Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 02:56:19 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: 1-5 ünitelerle ilgili tanımlar  (Okunma Sayısı 1077 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Mesleği: Öğretim Görevlisi
Sen Beni Sevmin

« : Eylül 22, 2009, 01:25:17 ÖÖ »

Disiplin cezası:belli bir kurumun düzenini bozacak davranıslar olarak tanımlanan disiplin suclarına karsı uygulanan yaptırımlardır
Kamu yararı:toplum için yasamsal bir deger ve önem tasıyan bazı faaliyetlerin kar amacı
gözetilmeksizin idarece yürütülmek suretiyle toplumun bu hizmetlerinden faydalanmasıdır
İdari işlem:idare fonksiyonun yerine getirilmesi için kamu gücü kullanarak yapılan kamu hukukuİşlemleridir
Kamu gücü:şdarenin kamu yararını gerceklestirebilmesi için özel kişiler karsısında sahip oldugu üstün yetki ve ayrıcalıklardır
Liberalizm:devletin toplumsal yasama cok sınırlı müdahale ettiği kamu yararının bireylerin ve toplulukların serbest rekabet içinde yürüttüğü faaliyetle gercekleştiğini savunan düzendir
Sosyalizm:devletin toplumsal yasama cok genis bir cercevede müdahale ettiği birey ve toplulukların faaliyetlerinin sınırlı tutuldugu ve bu sekilde kamu yararının gerceklestiğinin savunuldugu düzendir
Sosyal düzen:liberalizmde sosyalizmi bagdastıran bazı alanlarda kamu yararının devletin bizzat bu alanlarda faaliyet göstererek sağlanabileceğini kimi bazı alanlarda da kamu yararının bireylerin ve topluluklarının bu alanlarda serbest rekabet içinde faaliyet göstererek sağlanabileceği benimseyen devlet
Yetki genişliği:merkezden yönetimin tasrada etkin bir sekilde işleyişini saglamak için yanlızca il idaresinde valiye tanınmıs karar alabilme ve uygulama yetkisidir
Anayasa mahkemesi:kanunların KHK ve TBMM içtüzüğünün şekil ve esas bakımından anayasaya aykırılık iddalarıyla açılan davalrı karara bağlayan yüksek yargı yeridir
Hiyerarşi:Aynı tüzel kişilik bünyesindeki birimler ile merkezi idarenin baskent ve tasra teskilat örgütleri arasında kurulan hukuki bağdır.
Kamu tüzel kişiliği:kanunla yada kanunun açıkca verdiği bir yetkiye dayanarak kurulan üstün ve ayrıcalıklı yetkilerle donatılmıs malları gelirleri ve personeli ayrı bir statüye tabi tutulmus kuruluşlardır
Kamu malları:kamulastırılamama haczedilmeme gibi bazı ayrıcalıkladan yararlanan özel statüye tabi Devlet veya Kamu tüzel kişilerine ait mallardır
Devlet memuru:Kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri yapmak üzere atanmıs olan kişilerdir.
İdarenin bütünlüğü ilkesi:idarenin kurulus ve örgütleriyle bir bütünlük arz etmesidir
İdari vesayet:yasa koruyucu tarafından düşünülmüş merkezi idare ile yerinden yönetim kuruluşları arasındaki hukuki bagı sağlayan aractır
Kanun:yasama organı tarafından yazılı olarak ve kanun adı altında cıkarılan genel sürekli ve soyut hukuk kurallarıdır
Olağanüstü haller:belli sebeplerin ortaya cıkması halinde temel hak ve özgürlüklerin gecici olarak kısmen yada tamamen durdurulmasına vatandaslar için para mal ve çalısma yükümlülükleri getirilmesine olanak sağlayan olağanüstü yönetim usulüdür
Sıkıyönetimlaganüstü halin ilanını gercekleştiren sebeplerden dolayı agır durumlarını ortaya cıkması ile ilan olunan gecici olarak temel hak ve özgürlüklerin kısmen yada tamamen durdurulmasına veya anayasa da öngörülen güvencelere aykırı önlemler alınmasına olanak tanıyan ve kolluk yetkilerinin askeri makama gecmesine yol acan bir olaganüstü yönetim usuülüdür
Tüzük:bir kanunun uygulanmasını göstermek veya emrettiği işleri belirtmek üzere kanuna aykırı olamamk sartıyla ve danıstayın incelenmesinden gecirilerek bakanlar kurulunca cıkarılan yazılı hukuk kurallarıdır
Yetki paralelliği:kural olarak bir idari işlemi yapmaya yetkili olan makamın o işlemi kaldırmaya ve veya değiştirmeye de yetkili olmasıdır
Şekil ve usulde paralellik:idari işlemin yapılması sırasında izlenen sekil ve usül kurallarının o işlemin değiştirilmesi ve/veya kaldırılması sırasında izlenme ilkesidir
Yönetmelik:devlet örgütü içinde bulunan cesitli kurum ve kurulusların daha cok keni alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak veya söz konusu kurulusların calısma yöntemlerini düzenlemek amacıyla cıkarılan hukuk kurallarıdır
Adi yönetmelik:idari makam ve mercilerin idari faaliyetlerine ilişkin olarak cıkardıkları yönetmeliklerdir
Adli idari sistemi:anglo-amerikan ülkelerinde uygulanan idare ile bireyler arasında fark gözetilmeden uygulanan sistemdir
İdari rejim:idari faaliyetlere bireylere uygulanan hukuktan farklı ve bagımsız bir hukukun uygulandıgı rejimdir
Mahkeme içtihatları:hukuki uyusmazlıklar sonucu mahkemelerce verilmiş olan kararlardır
Teamül ve tatbikat:idarenin belli konu ve sorunlar karsısında öteden beri takındıgı tutum ve davranıs ve kanaatlerdir
Doktrin:hukuk bilgilerinin hukuki sounlarının cözümü için ileri sürülmüş oldukları görüş düşünce ve kanaatlerdir
Hakimiyet tasarrufları:idarenin kişilerden farklı ve üstün bir rejime tabi tutularak yaptığı işlemlerdir
Temşiyet tasarrufları:idarenin özel kişiler gibi kabul edilip aynı rejime tabi tutularak yaptıgı işlemlerdir
Kamu hizmeti:yasama organı tarafından yapılmasında kamu yararı görülen ve idarece üstlenilen faaliyetleridir
İdari karar:idarenin belli kişi ve durumlar için aldıgı hukuki durumlar yaratan değiştiren ve kaldıran kararlardır
Tek yanlılık:idarenin ilgililerin rıza ve muvaffakatına bağlı olmadan haklarında idari kararlar alabilme ayrıcalıgıdır.

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

Etiket: İdare Hukuku   1-5 ünitelerle ilgili tanımlar 
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!