Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 07:42:40 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: Dünya Gıda Günü ( Hakkında Bilgiler , Güzel Sözler , Şiirler - 16 Ekim)  (Okunma Sayısı 20563 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Editor
Uzman Üye
Üye No: 190

« : Ekim 15, 2009, 01:40:02 ÖÖ »

16 Ekim Dünya gıda günü hakkında bilgiler  , şiirler , güzel sözler , beslenmede , sofrada dikkat etmemiz gereken kurallar Edubilim tarafından sizler için biraraya getirilmiştir. Sizde bu konu hakkında bildiklerinizi bizimle paylaşırsanız memnun oluruz...

Dünya Gıda Günü (16 Ekim)
Belirli Günler ve Haftalar

Dünya Gıda Günü hakkında genel bilgi
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 16 Ekim'i Dünya Gıda Günü olarak kabul etti. Dünya Gıda Günü'nde Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde açlık, gıda üretimi ve tüketimi gibi konular incelenir. Beslenme üzerinde durulur. Ülkemizde her yıl 16 Ekim günü gazete ve dergilerde konuya ilişkin yazılar yayınlanır. Radyo ve televizyonda konuşmalar yapılır. Okullarımızda beslenmenin, dengeli beslenmenin önem ve gereği anlatılır.

Beslenmek için aldığımız ; hayvansal, bitkisel, madensel maddelere besin denir. Dünyada üretilen gıda maddeleri artan nüfusa yeterli olmamaktadır. Besin maddeleri üretiminin az olduğu yoksul ülkelerde açlık ve yetersiz beslenme sorunu vardır. Açlık, yetersiz beslenme, bedenin gerekli ölçü ve türde besin alamamasıdır. Açlık ve yetersiz beslenme konusu tüm ulusların ortak sorunudur. Bu soruna dikkati çekmek, çözüm yolları bulmak amacı ile her yıl Birleşmiş Milletler'e üye tüm ülkelerde toplantılar düzenlenir. Toplantılardaki araştırma ve inceleme sonuçları dünya kamu oyuna duyurulur.

Yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarının nedenleri, besin üretim ve dağılımının yetersizliği, bilgisizlik, hızlı nüfus artışı, ekonomik güçsüzlük ve çevre sağlığının bozulmasıdır. Yapılan hesaplara göre dünyada yaklaşık 450 milyon insan yetersiz beslenmektedir. Sadece bu sayı bile dünyamızın en büyük ve en önemli sorununun açlık olduğunu gösteriyor. Dünyanın pek çok yerinde insanlar, açlıktan ölmekte, iyi beslenemedikleri için hasta olmaktadırlar.

Ülkemizde besin üretimi, artan nüfusun gereksinmesini karşılamaktadır. Besin tüketimimiz ile üretimimiz arasında bir denge vardır. Türkiye, yeryüzünde besin maddeleri üretiminde kendi kendine yeterli yedi ülkeden biridir. Ancak yurdumuzda üretilen besin maddeleri iyi değerlendirilmiyor. Besin maddelerinden gereği gibi yararlanılmıyor. Üretilen besinler ülkemizde düzenli olarak dağıtılamıyor.
Halkımızın iyi ve yeterli besin alması amacıyla Milli Gıda Yüksek Kurulu adında bir örgüt kurulmuştur.

Kurulun başlıca görevleri şöyle belirlenmiştir. :

· Besin maddelerinin üretim ve tüketim sorunlarını araştırmak.
· Beslenme sorunlarının çözümleri için öneriler saptamak.
· Konuya ilişkin yasal düzenlemeleri incelemek.

Büyük kentlerimizde yapılan bir araştırma sonucuna göre besin maddelerinin onda biri çöplüklere atılmaktadır. Atılan besin maddelerinin başında genelde tahıl ürünleri gelmektedir. Bu savurganlığın önlenmesi için üstümüze düşen görevleri yapmalı, savurganlığın bu türüne de karşı çıkmalıyız. Yakınlarımızı bu konuda sürekli uyaralım.
Başlıca besinlerimiz sebze, meyve, et, ekmek, yağ, tuz, süt, su, yumurtadır. Besinlerin bir bölümü vücudumuz için gerekli olan ısı ve enerjiyi sağlar. Bunlar şekerli maddeler ve yağlardır. Bir bölümü organlarımızı onarır, büyümemizi etkiler. Bunlar süt, yumurta, baklagiller gibi proteinlerdir. Vitaminler ise vücudumuzu hastalıklardan korur. Vitaminler daha çok meyve ve sebzelerde bulunur.

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

Edu Sohbet  - Edubilim Sohbet Bölümü Sonunda Açıldı -  Giriş Yapmak İçin Tıklayın - Edu Sohbet

Edu Depo Açıldı... Ücret yok!  Limit Yok! Be
Editor
Uzman Üye

« Yanıtla #1 : Ekim 15, 2009, 01:41:39 ÖÖ »

Dünya Gıda Günü Güzel Sözler

* Can boğazdan gelir.
* Et giren eve dert girmez.
* Tok açın halinden anlamaz.

Edu Sohbet  - Edubilim Sohbet Bölümü Sonunda Açıldı -  Giriş Yapmak İçin Tıklayın - Edu Sohbet

Editor
Uzman Üye

« Yanıtla #2 : Ekim 15, 2009, 01:42:21 ÖÖ »

Beslenme Kuralları

En iyi beslenme, dengeli beslenmedir. Dengeli beslenme vücudumuza gerekli yiyecek ve içeceklerin yeterli ölçüde ve türde alınmasıdır. İnsanlar ne çok, ne az yemeli, yeteri kadar besin almalıdır.
Aşağıda sıralanan beslenme kurallarını titizlikle uygularsak beslenmeden beklenen yararı sağlamış oluruz.
1. Yararlı değişik besinler almalıyız. Vücudumuz için yararlı olmayan besinleri almaktan kaçınmalıyız. Aldığımız besinlerin değişik besin olmasına özen göstermeliyiz. Yiyeceklerimizi temiz, taze ve bize en çok yararlı olanlar arasından seçmeliyiz. Sokaklarda üstü açık, temizlik kurallarına uyulmadan hazırlanan ve satılan yiyecekleri almamalıyız.
2. Beslenmemiz belirli bir düzen içinde olmalıdır. Sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemekleri belirli saatlerde, düzenli olarak yenmelidir. Özellikle sabah kahvaltısı unutulmamalı, günlük çalışmamızın verimli olması için sabah kahvaltısına ayrı bir özen gösterilmelidir.
Yiyecekler arasından sevip sevmeme ayrımı yapılmamalıdır.
3. Lokmaları iyice çiğnedikten sonra yutmalıyız. Çiğnenmeden yutulan lokmalar sindirim organlarından mideyi yorar. İyi sindirilmez. Beslenmeden beklenen yararlar da sağlanmamış olur.
4. Yemekten sonra dişlerimizi fırçalamalıyız. Böylelikle diş etlerine daha çok kan gelmesi, dişlerin beslenmesi, dişlerin çürümesinin önlenmesi, canlı tutulması sağlanır.

Editor
Uzman Üye

« Yanıtla #3 : Ekim 15, 2009, 01:43:01 ÖÖ »

Sofrada Nelere Dikkat Etmeliyiz

* Sofraya oturmadan önce ellerimizi yıkamalıyız.
* Evimizde, okulumuzda beslenme saatinde, konuk olduğumuz evde, lokantada başkalarının iştahını kaçırıcı söz ve davranışlardan kaçınmalıyız.
* Sofraya birlikte oturmalıyız, yemeğe birlikte başlamalıyız.
* Yemek yerken lokmaları ağzımız kapalı çiğnemeliyiz.
* Lokmaları iyice çiğnedikten sonra yutmalıyız.
* Yiyecekleri dişimizle değil, bıçakla kesmeliyiz.
* Yemeğin sonunda yemeği hazırlayanlara teşekkür etmeliyiz.

Editor
Uzman Üye

« Yanıtla #4 : Ekim 15, 2009, 01:47:03 ÖÖ »

Dünya Gıda Günü ile ilgili şiir bulamadım ama besinler ve beslenmeyle ilgili şiirleri burada biraraya getirmeye çalıştım...İnşallah işinize yarar..

Dünya Gıda Günü Şiirleri
Besinler

Artık dişiniz çıktı der
süt vermez cici annemiz
Alır kucağına sever
Toprak ikinci annemiz

Besler bizi binbir öğün
Yemişler sebzeler her gün
Beni yanına götürün
Toprak ikinci annemiz

Hepsinden bir türkü bir ses
Buğday, dut kiraz, patates
- Haydi bana bir kavun kes
Toprak ikinci annemiz

FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA

Dengeli Beslen

Öğretmenim anlattı
Hergün farklı yemeyi
Tatlı, tuzlu demeden
Her gıdadan yemeyi
Ispanak demir yaparmış
Havuçla beslenirmiş gözlerim
Eğer süt içmezsem
Kısa kalırmış kemiklerim
Boyum uzasın diye süt içmeliyim
Annem ne verirse hemen
Hapur hupur yemeliyim
Büyüyünce bende
Çocuklarıma bu şiiri söyleyeceğim.
Dengeli beslenin
Çabuk büyüyün diyeceğim.

Emine ÇELİK

Dengeli Beslenme

Malûm ya Nasrettin Hoca,
Her düğünde , dernekte,
Kaçırmazdı hiçbir fırsatı,
Basardı çorbaya kaşığı,
Pilavın da verirdi hakkını…

Yine böyle bir günde,
Öğrencileri ile düğünde,
Sofralar serildi önlerinde,
Hoca , baş köşeye kuruldu...

-Hocam , der öğrencilerden biri,
Korumak için sağlığı, bedeni
İnsan ne zaman yemek yemeli ?

Hoca, doğrultarak sofradan başını,
“Bu iş, dedi, kesenize bağlı.”

“Hocam, derler anlamadık ne dediğini.
Bu cevap bilmece gibi…

Hoca der, “Gayet basit evlâdım,
Şudur sana son cevabım;
Zenginler yemeli acıkınca,
Yoksullar ise fırsatı bulunca,
Doyurmalı karnını…

Aykar Veli

Tarhana

Gökte bulut ufacık
Hem ufacık hem akçacık
Böldüm oldu kırk parçacık
Ebem tarhana sermiş göğe
Tarhanamı yemeyin kuşlar
Söylerim sizi ebeme

Ali YÜCE

Editor
Uzman Üye

« Yanıtla #5 : Ekim 15, 2009, 01:49:11 ÖÖ »

Dünya Gıda Günü Kutlanıyor

SETBİR ve TUSAF'dan "Sağlıklı Gıda, Sağlıklı Türkiye" işbirliği Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında Gaziantep'te "AB Standartlarında Geleneksel Gıda Üretimi" isimli bir seminer düzenliyor.
2009 yılının "Gıda Yılı" olarak belirlenmesiyle başlatılan "Sağlıklı Gıda, Sağlıklı Türkiye" kampanyasında etkin rol üstlenen SETBİR ve TUSAF, Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında Gaziantep'te 16 Ekim günü bir seminer düzenliyor. Gıda sektörü paydaşlarına Avrupa Birliği pazarını ve gelişmelerini tanıtmak amacı ile birçok AB projesinde görev alan SETBİR, 10 AB üyesi ülke gıda fedarasyonları ile birlikte üye olduğu Spread European Safety Konsorsiyumu (SPES) AB 6. Çerçeve Programı kapsamında yürütülen
Geleneksel Birleşik Avrupa Gıdası (TRUEFOOD) isimli proje kapsamında etkinlikler gerçekleştiriyor.
Gaziantep'te düzenlenecek seminerde SETBİR, TRUEFOOD projesinden esinlenerek geliştirilen 'Geleneksel Gıda Ürünlerinde Gıda Güvenliği Açısından Tüketici Algısının Belirlenmesi ve Geleneksel Gıda Ürünü Üreten KOBİ'lere Pazar Payı Artırım Yollarının Belirlenmesi' (GEGÜP) isimli projesini tanıtacak.
TRUEFOOD Projesi ve GEGÜP kapsamında TOBB işbirliği ile çeşitli gıda ürünü federasyonları ile birlikte düzenlenen seminere SETBİR Genel Sekreteri Melek Us, TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ile Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı katılacak.
SETBİR'den yapılan açıklamada, geleneksel gıda ürünlerinin Türkiye'nin en büyük zenginliği olduğu belirtilerek, "Bu ürünlerin sağlıklı koşullarda ve uluslararası kalite standartlarında üretilerek sadece Türkiye'de değil, dünya pazarlarında da tüketiciye ulaştırılması temel hedefimiz olmalıdır. Geleneksel ürünlerimizin uluslararası kabul gören standartlarda üretimi ve geniş tüketici kitlelerine ulaştırılması ise gelişmiş gıda sanayimizin önemli sınavlarından birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. SETBİR
olarak görevimiz eğitim, yayım ve teknoloji transferi olup, projenin araştırma sonuçlarını sektörle ve üyeleriyle paylaşmak ve Türkiye çapında tanıtımını yapmak ve üyelerimizin ya da Türk geleneksel gıda ürünleri üreticilerinin bu sonuçlardan yararlanmasını temin etmektir" denildi.
Seminerde ayrıca AB hibe yardımları konusunda bilgiler aktarılacak, firmaların ve derneklerin gıda konusunda AB hibe yardımlarından yararlanması, projelere katılması veya ortak olması konusunda da kapsamlı bilgiler sunulacak.

14 Ekim 2009
gaziantephaberler.com

Editor
Uzman Üye

« Yanıtla #6 : Ekim 15, 2009, 01:52:26 ÖÖ »

Anahtar Kelimeler : dünya gıda günü , dünya gıda günü şiir,   16 ekim dünya gıda günü, dünya gıda günü 2009 , dünya gıda haftası , dünya gıda günü ile ilgili bilgiler , dünya gıda günüyle ilgili bilgiler , haberler, şiirler , şiiri, belirli günler ve haftalar , belirli gün ve haftalar

Editor
Uzman Üye

« Yanıtla #7 : Ekim 15, 2009, 01:54:48 ÖÖ »

Dengeli Beslenme ve Besin Piramidi

Bedenin ihtiyacı olan enerjiyi tek bir besinden değil, vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinden yeterli miktarda almaya dengeli beslenme denir. Vücudun büyümesi, dokuların yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması “yeterli ve dengeli beslenme’’dir. Besin öğeleri vücudun gereksinmeleri düzeyinde alınamazsa, yeterli enerji oluşmadığı ve vücut dokuları yapılamadığından “yetersiz beslenme” durumu oluşur.

Yetersiz ve dengesiz beslenme kalp ve damar hastalıkları, beriberi, pellegra, skorbüt, marasmus, raşitizm gibi birçok hastalığın doğrudan sebebi olduğu gibi, kızamık, boğmaca, verem, ishal gibi diğer birçok hastalığın da vücuda kolay yerleşmesinde önemli rol oynar. Yetersiz ve dengesiz beslenme insanın çalışma, planlama ve yaratma yeteneğini düşürür.
Dengeli beslenmenin faydaları ise saymakla bitmez. Dengeli beslenen bir vücutta, beyin daha iyi, daha berrak çalışır ve hafıza güçlenir. Dengeli beslenen vücudun performansı artar, bağışıklık sistemi güçlenir ve vücut hastalıklara karşı daha dirençli hale gelir. Dengeli beslenen insanların cildi sağlıklı ve dinç olur, bu insanlar daha sağlıklı olurlar ve genellikle daha uzun yaşarlar.

Dengeli beslenmek için besin piramidi rehber olarak alınabilir. Piramidin temelini en fazla oranda alınan besin grubu olan ekmek ve tahıllar oluşturmaktadır. Bunun üstünde yer alan ve giderek daralan kısımlar, günlük olarak daha az miktarlarda alınabilecek besin gruplarını göstermektedir. Piramidin ucundaki küçük kısım ise katı ve sıvı yağlar ile şekerlerin az kullanılması gerektiği anlamına gelmektedir.

Alıntı :cicicee.com

Ekteki Dosyalar Burada

Editor
Uzman Üye

« Yanıtla #8 : Ekim 15, 2009, 01:58:56 ÖÖ »

Dünya Gıda Günü İle İlgili Resimler

Ekteki Dosyalar Burada

Editor
Uzman Üye

« Yanıtla #9 : Ekim 15, 2009, 02:01:28 ÖÖ »

Aşağıda eski bir haberi veriyorum ama güzel istatistik bilgiler içeriyor...  :'(

Bugün Dünya Gıda Günü ve bugün 854 milyon insan aç uyuyacak

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı'nın kuruluş günü olan 16 Ekim Dünya gıda
gününün bu yılki teması Gıda hakkı olarak belirlendi. 16 Ekim Dünya Gıda Günü TUGİS
tarafından düzenlenen programla kutlandı. Dedeman Otel'de yapılan panel ve
toplantıya istanbul Kantinciler Esnaf Odası olarak katıldık.Panel ve toplantıda
'Beslenme ve gıda hakkı' konusu Dünya Gıda Günü aracılığı ile gıdanın geleceği
üzerine günümüzde yaşanan gelişmelere yer verildi. Toplantı konuşmacı olarak katılan
TUGİS Başkanı ve diğer konuşmacıların değindiği konular ;
Bugün Dünya Gıda Günü ve bu gece 854 milyon insan aç uyuyacak

Buzbaş; Dünyada bir yanda 1,5 milyara yakın aşırı kilolu ve dengesiz
insan bulunurken, diğer bir yanda ise 854 milyona yakın açlık sınırında
insan yaşadığını vurguladı.Buzbaş,"İşte size paradoks, aşırı ve bilinçsiz
gıda tüketimi gelişmiş ülkelerin sorunu. Örneğin AB ülkelerde yetişkin
nüfüsun yarısı, 22 milyon genç aşırı kilolu."İfadelerini kullandı.

Aşırı ve bilinçsiz gıda tüketiminin gelişmiş ülkelerin sorunu olduğunu ifade eden
Buzbaş, AB ülkelerinde yetişkin nüfusun yarısının ve 22 milyon çocuğun aşırı kilolu
olduğunu söyledi.Dünyada her 4 saniyede 1 insanın açlık sebebiyle hayatını
kaybettiğini anlatan Buzbaş,7 milyon 800 bin insanın da gıda yetersizliği nedeniyle
her yıl göç ettiğini bildirdi. Gelişmiş ülkelerin kendi içinde de büyük gıda
adaletsizliği yaşadığının altını çizen Buzbaş, "Sosyal hakların alabildiğince yaygın
uygulandığı ABD'de gıda güvencesiz insan sayısı 12 milyon dolaylarında. Açlığın
sebebi gıda eksikliği değil, yoksulluk ve gıda dağıtım adaletsizliğidir. 1996
yılında yapılan Gıda Zirvesi'nde herkesin gıdaya ulaşmasının temel insan hakkı
olduğu vurgulandı. O gün 840 milyon olan aç insan sayısını en az yarıya indirme
taahhütü verildi.

Yıl 2007 maalesef bu rakam azalacağına 854 milyona artmış durumda." diye konuştu.

Buzbaş, dünyada gıda demokrasisinin temel bir paradoks içinde olduğu görüşünü
dile getirerek, ''Bir yanda gecelerini uyku uyumadan geçiren 854 milyon aç
insan, diğer yanda 1,5 milyar aşırı kilolu, dengesiz beslenen insanlar. İşte
paradoks bu...'' dedi.

Aşırı ve bilinçsiz gıda tüketiminin gelişmiş ülkelerin sorunu olduğunu ifade eden
Buzbaş, AB ülkelerinde yetişkin nüfusun yarısının ve 22 milyon çocuğun aşırı kilolu
olduğunu, Türkiye'de de her üç kadından ve her 5 erkekten birinin şişman olarak
tanımlanan aşırı kilolu kategoride bulunduğunuanlattı.

-''GIDA DEMOKRASİSİ UFUKTADA HİÇ GÖRÜNMÜYOR''-

Dünyanın yüzde 78'inin fakir, yüzde 11'inin orta gelirli ve yüzde 11'inin zengin
olduğunu aktaran Buzbaş, ''ABD'de her yıl 550 milyon adet, Japonya'da 150 milyon
adet Big Mac tüketiliyor. New York'lu bir insan 13 dakika çalışarak, Tokyo'da
yaşayan bir insan 10 dakika çalışarak bir Big Mac yemeğe hak kazanırken
Nairobi'de yaşayan 91 dakika çalışmak zorunda kalıyor. 1 kilogram ekmek almak
için bir İngiliz 5 dakika çalışırken, bir Çin'li 42 dakika çalışıyor. Gıda hakkı
sağlanmış olsa bile gıda demokrasisi ufukta bile görünmüyor'' diye konuştu.

Buzbaş, dünyanın silahlanmaya yılda 1 trilyon dolar harcarken, Dünya Gıda
Programı'nın aldığı toplam yardım miktarının yıllık 2 milyar 700 milyon dolar
olduğuna dikkat çekerek, sözlerini ''Gıda paradoksu tükenmeyecek kadar zengin
örneklerle dolu. Temennimiz o dur ki bu paradokslar tez zamanda azalır, gıda ve
beslenme hakkı her insan için gerçekleşir. Umarız ki buradan verdiğimiz mesaj; tok
insanların açların halinden anlamasına vesile olur'' diyerek tamamladı.

değil, dünyayla rekabet eden bir ülke olmalıyız. 140 çeşit ürün üretiyoruz. Ama
sadece 5 üründe dünya lideriyiz. En az 20 üründe dünya lideri olmamız lazım'' diye
konuştu.

FAO Orta Asya Alt BÖlge Ofisi Koordinatör Vekili Dominique Reeb de FAO'nun yeni
kurmaya başladığı alt bölge ofislerinden birinin Ankara'da açıldığını hatırlatarak,
Türkiye'nin seçilmesinde stratejik öneminin büyük olduğunu söyledi.
TÜGİS tarafından Dünya Gıda Günü dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Küçük,
2007 yılı ana teması "gıda hakkı" olan Dünya Gıda Gününü kutlayarak, bilim ve
teknolojideki gelişmelere rağmen açlık ve yetersiz beslenmenin dünyanın temel
sorunlarından biri olduğunu söyledi.

BM Gıda ve Tarım Örgütünün verilerine göre, dünyada 854 milyon insanın açlıkla
boğuştuğuna ve bunların yüzde 70'nin kırsal alanlarda yaşadığına işaret eden Küçük,
yetersiz beslenmenin de açlık kadar ciddi bir sorun olduğunu ve çocukları olumsuz
etkilediğini anlattı.

Küçük, dünyada her yıl 5 yaşın altında 11 milyon çocuğun açlık ve beslenme bozukluğu
sonucu öldüğünü, 200 milyona yakın çocuğun zayıf kaldığını kaydeden Küçük, çocuklar
ve kadınlar ağırlıklı olmak üzere 1,5 milyardan fazla insanın demir, 2 milyardan
fazlasının da iyot eksikliğinden etkilendiğini, 1,2 milyar insanın da temiz içme
suyundan mahrum bulunduğunu ifade etti.

Bunun gıda üretimi ve dağılımının yetersizliği, hızlı nüfus artışı, yoksulluk, çevre
sorunları ve cehalet gibi pek çok nedenden kaynaklandığını anlatan Küçük, "Aslında
dünyadaki gıda üretimi herkesi beslemeye yetecek miktardadır. Sorunun kilit noktası
gıda üretiminin yetersizliğinden çok, gıdanın dağılımı ve paylaşımıyla ilgilidir"
dedi.

Gıda üretiminde de problemler bulunduğuna dikkat çeken Küçük, temel besin kaynağı
olan bitkisel ve hayvansal kaynakların giderek azaldığını, son yüzyılda tarımsal
ürünlerdeki çeşitliliğin yaklaşık 4'te 3'ünün yok olduğunu, toplam 6 bin 350 hayvan
türünden 1350'sinin neslinin ya tükendiğini ya da tükenmek üzere olduğunu kaydetti.

"Türkiye'deki beslenme tahıla dayalı, protein tüketimi gelişmiş ülkelerin çok altında"

Tanıl Küçük, Türkiye'de de gıdanın dağılımı, paylaşımı ve üretimiyle ilgili önemli
sorunların var olduğunu da ifade ederek, öncelikli sorunun yetersiz beslenme
olduğunu ve çocuklarda hala raşitizmin önemli bir sorun olarak görüldüğüne dikkati
çekti.

Türkiye'deki beslenmenin tahıla dayalı olduğunu, beyin ve beden gelişiminin yapı
taşı olan hayvansal proteinlerinin tüketiminin ise gelişmiş ülkelerin çok altında
bulunduğunu belirten Küçük, Türkiye'de kişi başı günlük hayvansal protein tüketimi
21-26 gram arasında iken, bu miktarın gelişmiş ülkelerde 50-60 gram olduğunu
söyledi.

Tarım sektöründe verimliliğin artmasının gıda sanayinin rekabet gücüne önemli katkı
sağlayacağını vurgulayan Küçük, "Tarım ve tarıma dayalı gıda sanayi, ülke nüfusunun
beslenmesinin garanti altına alınması açısından stratejik öneme sahip ve vazgeçilmez
sektörlerdir. Dolayısıyla rekabet boyutunun ötesinde hem nüfusumuzu sağlıklı ve
güvenli besleyebilmek, hem de Türkiye olarak dünyadaki beslenme sorununun çözümüne
daha fazla katkıda bulunabilmek için tarım sektörünü daha verimli bir yapıya taşımak
zorundayız" şeklinde konuştu.

"İklim değişiminin faturası, tarım ve tarıma dayalı bazı sektörlere kesildi"

Küresel ısınma ve beraberinde getirdiği iklim değişikliğine de işaret eden Tanıl
Küçük, iklim değişiminin faturasının tarım ve tarıma dayalı bazı sektörlere
kesildiğini söyledi. Küçük, 2007 yılının iklim değişiminin en fazla hissedildiği yıl
olduğunu belirterek, su kaynaklarını verimli kullanmayı öğrenmek ve buna uygun alt
yapıyı oluşturmak gerektiğini anlattı. Yeterli beslenmenin temel bir insan hakkı
olduğunu da vurgulayan Küçük, dünyada 1 milyara yakın insanın açlıkla mücadele etmek
zorunda kalmasının "insanlık adına ayıp ve utanç" vesilesi olduğunu ifade etti.

Bu noktada hükümetlere, sivil toplum kuruluşlarına ve bireylere önemli sorumluluklar
düştüğünü bildiren Küçük, ayrıca kaynakların çoğunu elinde bulunduran gelişmiş
ülkelere ve dünya ticaretinin kurallarını belirleyen Dünya Ticaret Örgütüne de
önemli sorumluluk düştüğünü kaydetti.

Küçük, zaman zaman gıda maddelerinin gelişmiş ülkeler tarafından, gelişmekte olan ve
az gelişmiş ülkelere karşı ekonomik ve politik silah olarak da kullanılabildiğine
işaret ederek, buna son verilmesi ve az gelişmiş ülkelerin tarımsal ticaret
imkanlarının desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Ülkemizde 900.000 kişi açlık sınırında yaşıyor. Dünyada 200 milyon çocuk yetersiz
beslenme nedeniyle cüce kalmaktadır.

Kaynak : ikeo.org.tr

Etiket: dünya gıda günü   dünya gıda günü şiirleri   güzel sözler  şiirler belirli gün 
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!