Genel İşletmeSınav-21) Bir ülkenin sahip olduğu kaynakların bireyler ve kurumlar arasında dağıtımını temel alan kurallar bütününe ne ad verilir?
A) Üretim faktörü
B) Talep
C) Ekonomik sistem
D) Ürün
E) İşletme birimi
Doğru Cevap: C,
Açıklama:
Bir ülkenin sahip olduğu kaynaklardan bireyler ve kurumlar arasında dağılımını temel alan kurallar bütününe, ekonomik sistem denir. Ekonomik sistemde neyin, ne kadar üretileceğine devlet karar veriyorsa planlı ekonomi, bu koşullar piyasada belirleniyorsa piyasa ekonomisi söz konusudur.
2) El, kol, bacak hareketleri gibi kas gücüne dayanan emek türü, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fiziksel Emek
B) Düşünsel Emek
C) Durumsal Emek
D) Tinsel Emek
E) Özdeksel Emek
Doğru Cevap: A
Açıklama:
Emek; üretim sürecinde kullanılan üretim girdilerinden biridir. El, kol, bacak hareketleri gibi kas gücüne dayanan emek fiziksel emek, düşünceye, ilime dayanan emek ise düşünsel emektir.
3) Aşağıdakilerden hangisi, J.F.Kennedy nin tüketici hakları ile ilgili sıralamasında yer almaz?
A) Bilgilenme
B) Seçim yapma
C) Güvenlik
D) Sesini duyurabilme
E) Ürünü deneme
Doğru Cevap: E,
Açıklama:
Ürünü deneme, tüketici hakları ile ilgili sıralamada yer almaz.
4) Aşağıdakilerden hangisi, işletmelerin seçecekleri kuruluş yeri etkenlerinden biri değildir?
A) Ulaştırma
B) Teknoloji düzeyi
C) İklim koşulları
D) Enerji ve yakıt
E) İşgücü
Doğru Cevap: B,
Açıklama:
İşletmelerin seçecekleri kuruluş yeri için geçerli olan etkenler; hammadde, ulaştırma, pazara yakınlık, işgücü, su, enerji ve yakıt, iklim koşulları, artıkların atılması, özendirme önlemleri vb. etkenlerdir. Teknoloji düzeyi bu etkenler arasında yer almaz.
5) İşletmelerin hem hukuki hem de iktisadi bağımsızlıklarını kaybettikleri birleşme türüne ne ad verilir?
A) Tröst
B) Kartel
C) Holding
D) Konsorsiyum
E) Joint Venture
Doğru Cevap: A,
Açıklama:
Tröstlerde amaç, büyüyerek pazarın daha geniş bir bölümünü ele geçirmektir. Tröste dahil olan işletmeler hem hukuki hem de iktisadi bağımsızlıklarını kaybederler. Tröst anlaşması malı üretenler arasında yapılır.
6) Giysi üreten bir işletmenin ürettiği ürünleri mağazalar yoluyla satması yerine, satış mağazaları açarak satması aşağıdakilerden hangisine örnek olarak gösterilir?
A) Dikey Birleşme
B) İleriye Doğru Dikey Büyüme
C) Geriye Doğru Dikey Büyüme
D) Dış Büyüme
E) Yatay Birleşme
Açıklama:
İleriye doğru dikey büyüme, işletmenin ürettiği malların tüketicilere geçmesi sırasında gerçekleşir. İşletmenin ürettiği mallar için bir satış organizasyonu kurması durumunda ileriye doğru dikey büyüme söz konusu olur.
7) Aşağıdakilerden hangisi etik sorunların çıkabileceği bölümlerden biri değildir?
A) Finans
B) Muhasebe
C) Pazarlama
D) Üretim
E) Yönetim
Doğru Cevap: D,
Açıklama:
Üretim, etik sorunların çıkabileceği bölümlerden biri değildir. Etik sorunların çıkabileceği işletme bölümleri finans, muhasebe, pazarlama ve yönetimdir.

Aşağıdakilerden hangisi, ana etik sorunlardan biri değildir?
A) Çıkar çatışması
B) İletişim
C) İçtenlik ve doğruluktan sapma
D) Sahtecilik
E) Örgütsel ilişkiler
Açıklama:
Ana etik sorunlar; çıkar çatışması, iletişim, içtenlik ve doğruluktan sapma ile örgütsel ilişkilerde ortaya çıkmaktadır.
9) İnsan davranışlarına önem veren yaklaşım, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Klasik Yaklaşım
B) Modern Yaklaşım
C) Neoklasik Yaklaşım
D) Sistem Yaklaşımı
E) Durumsallık Yaklaşımı
Doğru Cevap: C
Açıklama:
İnsan davranışlarına önem veren yaklaşım neoklasik yaklaşımdır. Bu yaklaşım insan ilişki ve davranışlarının, verimliliği arttırdığını savunur.
10) Uzmanlık ve yetenek esasına dayalı olan yönetim tipi aşağıdakilerden hangisidir?
A) İşlevsel yönetim
B) Ailesel yönetim
C) Siyasal yönetim
D) Profesyonel yönetim
E) Teknik yönetim
Doğru Cevap: D
Açıklama:
Temel politik karar organlarında ve hiyerarşik yapıdaki diğer bütün kademelerde belirli bir aileye veya siyol eğilime bağlılıktan çok uzmanlık ve yetenek esasına göre seçilen kişiler tarafından doldurulmasıdır.
11) İnsan gereksinimleri öncelik sırasına konabilir. Alt düzeydeki bir gereksinim belli ölçüde karşılanmadıkça insan bir üst düzey gereksinmeyi karşılamaya yönelmez görüşlerini savunan araştırmacı, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Maslow
B) Herzberg
C) Fayol
D) Weber
E) Taylor
Açıklama:
İnsan gereksinimleri öncelik sırasına konabilir. Alt düzeydeki bir gereksinim belli ölçüde karşılanmadıkça insan bir üst düzey gereksinmeyi karşılamaya yönelmez görüşlerini savunan araştırmacı Abraham Maslow dur. Maslow a göre, en alt basamakta fiziksel ihtiyaçlar, sonra sırası ile güvenlik, sosyal, saygınlık, kendini gerçekleştirme ihtiyaçları vardır. Güdüleme teorilerinden biri olan ihtiyaçlar hiyerarşisi teorisi; ihtiyaçların bir sıra izlediğini savunur.
12) Liderlik sonradan değil doğuştan kazanılır diyen liderlik teorisi, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ayırtedici yaklaşım
B) Geleneksel yaklaşım
C) Modern yaklaşım
D) Yeni liderlik yaklaşımı
E) Farklılık yaklaşımı
Açıklama:
Ayırt edici yaklaşım, lider olunamayacağını, lider olarak doğulacağını belirten yaklaşımdır. Liderin ayırt ediciliği; fiziki özelliği, beden yapısı, görünüşü, zekası ve konuşma etkinliğidir.
13) Aşağıdakilerden hangisi, insan kaynaklarının temel amaçlarından biridir?
A) Kârı arttırmak
B) İş güvenliği sağlamak
C) Refah seviyesini arttırmak
D) İş yaşamının kalitesini arttırmak
E) Sendikacılığı geliştirmek
Açıklama:
İKY; işletmelerde insan kaynağının etkin yönetilmesini sağlayan işlev ve çalışmaların tümüdür. İKY nin özde iki amacı vardır. Bunlar; çalışandan maksimum verim almak ve iş yaşamının kalitesini yükselterek, çalışanların sağlıklı bir ortamda işlerinden zevk almalarını sağlamaktır. Bu iki amaç arasında güçlü bir bağ vardır.
14) Aşağıdakilerden hangisi, kurmay yetkinin özelliği değildir?
A) Uzmanlığa dayalıdır
B) Yetenek esasına dayalıdır
C) Öneride bulunma hakkı verir
D) Tavsiyede bulunma hakkı verir
E) Yaptırım gücü vardır
Açıklama:
Kurmay yetki, uzmanlık ve yetenek esasına dayanan danışmanlık ya da müşavirlik gibi isimler alan yetki türüdür. Yaptırım gücü yani emir verme hakkı yoktur.
15) Bireysel değerlemede bireylerin belli dağıtımlara göre belli bir gruba dahil edildiği yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sıralama yöntemi
B) Puanlama yöntemi
C) Zorunlu dağılım yöntemi
D) Boylandırma çizelgesi yöntemi
E) Liste yöntemi
Açıklama:
Zorunlu dağıtım yönteminde grup normal frekans dağılımına göre sıralandırılır. Normal dağılıma göre grubun %10 u çok iyi, %10 u çok kötü, %20 si iyi, %20 si kötü ve %40 ı normal olarak nitelendirilir.
