DOĞAL AFETLERİ ÖĞRENİYORUM
1. Sınıf Hayat Bilgisi Dersi Benim Eşsiz Yuvam Teması . Aşağıda dökümanın sadece özeti verilmiştir, bu konu ile ilgili
dosya ekte verilmiştir.DOĞAL AFETLERİ ÖĞRENİYORUM
DERS : Hayat Bilgisi
SINIF : 1
YAKLAŞIK SÜRE : 40’+40’
TEMA : BENİM EŞSİZ YUVAM
KAZANIMLAR : B.1.41. Deprem ve sel gibi doğal afetlerin
yaşanmasında hem doğanın hem de insanların rolü
olduğunu kavrar.
B.1.42. Doğal afetlerin zararlarından korunma
yollarını araştırır.
TEMEL BECERİLER : Doğal afetlerden korunma
ARA DİSİPLİNLERLE
İLİŞKİLENDİRME : Afet eğitimi
MATERYALLER : Kibrit kutusu, karton, yapıştırıcı
KAYNAK : Hayat bilgisi özel ihtisas komisyonu
YENİ KAVRAMLAR :
SÜREÇ
Ön hazırlık: Öğrencilerden birer kibrit kutusu ve bazılarından da yapıştırıcı getirmelerini isteyin. Siz de sınıfa üç tabaka karton (maket zemini için) getirin. Doğal afetlerlerin neler olduğuyla ve korunma yollarıyla ilgili araştırma yapılmasını isteyin.
1. Sınıfı üç gruba ayırın. Her bir kartonu bir gruba vererek getirmiş oldukları kibrit kutularını ve yapıştırıcıları kullanarak şehir maketi yapacaklarını söyleyin.
2. Her gruptaki öğrenciler evleri (kibrit kutularını) iki şekilde yapacaklardır. Örneğin öğrencilerin bir kısmı, kutuları hem çok katlı hem de tek katlı olarak evleri (her kibrit kutusu bir kat olmak üzere) üst üste ve zemine sağlam bir şekilde yapıştırsınlar, diğer gruptaki öğrenciler kutuları üst üste izsinler veya sağlam yapıştırmasınlar.
3. Karton zeminin altından bir sarsıntı verilmesini sağlayın.
4. Öğrenciler evlere ne olduğunu gözlemlesinler ve gözlemlerini sınıfla paylaşsınlar.( Öğrenciler neden evlerin bir kısmının yıkılıp bir kısmının yıkılmadığını söylesinler.)
5. Aşağıdaki soruları yöneltin.
• Yıkılan evlerden birinde olmak ister miydin, neden?
• Yıkılan evlerden birini yapan müteahhit sen olsaydın neler hissederdin, neden?
• Yıkılmayan evlerden birini yapan müteahhit sen olsaydın neler hissederdin, neden?
• Sizce gerçek yaşamda bir depremin felakete dönüşmesini insanlar önleyebilirler mi, nasıl?
6. Aşağıdaki hikayeyi sesli olarak okuyun ve arkasından bir deprem sırasında yapılması gerekenleri küçük bir tatbikatla uygulayın.
“ Selin televizyonda depremle ilgili bir haber izliyordu. Haberde deprem sırasında neler yapılması gerektiği anlatılıyordu. Bu haber Selin’in çok ilgisini çekti. Çünkü kendisinin de önceden bildiği bir şeyden; ”Çömel, korun, tutun” sloganından söz ediliyordu. Selin çok heyecanlandı. Ertesi gün bunu sınıf arkadaşlarıyla paylaşmak istedi. “Çömel, korun, tutun; çömel, korun, tutun” diye tekrarlayarak yatmaya gitti.”
• Depremden başka, felaketle sonuçlanabilecek doğa olayları var mı, bunlar neler olabilir? (Bu sırada sel, yangın, heyelan, çığ gibi doğa olaylarının bulunduğu resimleri herkesin görebileceği yerlere asın.)
• Öğrencilerin doğa olaylarını “mim” ( sessiz sinema) etkinliği ile ifadelendirmelerini sağlayın.
7. Öğrencilerin doğal afetlerin zararlarından korunma yolları ile ilgili yaptıkları araştırmaları sınıf arkadaşları ile paylaşmalarını ve canlandırmalarını sağlayın.
Çalışma kağıtlarının yapılmasını sağlayın.
DEĞERLENDİRME
Çalışma kağıtlarını değerlendirin.
Çalışma kağıtlarıda dosyanın içindedir...
Önemli Not: Bu belge ttkb.meb.gov.tr den alınmıştır. Edubilim olarak MEB de karışık olarak verilen bu bilgileri sizin için düzenli bir şekilde bir araya getirdik. Yukarıdaki özet konu hakkında bilgilendirme için verilmiştir. Düzenli ve tam haliyle görmek için dosyayı indirin... Dosyaların tüm hakları MEB e aittir ama bu şekilde düzenlenip biraraya getirilmesi tamamen Edubilimin katkılarıyla gerçekleşmiştir. Burada verilen bilgi, belge, yazı ve dökümanlar izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kaynak belirtmek için
www.edubilim.com veya
www.edubilim.com/forum adresine alıntı yaptığınız adresten link vermeniz gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler: dogal afetleri ogreniyorum, doğal afetleri öğreniyorum, hayat bilgisi dersi doğal afetleri öğreniyorum konusu, doğal afetleri öğreniyorum etkinlik örneği, doğal afetleri öğreniyorum konusunun işlenişi, doğal afetleri öğreniyorum etklinlik örnekleri, hayat bilgisi 1. sınıf, hayat bilgisi birinci sınıf, Benim Eşsiz Yuvam