MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Sen Beni Sevmin
|
 |
« : Eylül 25, 2009, 02:49:03 ÖÖ » |
|
Endüstri ilişkileri ünite 2
Endüstri ilişkiler sistemi
- Endüstri ilişkilerinin bir sistem olduğu görüşü ilk kez John dunlop tarafından ortaya atılmıştır. - endüstri ilişkileri sisteminin; aktörler, çevre ve ideolojiden oluşan üç bağımsız değişkeni vardır. - bağımsız değişken başka bir değişkene bağlı olarak farklı değerler almayan ve diğer değişkenleri etkileyen değişkenlerdir. - endüstri ilişkiler sisteminin hem girdisi hem de çıktısı kurallardır. - endüstri ilişkiler sisteminin temel amacı: kuralların oluşumudur. Endüstri ilişkiler sisteminin aktörleri 1- Yöneticiler ve yöneticilerin temsilcilerinden oluşan bir hiyerarşi 2- İşçiler ve işçi temsilcilerinden (sendikalar) oluşan bir hiyerarşi 3- İşçi-işveren ilişkilerinde uzmanlaşmış kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar Dunlop, aktörleri etkileyen ve sınırlayan çevreleri; 1- İşyerinin ve iş toplumunun teknolojik özellikleri, 2- Ürün piyasası ya da Pazar ve bütçe kısıtları 3- Gücün toplumdaki dağılımı olarak belirtmiştir. *-* Teknoloji, işyeri büyüklüklerini, işletme yönetim şeklini, yoğunlaşmayı, işçi sayısını, işçi örgütünü, işçilerin işyerinde birbirinden uzak yada yakın çalışmalarını ve yapılan işin içeriğini belirleyerek endüstri ilişkileri sistemi üzerinde etkili olmaktadır. *-* teknoloji sadece işyerini değil, işçilerin mesleki özelliklerini de etkilemektedir. *-* güç kaynaklarının 3 temel özelliği; 1- kıt olması 2- önemli olması 3- ikame edilmez olması *-* güç kaynakları iktisadi, teknolojik ve siyasi faktörler gibi nesnel, kültürel ve ideolojik faktörler gibi öznel faktörlerden etkilenmektedir. İşçilerin güç kaynakları: 1- Kolaylıkla ikame edilemeyecek vasıflara sahip olmak 2- Üretim sürecinin hayati bir noktasında çalışıyor olmak 3- Üretim sürecini kolaylıkla aksatabilmek 4- Üretim sürecinde belirsizlik yaratmak *-* işçilerin esas güç kaynağı: kendi çıkarlarını korumak ve geliştirmek için gerçekleştirdikleri kolektif örgütlerde ve eylemlerde yatmaktadır. Sendikanın güç kaynakları: 1- Bireysel işçiler ve üyelerin sahip olduğu kaynaklar 2- Sendikaların bu kaynakları birleştirme ve harekete geçirilebilme yetenekleridir. *-* işverenin en önemli güç kaynağı, daha fazla maddi gücü olmasıdır. *-* en fazla kaynağı olan aktör, potansiyel olarak en güçlü olanıdır. Endüstri ilişkileri sisteminin ideolojisi - dun lop’un endüstri ilişkileri sistemi kuramının son öğesi, aktörlerin sahip olduğu herhangi bir ideolojinin veya aktörleri sisteme bağlayan ortaklaşa benimsedikleri fikirler veya inançlar bütünün varlığıdır. İdeoloji: siyasi veya toplumsal bir öğesi oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik hukuki, bilimsel felsefi, dini moral estetik düşünceler bütünüdür. - Her bir aktörün ideolojisi vardır: ancak sistemin etkili işleyebilmesi için bu ideolojilerin en azından birbiriyle uyumlu olması da gerekmektedir. - Ulusal düzeydeki endüstri ilişkileri sisteminde kuralların oluşumunu etkileyen en önemli faktör güçtür. - Dunlop, kuralların oluşturulmasını ve uygulanmasını endüstri ilişkilerinin temel amacı olarak görülmektedir. Bu kuralları ağı 3temel unsurdan oluşmaktadır: a) Kuralların belirlenmesi için prosedürlerin oluşturulması b) Kuralların kendileri c) Kuralların hangi durumlara uygulanacağına karar vermek için prosedürler oluşturulması *-* kurallar sözlü, yazılı gelenek ve uygulama şeklinde olabilir. Kuralların oluşturulması ve uygulamasındaki usul ve yöntemler 1- İşverenler, diğer iki aktörün müdahalesine gerek kalmadan tek yönlü olarak kuralları belirleyebilir. 2- İşveren ve işçilerin katılımı olmaksızın, yetkili kamu kuruluşları, kuralların konulmasında önemli rol oynayabilir. 3- İşçi ve işveren örgütleri, kamu kuruluşlarının müdahalesi olmaksızın kuralları koyabilir. 4- Devlet, işçi ve işverenler ortaklaşa kuralları koyabilir. Sistem yaklaşımına getirilen eleştiriler 1- Sistemdeki çatışma ve değişme yerine dengeyi vurgulaması ve çatışmanın nasıl denetlendiği ve önlendiğine önem vermemesi 2- dunlop un yaklaşımında endüstri ilişkileri aktörlerinin insanlara değil, örgütsel yapılar olarak görülmesi 3- dunlop işletme sahipleriyle yöneticilerin ayrıldığını düşünerek işverenler yerine işletme yöneticilerini aktör olarak değerlendirmesi 4- Aktörler arasında sistemi bütünleştiren ortak bir ideolojinin var olduğunu öne sürmesi 5- Sendikasız işyerlerindeki endüstri ilişkilerini açıklamakta yetersiz kalması 6- Aktör olarak devletin rolünün çok zayıf olması *-* sistem yaklaşımı 1960lı yıllardan günümüze, endüstri ilişkileri alanında en çok benimsenen yaklaşımdır. Bunun nedeni ise ; bu yaklaşımın endüstri ilişkilerini ilk defa bir bütün olarak ele almasıdır. Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |