Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 07:36:25 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: BEP DEĞERLENDİRME  (Okunma Sayısı 3231 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Editor
Uzman Üye
Üye No: 190

« : Eylül 18, 2008, 03:25:42 ÖS »

ÖZEL EĞİTİMDE DEĞERLENDİRME NEDİR?

Değerlendirme çocukların akademik, davranışsal ya da fiziksel özelliklerini belirlemek ve bu özelliklere göre kararlar vermek amacıyla veri toplama sürecidir.

Özel Eğitim Alanında Değerlendirmenin Temel İlkeleri
   Değerlendirme, yetersizliği olan her çocuğun bireysel gereksinimlerine göre gerçekleştirilmelidir.
   Değerlendirme verileri, özel eğitime gereksinimi olan çocukla ilgili yasal ve özellikle öğretimsel kararlar almak için kullanılmalıdır.
   Değerlendirme, öğretimsel amaçlar gibi eğitimle ilgili bilgiyi tanımlamalıdır.
   Değerlendirmede öğrencinin performansı kadar öğrenme ortamı da incelenmelidir.
   Değerlendirme sürecinde sadece standart testler değil, çeşitli değerlendirme teknikleri kullanılmalıdır. Özellikle öğretimle doğrudan ilişkisi olan informal değerlendirme tekniklerine yer verilmelidir.
   Değerlendirme bir ekip yaklaşımı ile gerçekleştirilmelidir. Özel eğitimci bu ekibin önemli bir üyesidir.
   Değerlendirme sürecinde dil ve kültürel öğeler dikkate alınmalıdır.
   Öğretim programları sürekli olarak izlenmeli ve değerlendirilmelidir.
   Akademik, dil ve diğer beceri alanlarının değerlendirilmesi için yeni testler ve yöntemler geliştirilmeli ve kullanılmalıdır.
   Değerlendirme sürecinde kullanılan yöntemler okulöncesi dönemdeki çocukların gereksinimlerini belirlemek için uygun olmalıdır. Çocukları standartlaştırılmış testlerle değerlendirirken dikkatli olunmalıdır

Niçin Değerlendirme Yapıyoruz?
   Tarama/ başvuru amacıyla
   Tanılama(seçilebilirlik-uygunluk) amacıyla
   Eğitsel planlama amacıyla (BEP)
   Bireyselleştirilmiş öğretim planlarının (BÖP) uygulanması amacıyla
   Gelişmeleri kaydetmek amacıyla
   Programı değerlendirmek amacıyla
Tarama/Gönderme
Daha ayrıntılı tanılamaya ve değerlendirmeye yönlendirilecek çocukları belirlemek için yapılan özet bir değerlendirme çalışması
   Erken sağaltım
   Erken çocuklukta özel eğitim
   Zihinsel sağlık/Sosyal hizmet
   Sağlık sistemleri
Tanılama (Teşhis)
Çocuk erken sağaltım ya da sağlık hizmetleri için seçilmiş ise, fiziksel ya da gelişimsel problemlerin yapısını ve anlamını öğrenmek için bir ya da daha çok gelişim alanlarında ayrıntılı bir değerlendirmeye yer vermek
Programa Dayalı Değerlendirme
(Programlanmış-Sürekli Değerlendirme)
   Çocuğun varolan performans düzeyini belirle-meye yardım eden ayrıntılı bir değerlendirme
Bu tür bir değerlendirme;
   Çocuğun performansını belirlemeye yardım eder
   Programı planlamaya yardım eder
   Hedeflenen uzun ve kısa dönemli amaçları tanımlar
   Çocuğun zaman içindeki ilerlemelerini değerlendir-meye hizmet eder
Değerlendirme Sürecine Katılanlar
   Özel eğitim öğretmeni
   Sınıf öğretmeni
   Anne-baba
   Okul destek personeli
   Tıbbi personel
   Fizyoterapist
   Konuşma terapisti

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

Edu Sohbet  - Edubilim Sohbet Bölümü Sonunda Açıldı -  Giriş Yapmak İçin Tıklayın - Edu Sohbet

Edu Depo Açıldı... Ücret yok!  Limit Yok! Be
Editor
Uzman Üye

« Yanıtla #1 : Eylül 18, 2008, 03:27:12 ÖS »

Kaba Değerlendirme Formu (Bu formlar örnektir. Kendi değerlendirme formlarınızı öğrencilerin seviyelerine göre oluşturmalısınız.)

Ekteki Dosyalar Burada

Edu Sohbet  - Edubilim Sohbet Bölümü Sonunda Açıldı -  Giriş Yapmak İçin Tıklayın - Edu Sohbet

Editor
Uzman Üye

« Yanıtla #2 : Eylül 18, 2008, 03:31:11 ÖS »

VAROLAN PERFORMANS DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ VE YAZILMASI

Varolan Performans Düzeyi: Ayrıntılı değerlendirme sonuçlarına dayalı olarak hazırlanan, öğrencinin yapabildiklerini ve yapamadıklarını    tanımlayan özet ifadelerdir.

Performans Düzeyi İfadelerinde Yer Alması Gereken Bilgiler
Öğrenci Performans Düzeyi İfadelerinde;
      —akran grubu ile ilgili,
      —yapabildikleri ve yapamadıkları becerilere ilişkin,
      —eğitim programına katılım düzeyine ilişkin bilgiler yer almalıdır.

Öğrencinin Performans Düzeyini Yazarken Kullanılacak Bileşenler
   Özrün, eğitim programına katılımına etkisi,
   Özür nedeniyle gerçekleştirmediği beceri alanları,
   Öğretimsel amaçlara hizmet eden mantıksal ipuçları

Performans Düzeyi İfadesi Yazılırken İzlenmesi Gereken Kurallar
Performans düzeyi ifadeleri;
      —BEP’nin diğer öğeleri ile ilgili olmalı,
      —öğrencinin yapabildikleri ve yapamadıklarına ilişkin ifadeleri kapsamalı,
      —öğrencinin özrünün eğitsel performansına olan etkisini belirtmeli,
      —güncel bilgileri içermeli,
      —açık ve anlaşılır bir dille yazılmalı

ÖNCELİKLİ BECERİLERİN SEÇİMİ
Öncelikli olarak:
   Öğrenci için işlevsel olan ve sık kullanılan beceriler;
   Çeşitli ortamlarda gerçekleştirilen beceriler,
   Gözleyerek öğrenebileceği beceriler,
   Kendine güvenini artırmasını sağlayacak beceriler
   Önkoşul özelliği olan beceriler tercih edilmelidir

PROGRAM ALANLARI

   İletişim ve sosyal beceriler
   İşlevsel akademik beceriler,
   Motor beceriler,
   Öz bakım becerileri,
   Bilişsel beceriler
   İş ve meslek becerileri

UZUN ve KISA DÖNEMLİ AMAÇLARIN BELİRLENMESİ ve YAZILMASI

   Neden Yazılmalı?
   Yasal düzenlemeler,
   Özel gereksinimli öğrencilerin öğretimi üzerinde odaklaşabilmek,
   Performansındaki ilerlemeleri izlemek,
   İletişim için öğrenciden beklenilen davranışı açıklamak.
Uzun Dönemli Amaç Örneği
o   Beceri Alanı: Öz bakım
o   Performans düzeyi: Ayşe 4 yaşında anaokuluna devam eden zihin engelli bir öğrencidir. Ayşe ayakkabısını, çorabını, gömleğini çıkarabilmekte, ancak giyememektedir. Kaşık, çatal, bıçak kullanmakta zorlanmaktadır. Ellerini, yüzünü yıkar ve kurular. Saçını taramada, dişini fırçalamada, sabun kullanmada yetersiz durumdadır.
Ölçülebilir Yıllık Amaç
o   Ayşe çorabını, bağcıksız ayakkabısını, gömleğini bağımsız olarak giyer.
o   Ayşe bağımsız olarak yemeğini çatal, kaşık ve bıçak kullanarak yer.
o   Ayşe bağımsız olarak saçını tarar, dişlerini fırçalar ve sabunla ellerini yıkar.

Kısa Dönemli Amaçlar ve Yazımı

o   Kısa dönemli amaçlar, öğrencinin var olan performans düzeyi ile uzun dönemli amaç arasında kalan ve daha kısa sürede kazandırılabilen alt amaçlardır.

Kısa dönemli amaçların yazımında dikkat edilecek öğeler:
      1. Öğrenciyi belirlemek
      2. Ölçülecek davranışı belirlemek   
      3. Davranışın hangi koşullarda gerçekleşeceğini açıklamak
      4.Kabul edilebilir davranış için ölçüt belirleme
Kısa Dönemli Amaçların Öğeleri
o   Birey: Amaçlar tek bir öğrenci için ve ismi ile ifade edilmeli.
o   İstenen ve beklenen davranışın tanımlanması, Davranışlar gözlenebilir ve ölçülebilir olmalı.
o   İstenilen davranışın hangi koşullar altında meydana geleceğinin açıkça belirtilmesi.(sözel ve yazılı istekler veya yönergeler, materyaller, gereksinim duyulan yardım düzeyi, çevresel ortam ve uyarlamalar...)
o   Kabul edilebilir davranış için ölçüt belirleme.

Amaçları Kolaydan Zora Sıralama
1.Edinim: Bir davranışın nasıl yapılacağını öğrenme süreci.
2.Akıcılık: Davranışın olağan hızıyla yapılması için izlenecek süreci kapsar.
3.Kalıcılık: Öğrencinin edindiği davranışı kendisinden bunu yapması söylenmeden de gerektiğinde yapmasıdır.
4.Genelleme: Öğrenilen koşullardan farklı koşullarda da davranışın yapılmasıdır.(Mekânlar arası, davranışlar arası, kişiler arası, malzemeler arası genelleme.)
5.Uyarlama: Değişen koşulların gerekliliğini yerine getirmek için davranışı değiştirmedir.

KAVRAM

Kavramlar, benzer ve/veya ortak özellikleri olan nesne, olay, fikir ve davranışların oluşturduğu sınıflamaların soyut temsilcileridir. Kavramların gerçek hayatta tam karşılıkları yoktur, örnekleri vardır. Kavramlar, insanların duygu, düşünce ve hareket bütünlüğü içinde edindikleri tecrübeleri ile oluşurlar.
Kavramlar somut ve soyut (tanımlanmış) olarak incelenebilir;
Somut Kavramlar: Fiziksel özellikleri duyu organları ile algılanabilen kavramlardır. Somut kavramlar genellikle okul öncesi dönemde öğrenilmektedir.
Soyut (tanımlanmış) Kavramlar: Bazı kavramlar, kavramın nitelikleri ya da kavramlar arasındaki ilişkiler, objenin kendisi somut olarak gösterilerek açıklanamaz. Bu tür kavramların tanımlanması gereklidir.

Kavramın İlişkili (Ayırıcı) ve İlişkisiz (Ayırıcı Olmayan) Nitelikleri
Kavramın ilişkili (ayırıcı) nitelikleri, kavramın yapısında vardır ve kavramı tanımlar. İlişkili nitelikler, kavramın benzer özelliklerinin oluşturulmasında yardımcı olur.
Örneğin, “kare” kavramının ilişkili niteliği, karenin şeklidir.
Analiz yapılırken kavramın ilişkili ve ilişkisiz niteliklerini ayırmak güçleştikçe, kavramın çocuk tarafından öğrenmesinin de güçleşeceği düşünülmelidir.
İlişkisiz niteliklerin somut örneklerinin sunulması kavramın öğrenilmesini kolaylaştırır.
Kavram analiz edilirken ilişkisiz niteliklerin iyi belirlenmesi ve somutlaştırılması önem taşımaktadır
Örnekler
Kavram: Sarı
   İlişkili (Ayırıcı) Nitelik: Rengi
   İlişkisiz (Ayırıcı Olmayan) Nitelik: Farklı şekil, malzeme, büyüklük vb. araçlar (sarı kare, sarı lego, sarı kumaş, sarı mandal)

Kavram: 3
   İlişkili (Ayırıcı) Nitelik: Sayılan, görülen nesnenin üç tane olması
   İlişkisiz (Ayırıcı Olmayan) Nitelik: Farklı yerlerde, farklı şekillerle, farklı renklerle, farklı büyüklüklerde vb. yazılmış üç rakamı (Yazıyla yazılması, romen rakamıyla yazılması, kırmızı kalemle yazılması, küçük yazılması)
Örnek
   Kavram: Hayvan
   İlişkili nitelik: Canlı olması ve hareket etmesi
   İlişkisiz nitelik: Hayvanın cinsi, rengi, tüyü...
   Kavram: Evcil hayvan
   İlişkili nitelik: Evde yaşaması, evden beslenmesi, eğitimli olması, insanlara alışkın olması...
   İlişkisiz nitelik: Evcil hayvanın rengi, tüyü, cinsi, büyüklüğü...
   Kavram: Köpek
   İlişkili nitelik: Evcilleştirilmesi, havlaması, koklaması, kuyruk sallaması
   İlişkisiz nitelik: Küçük ya da büyük olması, türü...

Kavramın en üst basamağındaki ilişkili nitelik kavramı diğer basamakları için de geçerlidir. Sıralamadan aşağıya inildikçe kavramların ilişkili niteliklerinin sayısı da artmaktadır. Kavramın altında yer alan ilişkili nitelikler yukarıya doğru çıkıldıkça da ilişkisiz nitelik özelliği kazanmaktadır.
Kavramın Sunulmasına İlişkin Özellikler
   Kavramın Olumlu ve Olumsuz Özellikleri
Olumlu örnekler kavramı örnekler.Olumsuz örnekler ise kavramın örnek olmayanlarını örnekler.
Örnek: Kavram: Meyve
   Olumlu Örnekler: Elma, muz, karpuz, erik (meyve örnekleri)
   Olumsuz Örnekler: Papağan, masa, resim, patlıcan (meyve olmayan örnekler)
Kavram Örneklerinin Benzerliği
Kavramlar öğrenilirken benzer ve yakın örneklere yer verilmesi kavramın öğrenilmesini kolaylaştırır. Kavramı öğretirken ilişkisiz niteliklerin sistematik olarak farklılaştırılması gerekmektedir.
Örneğin, kırmızı kavramını öğretirken, iki farklı, üç farklı ve dört farklı renkte gruplar yapılır. Grubun içinde yer alan araçlar da kâğıttan, kumaştan, tahtadan yapılan araçlar olarak değiştirilir.
Örneğin, kırmızı kare-yeşil kare gibi. Daha sonra ilişkisiz niteliğinden boyut kısmını farklılaştırılır. Örneğin, büyük karton kırmızı kare-küçük karton sarı kare gibi. Daha sonra da kullanılan malzeme değiştirilir.
Örneğin, büyük tahta sarı kare- küçük kırmızı kumaş kare gibi.

KAVRAM VE BECERİ ANALİZİ

   Beceri (sembolik olmayan bilgi): Bireyin sahip olduğu yeterliklerine dayalı olarak yapabileceği tahmin edilen veya yaptığı etkinliklerdir.
   Kavram (sembolik bilgi): Bireylerin ortak tepki vermesine yol açan ilişkili uyaranlardır.
   İçerik (beceri ve kavram)
   Analizi: Çocuklara güçlük yaratan yapıların daha kolay anlaşılabilen  parçalara ayrılmasıdır.

BECERİ ANALİZİ
Beceri analizi, bir amacı (beceriyi) gerçekleştirebilmek için gerekli her bir davranışın ayrıntılı ve mantıklı olarak sıralanması ya da davranış zincirinin betimlenmesidir.
Beceri Analizinin Öğretime Katkıları
   Bilgi
   Öğretimin Bireyselleştirilmesi
   Öğretimi Kolaylaştırır
   Objektif Değerlendirme
   Tekrarlanabilirlik
BİLGİ
   Beceri analizi yapıldığında en yüksek düzeyde bilgi sunmak mümkün olmaktadır. Öğretim basamaklarının beceri analiziyle belirlenmesi nedeniyle öğretim materyali küçük parçalar halinde sunulabilmektedir. Böylece öğretmen öğrenciye bilgiyi daha çabuk ve kesin olarak kazandırabilmektedir.
ÖĞRETİMİN BİREYSELLEŞTİRİLMESİ
   Beceri analizinin yapılması öğretim basamaklarının oluşturulmasına hizmet etmesi nedeniyle öğrencilerin düzeyine göre öğretimin oluşturulmasını mümkün kılmaktadır.
ÖĞRETİMİ KOLAYLAŞTIRIR
   Öğretilmek istenen konuda beceri analiziyle belirlenen basamaklar öğrencinin bulunduğu düzeyi kolayca belirlememize yardımcı olduğu gibi öğretime nereden başlayacağımızın bilinmesine de yardımcı olur. Öğrenciler düzeylerine göre öğretim yapıldığında, daha kolay ve hızlı öğrenirler.
OBJEKTİF DEĞERLENDİRME
   Yapılan beceri analizi basamaklarıyla öğrencilerin göstermiş oldukları ilerlemeleri değerlendirmek ve kaydını tutmak mümkün olmaktadır. Bu da öğretmenin yanlılığını azaltmaktadır. Özellikle yetersizlikten ağır düzeyde etkilenmiş çocukların ilerlemeleri yavaş olabilmektedir. Çocukların ilerlemelerini ancak ayrıntılı beceri basamaklarında görmek mümkün olabilmektedir.
TEKRARLANABİLİRLİK
   Yapılan beceri analizleri başka öğretmenlerce tekrar uygulanabilme olanağı vermektedir. Beceri basamaklarına göre oluşturulan programlar başka okul ve öğretmenlerce kolayca uygulanabilir.

Etiket:
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!