16) İşletmenin 2 yılında işgücü dönüşüm oranının %12 olması aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
A) Her 100 personelden 12 sinin çeşitli nedenlerle işletmeden ayrıldığını
B) 12 kişinin işe alındığını
C) 12 kişinin devamsızlık yaptığını
D) 12 kişinin işe gelmediğini
E) Her 100 kişiden 12 sinin işten ayrıldığını ve yerine yeni işçi alındığını
Açıklama:
Personel dönüşüm oranı, belli bir dönemde çeşitli nedenlerle (ölüm, iş kazası, emeklilik , işten ayrılma vb.) işletmeden ayrılan personelin sayısını yüzde olarak gösterir.
17) Aşağıdakilerden hangisi, tüketici davranışlarını etkileyen bireysel faktördür?
A) Meslek
B) Değer yargıları
C) Aile
D) Kültür
E) Referans grupları
Açıklama:
Tüketici davranışlarını etkileyen bireysel faktörler; ihtiyaçlar, güdüler, algılar, tutumlar, deneyimler, benlik kavramı, değer yargılarıdır. Kişisel olmayan faktörler ise; kültür, meslek, aile, referans gruplarıdır.
18) Aşağıdakilerden hangisi, dayanıksız mallar grubuna girer?
A) Dolap
B) Kıyafet
C) Masa
D) Sabun
E) Kitap
Açıklama:
Dayanıksız mallar, bir ya da birkaç kez kullanım sonucu tüketilen mallardır. Sabun, ekmek gibi. Dayanıklı mallar ise uzun bir süre ve bir çok kez kullanılabilir mallardır. Dolap, kıyafet, masa, kitap gibi.
19) I. Bireysel reklam
II. Ürün reklamı
III. Rekbetçi reklam
IV. Öncü reklam
Yukarıdakilerden hangileri, reklam türleri arasında yer alır?
A) I, II, III
B) II, III, IV
C) I, II
D) III, IV
E) I, III, IV
Açıklama:
Reklam türleri şunlardır:
-Kurumsal reklam
-Ürün reklamı
-Öncü reklam
-Rekabetçi reklam
-Hatırlatıcı reklam
20) Aşağıdakilerden hangisi, karmaşık, büyük projelerin gerçekleştirilmesinden önce, uzun ve kapsamlı araştırma ve planlama çalışmalarını ifade etmektedir?
A) Etüd
B) Rapor
C) Strateji
D) Fizibilite
E) Analiz
Açıklama:
Fizibilite (yapılabilirlik), karmaşık, büyük projelerin gerçekleştirilmesinden önce, uzun ve kapsamlı araştırma ve planlama çalışmalarıdır.
21) Aşağıdakilerden hangisi, üretim sistemlerinde tasarımı etkileyen etkenler arasında yer almaz?
A) Örgütsel yapı
B) Ürün talebi
C) Otomasyon düzeyi
D) Tüketici ile ilişki düzeyi
E) Ürün esnekliği
Açıklama:
Üretim sistemlerinin temel işlevi tüketicilerin istek ve arzularını doyuma ulaştıracak biçim ve kalitede ürünleri, en düşük maliyetle, en kısa zamanda, yeteri miktarda üretmektir. Tasarımda; ürün talebi, üretim esnekliği, otomasyon düzeyi, ürün kalitesi, tüketici ile ilişki düzeyi önemlidir.
22) İşçilerin işe geç gelmesi, devamsızlık, grev gibi nedenlerle iş akışının durmaması için başvurulması gerekli yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mekanizasyon
B) Otomasyon
C) Üretim planlaması
D) Bakım – onarım
E) Pazarlama
Açıklama:
İşgücü giderlerinden tasarruf etmek, çalışanların işi yavaşlatma gibi eylemlerinden kurtulmak için otomasyona gidilir. Otomasyon düzeyi arttıkça, üretim sisteminin kapalılık oranı artar ve işgücünden kaynaklanan sorunlar azalır.
23) Aşağıdakilerden hangisi, temel işletme bilgi sistemi türlerinden biri değildir?
A) Yapay Zeka
B) Uç Kullanıcı Bilgi Sistemi
C) Pazarlama Bilgi Sistemi
D) Karar Destek Sistemi
E) İşlem Süreçleme Bilgi Sistemi
Açıklama:
Temel işletme bilgi sistemi türleri; işlem süreçleme bilgi sistemi, karar destek sistemi, yapay zeka, uç kullanıcı bilgi sistemidir. Pazarlama bilgi sistemi ise işletme işlevleri bilgi sistemi türüdür.
