planlar
B) Politikalar
C) Kurallar
D) Genyöntemler
E) Sürekli planlar

27-) Örgütlerde sık sık tekrarlanan rutin işlerin alt kademe yöneticileri tarafından yürütülmesine, stratejik ve genel nitelikteki karar ve işlerin üst kademenin sorumluluğunda olmasını aşağıdaki hangi ilke ifade eder?
A) Basamaklar ilkesi
B) Ayrıklık gözetme ilkesi
C) Yönetim birliği ilkesi
D) Komuta birliği ilkesi
E) Yönetim alanı ilkesi

28-) Aşağıdakilerden hangisi Herzberg’e göre çift faktör teorisinin hijyen ihtiyaçlarından birisi değildir?
A) İşletme politikaları
B) Denetim biçimi
C) Ücret
D) Çalışma koşulları
E) Başarma

29-) I- İş yaşamının kalitesini yükseltmek
II- Çalışandan maksimum verim almak
III- Çalışana yüksek ücret vermek
IV-Çalışanın yıpranmasını önlemek
Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları yönetiminin amaçlarından biridir?
A) I-II
B) I-III
C) II-III
D) III-IV
E) I-IV

30-) Aşağıdaki yargıdan hangisi insan kaynakları yönetimi için doğrudur?
A) İnsan kaynağı sadece orta ve üst basamak yöneticileri kapsar
B) İnsan kaynağı sadece işçi ve memurları kapsar
C) İnsan kaynağı sadece üretimin ihtiyacını gidermeye çalıştığı bir amaçtır
D) İnsan kaynağı sadece bir üretim aracıdır
E) İnsan kaynağı üretimin hem amacı hem de aracıdır

31-) Üst yönetimin insan kaynağına verdiği önem, örgütün büyüklüğü, gelişme hızı ve iş kolu aşağıdaki hangi çevre faktörü ile ilgilidir?
A) Bireysel nitelikler
B) Örgütsel özellikler
C) Dış kaynaklar
D) İş nitelikleri
E) Bireysel arası ilişkiler

32-) Örgütte her üstün astların yapacağı işleri belirleme hakkını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yetki
B) Sorumluluk
C) Görev
D) Hizmet
E) Yönetim

33-) İş analizleri, iş tanımları ve iş gerekleri ile ilgili faaliyetler aşağıdakilerden hangi işlevle ilgilidir?
A) Planlama
B) Koordinasyon
C) Değerlendirme
D) Yetiştirme-Geliştirme
E) Endüstri ilişkileri

34-) Aşağıdakilerden hangisi işletmenin mevcut personel arzını nitelik olarak irdeleyen bir çalışmadır?
A) Delphi Tekniği
B) İleriye Dönük Kestirim
C) İşgücü Envanteri
D) Kantitatif Teknik
E) İndeks Hesabı

35-) Aşağıdakilerden hangisi işe almada kullanılan doğru işlerde doğru kişilerin çalıştığını gösteren eşitliktir?
A) Maliyet = Fayda
B) İşin gerekleri = Personelin nitelikleri
C) İş analizi = İş ölçümü
D) İş gerekleri = Personelin ücreti
E) İş tanımı = Personelin nitelikleri

36-) Aşağıdakilerden hangisi personelin işinde gösterdiği başarı derecesinin saptanmasıdır?
A) İş analizi
B) İşgören analizi
C) İşgücü envanteri
D) Performans değerleme
E) İş ölçümü

1-) D
2-) E
3-) E
4-) D
5-) E
6-) C
7-) D
8-) A
9-) E
10-) C
11-) D
12-) E
13-) D
14-) C
15-) C
16-) A
17-) A
18-) E
19-) C
20-) E
21-) E
22-) E
23-) D
24-) C
25-) E
26-) D
27-) B
28-) E
29-) A
30-) E
31-) B
32-) A
33-) A
34-) C
35-) B
36-) D

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #22 : Ekim 04, 2009, 03:11:23 ÖS »

genel işletme ara deneme sınavı 3

1-) Aşağıdakilerden hangisi üretim öğeleri içinde yer almaz?
A) Teknoloji
B) Bilgi
C) Emek
D) Sermaye
E) Doğal Kaynaklar

2-) Ekonomik yaşamın ve ekonomik faaliyetlerin hareket noktası aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gereksinme ve istek
B) Arz
C) Talep
D) Fayda
E) Hizmet

3-) İşletmelerin ellerinde bulunan kıt kaynakların en iyi biçimde kullanımına yönelik etkenlik aşağıdakilerden hangisidir?
A) Teknik etkenlik
B) Ekonomik etkenlik
C) İşletme biliminde etkenlik
D) Sermaye etkenliği
E) Personel etkenliği

4-) Aşağıdakilerden hangisi girişimcinin getirisidir?
A) Faiz
B) Kâr
C) Ücret
D) Rant
E) Kira

5-) Aşağıdakilerden hangisi yapılabilirlik araştırmasında elde edilen bilgilerin bir metin içinde toplanmasıyla oluşur?
A) Kesin proje
B) Yapılabilirlik projesi
C) Yatırım projesi
D) Finansal proje
E) Üretim projesi

6-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin kuruluş aşamasında sermaye gereksinimi mali sorumluluğu sınırlama ve vergilendirmedeki farklılıkları inceler?
A) Ekonomik araştırmalar
B) Teknik araştırmalar
C) Finansal araştırmalar
D) Yasal araştırmalar
E) Örgütsel araştırmalar

7-) I- Teknoloji seviyesinin yüksek olması
II- Minimum işletme gideri sağlamak
III- Halkla ilişkilerin en iyi olması
IV-Maksimum işletme gelirleri sağlamak
Kuruluş yeri seçiminde aşağıdakilerden hangisi en fazla dikkate alınmalıdır?
A) Yalnız I
B) I-II
C) II-III
D) II-IV
E) Yalnız III

8-) Aşağıdakilerden hangisi kuruluş yeri etkenlerinden birisi değildir?
A) Ulaştırma
B) Pazara yakınlık
C) İşgücü-Emek
D) Yönetim biçimi
E) Enerji yakıt

9-) Aşağıdakilerden hangisi dış paydaşlardan birisi değildir?
A) Rakipler
B) Sendikalar
C) Tüketiciler
D) Devlet
E) Yasalar

10-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin aynı üretim dalında, faaliyet boyutlarını genişletmesi veya aynı konuda üretim yapan fabrika sayısının arttırılmasını ifade eder?
A) Yatay büyüme
B) Dikey büyüme
C) İç büyüme
D) Dış büyüme
E) Çapraz büyüme

11-) Satın alınan işletmenin çıktısı, satın alan işletmenin girdisini oluşturuyorsa bu tür birleşme aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yatay birleşme
B) Geriye doğru dikey birleşme
C) Çapraz birleşme
D) İleriye doğru dikey birleşme
E) İç büyüme

12-) Aşağıdakilerden hangisi tröste benzeyen ancak ondan en önemli farkı maliyet düşürmek olan tekelleşmedir?
A) Miktar karteli
B) Faaliyet karteli
C) Kartel
D) Konsern
E) Bölge karteli

13-) I- Eskiden beri kullanılması
II- Çıkar kümelerinin etkisi altında olması
III- Toplumun büyük bir hızla değişmesi
IV-Etik kuralların değişmesi
Aşağıdakilerden hangisi etik kavramı üzerinde uzlaşılamamasının nedenlerinden biridir?
A) I-II
B) II-IV
C) I-III
D) II-III
E) Yalnız IV

14-) Harcamalarda sahtecilik yapmak, zimmet, hırsızlık gibi hareketler etik açıdan sorgulanabilecek aşağıdaki hangi davranışlar içinde yer alır?
A) Denetim dışı davranış ve olumsuz
B) Görevde hatalı davranma ve olumsuz
C) Görevi kötüye kullanma ve olumlu
D) Görevi bilinçle sürekli kötüye kullanma ve olumlu
E) Denetim içi davranış ve olumlu

15-) Aşağıdakilerden hangisi toplumla işletmeler arasındaki bir toplumsal anlaşmadır?
A) Toplumsal sorumluluk
B) Ekonomik sorumluluk
C) Etik sorumluluk
D) Gönüllü sorumluluk
E) Hukuksal sorumluluk

16-) Aşağıdakilerden hangisi güvenli iş koşulları sağlamak, güvenli ürün sunmak, doğal çevrenin korunması, ayrımcılık yapmama gibi etik sorunlarla ilgilenen yönetim işlevidir?
A) Üretim
B) Pazarlama
C) Finans
D) Muhasebe
E) Yönetim

17-) Aşağıdakilerden hangisi işletmenin genel politika ve stratejilerini belirler ve dış çevre ile etkileşimi yönlendirir?
A) Tepe yönetim
B) Klasik yönetim
C) Orta yönetim
D) Neo-Klasik yönetim
E) İlk basamak yönetim

18-) Aşağıdakilerden hangisi yöneticinin karar almaya ilişkin rollerinden birisi değildir?
A) Girişimci rolü
B) Kaynak dağıtıcı rolü
D) Uyuşmazlık çözümleyici rolü
E) Müzakerecilik rolü

19-) Aşağıdakilerden hangisi Henri Fayol’un yapısal ilkelerinden birisi değildir?
A) İş bölümü
B) Birlik ve beraberlik
C) Merkezcilik
D) Yönetim birliği
E) Yetki ve sorumluluk

20-) Aşağıdakilerden hangisine göre örgütler çevreden aldıkları girdileri bir dönüşüm süreciyle çıktı haline getirerek çevreye sunarlar?
A) Davranışsal teori
B) Neo-Klasik teori
C) Modern teori
D) Klasik teori
E) Yönetsel teori

21-) Aşağıdakilerden hangisi planlama süreci içinde yer almaz?
A) Planların eyleme geçirilmesi
B) Örgütsel amaçların belirlenmesi
C) Koşulların irdelenmesi
D) Alternatiflerin geliştirilmesi
E) Gerçekleşen sonuçların ölçülmesi

22-) Aşağıdakilerden hangisi politikalar gibi işletmelerde çalışanların davranışlarını etki-leyen dar kapsamlı ve daha kesin ifadelerdir?
A) Taktik planlar
B) Politikalar
C) Kurallar
D) Genyöntemler
E) Proje

23-) Aşağıdakilerden hangisi bir yöneticinin kontrol edebileceği kadar kişiden sorumlu olmasını ifade eder?
A) Basamaklar ilkesi
B) Ayrılık gözetme ilkesi
C) Yönetim birliği ilkesi
D) Komuta birliği ilkesi
E) Yönetim alanı ilkesi

24-) Aşağıdakilerden hangisinde çalışma yaşamında etkili olan başarma, güç ve bağlanma gibi üç temel güdü söz konusudur?
A) İhtiyaçlar hiyerarşisi
B) Çift faktör
C) Başarı ihtiyacı
D) Klasik
E) Beklenti

25-) Aşağıdakilerden hangisi personel yönetimi anlayışından insan kaynakları yönetimi anlayışına geçişte etken olan faktörlerden biri değildir?
A) Sendikacılığın gelişimi
B) Refah seviyesinin artması
C) İş görenlerin yaşının yükselmesi
D) İş görenlerin eğitim düzeyinin yükselmesi
E) Kadınların iş hayatına girmesi

