Edubilim Forumları - www.edubilim.com Edubilim Forumları - www.edubilim.com
Duyurular: 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı 2.Dönem Evrakları

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 02:55:13 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

...::: EDuBiLiM :::...

Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: 11.üniteden itibaren ünite ünite soru  (Okunma Sayısı 751 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Mesleği: Öğretim Görevlisi
Sen Beni Sevmin

« : Eylül 17, 2009, 01:31:29 ÖÖ »

11.üniteden itibaren ünite ünite soru

11.ÜNİTE-MİKRO İKTİSATTAN MAKRO İKTİSATA GEÇİŞ

1.Dünyada ''büyük bunalım'' dönemi olarak adlandırılan dönem hangi yılları kapsamaktadır?
1930'lu yılları kapsar
2.Keynes'e göre üretim ve istihdamı belirleyen temel faktör aşağıdakilerden hangisidir?
Toplam talep
3.Aşağıdakilerden hangisi büyük bunalım döneminde yaşanan iktisadi olgulardan biri değildir?
Enflasyon oranının aşırı boyutlara ulşaması
4.Aşağıdakilerden hangisi makro iktisadın ilgi alanına girmektedir?
Enflasyon oranı
5.Üretim hacminde zaman zaman ortaya çıkan daralmaların yarattığı işsizlik türü aşağıdakilerden hangisidir?
Konjonktürel işsizlik
6.Gayri safi milli hasılanın büyük bölümü tarımsal üretime dayalı olan ülkerlerde en çok rastlanılan işsizlik türü aşağıdakilerden hangisidir?
Mevsimlik işsizlik
7.Ekonomi üzerinde olumsuz etkisi en az olan işsizlik türü aşağıdakilerden hangisidir?
Friksiyonel işsizlik
8.Ekonominin tüm sektörleriyle toplu ve devamlı olarak durgun bir düzeyde kaldığı dönemlerde ortaya çıkan işsizliğe ne ad verilir?
Yapısal işsizlik
9.Aşağıdaki ifadelerden hangisi enflasyonu en iyi şekilde tanımlar?
Ekonomideki tüm fiyatlarda görülen genel ve sürekli artış
10. Fiyat indeksi
Yıllar (1995=100)
1995 100
1996 180
1997 350
1998 600
1999 1030

Yukarıdaki tabloda 1995-1999 yıllarına ait Türkiye'deki fiyat indeksi değerleri verilmiştir.Bu tabloya göre paranın değerleri verilmiştir.Bu tabloya göre paranın değerindeki değişime ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Sürekli azalmıştır
11.(şekilli bir soru çizemedim)şekle göre üretim imkanları eğrileri üzerinde A noktası üretim yapan bir ülkenin mal ve hizmet üretme kapasitesinin artığı varsayılırsa hangi noktaya geçmesi beklenir?
F
12.Aşağıdakilerden hangisi ekonomik büyüme kavramını en doğru şekilde tanımlar?
