Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 05:29:15 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: Felsefe ve bilim  (Okunma Sayısı 416 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Administrator
Uzman Üye
Üye No: 1

« : Eylül 27, 2007, 05:27:05 ÖS »

Felsefe doğru bilgiler edinmeyi amaç edinen ve gerçeklere ulaşmaya çalışan sistemli bir düşünmedir.Bilimler de kendi araştırma konularında gerçeklere ulaşmayı hedefler.Bu bakımdan olaya amaç yönünden bakarsak ikisi arasında bir fark olmadığını söyleyebiliriz.Aralarındaki fark, ele alıp inceledikleri konunun sürekliliği yönündedir.Bilimler,inceledikleri olayların birbirleri arasındaki ilişkileri ortaya çıkarırlar ve birbirleri ile olan bağlantıları belirtirler.Görevleri burada biter.Oysa felsefe bilimlerin ortaya çıkardığı ilişkilerin daha derinlerine ulaşmaya çabalar.
*
Nesneleri duyu organlarımız ile kavrarız.Zihnimiz ile kavradığımız bu olayları deneme yolu ile tanır ve öğreniriz.Bilim,duyularımızın ve deneylerimizin bize tanıttığı olayların birbirlerini nasıl izlediklerini açıklar.Olayların hangi kanunlara uyarak ortaya çıktığını belirtir.Felsefe ise bu olayların ne olduklarını bulmaya çalışır.
Toplumbilim,toplumsal olayların arasındaki ilişkiyi saptar,bu olayların ortaya çıkışlarında hangi kanunun etkili olduğunu anlamaya çalışır.Felsefe ise toplumun ne olduğunu sorgular.Biyoloji yaşam olayları,psikoloji ruh olayları arasındaki ilişki ile ilgilenirken felsefe yaşamın ve ruhun ne olduğunu arar,onların özünü açıklamaya çalışır.
*
Bilim,gözleme ve deneye dayalı olayları inceler.Bunların dışındaki olaylar konusu değildir.Felsefe için sınırlama yoktur.Üstelik bilimlerin vardıkları sonuçları biraraya getirip bunlardan genel sonuçlar çıkarır.Bilimler gibi belirli teknik disipline bağlı kalmak zorunda değildir.Edinilmiş bilgi için sorular sorar ve düşünmeye yönelir.
Felsefi düşünce, zihnin bizzat kendisine yönlendirdiği bir içdüşünmedir.Bilgilerimiz hakkında bir sorgulama ve eleştiridir.
*
İlkçağda felsefe ve bilimler arasında kesin bir fark yoktu.Aslında felsefe bütün bilimleri kapsıyordu.İlk önce geometri daha sonra mekanik bilimler felsefeden ayrılarak bağımsız hale geldiler.Fizik,Galileo ve Newton tarafından geliştirilerek felsefeden ayrıldı.Bunu diğer bilimler takip etti.

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

2009-2010 İlköğretim Yıllık Planları(Tüm Dersler)

1. Sınıf  - 2. Sınıf - 3.Sınıf - 4.Sınıf - 5.Sınıf - 6.Sınıf - 7.Sınıf - 8.Sınıf
Etiket:
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!