OupavóÇ
Uzman Üye
Üye No: 87679
k¡Msen¡n anLayaMayacaqı ß¡r D¡LDe kønuşMak, yaZMak haTTa aqLaMak ¡sTerD¡M
|
 |
« : Ağustos 23, 2010, 09:26:46 ÖÖ » |
|
bir kış bir kış göğü gibi o saat alçalır ölüm, yalnız işitme duyusu kalır ortada. asya kentleri yürür dururlar, höyükler burnumda hızma. uzakta dev bir damla:pırıl pırıl pencap! tabanlarından kayıp duran sütunlar yitmiş bir geleceğin işaret parmakları: horasan uykusuna havlayan köpekler, buhara. uzaklara bir bakışın vardı kafeteryada keşke yalnız bunun için sevseydim seni. bir mineli bir mineli altın saat, bir altın köstek ve madalyon bir roza maşallah, on iki miskal inci. madalyonunu ve boncuğunu ittim içeri, gözlerimizin dibi karıştı dağyollarının uzak dumanı gibi. ve konsolun üstünde noksan bir gümüş kutu keşke yalnız bunun için sevseydim seni çekirge bulutu çekirge bulutu içinde koynuma soktuğun ekin; çalgılar ikidurur sürgün ilinde, bir gözü mavidir bir gözü bleu. gölgede boy atmış top fesleğen, bir ilkokul bahçesinde görmüştüm seni, marienbad ilkokulu, nişantaş'ta; bir çocuk yeşil örtüyü çekiverdi. hızla geçen otobüslerin ardında benzeşmek.. keşke yalnız bunun için sevseydim seni. 18 aralik 18 aralık 1985'te o salonda kişi nasıl kestirebilirdi ileriyi? siz, kazıbilimler, alınyazısıbilimler, geçsin yıllar geçsin, seneler gibi. olur mu anımsamamak onaltıncı louis'yi 14 temmuz 1789 akşamı, louis, şöyle yazmamış mıydı defterine: "bugün kayda değer bir şey yok.." "kehanet" adlı kısacık bir şiir buldum keşke yalnız bunun için sevseydim seni. daha ben daha ben ilk kazmayı vurmadan elime gelen karabitki'li testi, nefertiti'nin mutfağı sayılan yerde koyu sır yeni hicret yollarını kesti. terimler eşekarıları sözcüklerin, acımasızdırlar, adsız ve sueldirler, önlerine katarak insan ve hayvan listelerini sabah akşam kapınızın önünden geçirirler. fazıl hüsnü diyor ki, ne diyor fazıl hüsnü?.. keşke yalnız bunun için sevseydim seni. bilgisayar olarak bilgisayar olarak kullanmış bir gölü selçukluya pragmalar taşıyan gazali bir ilk aptallığı düğüm sayarak yadsımış dört yanı hep yukarı bakmış. bu yüzden önündeki ayna kırılır kırılmaz intihar etti sayılmış tasavvuf ehli, yine bu yüzden doğduğu an kaymaya başlamış osmanlı yıldızı, baktım yeri toparlıyor ayak izleri keşke yalnız bunun için sevseydim seni. gece bitkilerinden gece bitkilerinden korkuyorum, hayır geceleri bitkilerden! gizlenirken vurulmuş ulaklara ağıttır bana açtığın her telefon. iki kalp arasındaki en kısa yol: birbirine uzanmış ve zaman zaman ancak parmak uçlarıyla değebilen iki kol. an ki fiskiyesi sonsuzluğun keşke yalnız bunun için sevseydim seni. afyon garındaki afyon garındaki küçük kızı anımsa, hani, trene binerken pabuçlarını çıkarmıştı; varto depremini düşün, yardım olarak batı'dan gönderilmiş bir kutu süttozunu ve sütyeni. adam süttozuyla evinin duvarlarını badana etmişti, karısıysa saklamıştı ne olduğunu bilmediği sütyeni, kulaklık olarak kullanmayı düşünüyordu onu kışın; tanrım gerçekten çocukluk günlerinizde mi?.. eşiklere oturmuşbir dolu insan keşke yalnız bunun için sevseydim seni. metinlerde buluştuk metinlerde buluştuk, kopkoyu deyimlerde, koşut ve eşzamanlı okuduk kimi kitapları; o arada iki de defterimiz oldu, biri babasına daha çok benziyor. bir türlü kotarılamayan uğraş, ç harfini daha yeni dönmüşüz, gözlerimizde ibni sina bozukluğu, dostumuzsa, bodrum'da, dönmez geri. uzaklardaydın , oracıkta, öbür kıtada, keşke yalnız bunun için sevseydim seni. eşdeğeriyle yan eşdeğeriyle yanyana yürürken cehennem sokağında birey olmak, ve en inceldikten sonra ilkel sözcüklerle konuşmak seninle. saat beş nalburları pencerelerden madeni paralar gösteriyorlar, yalnızlığı soruyorlar, yalnızlık, bir ovanın düz oluşu gibi bir şey. hiçbir şeyim yok akıp giden sokaktan başka keşke yalnız bunun için sevseydim seni. Atilar Deltalara Ati'lar deltalara gömülen ati'lar, Saçi'lar fiyortlari öpen