Ekonominin mal ve hizmet üretme kapasitesindeki artış
13.(grafikli bir soru)yukarıdaki grafik uzun dönem büyüme eğilimi etrafındaki konjonktür hareketlerini göstermektedir.Buna göre ekonomi de hangi zaman dilimlerinde ekonomik canlanma söz konusudur?
I, ve III
14.Devletin topladığı vergiler ve yaptığı harcamalarla ilgili politikası aşağıdakilerden hangisidir?
Maliye politikası
15.Aşağıdakilerden hangisi maliye politikası araçları içinde yer almaz?
Para arzındaki artış oranı
16.Aşağıdakilerden hangisi konjonktür dönemlerinden biri değildir?
Çöküş
17.Keynes'in 1930'larda gündeme getirdiği temel görüş üretimdeki ve istihdamdaki dalgalanmaları istikrara kavuşturabilmek için kullanılmasını öngördüğü politika hangisidir?
Maliye politikası
18.Keynes'e göre ekonomiyi durgunluktan çıkarma için devlet harcamaları ve vergilerde ne yönde bir değişiklik yapılmalıdır?
Harcamalarını arttırmalı, vergilerini azaltmalıdır.
19.Devletin toplam talebi arttırmak yerine üretimi arttırmaya yönelik uyguladığı politikalara ne ad verilir?
Arz yönlü politikalar
20.Arz yönlü politikaların üzerinde durduğu konulardan en önemlisi aşağıdakilerden hangisidir?
Vergi sistemi
21.Merkez Bankası'nın ekonomideki para miktarını kontrol edebilmek amacıyla aldığı önlemlere ne ad verilir?
Para politikası
22.Ekonomide her sektör tarafından elde edilen geliri ve yapılan harcamaları aşağıdaki diyagramlardan hangisi göstermektedir?
Devresel akım diyagramı
23.Devletin mal, hizmet veya işgücü karşılığı olmaksızın hane halklarına yaptığı ödemelere ne ad verilir?
Transfer ödemeleri
24.Kla*** modeller ekonomide uzun süreli bir işsizliğin olmayacağıgörüşünü savunurlar.Bu görüşlerin temelinde yatan temel varsayım aşağıdakilerden hangisidir?
Ücretlerin azalma ya da artma yönünde tam esnek olması
25.Bir üretim kolunda istihdam edilenlerden bir kısmı üretim faaliyetlerinden çekildiği halde üretim düşmüyorsa bu sektörde geçerli olan işsizlik aşağıdakilerden hangisidir?
Gizli işsizlik
26.Aşağıdakilerden hangisi devletin temel ekonomik görevleri arasında sayılamaz?
Nüfus artış hızının düşürülmesi
27.Kla*** modellere göre istihdamın temel belirleyicileri aşağıdakilerden hangisidir?
Fiyatlar ve üreticiler
28.Aşağıdakilerden hangisi mikro iktisadın konularından biri değildir?
Büyüme hızı
29.Aşağıdakilerden hangisi maliye politikası aracı değildir?
Para arzı
30.Aşağıdakilerden hangisi para politikası aracı değildir?
Transfer ödemeleri

Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #1 : Eylül 17, 2009, 01:32:13 ÖÖ »

1) Bir ekonomide belirli bir dönemde gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlerin ölçüm sistemine ne ad verilir?
Milli gelir muhasebesi
2)Bir ekonomide belirli bir dönemde üretilen tamamlnamış (nihai) mal ve hizmetlerin piyasa fiyatları şle ifade edilen değerine ne ad verilir?
Gayri safi milli hasıla
3)Bir başka mal veya hizmetin üretilmesinde kullanılan mal ve hizmetlere ne ad verilir?
Ara malı
4) Her üretim aşamasında ara mallarının değerine yapılan ilaveye ne ad verilir?
Katma değer
5)Üretim Satış Yaratılan
Aşamaları Değerİ Katma Değer
Buğday 21 21
Un 48 27
Hamur 33 35
Ekmek 125 42
Yukarıdaki tabloda bir adet ekmek üretiminde geçirilen aşamalar, satış değerleri ve her üretim aşamasında yaratılan katma değerler verilmiştir.Buna göre GSMH hesabında kullanılacak satış değeri aşağıdakilerden hangisidir?
125
6)Son kullanım için üretilmiş olan mal ve hizmetlere ne ad verilir?
Tamamlanmış mal
7)Bir ülke sınırları içerisinde üretilen tamamlanmış mal ve hizmetlerin piyasa fiyatları ile ifadde edilen değerleri toplamına ne ad verilir?
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla
8)Türkiye'de 2005 yılı GSMH'nin sektörel dağılımına bakıldığında en büyük pay hangi sektöre aittir?
Sanayi
9) Üretim faktörlerinin ücret, faiz, kar ve rant şeklindeki gelirlerinin toplamına ne ad verilir?
Milli Gelir
10)Aşağıdakilerden hangisinde GSMH'nin formülü doğru olarak verilmiştir?
GSMH=ücret+faiz+kar+rant+dolaylı vergiler+amortismanlar
11)Kişilerin günlük gereksinimlerini doğrudan karşılayacak olan mal ve hizmetlere yaptıkları harcamalar toplamına ne ad verilir?
Tüketim harcamaları
12)Firmaların ve devletin yeni tesisat ve teçhizat ile yeni binalara yaptıkları harcamalar, stoklardaki artışlar ve kişilerin yeni ev yaptırmak için harcadıkları miktarların toplamına ne ad verilir?
Yatırım harcamaları
13) Aşağıdakilerden hangisi net yatırımı ifade eder?
Net yatırım= Gayri safi yatırım - Amortismanlar
14)Devletin mal ve hizmet alımları için yaptığı harcamalar toplamına ne ad verilir?
Kamu harcamaları
15)İhracat gelirleri ile ithalat harcamaları arasındaki farka ne ad verilir?
Net ihracat
16)Aşağıdakilerden hangisi harcama yaklaşımı ile GSMH'yi ifade eder?
C+I+G+EX-IM
17)GSMH değerinden amortismanların çıkarılması ile elde edilen ve ülkenin net üretim gücünü gösteren değere ne ad verilir?
Safi Milli Hasıla
18)Bir mal veya hizmet satın alındığı zaman ödenen vergilere ne ad verilir?
Dolaylı vergi
19)Safi Milli Hasıladan dolaylı vergilerin çıkarılması ile elde edilen ve diğer yandan faktör gelirleri toplamına da eşit olan büyüklüğe ne ad verilir?
Milli gelir
20)Milli gelirden dağıtılmayan şirket karları ve sosyal güvenlik amaçlı prim ödemelerinin çıkartılması, kamu ve sektör transfer ödemelerinin ilave edilmesi ve bulunan gayri safi gelire ne ad verilir?
Kişisel gelir
21)Aşağıdakilerden hangisi kullanılabilir geliri ifade eder?
Kişisel gelir-dolaysız vergiler
22)Hesaplama yapılan dönemde piyasada geçerli olan fiyatların kullanılması ile bulunan GSMH değerine ne ad verilir?
Nominal GSMH
23)Cari fiyatlarla ifade edilen bir grup mal ve hizmetin değerinin aynı mal grubunun sabit fiyatlarla ifade edilen değerine oranına ne ad verilir?
Fiyat indeksi
24)Belirli bir yılın fiyatları esas alınarak hesaplanan GSMH değerine ne ad verilir?Reel GSMH
25)Nominal GSMH rakamlarını reel GSMH rakamlarına dönüştürmek amacıyla kullanılan özel fiyat indeksine ne ad verilir?
GSMH deflatörü
26)Bir ülkede hesaplanan reel GSMH değeri kaç milyar TL'dır?
300
27)Bir ülkede nominal GSMH 250 TL, reel GSMH deflatörü kaçtır?
2,5
28)Mevcut milli gelir değerinin nüfusa bölünmesi ile bulunan ve bir refah ölçütü olarak kullanılan değere ne ad verilir?
Kişi başına milli gelir
29)GSMH hesaplarına dahil edilmesi gerekirken hesapların dışında kalan ekonomik faaliyet hacmine ne ad verilir?
Kayıt dışlı ekonomi
30)Aşağıdakilern hangisi GSMH hesaplarında karşılaşılan sorunlardan biri değildir?
Ülkedeki üretim hacmi sürekli değişmektedir
31)Bir ekonomide ücretler 40br, faiz 25 br, kar 520 br, milli gelir 120 br, ise bu ekonomide rant gelirleri kaç birimdir?
5
32)Kullanılabbilir gelir hesaplanırken milli gelirden aşağıdakilerden hangisi çıkarılmaz?
Transfer ödemeleri
33) C= 70 TL
I= 50 TL
EX=20
IM=22 TL
GSMH=140 ise bu ekonomide kamu harcamaları (G) ne kadardır?
22
34)Bir önceki sorudaki verilere göre bu ekonomide net ihracat (X) ne kadardır?
-2

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #2 : Eylül 17, 2009, 01:32:44 ÖÖ »

1)Milli gelir düzeyinden bağımsız olarak yapılan yatırımlara ne ad verilir?
Otonom yatırım
2)Aşağıdaki grafiklerden hangisi yatırımların milli gelir düzeyinden bağımsız olması durumunda yatırım fonksiyonunu verir?
''L'' şeklinde bir grafik dikey çubuğun ortasından paralel çizilmiş cvp bu.
3)Bir ekonomide faiz oranlarında meydana gelen bir artışın yatırım harcamaları üzerindeki etkisi nedir?
Yatırım harcamaları azalır
4)Aşağıdakilerden hangisi planlanmış yatırımları etkileyen faktörlerden biri değildir?
Tüketicinin serveti
5)Aşağıdakilerden hangisi kamu harcamaları fonksiyonunu verir?
''L'' şeklinde bir grafik dikey çubuğun ortasından 1 paralel çizilmiş cvp bu.
6)''L'' şeklindeki grafik birimler yazılmış birleştirilmiş.Şekle göre otonom tüketim harcaması kaç birimdir?
100
7)Yatırımların otonom kabul edildiği bir durumda, aşağıdaki garafiklerden hangisi yatırım harcamalarındaki bir artışı gösterir?
''L'' şeklinde bir grafik dikey çubuğun ortasından 2 paralel çizilmiş cvp bu.
8)I-Kamu harcamaları
II-İhracat
III-İthalat
IV-Vergiler
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri sadece otonom bileşenlerden oluşur?
I ve II
9)Aşağıdakilerden hangisi marjinal ithalat eğilimini verir?
IM/Y (IM ve Y nin önünde delta işareti var yani üçgen)
10)Bir ekonomide ithalattaki değişme 25 dolar, gelirdeki değişme 100 dolar ise marjinal ithalat eğilimi kaçtır?
0,25
11)Bir ülkede üretilen mal ve hizmetlerin diğer ülkelere satılmasına ne ad verilir?
ihracat
12)Aşağıdakilerden hangisi ithalatı açıklar?
Diğer ülkelerden satın alınan mal ve hizmet miktarıdır.
13)Aşağıdaki formüllerden hangsi toplam harcama denklemini verir?
AE=C+I+G+X
14)Bir ekonomide tüketim harcamaları 100 birim, yatırım harcamaları 80 birim, kamu harcamaları 70 birim, ihracat 10 birim ithalat 15 birim ise bu ekonomide GSMH kaçtır?
245
15)Aşağıdakilerden hangisi ihracatı belirleyen faktörlerden biri değildir?
Yurtiçi gelir düzeyi
16)Bir ekonomide gelir seviyesi 100 tl tüketim harcamaları 75 ytl ise bu ekonomide tasarruflar ne kadardır?
25
17) ''L'' şeklinde bir grafik brimler var birleştirilmiş.devletin dış ticaretin olmadığı ve otonom kabul edildiği şekle göre denge gelir düzeyi kaçtır?
200
18)Şekle göre hangi gelir düzeyinde gelirin tamamı tüketim harcamalarına ayrılmıştır?
100
19)Şekle göre otonom tasarruf kaç birimdir?
-40
20)Bir ekonomide gelir düzeyi 200 tl iken ortalama tüektim eğilimi (APC) %60'tır.Bu ekonomide toplam tüketim harcamaları ne kadardır?
120

MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin

« Yanıtla #3 : Eylül 17, 2009, 01:33:18 ÖÖ »

14.ÜNİTE-MAKRO EKONOMİK DENGE (FİNAL=2 SORU)

1)Bir ekonomide üretim aktörlerinin tam istihdamını gerçekleştirmek için devlet müdahalesine gerek olmadığını, piyasa mekanizmasının tam istihdamı otomatik olarak sayılacağını savunan iktisat görüşüne ne ad verilir?
Klasik görüş
2)’’Her arz kendi talebini yaratır’’ şeklinde ifade edilen kavrama ne ad verilir?
Say kanunu
3)Klasik iktisatçılara göre Say Kanununun geçerli olabilmesi için aşağıdaki koşullardan hangisi sağlanmalıdır?
Tasarruf=Yatırım
4)Klasik iktisat görüşü ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerinden hangisi yanlıştır?
Ekonomide eksik istihdam söz konusudur?
5)Klasik yaklaşımda aşağıdakilerden hangisi tasarrufları yatırımlara eşitleyen değişkendir?
Faiz oranı
6)Klasik görüşten sapmalar hangi yıllarda başlamıştır?
1930’lu yıllar
7)Her şeyin planlara uygun seyretmesi nedeniyle ekonomik birimlerin kararlarını ve davranışlarını değiştirmedikleri ortamlara ne ad verilir?
Denge

Yeni Üye
*
Üye No: 135013
Mesleği: Öğrenci

« Yanıtla #4 : Nisan 05, 2011, 11:30:41 ÖÖ »

merhabalar. öncelikle emeğinize sağlık
yalnız ben 14 üniteye kadar görebiliyorum diğerlerini göremiyorum bu konuda yardımcı olurmusunuz

Etiket:
  Sayfa: [1]  
  Bu Konuyu Gönder  

Gitmek istediğiniz yer:  

Edubilim olarak 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılında da eğitimle ilgili , bilgi , belge ve dosyalarla tüm öğrenci ve öğretmenlerin yanındayız...
Tüm hakları sakllıdır. Edubilim 2007-2009. Bu sitede bulunan bilgi , belge ve dökümanların izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İletişim Adresi: edubilim@gmail.com

Edubilim I Edubilim Forumları I Urllist I Etiketler I Rss I Google Etiketleri I Site Haritası I Site Map

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!