BİZİM BAYRAMIMIZ
2. Sınıf Hayat Bilgisi Dersi Dün, Bugün, Yarın Teması . Aşağıda dökümanın sadece özeti verilmiştir, bu konu ile ilgili
dosya ekte verilmiştir.BİZİM BAYRAMIMIZ
DERS : Hayat Bilgisi
SINIF : 2
YAKLAŞIK SÜRE : 40’+40’
TEMA : Dün, Bugün, Yarın
KAZANIMLAR : C.2.12. Bayram kutlamaları için yaptığı hazırlık
çalışmalarını ve bayram sürecindeki duygularını ifade eder.
TEMEL BECERİLER : -
KİŞİSEL NİTELİKLER : Kültürel değerleri koruma ve geliştirme.
ARA DİSİPLİNLER
İLİŞİKİLENDİRME : -
DİĞER DERSLERLE
İLİŞKİLENDİRME : Türkçe dersi konuşma öğrenme alanı : Kendini sözlü
olarak ifade etme.
MATERYALLER : Yazılı kaynaklar, resimler
KAYNAK : Hayat Bilgisi Özel İhtisas Komisyonu
Aktif Öğrenme, Prof. Dr. Kamile Ün Açıkgöz
SÜREÇ
ÖN HAZIRLIK Öğrencilerinizden birinin sınıfa bayram kıyafetleriyle gelmesini, diğer öğrencilerinizin de varsa geçmiş yıllarda 23 Nisan’da çekilmiş fotoğraflarını getirmelerini isteyin.
1- Bayram kıyafetiyle gelen öğrenci ders başladıktan hemen sonra sınıfa girsin.
2- Şaşkın bir ifadeyle neden böyle giyindiğini sorun. Öğrenciniz sorunuzu cevaplamasın.
3- Diğer öğrencilerin ona kıyafetiyle ve neden böyle giyindiğiyle ilgili sorular sormalarını isteyin.
4- Aşağıdaki öyküyü bir öğrencinizin okumasını sağlayın.
Neşe’nin Bayram Sevinci
Dün gece rüyamda kendimi bir çocuk adasında gördüm. Büyük küçük tüm çocuklar ulusal giysileri içinde şarkılar, türküler söylüyor, oyunlar oynuyorlardı. Hepimiz o kadar coşkulu ve heyecanlıydık ki hep birlikte eğleniyorduk. Sonra sırayla herkes gösterisini sergiledi. Biz Türk çocuklarının gösterisi çok beğenildi. Bütün çocuklar bizi ayakta alkışladı. Çok gururlandım.
Bugün bayram. Duyduğum heyecan rüyalarıma yansıyor. Bayram giysilerimi giyip tören alanına gittim. Bütün arkadaşlarım benim kadar heyecanlı ve coşkulu. Çünkü bu gün Ata’mızın bize armağan ettiği bu özel günü kutlayacağız. Ben bir şiir okuyacağım. Unutmamak için şiirimi sürekli tekrarlıyorum.
Biz dünyaya gelmeden 23 Nisan günü
Her yeri düşman almış Meclis kuruldu diye
Atatürk düşmanları Büyük bayram verilmiş
Yurdumuzdan çıkarmış Çocuklara hediye
Gülelim, eğlenelim
Kutlayalım bayramı
Verelim hep el ele
Yükseltelim vatanı
Şiirimi okuduğumda çok duygulandım. Törende gösteriler yapıldı. Oyunlar oynandı.
Bir gün bir yetişkin olduğumda çocukluğumdaki 23 Nisan’ları hatırlayacağım. Çocuklarımın bu özel gündeki coşkusunu paylaşacağım..
5- Öğrencilerinizin yanlarındaki arkadaşlarıyla gruplar oluşturarak evlerinden getirdikleri 23 Nisan fotoğrafları üzerinde konuşmalarını sağlayın. Örneğin; fotoğrafların çekildiği yıllarda neler hissetmişlerdi, bayrama nasıl hazırlanmışlardı, neler giymişlerdi ve o yıl bayramı nasıl kutlamışlardı? vb.
6- Öğrencilerinizin “23 Nisan ve Resimlerim” isimli çalışma kağıdını cevaplamalarını sağlayın.
7- Bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na nasıl hazırlandıklarını ve bayram sürecindeki duygularını sorun. Öğrencilere biraz zaman vererek ne söyleyeceklerini düşünmelerini sağlayın. Sonra öğrencilerden biri başlangıç yapsın ve diğerleri sırayla konuşmaya başlasınlar. Sırası gelen öğrencinin daha önce söylenmiş bir şeyi tekrar etmemesi gerektiğini belirtin. Söyleyecek sözü olmayan öğrenciler “Geçiniz” diyerek sırasını bir sonraki arkadaşına devretsin. ( Hızlı Tur adı verilen bu teknik her öğrenciye konuşma fırsatı verir ve bütün sınıfta ilgi uyandırır. Öğrenciler söylenmemiş bir şeyi söylemek zorunda olduklarından konuşulanları dikkatlice dinlerler. Çekingen öğrencilere konuşma fırsatı verilir. Öğrenciler konuşup konuşmayacaklarına kendileri karar verirler. Konuşabilmek için duygu ve düşüncede derinleşirler.)
8- “Kosumato’dan Mektup Var” isimli çalışma kâğıdını dağıtın ve öğrencilerinizin ona mektup yazmasını ve resim yapmasını sağlayın.
DEĞERLENDİRME
- Öğrenci ürün dosyası ile değerlendirin.
Kosumato’dan Mektup Var
23 NİSAN VE RESİMLERİM
Önemli Not: Bu belge ttkb.meb.gov.tr den alınmıştır. Edubilim olarak MEB de karışık olarak verilen bu bilgileri sizin için düzenli bir şekilde bir araya getirdik. Yukarıdaki özet konu hakkında bilgilendirme için verilmiştir. Düzenli ve tam haliyle görmek için dosyayı indirin... Dosyaların tüm hakları MEB e aittir ama bu şekilde düzenlenip biraraya getirilmesi tamamen Edubilimin katkılarıyla gerçekleşmiştir. Burada verilen bilgi, belge, yazı ve dökümanlar izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kaynak belirtmek için
www.edubilim.com veya
www.edubilim.com/forum adresine alıntı yaptığınız adresten link vermeniz gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler: bizim bayramamımız, bizim bayramamimiz, hayat bilgisi dersi bizim bayramamımız konusu, bizim bayramamımız etkinlik örneği, bizim bayramamımız konusunun işlenişi, bizim bayramamımız etklinlik örnekleri, hayat bilgisi 2. sınıf, hayat bilgisi ikinci sınıf, Dün, Bugün, Yarın