26-) İnsanı diğer üretim faktörlerinden ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?
A) Üretimin hem aracı hem de amacı olması
B) Düşünen sosyal bir varlık olması
C) Para karşılığı satın alınabilmesi
D) Para karşılığı kiralanabilmesi
E) Diğer faktörlerden daha pahalı olması

27-) Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları yönetimini etkileyen dış çevre faktörlerinden birisidir?
A) Bireysel Nitelikler
B) İş Nitelikleri
C) Bireyler arası ilişkiler
D) Örgütsel özellikler
E) Rakipler

28-) Belirli bir görevi yapan bölümlerin o işleve giren konularda başka bölümde çalışanların kararlarını etkileme ve denetlemesi hangi yetki türüne girer?
A) Kurmay yetki
B) Emir-Komuta yetkisi
C) İşveren yetkisi
D) İşlevsel yetki
E) Yönetici yetkisi

29-) Aşağıdakilerden hangisi değerleme ve ödüllendirme işlevi içinde yer almaz?
A) Performans değerleme
B) Disiplin
C) Toplu pazarlık
D) Temel ücret
E) Ödül ve özendirici sistemler

30-) İşi ve statüsü ne olursa olsun tüm çalışanlar için ayrı ayrı dosya tutan iş gücü envanteri aşağıdakilerden hangisidir?
A) İşgücü beceri envanteri
B) İşgücü genel envanteri
C) İş analizi
D) İş gören değerleme
E) Personel dönüşüm oranı

31-) Aşağıdakilerden hangisi personel bulmayı etkileyen unsurlardan birisi değildir?
A) İşletme politikaları
B) Çevresel koşullar
C) İç kaynaklara başvurma politikası
D) İşgören hakları
E) İnsan kaynakları planları

32-) Aşağıdakilerden hangisi performans değerleme bilgilerinin başlıca kullanım alanlarından biri değildir?
A) Personele eksik ve başarılı yönlerini göstermek
B) Verilecek ücret ve ödemeleri saptamak
C) İş tasarımındaki hataları ortaya çıkarmak
D) Yükseltme ve iş değiştirmede kriter olarak kullanmak
E) Eğitim ihtiyacını tam olarak gidermek

33-) İşgücünün işletmeye ve bireyin kendisine yararlı olacak şekilde, yasal çerçeve içinde, etkin yönetilmesini sağlayan işlev ve çalışmaların tümüne ne ad verilir?
A) Personel yönetimi
B) Örgüt yönetimi
C) Finansal yönetim
D) İnsan kaynakları yönetimi
E) Üretim yönetimi

34-) Belli bir dönemde çeşitli nedenlerle işletmeden ayrılan personel sayısının yüzde olarak ifadesine ne ad verilir?
A) İş oranı
B) Personel oranı
C) Personel dönüşüm oranı
D) Devamsızlık oranı
E) Yedek personel oranı

35-) Uzman olan bir kişinin uzman olduğu konuyla ilgili diğer birimlere öneri ve tavsiye sunması aşağıdakilerden hangi yetkiye örnektir?
A) Komuta
B) Kurmay
C) İşlevsel
D) Çapraz
E) Dikey

36-) Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları planlaması yöntemlerinden birisi değildir?
A) Delphi yöntemi
B) Durum analizi
C) İndeks hesabı
D) İleriye dönük kestirim
E) Kantitatif teknikler

1-) B
2-) A
3-) B
4-) B
5-) B
6-) D
7-) D
8-) D
9-) B
10-) A
11-) B
12-) D
13-) D
14-) A
15-) A
16-) E
17-) A
18-) C
19-) B
20-) C
21-) E
22-) C
23-) E
24-) C
25-) C
26-) A
27-) E
28-) D
29-) C
30-) A
31-) D
32-) E
33-) D
34-) C
35-) B
36-) B

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #23 : Ekim 04, 2009, 03:11:42 ÖS »

genel işletme ara deneme sınavı 4

1-) Aşağıdakilerden hangisi hizmete örnektir?
A) Banknot matbaası
B) Kalem üreticisi
C) Lunapark işletmeciliği
D) Kasap
E) Gitar üreticisi

2-) Aşağıdaki üretim faktörlerinden hangisi nicelik olarak ve içerdiği hammadde açısından sınırlıdır, arttırılamaz ve belli bir düzeyin üzerine çıkarılabilmesi söz konusu değildir?
A) Kapital
B) Sermaye
C) Doğal kaynaklar
D) Teknoloji
E) Emek

3-) Aşağıdakilerden hangisi işletme biliminin ele aldığı konular arasında yer almaz?
A) İşletmelerin kuruluşu
B) Üretim araçlarının sağlanması
C) Ekonomik istikrarın sağlanması
D) Üretilen mal ve hizmetlerin pazarlanması
E) İşletmelerin finansmanı

4-) Üretim mallarının temel özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Uzun süreli kullanımla yavaş yavaş yok edilmeleri
B) Gereksinmeleri doğrudan doğruya giderebilmeleri
C) Kısa süreli kullanım sonucunda tüketilip yok edilmeleri
D) Başka bir malın üretimi için gerekli olmaları
E) Üretimi için emek harcanan mallar olmaları

5-) “Topluma hizmet” işletmelerin hangi amaçlarının kapsamında yer alır?
A) Temel amaçlar
B) Özel amaçlar
C) İkincil amaçlar
D) Normlar
E) Taktik amaçlar

6-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin işlevleri arasında yer almaz?
A) Örgütleme
B) Eğitim
C) Reklam
D) Dağıtım
E) Muhasebe

7-) İşletmeye kredi veren bankalar ve finans kuruluşları işletmenin karşılıklı etkileşimde bulunduğu çevre unsurlarından hangisinin kapsamında ele alınır?
A) Tedarikçiler
B) Diğer işletmeler
C) Toplumsal çevre
D) Devletin uygulamaları
E) Örgüt kültürü

8-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin iç çevresini oluşturur?
A) Sermaye sahipleri, tüketiciler, rakipler
B) Yöneticiler, tedarikçi işletmeler, toplum yapısı
C) Yöneticiler, sermaye sahipleri, tüketiciler
D) Teknoloji, örgüt kültürü, yönetim biçimi
E) Teknoloji, sermaye sahipleri, tedarikçi işletmeler

9-) Kuruluş kararı sürecinde değerlendirme ve yatırım kararından sonraki aşama aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ön proje
B) Projenin uygulanması
C) Üretime geçiş
D) Yapılabilirlik araştırmaları
E) Kesin proje

10-) Aşağıdakilerden hangisi kuruluş yeri etkenleri arasında yer almaz?
A) Özendirme önlemleri
B) Atıkların atılması
C) İklim koşulları
D) Üretim teknolojisi
E) Su

11-) “Ülkemizde İstanbul, İzmir, Bursa, Adana gibi nüfusça yoğun illerde işletmelerin de yoğunlaştığı, tersine doğu illerinde öbür etkenlerin yanı sıra nüfusun artmaması ve göç gibi nedenlere de bağlı olarak, işletme sayısının azaldığı gözlemlenmektedir.” Bu durum kuruluş yeri etkenlerinden hangisini açıklar?
A) Hammadde
B) Ulaştırma
C) Özendirme önlemleri
D) Enerji ve yakıt
E) Pazara yakınlık

12-) Hammaddeler çeşitli bölümlere ayrıştırıp bunların her birini değişik ürünlerin üretiminde kullanan endüstriye ne ad verilir?
A) Sentetik endüstriler
B) Analitik endüstriler
C) Bir hammaddeyi işleyen endüstriler
D) Montaj endüstrileri
E) Bütünleştirilmiş endüstriler

13-) Ar-Ge faaliyetlerine ağırlık verilmesi işletmelerin büyümelerinin hangi açıdan nedenini oluşturur?
A) Çevresel
B) Üretim
C) Finansman
D) Pazarlama
E) Koordinasyon

14-) İşletmenin büyüklüğü ile ilgili olarak verilecek kararlarda aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmaz?
A) Sosyal çevre
B) Biçimsel olmayan yapı
C) İşletmenin faaliyet konusu
D) Yönetim yeteneği
E) Finansman kaynakları

15-) Aşağıdakilerden hangisi ürün farklılaştırma stratejisinin kapsamında yer almaz?
A) Ürün kalitesinin değiştirilmesi
B) Ambalajın renk ya da malzeme olarak değiştirilmesi
C) Dayanıklı tüketim mallarının dayanma süresinin arttırılması
D) Ürünün değişik özelliklerle piyasaya sürülmesi
E) Ürünün satışı için mağazalar açıp promosyon yapma

16-) Aşağıdakilerden hangisinde temel amaç tedarikçi işletmenin sahipliğini ve denetimini sağlamaktır?
A) Geriye doğru dikey birleşmede
B) Geriye doğru dikey büyümede
C) İleriye doğru dikey birleşmede
D) İleriye doğru dikey büyümede
E) Yatay birleşmede

17-) Aşağıdakilerden hangisi etik kavramı üzerinde uzlaşılamamasının nedenleri arasında yer almaz?
A) Toplumun büyük bir hızla değişmesi
B) Değerlerin, anlayışların ve toplumsal normların son yıllarda hızlı bir evrim geçirmesi
C) İşletmelerin içeriden ve dışarıdan çeşitli çıkar kümelerinin etkisi altında kalması
D) Pay sahipleri, tüketiciler, toplum vb. grupların işletmeleri çeşitli biçimlerde etkilemesi
E) Etik kavramının yasalar olarak da algılanabilmesi

18-) Aşağıdakilerden hangisi işletme için olumlu etki yaratıcı etik bir davranıştır?
A) Zimmete para geçirmek
B) Harcamalarda sahtecilik yapmak
C) Yetersiz çalışanlara göz yummak
D) Pazarda spekülasyon yapmak
E) İşini yetersiz yapmak

19-) Yasalarda belirtilmeyen ancak bir işletmeden toplumun beklediği davranışlar ve eylemler işletmelerin toplumsal sorumluluklarından hangisinin kapsamında yer alır?
A) Ekonomik
B) Hukuksal
C) Etik
D) Örgütsel
E) Finansal

20-) Reklam mesajları, ürün güvenliğine ilişkin bilgiler, çevre kirliliği, çalışma koşulları gibi konularda ortaya çıkan etik sorunlar aşağıdakilerden hangisinin kapsamında değerlendirilir?
A) Pazarlama ilişkileri
B) İçtenlik ve doğruluk
C) Örgütsel ilişkiler
D) Çıkar çatışmaları
E) İletişim

21-) Aşağıdaki rollerinden hangisinde, yönetici, sorumluluğundaki her bir organizasyon biriminin hangi kaynakları elde edeceğine karar vermek ve bu konuda denge kurmak zorundadır?
A) Kaynak dağıtıcı
B) Müzakerecilik
C) Girişimci rolü
D) Monitör olarak
E) Sözde mevki sahibi

22-) Aşağıdakilerden hangisi kavramsal yeteneği ifade eder?
A) Teknikleri, yöntemleri, donatımları ve süreçleri kullanma ve anlama yeteneğidir.
B) Çalışma hayatındaki bireylerle ilişki kurma yeteneğidir.
C) Yöneticinin doğrudan yönetmekle sorumu bulunduğu alan hakkında gerekli bilgiye sahip olmasıdır.
D) İnsanları içten gelen bir istekle çalışmaya ikna edebilme ve grup olarak amaçların gerçekleştirilmesinde işbirliği yapmalarını sağlayabilme yeteneğidir.
E) İşletmenin bütününe yönelik politika ve stratejiler geliştirebilme yeteneğidir.