saçi'lar, Kutu'lar, Haliçlerden susmus kutu'lar, Taki'lar eski asklari imler taki'lar. Bol dökümlü gömleginin içinde Sirtini ve karnini dolanan Ve sonunda sincap olan O kus. Seni o kadar yakindan görünce, Keske yalniz bunun için sevseydim seni. Bir Çiçek Bir çiçek duruyordu, orda, bir yerde, Bir yalnisi düzeltircesine açmis; Gelmis ta agzimin kenarinda Konusur durur. Bir gemi bembeyaz teniyle açiklarda, Güverteleri uçtan uca orman; Aldim çiçegimi surama bastim, Bastim ki yalnizligimmis. Bir basina arsinliyor bir adam mavi treni Keske yalniz bunun için sevseydim seni. Hiçbir Semtte Hiçbir semtte berberin olmadi, 1954-1980 yillari arasinda, 26 yilda 28 ev degistirdin; Leke kusagi nasil bilmez seni! Arabesk nedir diye düsünmüstünüz: Sebboy sesli bir cümbüs, eza içinde; Esitlik midir komedya, içtenlik mi, Erdem diye benimsenmesi mi firsatsizligin? Yürütüyoruz bütünlemeye kalmis bir sessizlikte Keske yalniz bunun için sevseydim seni. Içtim O Içtim o bin yillanmis testiden, içtim, içtim, Örtüler arasinda yeryüzü begenisiyle Ayisigini paylasirdi bacaklari, Öptüm ayak parmaklarini, öptüm, öptüm. Put'unu cezalandiriyor kir delisi; Oglan iki ev ötede, Londra'dan gelmis; Yazsinlar felaketlerin hep çift geldigini, Garson acimasi tutmus içkievini. Ortaoyunumuzun dekoru bir kagit mendil Keske yalniz bunun için sevseydim seni. Iki Kalp Iki kalp arasinda en kisa yol: Birbirine uzanmis ve zaman zaman Ancak parmak uçlariyla degebilen Iki kol. Merdivenlerin oraya kosuyorum, Beklemek gövde gösterisi zamanin; Çok erken gelmisim seni bulamiyorum, Bir seyin provasi yapiliyor sanki. Kuslar toplanmislar göçüyorlar Keske yalniz bunun için sevseydim seni. Ilkokulu Bitirdigi Ilkokulu bitirdigi gün Cumhuriyet sairi, Saçinda kurdelesi Lozan gibi; Sonra her yil öldürüldü, öldürüldükçe de Hemeninden göge huthutler çizildi. Gelecek zaman oldu simdiki zaman; Irmak asagi inen güz parçasi, Çok süslü bir halkin arasindan, Benimsin! Iyi anlarinda sesin kalinlasiyor Keske yalniz bunun için sevseydim seni. Küçük Anne Küçük anne, kelepir kiz, Bir sey söyle bana, Bana bir laf et ki binlerce, Onbinlerce görüntü anlatamasin. Genceli Nizami'nin dedigi gibi Tasi onunla yikasalar Üzerinde akik biter, Bakislarin ki.. Ikinci bir parilti var senin bakislarinda Keske yalniz bunun için sevseydim seni. Metinlerde Bulustuk Metinlerde bulustuk kopkoyu deyimlerde, Kosut ve es zamanli okuduk kimi kitaplari; O arada iki de defterimiz oldu, Biri babasina daha çok benziyor. Bir türlü kotarilamayan ugras, C_ harfini daha yeni dönmüsüz; Gözlerimizde Ibni Sina bozuklugu, Dostumuzsa, Bodrum'da, dönmez geri. Uzaklardaydin, oracikta, öbür kitada, Keske yalniz bunun için sevseydim seni Mutsuzluk Gülümseyerek Mutsuzluk gülümseyerek gelir, adiyla süslenmistir; Banliyo treninde rastladigimiz Sinav saatini kaçirmis liseli kiz, Hep kazanirsin ey çözümsüzlük! Ey otobüssever ey Troya yolcusu! Animsarsin günlerce konusup durmustuk O IB(ipekböcegi) sesli kadini; Birinin Grönland'i olmaya hazirlaniyordu. Iki çay söylemistik orda, biri açik, Keske yalniz bunun için sevseydim seni. Piri Reis Piri Reis geri çekmistir haritasini Azmayi çoktan unutmustur hayvanlar; Baslamistir Sultanahmet sürüncemesi, Kizlar yatakta yan yatmaya baslar. Ben atimi böyle dört sürüyorum ya, Yetismek için mi, bilmem, kaçmak için mi? Ya sen? Neden sende tehlike anlarina Bunca hazirliksiz olma özeni? Bir sey var, ancak makilerin orda söyleyebilirim, Keske yalniz bunun için sevseydim seni. Sulunun Yüzü Sulunun yüzü bir atmosfer olayidir. Rasgele yazari avcidan ögrendim: Yabanördekleri donmasin diye, Suya nöbetlese kanat vururlar. Ve iste samandirasiyla Besiktas'iniz, Çaprasik bir yüzyili geriye atar; Tanrim siz su uzun Anadolu'yu Çocukluk günlerinizde mi yarattiniz? Senaryocu bayanla bir bankta oturuyoruz Keske yalniz bunun için sevseydim seni. Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |