Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 08:16:22 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: Erzurumlular Çay'ı Neden Kıtlama İle İçer  (Okunma Sayısı 687 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Tam Üye
Üye No: 58

« : Mart 30, 2009, 11:17:02 ÖS »

Üniversite yıllarına kadar kıtlamanın ne olduğunu bilmezdim taaa ki Erzuruma yolum düşünce öğrendim.
ozamandan beri söylenen bir çok şey duydum israf olmasın diye, yoksulluktan başlamış diye, tadı daha güzel diye...
bu şekilde çok şeysöyleniyor. şimdi burda tartışmaya açmak istedim konuyu
Acaba Neden Kıtlama, kıtlama ismi nerden geliyor?
Sadece Erzurumlular mı kullanıyor?

ve kısaca KITLAMA ile tüm paylaşımlar için yazılarınızı bekliyorum(Erzurum şivesiyle beklirem:D)

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

Administrator
Uzman Üye
Üye No: 6
Mesleği: Sınıf Öğretmeni
Sınıf Öğretmeni Aday Adayı...

« Yanıtla #1 : Nisan 01, 2009, 11:14:31 ÖS »

Kıtlama şeker nerden çıktı bilmirem ama bir hikaye anlatılır hep. Doğru veya yanlış olduğunu tam olarak bilmiyorum ama aşağıda veriyorum , varın gerçekliğine siz karar verin. Turkcellin reklamını izlediyseniz bilirsiniz. Kıtlama ismi , şekeri diş ile kırdığınız zamanki çıkan sesten geliyor. Erzincanda , Karsta, Erzurumda ve kesme şeker imalatı yapılan doğu illerinde çay böyle içiliyor  Smiley

Kıtlama nereden çıktı ?

'Bazı şehirlerimizde, meselâ Erzurum'da, çay içilirken seker çaya karıştırılmıyor, kıtlama yapılıyor. Bunun çıkışı ise çok ilginç...
Eskiden meselâ İran'da çaya tatlandırıcı olarak hurma ve üzüm katılıyordu.
İngilizler İran'a seker satmaya kalktıklarında bunu başaramadılar. Sonra İranlı Mollalarla irtibat kurdular. (iranlı Mollaları bizim Diyanet isleri Başkanlığı gibi düşünelim.) İngilizler Mollaların vereceği fetva karşılığında kazancın % 10'nu teklif ettiler. Nitekim bir Cuma Namazı'nda (İran'da Cuma Namazları o bölgenin en büyük camisinde ve çok kalabalık olarak kılınıyor) Cuma Hutbesi'nde Mollalar su vaazı verdi: 'Siz Allah'ın nimeti olan hurma ve üzümü nasıl olur da çaya katarsınız! Bundan böyle çaya seker katacaksınız!'
Bu vaazdan sonra İranlılar çaya seker katmaya başladılar.
İsler yoluna girince İngilizler Mollalara verdiği % 10 payı satışların iyi gitmediği gerekçesiyle vermemeye başladı.
Bunun üzerine Mollalar ikinci bir fetva verdi Cuma Hutbesi'nde:
'Gâvur icadı sekeri çaya katmak caiz değildir!...
' Bu fetva üzerine İranlılar evlerindeki sekerleri sokaklara döktü...
İngiliz firmaları bunun üzerine baktılar olacağı yok, Mollalarla yeniden masaya oturdu. Fakat Mollalar bu sefer % 20 pay istedi.
İngilizler çaresiz kabul etti. Mollalar Cuma Hutbesi'nde bu sefer söyle fetva verdi: 'Biz size çaya seker katmayın dedik ama sokaklara dökün de demedik, sekeri sokağa dökmeyeceksiniz,
şekeri çaya batıracak ve böylece gâvur icadı şekere boy abdesti aldıracak ve öyle içeceksiniz.

Bilgi paylaştıkça çoğalır... Bildiklerinizi paylaşırsanız , bilmediklerinizi öğrenirsiniz....

Bir milletin ıslahı kötülerin imhasıyla değil , neslin eğitim ve terbiyesiyle mümkündür...
axeleon
Administrator
Uzman Üye
Üye No: 7
Mesleği: Öğretim Görevlisi

« Yanıtla #2 : Nisan 01, 2009, 11:33:19 ÖS »

Erzurum ve civar illere yolunuz düşerse bir çay ocağında yada çaybahçesinde çay içecekseniz bardağın yanında veya içinde kaşık gelmez; o yüzden siz sizz olun eğer kıtlamayı bilmiyorsanız hemen yabancı olduğunuzu söyleyin  ve kaşık isteyin çayın yanında yoksa şekersiz çay içmek durumunda kalacaksınız  Grin   Cheesy

Administrator
Uzman Üye
Üye No: 6
Mesleği: Sınıf Öğretmeni
Sınıf Öğretmeni Aday Adayı...