23-) Zaman etüdü çalışmalarıyla bir işçinin bir işi en kısa zamanda nasıl yapabileceğinin belirlendiği ve eldeki mevcut araçlarla ne kadar işçiye ihtiyaç duyulacağının ilk kez araştırıldığı yönetim yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bürokrasi modeli
B) Sistem yaklaşımı
C) Davranışsal yönetim teorisi
D) Bilimsel yönetim teorisi
E) Yönetsel teori

24-) Aşağıdakilerden hangisi örgütsel yapılanmanın ve işleyişin belli hiyerarşik kurallara uygun biçimde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulamıştır?
A) M.Weber
B) H.Fayol
C) R.Owen
D) C.Babbage
E) E. Mayo

25-) Amaçların ve bu amaçlara ulaşmak için uygun yöntemlerin belirlendiği sürece ne ad verilir?
A) Denetim
B) Yürütme
C) Koordinasyon
D) Organizasyon
E) Planlama

26-) Denetim sürecinde; I. Düzeltici faaliyetler II. Gerçekleşen sonuçların ölçülmesi III. Hedeflerin saptanması IV. Standartlarla gerçekleşen sonuçların karşılaştırılması aşamalarının doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
A) IV., III., II., I
B) III., II., IV., I.
C) II., III., I., II
D) II., III., II., I.
E) III., IV., I., II.

27-) Aşağıdakilerden hangisi Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramına göre en önemli ihtiyaçtır?
A) Kendini gerçekleştirme gereksinimi
B) Saygınlık gereksinimi
C) Sosyal gereksinimi
D) Güvenlik gereksinimler
E) Fizyolojik gereksinimler

28-) Aşağıdaki liderlik kuramlarından hangisi “lider olunamaz, lider olarak doğulur” görüşünü savunur?
A) Ayırdedici yaklaşımı
B) Stil yaklaşımı
C) Durumsallık yaklaşımı
D) Yeni liderlik yaklaşımı
E) Beklenti yaklaşımı

29-) Aşağıdakilerden hangisi işletmede insan kaynakları bölümünün çözmesi gereken sorunlar arasında yer almaz?
A) Standart dışı üretim fazlalığı
B) Devamsızlık oranının yükselmesi
C) İşgören maliyetlerinin yüksekliği
D) İşten ayrılma oranının yüksekliği
E) Tüketici ihtiyaçlarının olumsuz değişimi

30-) Aşağıdakilerden hangisi personel yönetimi anlayışından insan kaynakları yönetimi anlayışına geçişte etkili olmamıştır?
A) Tam rekabet piyasalarının ortaya çıkması
B) Ülkelerin sosyal, ekonomik ve kültürel yönden gelişmeleri
C) Yetişmiş insan gücünün artması
D) Davranış bilimlerinde gözlenen gelişmeler
E) Sendikacılığın gelişimi

31-) Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları yönetimini etkileyen iç çevre unsurları arasında yer almaz?
A) Örgütsel özellikler
B) Yasalar
C) Bireysel nitelikler
D) Bireylerarası ilişkiler
E) İş nitelikleri

32-) Aşağıdakilerden hangisi işlevsel yetkinin özellikleri arasında yer almaz?
A) Geçici veya sürekli olabilmesi
B) Belli bir görevle sınırlı olması
C) Kullanana yaptırım hakkı vermesi
D) Diğer yönetim işlevlerine yönetimle ilgili tavsiye, destek ve danışmanlık hizmeti sağlaması
E) Belli bir konuda uzman olan yöneticinin uzman olduğu konuyla ilgili olarak kullanabilmesi

33-) Geçmiş yıllardaki verilere göre A işletmesinde satışların her 100 milyarlık artışında (enflasyon oranı dışında), üretim bölümündeki personel sayısının 5 kişi arttığından hareketle satış tahminlerine yani geçmişteki göstergelere göre gelecekteki işgücü talebi belirlenirse aşağıdaki yöntemlerden hangisi kullanılmış olur?
A) Delphi tekniği
B) İndeks hesabı
C) İleriye dönük kestirim
D) Kantitatif teknikler
E) İşgücü envanteri

34-) Aşağıdakilerden hangisinde amaç yeni işgöreni işletmenin bir parçası durumuna getirmektir?
A) Personel eğitiminde
B) İşe alıştırma programında
C) Performans değerlemede
D) İşe almada
E) Personel bulmada

35-) İşgücü genel envanterinin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tüm personele ait bilgilerin çeşitli ölçülere göre analizidir.
B) Her işgören hakkında ayrı ayrı bilgi toplanmasıdır
C) Mevcut personelin sayı olarak belirlenmesidir
D) Gelecekteki personel talebidir
E) Gelecekteki personel arzıdır

36-) Personel planlama işleminde karşılaşılan temel güçlük aşağıdakilerden hangisidir?
A) İnsanın homojen özellikler göstermeyen bir üretim girdisi olması
B) Teknolojinin yetersiz olması
C) Nitelikli personel gereksiniminin fazla olması
D) Personel sayısının fazla olması
E) Personel maliyetlerinin yüksek olması

1-) C
2-) C
3-) C
4-) D
5-) A
6-) A
7-) B
8-) D
9-) E
10-) D
11-) E
12-) C
13-) B
14-) B
15-) E
16-) A
17-) E
18-) D
19-) C
20-) E
21-) A
22-) E
23-) D
24-) A
25-) E
26-) B
27-) E
28-) A
29-) E
30-) A
31-) B
32-) D
33-) B
34-) B
35-) A
36-) A

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #24 : Ekim 04, 2009, 03:12:01 ÖS »

genel işletme final ve bütünleme deneme sınavı 2

1-) Örgütsel kararlar ve bu kararların toplum üzerindeki etkileriyle bağlantılı olan sorumluluk aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hukuksal sorumluluk
B) Toplumsal sorumluluk
C) Ekonomik sorumluluk
D) Etik sorumluluk
E) Örgütsel sorumluluk

2-) Karar verme sürecine yol gösteren genel açıklamaları kapsayan plan türüne ne ad verilir?
A) Program
B) Kural
C) Proje
D) Politika
E) Genyöntem

3-) Yönetimi, üretim faktörlerine göre tanımlayan bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?
A) İktisat
B) Hukuk
C) Yönetim
D) Siyaset
E) Sosyoloji

4-) Aşağıdaki girişimlerden hangisi hizmet alanında yer almaz?
A) Toptancı ve perakendeci ticaret işletmeleri
B) Banka, banker, döviz büfesi
C) Silah fabrikası
D) Otel ve kumarhane işletmeleri
E) Sigorta işletmeleri

5-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin büyümesinde üretime ilişkin nedenler kapsamında değerlendirilir?
A) Rekabette üstünlük
B) Çalışanlar
C) Fonların kullanılmasındaki etkinlik
D) Rakipler
E) Ar-Ge faaliyetleri

6-) Giysi üreten bir işletmenin ürettiği ürünleri bayiler ve mağazalar yoluyla satmak yerine satış mağazaları açması aşağıdaki büyüme türlerinden hangisine örnektir?
A) Çapraz büyüme
C) Geriye doğru dikey büyüme
D) Yatay büyüme
E) Fonksiyonel büyüme

7-) “Varlıklar = Kaynaklar” denklemine muhasebede ne ad verilir?
A) İşletmenin dili
B) Çift taraflı kayıt esası
C) Muhasebe eşitliği
D) Muhasebe bilgi sistemi
E) Muhasebe bilgi sisteminin öğesi

8-) İşletmelerin ileri teknoloji kullanımı işgücü ihtiyacını azaltırken aşağıdaki unsurlardan hangisinin artmasına neden olur?
A) Nitelikli işgücü gereksinimi
B) İşçi-işveren anlaşmazlıkları
C) İş kazaları
D) Devamsızlık oranı
E) Hatalı ürün oranı

9-) Reklam mesajları, ürün güvenliğine ilişkin bilgiler, çevre kirliliği, çalışma koşulları gibi konularda ortaya çıkan etik sorunlar aşağıdakilerden hangisinin kapsamında değerlendirilir?
A) Pazarlama ilişkileri
B) İçtenlik ve doğruluk
C) Örgütsel ilişkiler
D) Çıkar çatışmaları
E) İletişim

10-) Kurulacak işletmenin değişmez değer yatırım maliyetleri ile döner sermaye gereksinmesinin saptanması, gelir ve gider kestirimlerinin yapılması, finansman kaynaklarının saptanması, işletme kârlılığının saptanması ve bununla ilgili değerlendirmelerin yapılması yapılabilirlik araştırmalarının hangi aşamasında gerçekleştirilir?
A) Ekonomik araştırmalar
B) Teknik araştırmalar
C) Finansal araştırmalar
D) Yasal araştırmalar
E) Örgütsel araştırmalar

11-) Aşağıdakilerden hangisi perakendecilerin iyi bir yerleşim yeri için önem vermesi gereken etkenlerden biri değildir?
A) Yaya trafiği
B) Rakip işletmelere yakınlık
C) Araba park olanaklarının elverişliliği
D) Bulunulan bölgenin gelişme olanakları
E) İklim koşulları

12-) Yaptırım hakkı olmayan, uzman olduğu konuda görüş ve öneri sunma olanağı veren yetkiye ne ad verilir?
A) Komuta yetkisi
B) Sınırlı yetki
C) İşlevsel yetki
D) Kurmay yetki
E) Dikey yetki

13-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin yeni ürün geliştirme nedenlerinden biri değildir?
A) İşletmenin ürün fiyatlarını istikrarlı kılmak
B) Atıl üretim kapasitesini kullanmak
C) Rakip ürünlerin yaşam sürelerini kısaltmak
D) İşletmenin ürün dizisindeki boşluğu doldurmak
E) Büyümek için yeni kaynaklar bulmak

14-) Yöneticinin, yönetim işlevlerini sürdürürken değişik amaçlı rolleri arasında denge kurma varsayımına dayanan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sistem teorisi
B) Durumsallık yaklaşımı
C) Beşeri görüş
D) Yönetim rolleri
E) Sosyo-teknik teori

15-) Bir ekonomide fonları talep edenlerle fonları arz edenler, fon akımını düzenleyen kurumlar, akımı sağlayan araç ve gereçlerle bunları düzenleyen hukuki ve idari kuralların oluşturduğu yapıya ne ad verilir?
A) Sermaye piyasası
B) Finansal sistem
C) Reel piyasalar
D) Para piyasası
E) Finansal piyasalar

