MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Sen Beni Sevmin
|
 |
« Yanıtla #1 : Eylül 17, 2009, 01:32:13 ÖÖ » |
|
1) Bir ekonomide belirli bir dönemde gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlerin ölçüm sistemine ne ad verilir? Milli gelir muhasebesi 2)Bir ekonomide belirli bir dönemde üretilen tamamlnamış (nihai) mal ve hizmetlerin piyasa fiyatları şle ifade edilen değerine ne ad verilir? Gayri safi milli hasıla 3)Bir başka mal veya hizmetin üretilmesinde kullanılan mal ve hizmetlere ne ad verilir? Ara malı 4) Her üretim aşamasında ara mallarının değerine yapılan ilaveye ne ad verilir? Katma değer 5)Üretim Satış Yaratılan Aşamaları Değerİ Katma Değer Buğday 21 21 Un 48 27 Hamur 33 35 Ekmek 125 42 Yukarıdaki tabloda bir adet ekmek üretiminde geçirilen aşamalar, satış değerleri ve her üretim aşamasında yaratılan katma değerler verilmiştir.Buna göre GSMH hesabında kullanılacak satış değeri aşağıdakilerden hangisidir? 125 6)Son kullanım için üretilmiş olan mal ve hizmetlere ne ad verilir? Tamamlanmış mal 7)Bir ülke sınırları içerisinde üretilen tamamlanmış mal ve hizmetlerin piyasa fiyatları ile ifadde edilen değerleri toplamına ne ad verilir? Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 8)Türkiye'de 2005 yılı GSMH'nin sektörel dağılımına bakıldığında en büyük pay hangi sektöre aittir? Sanayi 9) Üretim faktörlerinin ücret, faiz, kar ve rant şeklindeki gelirlerinin toplamına ne ad verilir? Milli Gelir 10)Aşağıdakilerden hangisinde GSMH'nin formülü doğru olarak verilmiştir? GSMH=ücret+faiz+kar+rant+dolaylı vergiler+amortismanlar 11)Kişilerin günlük gereksinimlerini doğrudan karşılayacak olan mal ve hizmetlere yaptıkları harcamalar toplamına ne ad verilir? Tüketim harcamaları 12)Firmaların ve devletin yeni tesisat ve teçhizat ile yeni binalara yaptıkları harcamalar, stoklardaki artışlar ve kişilerin yeni ev yaptırmak için harcadıkları miktarların toplamına ne ad verilir? Yatırım harcamaları 13) Aşağıdakilerden hangisi net yatırımı ifade eder? Net yatırım= Gayri safi yatırım - Amortismanlar 14)Devletin mal ve hizmet alımları için yaptığı harcamalar toplamına ne ad verilir? Kamu harcamaları 15)İhracat gelirleri ile ithalat harcamaları arasındaki farka ne ad verilir? Net ihracat 16)Aşağıdakilerden hangisi harcama yaklaşımı ile GSMH'yi ifade eder? C+I+G+EX-IM 17)GSMH değerinden amortismanların çıkarılması ile elde edilen ve ülkenin net üretim gücünü gösteren değere ne ad verilir? Safi Milli Hasıla 18)Bir mal veya hizmet satın alındığı zaman ödenen vergilere ne ad verilir? Dolaylı vergi 19)Safi Milli Hasıladan dolaylı vergilerin çıkarılması ile elde edilen ve diğer yandan faktör gelirleri toplamına da eşit olan büyüklüğe ne ad verilir? Milli gelir 20)Milli gelirden dağıtılmayan şirket karları ve sosyal güvenlik amaçlı prim ödemelerinin çıkartılması, kamu ve sektör transfer ödemelerinin ilave edilmesi ve bulunan gayri safi gelire ne ad verilir? Kişisel gelir 21)Aşağıdakilerden hangisi kullanılabilir geliri ifade eder? Kişisel gelir-dolaysız vergiler 22)Hesaplama yapılan dönemde piyasada geçerli olan fiyatların kullanılması ile bulunan GSMH değerine ne ad verilir? Nominal GSMH 23)Cari fiyatlarla ifade edilen bir grup mal ve hizmetin değerinin aynı mal grubunun sabit fiyatlarla ifade edilen değerine oranına ne ad verilir? Fiyat indeksi 24)Belirli bir yılın fiyatları esas alınarak hesaplanan GSMH değerine ne ad verilir?Reel GSMH 25)Nominal GSMH rakamlarını reel GSMH rakamlarına dönüştürmek amacıyla kullanılan özel fiyat indeksine ne ad verilir? GSMH deflatörü 26)Bir ülkede hesaplanan reel GSMH değeri kaç milyar TL'dır? 300 27)Bir ülkede nominal GSMH 250 TL, reel GSMH deflatörü kaçtır? 2,5 28)Mevcut milli gelir değerinin nüfusa bölünmesi ile bulunan ve bir refah ölçütü olarak kullanılan değere ne ad verilir? Kişi başına milli gelir 29)GSMH hesaplarına dahil edilmesi gerekirken hesapların dışında kalan ekonomik faaliyet hacmine ne ad verilir? Kayıt dışlı ekonomi 30)Aşağıdakilern hangisi GSMH hesaplarında karşılaşılan sorunlardan biri değildir? Ülkedeki üretim hacmi sürekli değişmektedir 31)Bir ekonomide ücretler 40br, faiz 25 br, kar 520 br, milli gelir 120 br, ise bu ekonomide rant gelirleri kaç birimdir? 5 32)Kullanılabbilir gelir hesaplanırken milli gelirden aşağıdakilerden hangisi çıkarılmaz? Transfer ödemeleri 33) C= 70 TL I= 50 TL EX=20 IM=22 TL GSMH=140 ise bu ekonomide kamu harcamaları (G) ne kadardır? 22 34)Bir önceki sorudaki verilere göre bu ekonomide net ihracat (X) ne kadardır? -2 Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |
|
|
|
|
|
|
|
MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin
|
 |
« Yanıtla #2 : Eylül 17, 2009, 01:32:44 ÖÖ » |
|
1)Milli gelir düzeyinden bağımsız olarak yapılan yatırımlara ne ad verilir? Otonom yatırım 2)Aşağıdaki grafiklerden hangisi yatırımların milli gelir düzeyinden bağımsız olması durumunda yatırım fonksiyonunu verir? ''L'' şeklinde bir grafik dikey çubuğun ortasından paralel çizilmiş cvp bu. 3)Bir ekonomide faiz oranlarında meydana gelen bir artışın yatırım harcamaları üzerindeki etkisi nedir? Yatırım harcamaları azalır 4)Aşağıdakilerden hangisi planlanmış yatırımları etkileyen faktörlerden biri değildir? Tüketicinin serveti 5)Aşağıdakilerden hangisi kamu harcamaları fonksiyonunu verir? ''L'' şeklinde bir grafik dikey çubuğun ortasından 1 paralel çizilmiş cvp bu. 6)''L'' şeklindeki grafik birimler yazılmış birleştirilmiş.Şekle göre otonom tüketim harcaması kaç birimdir? 100 7)Yatırımların otonom kabul edildiği bir durumda, aşağıdaki garafiklerden hangisi yatırım harcamalarındaki bir artışı gösterir? ''L'' şeklinde bir grafik dikey çubuğun ortasından 2 paralel çizilmiş cvp bu. 8)I-Kamu harcamaları II-İhracat III-İthalat IV-Vergiler Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri sadece otonom bileşenlerden oluşur? I ve II 9)Aşağıdakilerden hangisi marjinal ithalat eğilimini verir? IM/Y (IM ve Y nin önünde delta işareti var yani üçgen) 10)Bir ekonomide ithalattaki değişme 25 dolar, gelirdeki değişme 100 dolar ise marjinal ithalat eğilimi kaçtır? 0,25 11)Bir ülkede üretilen mal ve hizmetlerin diğer ülkelere satılmasına ne ad verilir? ihracat 12)Aşağıdakilerden hangisi ithalatı açıklar? Diğer ülkelerden satın alınan mal ve hizmet miktarıdır. 13)Aşağıdaki formüllerden hangsi toplam harcama denklemini verir? AE=C+I+G+X 14)Bir ekonomide tüketim harcamaları 100 birim, yatırım harcamaları 80 birim, kamu harcamaları 70 birim, ihracat 10 birim ithalat 15 birim ise bu ekonomide GSMH kaçtır? 245 15)Aşağıdakilerden hangisi ihracatı belirleyen faktörlerden biri değildir? Yurtiçi gelir düzeyi 16)Bir ekonomide gelir seviyesi 100 tl tüketim harcamaları 75 ytl ise bu ekonomide tasarruflar ne kadardır? 25 17) ''L'' şeklinde bir grafik brimler var birleştirilmiş.devletin dış ticaretin olmadığı ve otonom kabul edildiği şekle göre denge gelir düzeyi kaçtır? 200 18)Şekle göre hangi gelir düzeyinde gelirin tamamı tüketim harcamalarına ayrılmıştır? 100 19)Şekle göre otonom tasarruf kaç birimdir? -40 20)Bir ekonomide gelir düzeyi 200 tl iken ortalama tüektim eğilimi (APC) %60'tır.Bu ekonomide toplam tüketim harcamaları ne kadardır? 120 Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |
|
|
|
|
|
|
|
MegaAdministrator
Uzman Üye
Sen Beni Sevmin
|
 |
« Yanıtla #3 : Eylül 17, 2009, 01:33:18 ÖÖ » |
|
14.ÜNİTE-MAKRO EKONOMİK DENGE (FİNAL=2 SORU)
1)Bir ekonomide üretim aktörlerinin tam istihdamını gerçekleştirmek için devlet müdahalesine gerek olmadığını, piyasa mekanizmasının tam istihdamı otomatik olarak sayılacağını savunan iktisat görüşüne ne ad verilir? Klasik görüş 2)’’Her arz kendi talebini yaratır’’ şeklinde ifade edilen kavrama ne ad verilir? Say kanunu 3)Klasik iktisatçılara göre Say Kanununun geçerli olabilmesi için aşağıdaki koşullardan hangisi sağlanmalıdır? Tasarruf=Yatırım 4)Klasik iktisat görüşü ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerinden hangisi yanlıştır? Ekonomide eksik istihdam söz konusudur? 5)Klasik yaklaşımda aşağıdakilerden hangisi tasarrufları yatırımlara eşitleyen değişkendir? Faiz oranı 6)Klasik görüşten sapmalar hangi yıllarda başlamıştır? 1930’lu yıllar 7)Her şeyin planlara uygun seyretmesi nedeniyle ekonomik birimlerin kararlarını ve davranışlarını değiştirmedikleri ortamlara ne ad verilir? Denge Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |
|
|
|
|
|
|
|
Yeni Üye
Üye No: 135013
|
 |
« Yanıtla #4 : Nisan 05, 2011, 11:30:41 ÖÖ » |
|
merhabalar. öncelikle emeğinize sağlık yalnız ben 14 üniteye kadar görebiliyorum diğerlerini göremiyorum bu konuda yardımcı olurmusunuz Türkiyenin En Büyük Eğitim Sitesi - www.edubilim.com |
|
|
|
|
|
|
| |
| | | |