« Yanıtla #3 : Nisan 01, 2009, 11:33:35 ÖS »

Ben Erzurumlu Bir Çay Bardağıyım... (Video)

Video ektedir, indirip izleyebilirsiniz. Boyutuda fazla değil zaten...

Ekteki Dosyalar Burada

« Son Düzenleme: Nisan 01, 2009, 11:35:38 ÖS Gönderen: KILIC » Logged

Bilgi paylaştıkça çoğalır... Bildiklerinizi paylaşırsanız , bilmediklerinizi öğrenirsiniz....

Bir milletin ıslahı kötülerin imhasıyla değil , neslin eğitim ve terbiyesiyle mümkündür...
Editor
Uzman Üye
Üye No: 8994
Mesleği: Öğrenci

« Yanıtla #4 : Ağustos 29, 2009, 11:33:46 ÖÖ »

Cheesy  Smiley evet bu  bardak video reklamı bir ara tv lerde çok yayınlanıyodu ...

]
Sevgilerin en güzeli seni sevmek,
Özlemlerin en güzeli seni özlemek
Ve hayatın tadı sabah kalktığımda
Senin varolduğunu bilmek...
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Ağustos 29, 2009, 09:41:48 ÖS »

Alıntı
Kıtlama nereden çıktı ?

'Bazı şehirlerimizde, meselâ Erzurum'da, çay içilirken seker çaya karıştırılmıyor, kıtlama yapılıyor. Bunun çıkışı ise çok ilginç...
Eskiden meselâ İran'da çaya tatlandırıcı olarak hurma ve üzüm katılıyordu.
İngilizler İran'a seker satmaya kalktıklarında bunu başaramadılar. Sonra İranlı Mollalarla irtibat kurdular. (iranlı Mollaları bizim Diyanet isleri Başkanlığı gibi düşünelim.) İngilizler Mollaların vereceği fetva karşılığında kazancın % 10'nu teklif ettiler. Nitekim bir Cuma Namazı'nda (İran'da Cuma Namazları o bölgenin en büyük camisinde ve çok kalabalık olarak kılınıyor) Cuma Hutbesi'nde Mollalar su vaazı verdi: 'Siz Allah'ın nimeti olan hurma ve üzümü nasıl olur da çaya katarsınız! Bundan böyle çaya seker katacaksınız!'
Bu vaazdan sonra İranlılar çaya seker katmaya başladılar.
İsler yoluna girince İngilizler Mollalara verdiği % 10 payı satışların iyi gitmediği gerekçesiyle vermemeye başladı.
Bunun üzerine Mollalar ikinci bir fetva verdi Cuma Hutbesi'nde:
'Gâvur icadı sekeri çaya katmak caiz değildir!...
' Bu fetva üzerine İranlılar evlerindeki sekerleri sokaklara döktü...
İngiliz firmaları bunun üzerine baktılar olacağı yok, Mollalarla yeniden masaya oturdu. Fakat Mollalar bu sefer % 20 pay istedi.
İngilizler çaresiz kabul etti. Mollalar Cuma Hutbesi'nde bu sefer söyle fetva verdi: 'Biz size çaya seker katmayın dedik ama sokaklara dökün de demedik, sekeri sokağa dökmeyeceksiniz,
şekeri çaya batıracak ve böylece gâvur icadı şekere boy abdesti aldıracak ve öyle içeceksiniz.

şu hikaye başımı çok ağrıttı almayayım alana da mani olmayayım Cheesy Cheesy

Kıtlama çay benim bildiğim şu marketlerde satılan kutu içindeki kesme şekerlerle içilmiyor. özel şekeri var.

O şekerle kaç bardak çay içilir.. eriyene kadar..  Cheesy

axeleon
Administrator
Uzman Üye
Üye No: 7
Mesleği: Öğretim Görevlisi

« Yanıtla #6 : Ağustos 30, 2009, 12:04:14 ÖÖ »

kıtlama çay ve hoş sohbetleri özledim biranda:)
hey gidi gençlik yılları:)

Yeni Üye
*
Üye No: 14736

« Yanıtla #7 : Ağustos 30, 2009, 02:28:36 ÖÖ »

ama cok muthis bir duygudur o ,herkese tavsiye olunur. Smiley

Etiket:
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!