16-) Çok uluslu işletmelerin hangi faaliyetinde organizasyon değişikliğine gerek duyulmaz?
A) Şube açmak
B) İthalat-ihracat faaliyeti
C) Üretim yapmak
D) Lisans anlaşması
E) Ortak işletme kurma

17-) Aşağıdakilerden hangisi tutundurma karmasının oluşturulmasında dikkate alınan faktörler arasında yer almaz?
A) Ürünün üretim süreci
B) Ürünün özellikleri
C) Ürünün yaşam eğrisinde bulunduğu aşama
D) Ürünün sunulduğu pazarın yapısı
E) Ürünün fiyatı

18-) Aşağıdakilerden hangisi iş analizi süreci içinde yer almaz?
A) Toplanan bilgilerin değerlendirilmesi
B) Soru formlarının hazırlanması
C) Analizi yapılacak işlerin belirlenmesi
D) Ücretlerin saptanması
E) İşle ilgili bilgilerin toplanması

19-) Aşağıdakilerden hangisi planlama süreci içinde yer almaz?
A) Gerçekleşen sonuçların ölçülmesi
B) Planların eyleme geçirilmesi
C) Örgütsel amaçların belirlenmesi
D) Koşulların irdelenmesi
E) Alternatiflerin geliştirilmesi

20-) Aşağıdakilerden hangisi karar sürecinin girdisidir?
A) Çıktı
B) Veri tabanı
C) Bilgi
D) Veri
E) Deneyim

21-) Aşağıdakilerden hangisi satış geliştirme çabaları arasında yer almaz?
A) Konsinye ürün verme
B) Gösteri yapma
C) Kupon verme
D) Alıcılar arasında yarışma düzenleme
E) Vitrin düzenleme

22-) İşletmenin tüketici yönlü olmasını öngören pazarlama gelişim aşaması aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ürün anlayışı dönemi
B) Sosyal pazarlama anlayışı dönemi
C) Satış anlayışı dönemi
D) Üretim anlayışı dönemi
E) Pazarlama anlayışı dönemi

23-) Bir işletmenin faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli olan teknik bilgi, marka, patent gibi varlıklara ne ad verilir?
A) Cari varlıklar
B) Finansal varlıklar
C) Gayri maddi varlıklar
D) Maddi varlıklar
E) Menkul değerler

24-) Mal ve hizmetlerin gereksinmeleri karşılama özelliğine ne ad verilir?
A) Üretkenlik
B) Yeterlilik
C) Fayda
D) Hizmet
E) Verimlilik

25-) Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları bölümünün üstlenmesi gereken görevler arasında yer almaz?
A) Üretim planlarını hazırlamak
B) İnsan kaynakları yönetimi konusundaki görüş ve önerileri yönetime sunmak
C) Sendikal ilişkileri yürütmek
D) İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yapmak
E) Amaç ve hedeflere uygun insan kaynakları politikaları hazırlamak

26-) Zaman, yer ve mülkiyet faydası yaratan işletme fonksiyonu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Üretim
B) Araştırma-geliştirme
C) Finans
D) Pazarlama
E) Tedarik

27-) Yeryüzündeki doğal kaynaklar işletmelerin hangi çevresini oluşturur?
A) Yasal çevre
B) Toplumsal ve kültürel çevre
C) Fiziksel çevre
D) Ekonomik çevre
E) Siyasal çevre

28-) Aşağıdaki hesaplardan hangisi hem bilançoda hem de gelir tablosunda yer alır?
A) Binalar
B) Dönem kârı
C) Kasa
D) Faaliyet kârı
E) Bankalar

29-) Var olan bilgi, düşünce, fikir, sistem, teknik ve yöntemlerin iyileştirilmesi sürecine ne ad verilir?
A) Amaç saptama
B) Strateji
C) Geliştirme
D) Politika saptama
E) Tasarım

30-) Aşağıdakilerden hangisi nominal faiz oranını oluşturan unsurlardan biri değildir?
A) Ödenmeme riski primi
B) Likidite primi
C) Reel faiz oranı
D) Piyasa faiz oranı
E) Enflasyon oranı

31-) Aşağıdakilerden hangisi mal karmasında değişikliğe neden olan faktörlerden biri değildir?
A) Teknolojik gelişmeler
B) Rekabet durumu
C) Pazarlama olanakları
D) Talepteki değişiklikler
E) Yasal nedenler

32-) İşletmenin gereksinim duyduğu fonların belirlenmesiyle bu fonların nereden, nasıl ve ne zaman karşılanacağına ilişkin fonksiyona ne ad verilir?
A) Dividant
B) Finansman
C) Faktöring
D) Yatırım
E) Leasing

33-) Aşağıdakilerden hangisi ürün ve üretim sistemlerinin tasarımını etkileyen etkenler arasında yer almaz?
A) Amaç ve politikalar
B) Pazarlama stratejileri
C) Ekonomik değerlendirmeler
D) Üretim olanakları
E) Örgütsel yapı

34-) Aşağıdakilerden hangisi bilgi işleme süreci aşamalarından biri değildir?
A) Saklama
B) Sınıflandırma
C) İletme
D) Deneme
E) Özetleme

35-) Aşağıdakilerden hangisi para yaratan finansal kurumlardan biridir?
A) Merkez bankası
B) Kalkınma bankası
C) Yatırım bankası
D) Faktöring şirketi
E) Forfaiting şirketi

36-) İşletmelerin kısa dönemli nakit gereksinimlerinin belirlenmesinde kullanılan planlama aracı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Proforma gelir tablosu
B) Proforma bilanço
C) Nakit bütçesi
D) Finansal analiz
E) Finansal kontrol

1-) B
2-) D
3-) A
4-) C
5-) E
6-) B
7-) C
8-) A
9-) E
10-) C
11-) E
12-) D
13-) A
14-) D
15-) B
16-) B
17-) A
18-) D
19-) A
20-) C
21-) A
22-) E
23-) C
24-) C
25-) A
26-) D
27-) C
28-) B
29-) C
30-) D
31-) E
32-) B
33-) E
34-) D
35-) A
36-) C

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #25 : Ekim 04, 2009, 03:12:29 ÖS »

genel işletme final ve bütünleme deneme sınavı 3

1-) Aşağıdakilerden hangisi tüketicilerin davranışlarını etkileyen toplumsal faktörlerden biridir?
A) Aile
B) Güdüleme
C) Tutum
D) Algılama
E) Kişilik

2-) Aşağıdakilerden hangisi Henri Fayol’a göre, işletmelerde geçerli işlevlerden ticari faaliyetler kapsamında değerlendirilir?
A) Örgütleme
B) Yöneltme
C) Pazarlama
D) Koordinasyon
E) Planlama

3-) Aşağıdakilerden hangisi yeni bir yatırım düşüncesinin oluşmasını sağlayan etkenler arasında yer almaz?
A) Maliyetleri düşürmek
B) Büyümek
C) Teknolojiyi yenilemek
D) Rekabete girmek
E) Yeni bir mal üretmek

4-) Ulaştırma imkanları düşünüldüğünde bir petrol rafinerisinin kurulacağı en uygun kent aşağıdakilerden hangisidir?
A) Eskişehir
B) Konya
C) Ankara
D) İzmir
E) Afyon

5-) İşletmelerin hem hukuki hem de iktisadi bağımsızlıklarını kaybettikleri birleşme türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tröst
B) Konsern
C) Holding
D) Kartel
E) Konsorsiyum

6-) Aşağıdakilerden hangisi satın alma yoluyla büyümenin işletmelere sağladığı yararlardan biri değildir?
A) Gelirleri artırmak
B) Yönetimde eksik kalan noktaları tamamlamak
C) Rakiplerle daha iyi mücadele etmek
D) Üretilen malın satış fiyatını yükseltmek
E) Büyümeyi daha kolay sağlamak

7-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin ekonomik sorumluluğu kapsamında değerlendirilir?
A) Yardıma muhtaç çocuklara yardım etmek
B) İnsan gücünün niteliğini geliştirmek
C) Çevreyi korumak
D) Mal ve hizmetleri uygun fiyatla üretmek
E) Var olan yasalara uymak

8-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin çalışanlarını motive etmede dikkate alması gereken ilkeler kapsamında değerlendirilmez?
A) Sakat ve yetersiz kişilerin işletmede yararlı olabilecekleri alanları artırmak
B) Çalışanlara kârdan pay dağıtmak
C) Tüm çalışanların sağlık ve değerlerini koruyacak çalışma koşullarını sağlamak
D) Çalışanlara eşit davranmak
E) Çalışanların istek ve yakınmalarını dinlemek

9-) Zaman etüdü çalışmalarıyla bir işçinin bir işi en kısa zamanda nasıl yapabileceğinin belirlendiği ve eldeki mevcut araçlarla ne kadar işçiye ihtiyaç duyulacağının ilk kez araştırıldığı yönetim yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bürokrasi modeli
B) Sistem yaklaşımı
C) Davranışsal yönetim teorisi
D) Bilimsel yönetim teorisi
E) Yönetsel teori

10-) Aşağıdakilerden hangisi yöneticilerin karar almaya ilişkin rolleri arasında yer alır?
A) Girişimci rolü
B) Monitör rolü
C) Birleştirici rolü
D) Liderlik rolü
E) Konuşmacı rolü

11-) Aşağıdakilerden hangisi Herzberg’in çift faktör teorisine göre güdüleyici faktörlerden biridir?
A) İşletmenin politikası
B) Çalışanların ücretlendirilmesi
C) İşi başarma
D) Çalışma koşulları
E) İşletmenin yönetimi

12-) Lideri fiziki özelliği, zekâsı ve konuşma etkinliği olarak üç başlık altında inceleyen liderlik yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yeni liderlik yaklaşımı
B) Durumlara göre yaklaşım
C) Stil yaklaşımı
D) Güdüleyici yaklaşım
E) Ayırdedici yaklaşım

13-) Aşağıdakilerden hangisi işletmede insan kaynakları bölümünün çözmesi gereken sorunlar arasında yer almaz?
A) Standartdışı üretim fazlalığı
B) Devamsızlık oranının yüksekliği
C) Tüketici ihtiyaçlarının olumsuz değişimi
D) İşgören maliyetlerinin yüksekliği
E) İşten ayrılma oranının yüksekliği

14-) Personel yönetiminden, insan kaynakları yönetimine geçiş sürecinde 1960 ve 1980’li yıllar arasında çalışma yaşamında görülen değişimler personel yöneticilerini hangi konularda uzman olmak zorunda bırakmıştır?
A) Pazarlama ve finans
B) Zaman ve hareket çalışmaları
C) Disiplin sistemleri
D) Davranış bilimleri ve çalışma yasaları
E) Kalite ve uyumluluk

15-) Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları planlanmasında kullanılan yöntemlerden biri değildir?
A) Durum analizi
B) Delphi tekniği
C) İndeks hesabı
D) İleriye dönük kestirim
E) Kantitatif teknikler

16-) Hazırlanmış bir çizelge üzerinde değerleyen tarafından her faktör için personele belli bir puanın verildiği ve sonuçta toplam puanın personelin performans notunu oluşturduğu değerleme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sıralama yöntemi
B) Kontrol listesi yöntemi
C) Zorunlu dağıtım yöntemi
D) Puan dağıtım yöntemi
E) Boylandırma çizelgesi yöntemi

17-) Pazarlama faaliyetleri çerçevesinde yerine getirilen taşıma ve depolama çalışmaları pazarlama sistemi fonksiyonlarından hangisinin kapsamında değerlendirilir?
A) Değişim fonksiyonları
B) Fiziksel fonksiyonlar
C) Kolaylaştırıcı fonksiyonlar
D) Satış artırıcı fonksiyonlar
E) Fiyatlandırma fonksiyonları

18-) Satın alma karar sürecinin ilk aşaması aşağıdakilerden hangisidir?
A) Satın alma kararının tekrarlanması
B) Satın alma kararının verilmesi
C) Alternatiflerin değerlendirilmesi
D) Ürün veya hizmetlerle ilgili bilgilerin araştırılması
E) Gereksinmenin ortaya çıkması

19-) Aşağıdakilerden hangisi ürün yaşam eğrisi aşamalarından biri değildir?
A) Giriş dönemi
B) Piyasadan çekilme dönemi
C) Olgunluk dönemi
D) Gelişme dönemi
E) Gerileme dönemi

20-) Tüketici tercihlerini etkileyen en önemli faktör aşağıdakilerden hangisidir?
A) Servis imkânları
B) Fiyat
C) Moda
D) Kalite
E) Reklamlar

21-) Aşağıdakilerden hangisi tutundurma karmasının bileşenlerinden biri değildir?
A) Dağıtım
B) Reklam
C) Tanıtım
D) Halkla İlişkiler
E) Kişisel satış

22-) Mal benimseme sürecinin ilk aşaması aşağıdakilerden hangisidir?
A) Benimseme
B) Haberdar olma
C) Değerleme
D) İlgi duyma
E) Deneme

23-) Bir baraj inşa edilirken kullanılan üretim sistemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Akıcı üretim sistemi
B) Tek üretim sistemi
C) Parti üretim sistemi
D) Sürekli üretim sistemi
E) Kitle üretim sistemi

24-) Aşağıdakilerden hangisi sıfır stoklu üretim sistemini kullanan işletmelerin özelliklerinden biri değildir?
A) Aynı kapasitedeki başka sistemlerle çalışan işletmelere göre çalışılan fiziki alanın daha geniş olması
B) Ürün teslim sürelerinin çok düşük olması ve mal bedellerinin tüketicilerden kısa sürede alınması
C) Tüketicilerin hizmet ve kalite beklentilerine kısa sürede cevap verilmesi
D) Maliyet tasarruflu çalışma nedeniyle az katkı payı ile ürünlerin fiyatlanması
E) Çalışanların iş tatmininin yüksek olması

25-) Aşağıdakilerden hangisi gereğine uygun süreç tasarımının işletmelere sağladığı yararlardan biri değildir?
A) Çalışma alanındaki araç, gereç ve makine sayısını azaltması
B) Hammadde maliyetlerini azaltması
C) Üretim sürecini kısaltması
D) Çalışanları moralini yükseltmesi
E) Stok miktarını artırması

26-) Belirli özellikleri taşıyan belirli bir üründen, belirli bir dönemde ne kadar üretileceğinin belirlendiği çalışmaya ne ad verilir?
A) Süreç tasarımı
B) Faaliyet tasarımı
C) Ürün analizi
D) İş tanımı
E) İş tasarımı

27-) Aşağıdakilerden hangisi temel işletme bilgi sistemlerinden biri değildir?
A) İşlem süreçleme bilgi sistemi
B) Karar destek sistemi
C) Yapay zekâ ve uzman sistemler
D) İşletme işlemleri bilgi sistemi
E) Rakipleri izleme ve denetleme bilgi sistemi

28-) İşletme işlevleri için gerekli olacak veri ve bilgilerin merkezi bir yerde toplanması ile oluşan yapıya ne ad verilir?
A) Sistem
B) Dönüşüm
C) Veri tabanı
D) Donanım
E) Yazılım

29-) Büyük defterde yer alan hesaplardan gider, zarar, satış, gelir ve kâr hesapları, sene sonunda aşağıdaki hesaplardan hangisine devredilerek kapatılır?
A) Kasa Hesabı
B) Satışlar Hesabı
C) Dönem Kârı veya Zararı Hesabı
D) Satılan Malın Maliyeti Hesabı
E) Mal Hesabı

30-) Aşağıdaki hesaplardan hangisi bilançoda dönen varlıklar grubu altında gösterilmez?
A) Makineler
B) Alacak Senetleri
C) Bankalar
D) Kasa
E) Mal

31-) İşletmelerin kısa dönemli nakit gereksiniminin belirlenmesinde kullanılan planlama aracı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Proforma bilançolar
B) Üretim bütçeleri
C) Amortisman şemaları
D) Proforma gelir tablosu
E) Nakit bütçeleri

32-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin çalışma sermayesi düzeyini etkileyen faktörlerden biri değildir?
A) Faaliyet konusu
B) Uzun vadeli borçlanma politikası
C) Satışlardaki düzenlilik
D) Satışlardaki artış ya da azalış oranları
E) İşletmenin büyüklüğü

33-) Aşağıdakilerden hangisi para yaratan finansal kurumlardan biridir?
A) Risk Sermayesi Şirketleri
B) Sigorta Kurumları
C) Merkez Bankaları
D) Kollektif Yatırım Kurumları
E) Kalkınma ve Yatırım Bankaları

34-) Aşağıdakilerden hangisi sermaye piyasasının özelliklerinden biridir?
A) Kısa süreli fon arz ve talebinin karşılanması
B) Geçici nitelikli likidite ihtiyacı için başvurulması
C) Fon alışverişinde araç olarak ticari senetlerin kullanılması
D) Fon kaynaklarını devamlılık göstermeyen resmi, ticari ve vadesiz mevduat olması
E) Riskin yüksek olmasına bağlı olarak faiz oranlarının yüksek olması

35-) İki veya daha çok ortağın kendi faaliyetlerini sürdürürken, belli bir işi görmek üzere sürekli veya geçici olarak bir şirket kurup, bu şirketin faaliyetleri için kendi işletmelerinden teknik, mali ve ticari destek sağlamak üzere anlaşmaları yoluyla yabancı ülkelerde ticari faaliyet yapmalarına ne ad verilir?
A) İhracat-İthalat
B) Franchising
C) Ülke dışında şube açma
D) Lisans anlaşması
E) Joint Venture

36-) Ülke dışına çıkmak isteyen işletmelerin öncelikle yapması gereken işlem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Profesyonel yöneticileri transfer etmek
B) Dış fırsatları ve riskleri araştırmak
C) Hammadde kaynaklarını araştırmak
D) Finansal yapıyı iyileştirmek
E) Örgüt yapısını değiştirmek

1-) A
2-) C
3-) D
4-) D
5-) A
6-) D
7-) D
8-) B
9-) D
10-) A
11-) C
12-) E
13-) C
14-) D
15-) A
16-) E
17-) B
18-) E
19-) B
20-) B
21-) A
22-) B
23-) B
24-) A
25-) E
26-) C
27-) E
28-) C
29-) C
30-) A
31-) E
32-) B
33-) C
34-) E
35-) E
36-) B

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #26 : Ekim 04, 2009, 03:13:31 ÖS »

Genel İşletme

Sınav-2

1) Bir ülkenin sahip olduğu kaynakların bireyler ve kurumlar arasında dağıtımını temel alan kurallar bütününe ne ad verilir?

A) Üretim faktörü
B) Talep
C) Ekonomik sistem
D) Ürün
E) İşletme birimi

Doğru Cevap: C,
Açıklama:
Bir ülkenin sahip olduğu kaynaklardan bireyler ve kurumlar arasında dağılımını temel alan kurallar bütününe, ekonomik sistem denir. Ekonomik sistemde neyin, ne kadar üretileceğine devlet karar veriyorsa planlı ekonomi, bu koşullar piyasada belirleniyorsa piyasa ekonomisi söz konusudur.
2) El, kol, bacak hareketleri gibi kas gücüne dayanan emek türü, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Fiziksel Emek
B) Düşünsel Emek
C) Durumsal Emek
D) Tinsel Emek
E) Özdeksel Emek

Doğru Cevap: A
Açıklama:
Emek; üretim sürecinde kullanılan üretim girdilerinden biridir. El, kol, bacak hareketleri gibi kas gücüne dayanan emek fiziksel emek, düşünceye, ilime dayanan emek ise düşünsel emektir.
3) Aşağıdakilerden hangisi, J.F.Kennedy nin tüketici hakları ile ilgili sıralamasında yer almaz?

A) Bilgilenme
B) Seçim yapma
C) Güvenlik
D) Sesini duyurabilme
E) Ürünü deneme

Doğru Cevap: E,
Açıklama:
Ürünü deneme, tüketici hakları ile ilgili sıralamada yer almaz.
4) Aşağıdakilerden hangisi, işletmelerin seçecekleri kuruluş yeri etkenlerinden biri değildir?

A) Ulaştırma
B) Teknoloji düzeyi
C) İklim koşulları
D) Enerji ve yakıt
E) İşgücü

Doğru Cevap: B,
Açıklama:
İşletmelerin seçecekleri kuruluş yeri için geçerli olan etkenler; hammadde, ulaştırma, pazara yakınlık, işgücü, su, enerji ve yakıt, iklim koşulları, artıkların atılması, özendirme önlemleri vb. etkenlerdir. Teknoloji düzeyi bu etkenler arasında yer almaz.
5) İşletmelerin hem hukuki hem de iktisadi bağımsızlıklarını kaybettikleri birleşme türüne ne ad verilir?

A) Tröst
B) Kartel
C) Holding
D) Konsorsiyum
E) Joint Venture

Doğru Cevap: A,
Açıklama:
Tröstlerde amaç, büyüyerek pazarın daha geniş bir bölümünü ele geçirmektir. Tröste dahil olan işletmeler hem hukuki hem de iktisadi bağımsızlıklarını kaybederler. Tröst anlaşması malı üretenler arasında yapılır.
6) Giysi üreten bir işletmenin ürettiği ürünleri mağazalar yoluyla satması yerine, satış mağazaları açarak satması aşağıdakilerden hangisine örnek olarak gösterilir?

A) Dikey Birleşme
B) İleriye Doğru Dikey Büyüme
C) Geriye Doğru Dikey Büyüme
D) Dış Büyüme
E) Yatay Birleşme

Açıklama:
İleriye doğru dikey büyüme, işletmenin ürettiği malların tüketicilere geçmesi sırasında gerçekleşir. İşletmenin ürettiği mallar için bir satış organizasyonu kurması durumunda ileriye doğru dikey büyüme söz konusu olur.
7) Aşağıdakilerden hangisi etik sorunların çıkabileceği bölümlerden biri değildir?