24) Varlıklar = Kaynaklar
Verilen eşitlik aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
A) Bilanço
B) Gelir tablosu
C) Finansal kayıt
D) Mevcutlar
E) Muhasebe eşitliği
Açıklama:
Varlıklar = Kaynaklar veya
Mevcutlar + Alacaklar = Özkaynaklar + Yabancı Kaynaklar
Muhasebe eşitliğini gösterir. İşletmelerin sahip oldukları varlıklar kadar, bunların fon kaynakları alacağından doğar.
25) İşletmelerde kısa dönemli finansman ihtiyacının belirlenmesine yardımcı olan araç, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Proforma Bilanço
B) Proforma Gelir Tablosu
C) Nakit Bütçesi
D) Üretim Bütçesi
E) Sermaye Bütçesi
Açıklama:
Kısa dönemli nakit gereksiniminin belirlenmesinde işletmelerce kullanılan planlama aracı nakit bütçeleridir. Nakit bütçesi; bir işletmenin gelecekteki bir zaman döneminde nakit giriş ve çıkışlarının tahminidir. 6 aylık, 3 aylık veya aylık olarak hazırlanır. İyi hazırlanan nakit bütçesi, işletmenin fon ihtiyacını en az düzeye çeker.
26) Bir anonim şirketin ortaklarının varlığı, aşağıdakilerden hangisi ile belirlenir?
A) Hisse senetlerinin değeriyle
B) Maliyet analiziyle
C) Kârlılık analiziyle
D) Risk derecesiyle
E) Sermaye yapısıyla
Açıklama:
Finansal yönetim açısından finansal kararlarda birincil amaç, işletmenin piyasa değerinin ya da ortakların servetinin maksimum yapılmasıdır. Ortakların varlığı, eğer işletme anonim şirket ise hisse senetlerinin değerleriyle belirlenir. Hisse senetlerinin değeri piyasada arz ve talebe bağlı olarak belirlenen fiyatla ölçülür.
27) Bir ekonomide fon talep edenlerle fon arz edenler, fon akımını düzenleyen kurumlar, akım sağlayan araç ve gereçlerle bunları düzenleyen hukuki ve idari kuralların oluşturduğu yapıya ne ad verilir?
A) Finansal Sistem
B) Üretim Sistemi
C) Piyasa
D) Muhasebe Sistemi
E) Ekonomi
Açıklama:
Bir ekonomide fon talep edenlerle fon arz edenler, fon akımını düzenleyen kurumlar akım sağlayan araç ve gereçlerle bunları düzenleyen hukuki ve idari kuralların oluşturduğu yapıya finansal sistem denir. Finansal sistem yazılı veya gelenek haline gelmiş kurallar doğrultusunda işler. Finansal sistemi oluşturan unsurlar fon arz ve talep edenler, yatırım ve finansman araçları yardımcı kuruluşlar, hukuki ve idari düzendir.
28) Aşağıdakilerden hangisi, piyasa faiz oranını etkileyen faktörler arasında yer almaz?
A) Enflasyon
B) Ödenmeme riski
C) Yatırım kararları
D) Likidite riski
E) Vade
Açıklama:
Piyasa faiz oranını etkileyen faktörler, enflasyon, ödenmeme riski, likidite riski ve vadedir. Yatırım kararları ise faiz oranından etkilenir.
29) İki veya daha çok ortağın kendi faaliyetlerini sürdürürken, belli bir işi görmek üzere sürekli veya geçici olarak bir şirket kurup, bu şirketin faaliyetleri için kendi işletmelerinden teknik, mali ve ticari destek sağlamak üzere anlaşmalarını ifade eden kavram, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Franchising
B) Forfaiting
C) Joint venture
D) Dış ticaret işletmeleri
E) Factoring
Açıklama:
İki veya daha çok ortağın kendi faaliyetlerini sürdürürken, belli bir işi görmek üzere sürekli veya geçici olarak bir şirket kurup, bu şirketin faaliyetleri için kendi işletmelerinden teknik, mali ve ticari destek sağlamak üzere anlaşmalarına, joint venture denir.
30) Dünyanın neresinde olursa olsun, benzer tüketici gruplarına aynı imajla sunulan ürünler, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Lüks Ürünler
B) Yerel Ürünler
C) Global Ürünler
D) Kaliteli Ürünler
E) Normal Ürünler
Açıklama:
Dünyanın neresinde olursa olsun, benzer tüketici gruplarına aynı imajla sunulan ürünler, global nitelikli ürünlerdir.