A) Finans
B) Muhasebe
C) Pazarlama
D) Üretim
E) Yönetim

Doğru Cevap: D,
Açıklama:
Üretim, etik sorunların çıkabileceği bölümlerden biri değildir. Etik sorunların çıkabileceği işletme bölümleri finans, muhasebe, pazarlama ve yönetimdir.
Cool Aşağıdakilerden hangisi, ana etik sorunlardan biri değildir?

A) Çıkar çatışması
B) İletişim
C) İçtenlik ve doğruluktan sapma
D) Sahtecilik
E) Örgütsel ilişkiler

Açıklama:
Ana etik sorunlar; çıkar çatışması, iletişim, içtenlik ve doğruluktan sapma ile örgütsel ilişkilerde ortaya çıkmaktadır.
9) İnsan davranışlarına önem veren yaklaşım, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Klasik Yaklaşım
B) Modern Yaklaşım
C) Neoklasik Yaklaşım
D) Sistem Yaklaşımı
E) Durumsallık Yaklaşımı

Doğru Cevap: C
Açıklama:
İnsan davranışlarına önem veren yaklaşım neoklasik yaklaşımdır. Bu yaklaşım insan ilişki ve davranışlarının, verimliliği arttırdığını savunur.
10) Uzmanlık ve yetenek esasına dayalı olan yönetim tipi aşağıdakilerden hangisidir?

A) İşlevsel yönetim
B) Ailesel yönetim
C) Siyasal yönetim
D) Profesyonel yönetim
E) Teknik yönetim

Doğru Cevap: D
Açıklama:
Temel politik karar organlarında ve hiyerarşik yapıdaki diğer bütün kademelerde belirli bir aileye veya siyol eğilime bağlılıktan çok uzmanlık ve yetenek esasına göre seçilen kişiler tarafından doldurulmasıdır.
11) İnsan gereksinimleri öncelik sırasına konabilir. Alt düzeydeki bir gereksinim belli ölçüde karşılanmadıkça insan bir üst düzey gereksinmeyi karşılamaya yönelmez görüşlerini savunan araştırmacı, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Maslow
B) Herzberg
C) Fayol
D) Weber
E) Taylor

Açıklama:
İnsan gereksinimleri öncelik sırasına konabilir. Alt düzeydeki bir gereksinim belli ölçüde karşılanmadıkça insan bir üst düzey gereksinmeyi karşılamaya yönelmez görüşlerini savunan araştırmacı Abraham Maslow dur. Maslow a göre, en alt basamakta fiziksel ihtiyaçlar, sonra sırası ile güvenlik, sosyal, saygınlık, kendini gerçekleştirme ihtiyaçları vardır. Güdüleme teorilerinden biri olan ihtiyaçlar hiyerarşisi teorisi; ihtiyaçların bir sıra izlediğini savunur.
12) Liderlik sonradan değil doğuştan kazanılır diyen liderlik teorisi, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ayırtedici yaklaşım
B) Geleneksel yaklaşım
C) Modern yaklaşım
D) Yeni liderlik yaklaşımı
E) Farklılık yaklaşımı

Açıklama:
Ayırt edici yaklaşım, lider olunamayacağını, lider olarak doğulacağını belirten yaklaşımdır. Liderin ayırt ediciliği; fiziki özelliği, beden yapısı, görünüşü, zekası ve konuşma etkinliğidir.
13) Aşağıdakilerden hangisi, insan kaynaklarının temel amaçlarından biridir?

A) Kârı arttırmak
B) İş güvenliği sağlamak
C) Refah seviyesini arttırmak
D) İş yaşamının kalitesini arttırmak
E) Sendikacılığı geliştirmek

Açıklama:
İKY; işletmelerde insan kaynağının etkin yönetilmesini sağlayan işlev ve çalışmaların tümüdür. İKY nin özde iki amacı vardır. Bunlar; çalışandan maksimum verim almak ve iş yaşamının kalitesini yükselterek, çalışanların sağlıklı bir ortamda işlerinden zevk almalarını sağlamaktır. Bu iki amaç arasında güçlü bir bağ vardır.
14) Aşağıdakilerden hangisi, kurmay yetkinin özelliği değildir?

A) Uzmanlığa dayalıdır
B) Yetenek esasına dayalıdır
C) Öneride bulunma hakkı verir
D) Tavsiyede bulunma hakkı verir
E) Yaptırım gücü vardır

Açıklama:
Kurmay yetki, uzmanlık ve yetenek esasına dayanan danışmanlık ya da müşavirlik gibi isimler alan yetki türüdür. Yaptırım gücü yani emir verme hakkı yoktur.
15) Bireysel değerlemede bireylerin belli dağıtımlara göre belli bir gruba dahil edildiği yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sıralama yöntemi
B) Puanlama yöntemi
C) Zorunlu dağılım yöntemi
D) Boylandırma çizelgesi yöntemi
E) Liste yöntemi

Açıklama:
Zorunlu dağıtım yönteminde grup normal frekans dağılımına göre sıralandırılır. Normal dağılıma göre grubun %10 u çok iyi, %10 u çok kötü, %20 si iyi, %20 si kötü ve %40 ı normal olarak nitelendirilir.
16) İşletmenin 2 yılında işgücü dönüşüm oranının %12 olması aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

A) Her 100 personelden 12 sinin çeşitli nedenlerle işletmeden ayrıldığını
B) 12 kişinin işe alındığını
C) 12 kişinin devamsızlık yaptığını
D) 12 kişinin işe gelmediğini
E) Her 100 kişiden 12 sinin işten ayrıldığını ve yerine yeni işçi alındığını

Açıklama:
Personel dönüşüm oranı, belli bir dönemde çeşitli nedenlerle (ölüm, iş kazası, emeklilik , işten ayrılma vb.) işletmeden ayrılan personelin sayısını yüzde olarak gösterir.
17) Aşağıdakilerden hangisi, tüketici davranışlarını etkileyen bireysel faktördür?

A) Meslek
B) Değer yargıları
C) Aile
D) Kültür
E) Referans grupları

Açıklama:
Tüketici davranışlarını etkileyen bireysel faktörler; ihtiyaçlar, güdüler, algılar, tutumlar, deneyimler, benlik kavramı, değer yargılarıdır. Kişisel olmayan faktörler ise; kültür, meslek, aile, referans gruplarıdır.
18) Aşağıdakilerden hangisi, dayanıksız mallar grubuna girer?

A) Dolap
B) Kıyafet
C) Masa
D) Sabun
E) Kitap

Açıklama:
Dayanıksız mallar, bir ya da birkaç kez kullanım sonucu tüketilen mallardır. Sabun, ekmek gibi. Dayanıklı mallar ise uzun bir süre ve bir çok kez kullanılabilir mallardır. Dolap, kıyafet, masa, kitap gibi.
19) I. Bireysel reklam
II. Ürün reklamı
III. Rekbetçi reklam
IV. Öncü reklam
Yukarıdakilerden hangileri, reklam türleri arasında yer alır?

A) I, II, III
B) II, III, IV
C) I, II
D) III, IV
E) I, III, IV

Açıklama:
Reklam türleri şunlardır:
-Kurumsal reklam
-Ürün reklamı
-Öncü reklam
-Rekabetçi reklam
-Hatırlatıcı reklam
20) Aşağıdakilerden hangisi, karmaşık, büyük projelerin gerçekleştirilmesinden önce, uzun ve kapsamlı araştırma ve planlama çalışmalarını ifade etmektedir?

A) Etüd
B) Rapor
C) Strateji
D) Fizibilite
E) Analiz

Açıklama:
Fizibilite (yapılabilirlik), karmaşık, büyük projelerin gerçekleştirilmesinden önce, uzun ve kapsamlı araştırma ve planlama çalışmalarıdır.
21) Aşağıdakilerden hangisi, üretim sistemlerinde tasarımı etkileyen etkenler arasında yer almaz?

A) Örgütsel yapı
B) Ürün talebi
C) Otomasyon düzeyi
D) Tüketici ile ilişki düzeyi
E) Ürün esnekliği

Açıklama:
Üretim sistemlerinin temel işlevi tüketicilerin istek ve arzularını doyuma ulaştıracak biçim ve kalitede ürünleri, en düşük maliyetle, en kısa zamanda, yeteri miktarda üretmektir. Tasarımda; ürün talebi, üretim esnekliği, otomasyon düzeyi, ürün kalitesi, tüketici ile ilişki düzeyi önemlidir.
22) İşçilerin işe geç gelmesi, devamsızlık, grev gibi nedenlerle iş akışının durmaması için başvurulması gerekli yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mekanizasyon
B) Otomasyon
C) Üretim planlaması
D) Bakım – onarım
E) Pazarlama

Açıklama:
İşgücü giderlerinden tasarruf etmek, çalışanların işi yavaşlatma gibi eylemlerinden kurtulmak için otomasyona gidilir. Otomasyon düzeyi arttıkça, üretim sisteminin kapalılık oranı artar ve işgücünden kaynaklanan sorunlar azalır.
23) Aşağıdakilerden hangisi, temel işletme bilgi sistemi türlerinden biri değildir?

A) Yapay Zeka
B) Uç Kullanıcı Bilgi Sistemi
C) Pazarlama Bilgi Sistemi
D) Karar Destek Sistemi
E) İşlem Süreçleme Bilgi Sistemi

Açıklama:
Temel işletme bilgi sistemi türleri; işlem süreçleme bilgi sistemi, karar destek sistemi, yapay zeka, uç kullanıcı bilgi sistemidir. Pazarlama bilgi sistemi ise işletme işlevleri bilgi sistemi türüdür.
24) Varlıklar = Kaynaklar
Verilen eşitlik aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

A) Bilanço
B) Gelir tablosu
C) Finansal kayıt
D) Mevcutlar
E) Muhasebe eşitliği

Açıklama:
Varlıklar = Kaynaklar veya
Mevcutlar + Alacaklar = Özkaynaklar + Yabancı Kaynaklar
Muhasebe eşitliğini gösterir. İşletmelerin sahip oldukları varlıklar kadar, bunların fon kaynakları alacağından doğar.
25) İşletmelerde kısa dönemli finansman ihtiyacının belirlenmesine yardımcı olan araç, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Proforma Bilanço
B) Proforma Gelir Tablosu
C) Nakit Bütçesi
D) Üretim Bütçesi
E) Sermaye Bütçesi

Açıklama:
Kısa dönemli nakit gereksiniminin belirlenmesinde işletmelerce kullanılan planlama aracı nakit bütçeleridir. Nakit bütçesi; bir işletmenin gelecekteki bir zaman döneminde nakit giriş ve çıkışlarının tahminidir. 6 aylık, 3 aylık veya aylık olarak hazırlanır. İyi hazırlanan nakit bütçesi, işletmenin fon ihtiyacını en az düzeye çeker.
26) Bir anonim şirketin ortaklarının varlığı, aşağıdakilerden hangisi ile belirlenir?

A) Hisse senetlerinin değeriyle
B) Maliyet analiziyle
C) Kârlılık analiziyle
D) Risk derecesiyle
E) Sermaye yapısıyla

Açıklama:
Finansal yönetim açısından finansal kararlarda birincil amaç, işletmenin piyasa değerinin ya da ortakların servetinin maksimum yapılmasıdır. Ortakların varlığı, eğer işletme anonim şirket ise hisse senetlerinin değerleriyle belirlenir. Hisse senetlerinin değeri piyasada arz ve talebe bağlı olarak belirlenen fiyatla ölçülür.
27) Bir ekonomide fon talep edenlerle fon arz edenler, fon akımını düzenleyen kurumlar, akım sağlayan araç ve gereçlerle bunları düzenleyen hukuki ve idari kuralların oluşturduğu yapıya ne ad verilir?

A) Finansal Sistem
B) Üretim Sistemi
C) Piyasa
D) Muhasebe Sistemi
E) Ekonomi

Açıklama:
Bir ekonomide fon talep edenlerle fon arz edenler, fon akımını düzenleyen kurumlar akım sağlayan araç ve gereçlerle bunları düzenleyen hukuki ve idari kuralların oluşturduğu yapıya finansal sistem denir. Finansal sistem yazılı veya gelenek haline gelmiş kurallar doğrultusunda işler. Finansal sistemi oluşturan unsurlar fon arz ve talep edenler, yatırım ve finansman araçları yardımcı kuruluşlar, hukuki ve idari düzendir.
28) Aşağıdakilerden hangisi, piyasa faiz oranını etkileyen faktörler arasında yer almaz?

A) Enflasyon
B) Ödenmeme riski
C) Yatırım kararları
D) Likidite riski
E) Vade

Açıklama:
Piyasa faiz oranını etkileyen faktörler, enflasyon, ödenmeme riski, likidite riski ve vadedir. Yatırım kararları ise faiz oranından etkilenir.
29) İki veya daha çok ortağın kendi faaliyetlerini sürdürürken, belli bir işi görmek üzere sürekli veya geçici olarak bir şirket kurup, bu şirketin faaliyetleri için kendi işletmelerinden teknik, mali ve ticari destek sağlamak üzere anlaşmalarını ifade eden kavram, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Franchising
B) Forfaiting
C) Joint venture
D) Dış ticaret işletmeleri
E) Factoring

Açıklama:
İki veya daha çok ortağın kendi faaliyetlerini sürdürürken, belli bir işi görmek üzere sürekli veya geçici olarak bir şirket kurup, bu şirketin faaliyetleri için kendi işletmelerinden teknik, mali ve ticari destek sağlamak üzere anlaşmalarına, joint venture denir.
30) Dünyanın neresinde olursa olsun, benzer tüketici gruplarına aynı imajla sunulan ürünler, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Lüks Ürünler
B) Yerel Ürünler
C) Global Ürünler
D) Kaliteli Ürünler
E) Normal Ürünler

Açıklama:
Dünyanın neresinde olursa olsun, benzer tüketici gruplarına aynı imajla sunulan ürünler, global nitelikli ürünlerdir.

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #27 : Ekim 04, 2009, 03:13:51 ÖS »

genel işletme deneme sınavı

1) Aşağıdakilerden hangisi, bir ülkenin sahip olduğu kay*nakların bireyler ve kurumlar arasında dağılımını temel alan kurallar bütününü ifade etmektedir?

A) Girişim
B) Ekonomik Sistem
C) Pazar Ekonomisi
D) Planlı Ekonomi
E) Üretim Öğeleri

Cevap-B

2) Aşağıdakilerden hangisi, H. Fayol'un işletmelerde ge*çer*li işlevleri ara*sında yer almaz?

A) Yönetim İşlevleri
B) Teknik Faaliyet
C) Destekleyici İşlev
D) Finansal İşlev
E) Güvenlik Faaliyeti

Cevap-C

3) İşletmelerin mevcut faaliyetlerini genişleterek bü*yü*me*si aşağıdaki büyüme türlerinden hangisinin kap*sa*mında yer alır?

A) İç Büyüme
B) Dış Büyüme
C) Dikey Büyüme
D) Yatay Büyüme
E) Birleşerek Büyüme

Cevap-A

4) Aşağıdakilerden hangisi etik kavramı üzerinde uzlaşmanın nedenlerinden biri değildir?

A) İşletmelerin içeriden ve dışarıdan çeşitli çıkar kümelerinin etkisi altında olmaları
B) Pay sahiplerinin, tüketicilerin, toplumun, çalışanların, devletin ve sendikaların, işletmeleri çeşitli biçimlerde etkilemeleri
C) Toplumun büyük bir hızla değişmesi
D) Değerlerin, anlayışların ve toplumsal normların son yıllarda evrim geçirmekte olması
E) Etiğin, değişimlere karşı temellerini koruması

Cevap-E

5) Aşağıdakilerden hangisi, işletmeyi bir bütün olarak gör*meye ve bütüne yönelik politika ve strateji geliştirmeye yarayan yönetsel yetenektir?

A) Teknik Yetenek
B) Beşeri Yetenek
C) Fiziki Yetenek
D) Düşünsel Yetenek
E) Kavramsal Yetenek

Cevap-E

6) Karar verme sürecine yol gösteren genel açıklamaları kapsayan ve kararların sınırla*rını belirleyen plan aşağıdakilerden hangisidir?

A) Program
B) Proje
C) Kurallar
D) Politika
E) Gen yöntemler

Cevap-E

7) Aşağıdakilerden hangisi, yetki türleri ile ilgili yanlış bir ifadedir?

A) Komuta yetkisi yukarıdan aşağıya doğrudur.
B) Kurmay yetkiye sahip olan kişilerin emir verme hakkı yoktur
C) Kurmay yetkiye sahip yöneticiler ödüllendirme ve cezalandırmada bulunabilir
D) İşlevsel yetki belli bir konuda uzman olan kişilere verilir
E) İşlevsel yetki belli bir görevle sınırlıdır

Cevap-C

Aşağıdakilerden hangisi, işe yeni alınan personelin, işe ve işletmeye uyum sağlamasına yönelik çalışmalardır?

A) Personel Eğitimi
B) Personel Geliştirme
C) İşbaşı Eğitimi
D) İşe Alıştırma
E) Personel Analizi

Cevap-D

9) Konferans ve Seminerler

A) Simulasyon
B) Uygulamalı Eğitim
C) Rol Oynama
D) Laboratuar Yöntemi
E) Uygulamalı eğitim işbaşı eğitimde kullanılan bir yöntemdir

Cevap-C

10) Aşağıdakilerden hangisi, pazar*la*manın özellikleri arasında yer almaz?

A) İnsan istek ve ihtiyaçlarının karşılanmasına yöneliktir
B) Ürünler, hizmetler ve düşün*ce*lerle ilgilidir
C) Üretim sonrası başlayıp, satışa kadar devam eden bir süreçtir
D) Pazarlama sürekli değişen çevre koşullarında yerine getirilir
E) Pazarlama çeşitli faaliyetler bütünü veya sistemidir.

Cevap-C

11) Aşağıdakilerden hangisi, pa*zar*lama araştırması sürecinin aşamaları arasında yer almaz?

A) Araştırma konusu problemin tanımlanması
B) Durum analizi
C) Psikografik araştırmanın ya*pıl*ması
D) Verilerin toplanacağı kaynakların seçimi
E) Araştırma raporunun hazır*lanması

Cevap-C

12) Aşağıdakilerden hangisi, kolayda malların özellikleri arasında yer almaz?

A) Marka, ambalaj ve etiket önemlidir
B) Marka bağımlılığı yaratmak için çok reklam yapılması gerekir
C) Çok sayıda perakendecide bulunmalıdır.
D) Perakendecilerin satış için özel bir çaba sarfetmesi gerekir
E) Kendin seç-al yönetimi uygulanır

Cevap-D

13) Aşağıdakilerden hangisi, ürünün yaşam eğrisinin aşamaları arasında yer almaz?

A) Ürün geliştirme dönemi
B) Giriş dönemi
C) Gelişme dönemi
D) Olgunluk dönemi
E) Gerileme dönemi

Cevap-A

14) Potansiyel müşterilere ürün hakkında bilgi vererek, belirli bir ürün markasından ziyade bir ürün grubu için talep yaratmaya yönelik reklam aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kurumsal Reklam
B) Ürün Reklamı
C) Öncü Reklam
D) Rekabetçi Reklam
E) Hatırlatıcı Reklam

Cevap-C

15) Aşağıdakilerden hangisi, kişisel satışın üstünlüklerinden sayılamaz?

A) iki ya da daha çok kişi arasında yüzyüze ve doğrudan ilişki kurulur.
B) Satış ilişkisi yanında arkadaşlık ilişkileri de gelişebilir, dolayısıyla olumlu bir satış ortamı yaratılabilir
C) Alıcı, satış görevlisinin çabası karşısında satın alma zorunluluğu duyabilir
D) Satış görevlisi bilgileri kolaylıkla toplayabilir
E) Kamuya açık bir iletişim unsurudur

Cevap-E

16) Aşağıdakilerden hangisi, mal ve hizmet arasındaki farklardan biri değildir?

A) Hizmetin kalitesini ölçmek kolaydır
B) Malda tüketiciyle birebir ilişki düşüktür
C) Hizmetler depolanamaz
D) Mal üretiminde sermaye yoğundur
E) Hizmette tüketicilerin katılımı çoktur

Cevap-A

17) Aşağıdakilerden hangisi, tek üretim proje sistemlerinin özellikleri arasında yer almaz?

A) Karmaşık bir örgütlenme yapısı vardır
B) Çok yönlü uzmanlık gerektirir
C) Basit araç-gereç ve dona*nımdan yararlanılır
D) Üretim kısa sürede gerçek*leştirilir
E) Yerinde üretim yapılır

Cevap-A

18 Aşağıdakilerden hangisi, süreç tasarımının gerekli olduğu durumlar arasında yer almaz?

A) Mevcut süreç, maliyetleri arttırıyorsa
B) Mevcut süreç, verimliliği azaltıyorsa
C) Üretilen ürün ve hacminde değişiklik yoksa
D) Mevcut süreç, çalışanların moralini bozuyorsa
E) Hastane, banka, restaurant gibi yerlerde bıktırıcı kuyruklar oluşuyorsa

Cevap-C

19) Aşağıdakilerden hangisi, süreç tasarımını etkileyen etmenler arasındadır?

A) Ürün kalitesi
B) Amaç ve politikalar
C) Pazarlama stratejileri
D) Üretim olanakları
E) Ekonomik değerlendirmeler

Cevap-A

20) Aşağıdakilerden hangisi, bilgi işleme yöntemleri arasında yer almaz?

A) Elle bilgi işleme yöntemi
B) Teknik bilgi işleme yöntemi
C) Mekanik bilgi işleme yöntemi
D) Elektoromekanik bilgi işleme yöntemi
E) Elektronik bilgi işleme yöntemi

Cevap-B

21) Aşağıdakilerden hangisi, internet teknolojisinin işletme içi iletişimde kullanılmasıdır?

A) Ofis İnterneti
B) Web
C) WAN
D) Network
E) İntrane

Cevap-E

22) Yarısı peşin, yarısı senetli olarak 50 milyon liralık bir mal alımında muhasebe eşitliğine göre aşağıdaki kayıtlardan hangisi doğrudur?

A) Mal 50.000.000 (artış) Banka kredileri 50.000.000 (artış)
B) Kasa 50.000.000 (azalış) Mal 50.000.000 (azalış)
C) Mal 50.000.000 (artış) Alacak senetleri 50.000.000 (azalış
D) Kasa 25.000.000 (azalış) Mal 50.000.000 (artış) Borç senetleri 25.000.000 (azalış)
E) Mal 50.000.000 (artış) Borç senetleri 25.000.000 (artış) Kasa 25.000.000 (azalış)

Cevap-E

23) Aşağıdakilerden hangisi, nakit bütçesinin yararları arasında yer almaz?

A) İşletmenin borçlanmasını bir plan dahilinde yürütmesini sağlar.
B) Nakdin etkili kullanılmasını sağlar.
C) Borçların ödeme zaman*la*rının planlanmasını olanaklı kılar
D) Proforma bilançosunun yapıl*masına yarar
E) Nakdin etkili kullanılmasını sağlar

Cevap-D

24) Aşağıdakilerden hangisi, ça*lış*ma sermayesi düzeyini etki*leyen başlıca unsurlardan biri değildir?

A) Ekonomik yapı
B) İşletmenin faaliyet konusu
C) İşletmenin büyüklüğü
D) Satışlardaki düzenlilik
E) Satışlardaki artış ya da azalış oranı

Cevap-A

25) Aşağıdakilerden hangisi, para yaratmayan finansal kurumlar arasında yer almaz?

A) Ticaret Bankaları
B) Kalkınma Bankaları
C) Yatırım Bankaları
D) Sigorta Bankaları
E) Leasing Şirketleri

Cevap-A

26) Finansal piyasaları en çok etkileyen faktör aşağıdakilerden hangisidir?

A) Milli Gelir
B) Enflasyon
C) Risk Oranı
D) Faiz
E) Hukuki Yapı

Cevap-D

27) İki veya daha çok ortağın kendi faaliyetlerini sürdürürken, belli bir işi görmek için sürekli veya geçici bir şirket kurup bu şirketin faaliyetleri için kendi işletmelerinden teknik mali ve ticari destek sağlamak üzere an*laş*malarıyla gerçekleşen oluşum

A) Konsorsiyum
B) Kartel
C) Trös
D) joint Venture
E) Çokuluslu işletme

Cevap-D

28 Aşağıdakilerden hangisi, mülkiyetin yatırım yapan işletmeye ait olmasının sakıncalı yönlerinden biri değildir?

A) Yerel ortağın sağlayacağı yardımdan uzak kalma
B) Risklerin artması
C) Ürün başarılı olmadığında bütün yatırımın yok olması
D) İşletmelerin tam mülkiyetle yatırım yapma olanağının azalması
E) Yönetim esnekliğinin sağlanması

Cevap-E

29) Aşağıdakilerden hangisi, çokuluslu işletmelerin karşıla*ya*cağı sorunlardan biri değildir?

A) Toplumsal Farlılıklar
B) Kültürel Farlılıklar
C) Ekonomik Farlılıklar
D) Yasal Farklılıklar
E) Üretim Farlılıkları

Cevap-E

30) Çokuluslu işletmelerde organizasyon değişikliğine ihtiyaç duyulmayan işlev aşağıdakilerden hangisidir?

A) Üretim
B) Pazarlama
C) Üst Yönetim
D) Politika
E) Muhasebe

cevap:A

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #28 : Ekim 04, 2009, 03:14:18 ÖS »

GENEL İŞLETME deneme sınavı

1,İşletmenin faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli olan fonları gösteren üretim faktörü aşağıdakilerden hangisidir?
a.Sermaye
b.Emek
c.Girişimci
d.Doğal Kaynaklar
e.İnsan

Cevap:A

2,İşletmeye mal ve hizmet sağlayan kuruluşlara ne ad verilir?
a.Aracı
b.Komisyoncu
c.Tedarikçi
d.Denetçi
e.Temsilci

Cevap:C

3,İşletmelerin özel, kamu ve karma olarak ayrımının yapıldığı işletme sınıflandırması türü aşağıdakilerden hangisidir?
a.Hukuku örgütlenmelerine göre
b.Üretim araçlarının mülkiyetine göre
c.Alıcıların çeşidine göre
d.Büyüklüklerine göre
e.Mal ve hizmete göre

Cevap:B

4.Aşağıdakilerden hangisi bir ekonomide enflasyonu yükselten temel faktörlerden biri değildir?
a.Kapanamayan bütçe açıkları
b.Devletin yüksek faiz oranlarıyla borçlanması
c.Dış satımdaki artışın artıştan fazla olması
d.Gümrük mevzuatının sürekli değişmesi
e.Tarımsal üretimde gerileme olması

Cevap: D

5.Anayasa hukuku,idare hukuku,iş hukuku ve ceza hukuku hangi hukuk alanının kapsamına girer?
a.Kamu hukuku
b.Özel hukuk
c.Devletler hukuku
d.Usul hukuk
e.Ticari hukuk

6.Aşağıdakilerden hangisi işletmeler açısından önem taşıyan demografik faktörler arasında yer almaz?
a.Nüfusun yoğunlaştığı bölgeler
b.Nüfusun sayısal yapısı
c.Nüfusun yaş durumu
d.Nüfusun kadın-erkek oranı
e.Nüfusun öğrenim durumu

7.Aşağıdakilerden hangisi toplumun sosyal ve kültürel değer yargıları arasında yer almaz?
a.Bireylerin yeme-içme alışkanlıkları
b.Bireylerin işe bağlılığı
c.Bireylerin çalışkanlığı
d.Bireylerin öğrenim durumları
e.Bireylerin eğlenme alışkanlıkları

Cevap: D

8.Aşağıdakilerden hangisi toplumun sosyal ve kültürel yapısına biçim veren faktörler arasında yer almaz?
a.Nüfusun bileşimindeki değişim
b.Doğal çevrenin korunması
c.İş ahlakı
d.Kadının çalışma yaşamındaki rolü
e.Toplam faal sayısı

Cevap:E

9.Orta yönetim basamağının diğer adı aşağıdakilerden hangsidir?
a.Koordinatif düzey
b.Operasyonel düzey
c.Stratejik düzey
d.Profesyonel düzey
e.Siyasal düzey

10.Yönetim olayının ve unsurlarının birbirleri ile olan ilşkilerini ve bu ilişkilerin niteleğini inceleyerek belirli bir birimdeki gelişmelerin diğer birimler üzerindeki etkisini araştıran yönetim yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?
a.Sistem yaklaşımı
b.Davranışsal yaklaşım
c.Bürokrasi yaklaşımı
d.Yönetim süreci yaklaşımı
e.Bilimsel yönetim yaklaşımı

11.Henry Fayol’un öncülüğünü yaptığı yönetim yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?
a.Bürokrasi yaklaşımı
b.Bilimsel yönetim yaklaşımı
c.Bürokrasi yaklaşımı
d.Modern yaklaşım
e.Neo-klasik yaklaşım

12.Aşağıdakilerden hangisi yönetim işlevlerinden biri değildir?
a.Yürütme
b.Strateji
c.Denetim
d.Koordinasyon
e.Örgütlenme

13.Örgütün dikey,yatay ve coğrafi olarak yayılma derecesine ne da verilir?
a.Biçimselleşme derecesi
b.Merkezleşme derecesi
c.Çapraşıklık derecesi
d.İş bölümü derecesi
e.Denetim derecesi

14.Aşağıdakilerden hangisi denetim işlevinin ana unsurlarından biri değildir?
a.Standartların belirlenmesi
b.Fiili durumun belirlenmesi
c.Düzeltici önlemlerin alınması
d.Sapmaların belirlenmesi ve analizi
e.İşler arasında uyum sağlanması

Cevap:E

15.İşlerin fiilen yapılması için gerekli emir ve talimatların verildiği yönetim işlevine ne ad verilir?
a.Motivasyon
b.Örgütleme
c.Yürütme
d.Planlama
e.Koordinasyon

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #29 : Ekim 04, 2009, 03:14:48 ÖS »

1 Personel planlama işlevinde karşılaşılan temel güçlük, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Teknolojinin yüksek olması
B) Personel maliyetinin yüksek olması
C) Nitelikli personel gereksiniminin fazla olması
D) Personel sayısının fazla olması
E) İnsanın homojen özellikler göstermeyen bir üretim girdisi olması

CEVAP-D

2 Aşağıdakilerden hangisi mal karmasında değişikliğe neden olan faktörlerden biri değildir?
D)
A) Rekabet durumu
B) Yasal nedenler
C) Teknolojik gelişmeler
D) Talepteki değişiklikler
E) Pazarlama olanakları

CEVAP-B

3 İnsan kaynaklan yönetiminin ana ko-nusunu oluşturan üretim faktörü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Girişimci
B) Doğal kaynaklar
C) Emek
D) Sermaye
E) Teknoloji

CEVAP-C

4 Kısa devre ya da Fayol köprüsü ilkesi adı verilen örgütleme ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yetki ve sorumluluk denkliği ilkesi
B) Fonksiyonel benzerlik ilkesi
C) Görevlerin tanımı ilkesi
D) Yönetim birliği ilkesi
E) Çapraz ilişiler ilkesi

CEVAP-E

5 Aşağıdakilerden hangisi işletmede insan kaynakları bölümünün çözmesi gereken sorular arasında yer almaz?

A) İşten ayrılma oranının yüksekliği
B) Tüketici ihtiyaçlarının olumsuz değişik-liği
C) Standart dışı üretim fazlalılığı
D) Devamsızlık oranının yüksekliği
E) İş gören maliyetinin yüksekliği

CEVAP-B

6 Üretimin tam gün, vardiyalı ve devamlı olarak yaptığı sisteme ne ad verilir?

A) Sürekli üretim
B) Sipariş üretim
C) Akıcı üretim
D) Tek üretim
E) Kitle üretim

CEVAP-A

7 Satın alma karar sürecinin ilk aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

A) Satın alma kararının tekrarlanması
B) Ürün veya hizmetlerle ilgili bilgilerin araştırılması
C) Satın alma kararının verilmesi
D) Alternatiflerin değerlendirilmesi
E) Gereksinmenin ortaya çıkması

CEVAP-E

8 Aşağıdakilerden hangisi ürün yaşam eğrisi aşamalarından biri değildir?

A) Yükselme dönemi
B) Gerileme dönemi
C) Giriş dönemi
D) Gelişme dönemi
E) Olgunluk dönemi

CEVAP-A

9 Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları planlamasında kullanılan yöntem-lerden bilrisi değildir?

A) İleriye dönük kestirirn
B) İndeks hesabı
C) Durum analizi
D) Kantitatif teknikler
E) Delphi tekniği

CEVAP-C

10 Herhangi bir hedefe ulaşmak için geçerli temel adımların tamamlanmasında izlenecek sıra ve zamanlamayı gösteren planlara ne ad verilir?

A) Bütçe
B) Politika
C) Proje
D) Kural
E) Program

CEVAP-E

Etiket: Genel İşletme Deneme Sınavları  
  Sayfa: 1 [2]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!